Philips Hue zonder bridge: dit zijn dan je opties

Bram Tigchelaar Laatste update: 15-07-2022

Je kunt het slimme verlichtingssysteem Philips Hue ook zonder de bridge gebruiken. Als je wil weten wat je opties zijn, lees dan snel verder.

philips hue smart plug

Lampen van Philips Hue © Smarthomeweb

Philips Hue is wellicht het bekende systeem voor slimme verlichting. Over het algemeen gebruik je het systeem in combinatie met een bridge, die je bij een starterspakket koopt. Maar wat nou als je geen bridge hebt of geen Hue-bridge wil gebruiken? Dan heb je een aantal opties.
 Nieuw!  

Sonos Ray – Nu te koop!

Sonos Ray

De betaalbare slimme soundbar Sonos Ray is nu te koop! Bekijk deze nieuwe soundbar!

Philips Hue zonder wifi

Ondanks het feit dat de bridge toegang biedt tot wifi-bediening, kun je er ook voor kiezen om bluetooth te gebruiken. Sinds 2019 is het zo dat elke Hue-lamp met Zigbee aan boord (Zigbee is een smarthomeprotocol waarmee de lampen verbinding maken met de hub), ook bluetooth ondersteunen. Daardoor heb je dus meer opties tot je beschikking.

Het voordeel van de bluetoothverbinding, is dat je geen hub hoeft te gebruiken. Je hebt dus geen extra apparaat in huis dat stroomt vreet en je bent ook geen poort op je router kwijt. Je verbindt de lamp direct met je smartphone. Je kunt helaas niet de standaard Hue-app gebruiken en hebt in plaats daarvan de bluetoothversie van de app nodig. Die download je hier voor Android of iOS.

Houd echter wel rekening met een aantal nadelen:

  • Je kunt slechts tien lampen koppelen
  • Er is geen bediening op afstand / buitenshuis
  • Integraties met derde partijen werken niet
  • Je kunt geen lampen groeperen uit verschillende kamers
philips-hue-dimmer-switch

De Philips Hue Dimmer Switch © Smarthomeweb

Gelukkig kun je wel gebruikmaken van Amazon Alexa of de Google Assistent na het installeren. Ook is het zo dat wanneer je een Dimmer Switch bij een lamp aanschaft, beide producten direct aan elkaar gekoppeld worden. Je moet dan wel een bundel kopen. Je draait de lamp in een houder en stopt de batterijen in de Switch. Je kunt daarna nog eens negen lampen toevoegen aan de dimmer.

Je zet de lamp aan of uit of beheert de helderheid. Je kunt echter niet de kleur veranderen; daar heb je de Philips Hue-bridge voor nodig. Ook kun je de geïnstalleerde lamp bedienen met de knop aan de muur, zoals je gewend bent van lampen zonder slimme verbinding. Om hem dan alsnog vanaf je smartphone te kunnen bedienen, moet je ervoor zorgen dat de schakelaar altijd op aan staat.
Back-up-optie: Ikea Trådfri-gateway

Een back-up-optie kan altijd de Ikea Trådfri-gateway zijn. Dat is eveneens een hub die je aan je router koppelt met een netwerkkabel. Een hub of Hue bridge zonder netwerkkabel gebruiken is echter niet mogelijk, dus daar zit je aan vast. De bridge van Ikea werkt ook met Zigbee, waardoor je de lampen van Philips Hue daaraan te koppelen zijn. Dat scheelt mogelijk wat geld.

Mocht je al bekend zijn met het systeem van Ikea, dan weet je ook meteen hoe je een lamp toevoegt. Binnen de Trådfri-app tref je een optie aan waarmee je lampen toevoegt. Dit kunnen lampen van Ikea of Philips Hue zijn, dat maakt niet uit. Volg de stappen op die op het scherm verschijnen en je bent good to go. Je bent dus niet volledig afhankelijk van de Hue-bridge.

 Nieuw!  

Sonos Ray – Nu te koop!

Sonos Ray

De betaalbare slimme soundbar Sonos Ray is nu te koop! Bekijk deze nieuwe soundbar!

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.