Hue instellen voor zonsondergang

hue instellen voor zonsondergang

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Wat is er nou lekkerder dan dat de lichten al aan gaan bij zonsondergang? En ze weer uit gaan bij zonsopgang? Wij kunnen het even niet bedenken, lees hieronder hoe je deze functie instelt.

Slimme verlichting kun je bedienen via je smartphone, koppelen aan smart speakers en automatiseren op basis van je locatie. Zo ook bij zonsondergang en opkomst, waarbij de lampen automatisch aangaan wanneer de zon ondergaat. Een slimme oplossing die ook nog eens ontzettend energiezuinig is.

Met dit smart home project ga ik Hue instellen voor zonsondergang,  waarbij ik dus wil dat mijn Philips Hue lampen aangaan, zodra de zon ondergaat. Ik wil dit proces als een routine aanmaken, zodat ik me geen zorgen meer hoef te maken met het feit dat na verloop van tijd de zon steeds later ondergaat.

Hue instellen voor zonsondergang op basis van locatie

Philips Hue heeft sinds 2017 de mogelijkheid toegevoegd in de Hue app om de lampen automatisch aan te zetten wanneer de zon ondergaat. Voorheen was het ook wel mogelijk, al kon dit enkel via een omweg. Ik gebruikte daarvoor bijvoorbeeld een IFTTT-applet. Nu de functie ook te vinden is in de Hue app wordt het allemaal een stuk makkelijker.

Benodigdheden voor het instellen voor zonsondergang

Om deze instelling te kunnen realiseren heb je minimaal de volgende zaken nodig:

 • Minimaal één Philips Hue lamp
 • Een Philips Hue bridge
 • Officiële Philips Hue app (vanaf versie 2.17.0)

De Hue bridge installeren is noodzakelijk, waarbij minimaal één Philips Hue lamp toevoegen nodig is. Door een koppeling met de Hue bridge en de Hue app te hebben, kun je zonsondergang instellen voor Hue en hiervoor lampen selecteren.

philips hue bridge

Benodigd: Philips Hue Bridge

Om de Philips Hue lampen te kunnen bedienen via een smartphone is een Hue bridge benodigd. De lampen kun je simpelweg koppelen aan je Bridge en aan je Philips Hue account. Via dit account kun je de lampen bedienen, stel diverse kleuren in of zet de lampen aan en uit. Ook kun je door middel van de Bridge scenes maken met de lampen.

Bekijk bij Bol.com

Stappenplan: Hue instellen voor zonsondergang

Wanneer je alles in huis hebt, de juiste koppelingen hebt gemaakt en de lampen zijn gekoppeld aan je bridge, kun je onderstaande stappen volgen. Hiermee gaan de lampen dus automatisch aan als de zon ondergaat op jouw locatie:

 1. Open de Hue app op je smartphone of tablet
 2. Ga onderin het scherm naar het klokje met ‘Routines’
 3. Klik vervolgens op ‘Andere Routines’
 4. Daar kun je vervolgens ‘Zonsondergang’ selecteren
 5. Je krijgt nu een melding te zien dat de Hue app toestemming nodig heeft om jouw locatie te bekijken. Geef de Hue app hiervoor toestemming bij de privacy instellingen van je apparaat
 6. Keer terug naar de Hue app en geef de routine een naam, bijvoorbeeld ‘Zonsondergang’.
 7. Selecteer de dagen wanneer de lampen automatisch aan moeten gaan als de zon ondergaat.
 8. Je kunt optioneel bij transities aangeven wanneer de lampen aan moeten gaan. Woon je in een bebost gebied, dan kan het slim zijn om de lampen onmiddellijk aan te laten gaan. Als het echter pas 15 minuten na zonsondergang pas echt donker is in jouw omgeving, kun je de lampen ook na 15 minuten automatisch aanzetten.
 9. Tenslotte kun je de kamer aangeven waar je deze instelling voor wilt gebruiken. Je kunt hier maximaal vier kamers selecteren, die uiteraard wel gekoppeld en aangemaakt moeten zijn binnen de Hue app.

Top! Vanaf nu zullen de Philips Hue lampen automatisch aangaan wanneer de zon ondergaat. Op basis van je locatie wordt de actuele tijd bekeken wanneer de zon ondergaat. Je hoeft dus geen aanpassingen meer te doen later in het jaar, waarbij de zon op een later moment ondergaat.

philips hue go

Mijn aanbeveling: Philips Hue Go

Persoonlijk vind ik dit de meest interessante lamp van Philips Hue. Deze lamp is draadloos te gebruiken en kan in meer dan 16 miljoen verschillende kleuren branden. Deze Philips Hue Go is perfect om de zon na te bootsen in je huiskamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts