▲ LSC Smart Connect en een Hue bridge © Smarthomeweb
Sinds enige tijd biedt Action verschillende smart home producten aan van het merk LSC Smart Connect. Deze producten werken via het Tuya Smart Platform en zijn eenvoudig te bedienen via je smartphone of tablet middels een speciale app. Het is echter interessant om de mogelijkheden te bekijken om de smart home producten te kunnen integreren binnen je smart home. Zo zijn er slimme lampen: Smart Connect Smart LED lights. Zijn deze te koppelen met Philips Hue, zodat je op een goedkope manier je slimme verlichtingssysteem kunt uitbreiden?
In dit artikel ga ik dieper in op de mogelijkheden hiervoor. Bekijk de redenen waarom deze koppeling interessant is, volg de stappen uit het stappenplan en geniet nog meer van je nieuwe slimme lampen in je woning!
Inhoud van dit artikel
- Redenen voor de LSC Smart Connect Hue koppeling
- Dit heb je nodig voor een Hue koppeling
- Stappenplan: LSC Smart Connect koppelen met Philips Hue
- LSC Smart Connect lampen op afstand bedienen: buitenshuis mogelijk?
- Samenvatting van onze ervaringen bij deze koppeling
Redenen voor de LSC Smart Connect Hue koppeling
Naar aanleiding van onze LSC Smart Connect Action review kregen wij veel vragen binnen over mogelijke koppelingen. Eentje die hier tussenuit sprong was wel de Smart Connect Hue koppeling. En dat is mijn ogen ook niet heel gek: er zijn genoeg redenen te bedenken waarom deze koppeling interessant zou kunnen zijn. Ik zet ze op een rij:
- Op goedkope wijze slimme verlichtingssysteem uitbreiden: de prijs van een slimme lamp van LSC Smart Connect kost nog geen tientje. Dit is veel goedkoper dan lampen van smart home merken als Innr of Philips Hue. Als een koppeling mogelijk is, kan het dus zeer interessant zijn om het systeem uit te breiden met deze slimme verlichting.
- Alle lampen centraal bedienen: het kan goed zijn dat je op dit moment al Philips Hue lampen in huis hebt hangen. Een van de grootste ergernissen van een smart home is het verliezen van overzicht. Het centraal bedienen van alle lampen is dan ook een must. Om te voorkomen dat je zowel de Philips Hue app als de LSC Smart Connect app moet gebruiken om de lampen in de kamer aan te zetten, zou een koppeling wenselijk zijn.
- Een leuk cadeautje: het is natuurlijk ook leuk om een slimme lamp cadeau te geven. Met de Smart Connect lampen ben je voordelig uit, maar het is dan wel goed om te weten of deze ook te koppelen zijn met het huidige smart home systeem van degene waar je het aan geeft.
- Smart Connect lampen opnemen in Hue scenes: het is natuurlijk handig om ook de Smart Connect lampen op te laten nemen in aangemaakte Hue scenes. Dit kan alleen als ze natuurlijk gekoppeld zijn met de Hue lampen, zodat ze gegroepeerd aangestuurd kunnen werken.
Daarbij zijn er ook nog wat kleinere redenen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan de toekomstbestendigheid van jouw smart home. Wil je eerst ‘proeven’ wat je kunt met een smart home, dan kun je met LSC Smart Connect goedkoop kennismaken met de mogelijkheden. Wel zo fijn om te weten of je later uit kunt breiden met Philips Hue. Daarnaast is er ook van Smart Connect een slimme stekker, ook wel smart plug genoemd, beschikbaar. Deze goedkope slimme stekker kan interessant als Philips Hue slimme stekker, om daarmee klassieke lampen ook op te kunnen nemen binnen scenes en scenario’s.
Dit heb je nodig voor een Hue koppeling
Ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat we een koppeling hebben weten te maken. Het is mogelijk om Smart Connect lampen te koppelen met Philips Hue. Het slechte nieuws, is dat je hiervoor wel een extra smart home product of applicatie nodig hebt. Zelfs als je al een Philips Hue bridge in huis hebt staan, ben je er nog niet. Gezien LSC Smart Connect niet werkt met Zigbee, maar met WiFi, is een directe koppeling onmogelijk.
Je kunt op dit moment gebruik te maken van IFTTT, de smart home software waarmee je ook eenvoudig apparaten kunt koppelen die normaal gesproken niet direct op elkaar aan te sluiten zijn. De benodigdheden hiervoor op een rij:
- Philips Hue account en applicatie
- Philips Hue bridge
- LSC Smart Connect lampen
- IFTTT account en applicatie
Met IFTTT zijn de mogelijkheden echter minimaal, dit zul je later in dit artikel merken. In onze ogen is het makkelijker en zinvoller om te kijken naar LSC Smart Connect met Google Home koppelen.
Stappenplan: LSC Smart Connect koppelen met Philips Hue
Wil je de lampen koppelen via IFTTT? Zorg er dan allereerst voor dat je de slimme lampen succesvol kunt bedienen via de LSC Smart Connect app. Kan dit? Ook is het van belang dat je een IFTTT account hebt en de app hebt geïnstalleerd op je smartphone of tablet. Hetzelfde geldt uiteraard voor Philips Hue. Volg vervolgens onderstaande stappen.
- Open de IFTTT app op je smartphone of tablet
- Klik onderin het scherm op ‘Get More’ om apps te koppelen met IFTTT
- Typ in de zoekbalk ‘Smart Life’ voor de LSC Smart Connect App en druk op ‘Service’
- Klik op Smart Life App en connect deze met IFTTT
- Log in met je accountgegevens van LSC Smart Connect
- Volg opnieuw stap 1 t/m 5 voor het koppelen van de Philips Hue app aan IFTTT
- Maak nu een nieuwe ‘Applet’ door op het ‘+-icoon’ te drukken. Bij +This voeg je Smart Life toe. Hier kun je vervolgens een specifieke actie aangeven per Smart Conenct. Bij Then That voeg je vervolgens Philips Hue toe. Geef aan wat er moet gebeuren: op welke lampen is een specifieke instelling van toepassing?
Na het koppelen op deze manier gaat de koppeling dus als volgt: je zet bijvoorbeeld een specifieke LSC Smart Connect lamp aan, waarna er ook andere Philips Hue lampen aanspringen.
De koppeling van Hue met LSC Smart Connect is via IFTTT te maken.
LSC Smart Connect lampen op afstand bedienen: buitenshuis mogelijk?
Naast het koppelen van deze twee merken staat er nog een groot vraagteken achter de vraag: Is het nu ook mogelijk om de LSC Smart Connect lampen op afstand te kunnen bedienen? Zoals je wellicht in mijn review hebt gelezen, werken de LSC Smart Connect producten zonder bridge: ze worden direct aangesloten op je WiFi netwerk. Het op afstand bedienen van je lampen is alleen mogelijk als jij op hetzelfde WiFi netwerk zit. Even onderweg of op je werk de lampen bedienen is dan niet mogelijk. Met de LSC Smart Connect Philips Hue koppeling zou het echter wel mogelijk moeten zijn: de Hue bridge maakt het mogelijk om aangesloten apparatuur via de Hue app op je smartphone of tablet aan te sturen. Waar je ook bent.
Met deze koppeling via IFTTT is het helaas niet mogelijk om LSC Smart Connect lampen op afstand aan te sturen. Als dit je wens is, kun je dit dus wel realiseren via een koppeling met Google Home: je kunt dan de lampen gegroepeerd (zowel Hue als LSC Smart connect lampen) aansturen via de Google Home app.
Samenvatting van onze ervaringen bij deze koppeling
Het was een ochtend puzzelen en onderzoeken, maar gelukkig zijn we er uiteindelijk enigszins uit gekomen. We merken wel dat het niet eenvoudig is om een koppeling te realiseren, wat met name te wijten is aan het verschil in communicatie protocollen. Als de Smart Connect lampen hadden gewerkt via Zigbee in plaats van enkel WiFi was het een fluitje van een cent geweest om de koppeling met Hue te realiseren.
We vinden de koppeling via IFTTT niet enorm zinvol. Zo kun je via de koppeling met IFTTT niet een Applet aanmaken waarbij eerst Philips Hue met een actie ingesteld kan worden. Dit had handiger geweest: zo hadden we ook op afstand buitenshuis de LSC Smart Connect lampen kunnen bedienen via de Philips Hue app. Bijvoorbeeld door specifieke Hue lampen op afstand aan te zetten, waarna ander LSC Smart Connect lampen getriggerd worden om ook aan te gaan of mee te gaan in een specifiek scenario. Het is in onze ogen dan ook veel handiger om de lampen te koppelen aan Google Home, zodat je lampen met spraak én op afstand via de Google Home app aan kunt sturen.
Uiteraard volgen we ontwikkelingen rondom nieuwe koppelingen op de voet. Zo volgen we een interessante discussie op het forum van Homey (Athom), waarbij enkele gebruikers aan hebben gegeven om aan de slag te gaan met speciale Homey-app. Hiervoor dien je echter wel in het bezit te zijn van een Homey, wat de smart home kosten weer omhoog kan schroeven. Heb je naar aanleiding van ons artikel aanvullende vragen of wellicht zelf ervaringen met het maken van de Smart Connect Hue koppeling? Stuur ons vooral een berichtje!
Ik heb een hoop nedis lampen met nedis app, ik heb ook nedis smart stopcontacten.
Ik heb heb bij action 2 lampen en een smart stopcontact gekocht, deze werken feilloos met mijn nedis app. Ook de installatie gaat via de nedis app.
Uiteraard werkt alles ook met Google home