Google Home als intercom gebruiken

Google Home intercom

▲ Door meerdere Google speakers te plaatsen in verschillende kamers kun je een Google Intercom creëren © Smarthomeweb

Wil je een boodschap omroepen in een bepaalde ruimte of door heel jouw woning dan is Google Home intercom de uitkomst. Met deze functie kun je berichten inspreken of instellen en deze laten afspelen op je speakers in een bepaalde ruimte. Handig als het eten klaar is of wanneer je zoon of dochter aan zijn of haar huiswerk moet in plaats van gamen.

Wat heb je nodig en hoe installeer je Google Home intercom?

Om Google Home intercom te gebruiken heb je een aantal dingen nodig. Je hebt sowieso een smart speaker, smart klok of smart display nodig. Daarnaast moet het apparaat waarop je de intercom wilt gebruiken beschikken over Google Assistant en je moet de Google Assistant app downloaden.

De apparaten waarop je de intercom wilt gebruiken moeten verbonden zijn op hetzelfde wifi netwerk zodat ze samen kunnen werken. Vanaf dan is het geen hogere wiskunde om de functie te gebruiken als je zorgt dat je smart speaker, smart klok en/of smart display goed geïnstalleerd zijn.

google nest mini

Google Nest Mini

De Google Nest Mini is de kleinste speaker van Google. Ideaal om de speaker in meerdere kamers te plaatsen, zodat je ook in elke kamer een spraak assistent hebt. Daarbij kun je ook muziek afspelen in meerdere kamers en de speaker gebruiken als intercom.

Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Zo kan je Google Home gebruiken als intercom

Je kunt de intercom functie op twee verschillende manieren activeren. Je kunt dit doen door spraakbediening of via je smartphone. Allereerst is het belangrijk dat de niet storen functie op je Google-apparaat uitgeschakeld staat, anders kun je Google Home sowieso niet gebruiken als intercom. Daarnaast moeten de apparaten met hetzelfde account ingelogd zijn. Vervolgens kan je je Google Home apparaten als intercom gebruiken door een commando te geven. Je kunt een bericht omroepen in je hele huis door te zeggen:

‘Hey Google’ of ‘Ok, Google’ en dan:

 • ‘Roep (boodschap) om.’
 • ‘Schreeuw (boodschap) om.’
 • ‘Vertel iedereen (boodschap).’
 • ‘Kondig (bericht) aan.’

Wil je een bericht alleen omroepen via de intercom in een bepaalde ruimte dan moet je dat als volgt doen:

Je start wederom door te zeggen ‘Hey Google’ of ‘Ok, Google’ en vervolgens:

 • ‘Roep (boodschap) om naar (naam van de ruimte).’
 • ‘Roep (boodschap om naar (apparaatnaam).’

Voorbeelden van berichten naar een hele woning of bepaalde ruimte zijn:

 • ‘Hey Google, roep ‘het eten is klaar’ om.’
 • ‘Ok Google, roep ‘het eten is klaar’ om in de woonkamer.’

Vooraf ingestelde berichten ook mogelijk

Het is ook mogelijk om vooraf berichten in te stellen en deze om te roepen. De veelvoorkomende berichten zijn opgeschreven in steekwoorden. Je kunt de vooraf ingestelde berichten afspelen door te zeggen ‘Hey Google, roep het volgende om’ en dan het vooraf ingestelde woord te benoemen. Enkele voorbeelden van het omroepen van vooraf ingestelde berichten zijn: ‘Hey Google of Ok Google, roep het volgende om’:

 • Wakker worden: ‘Het is tijd om wakker te worden.’
 • Ontbijt: ‘Het ontbijt is klaar.’
 • Tijd om te vertrekken: ‘Het is tijd om te vertrekken.’
 • Onderweg: ‘Ik ben zo terug.’
 • Thuis aangekomen: ‘Ik ben thuis.’
 • Bedtijd: ‘Het is tijd om naar bed te gaan.’
 • Diner: ‘Het avondeten wordt geserveerd.’
 • Lunch: ‘Het is lunchtijd.’

Als je deze korte woorden als commando inspreekt dan zullen je Google-apparaten de volledige zinnen in je woning omroepen. Alle vooraf ingestelde berichten van Google kun je vinden op de Supportpagina van Google. Ook hebben vind je hier een complete lijst met Nederlandse Google Commands.

Reageren op een intercom bericht via je Google-apparaat

Het is ook mogelijk om te reageren wanneer iemand via de intercom tegen je praat. Je doet dit door uiteraard weer te starten met ‘Hey Google’ of ‘Ok Google’ en daarna:

 • ‘Antwoord’ of ‘Reageer’ en vervolgens jouw reactie.

De Google-speaker zal dan in de kamer vanaf waar de commando gegeven is reageren. Handig als je bijvoorbeeld nog zit te studeren wanneer er omgeroepen wordt dat het eten klaar is.

Wij hebben alle commando’s getest en moeten zeggen dat het erg handig is wanneer je met meer mensen in een woning leeft, en op veel verschillende plekken een Google-apparaat hebt staan. Het is wel belangrijk dat je de berichten duidelijk uitspreekt, anders kan het zijn dat het apparaat de boodschap soms niet begrijpt, hier hadden wij heel af en toe last van. Je kunt met de intercom functie gemakkelijk handsfree met elkaar communiceren en zo een boodschap zonder te schreeuwen naar andere kamers overbrengen. Wij vinden het zeker een toevoeging om Google Home te gebruiken als intercom, zeker als je er na een tijdje handig mee wordt.

Slimme deurbel met intercom: Google Nest Doorbell met Hub

Ook kan het zijn dat je een intercom wilt hebben voor je slimme deurbel. Hiervoor kun je de Google Nest Hub gebruiken, ook een ideale combinatie wanneer je een Google Nest Doorbell hebt. Wanneer iemand aanbelt op je Google Nest Doorbell, krijg je automatisch een melding op de Nest Hub. Google zeg dan: “Er staat iemand bij de voordeur”. Via het scherm van de Nest hub kun je dan net zoals een intercom, bekijken wie ervoor de deurstaat en een gesprek starten met de persoon voor de deur.

Google Nest Doorbell hub

Google Nest Doorbell + Google Nest Hub

Met de een Google Nest Doorbell weet je altijd wie er voor de deur staat. En met de Google Nest Hub kun je de beelden van de deurbel bekijken en de smart display als intercom gebruiken wanneer iemand aanbelt. Ook is de Google Nest Hub ideaal om andere apparaten in je smart home te bedienen.

Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue

Ook kun je via het scherm van de Nest Hub de camera beelden live bekijken of terugkijken. Belt er iemand aan, dan kun je ook nog snelle reacties geven:

 • Zet maar gewoon bij de deur neer
 • We komen eraan
 • We kunnen nu niet opendoen
Google Nest hub intercom

Om gebruik te maken van de Google Nest Hub als intercom hoef je het apparaat alleen maar te installeren. Wanneer er iemand aanbelt, zal er dan ook automatisch een bericht verschijnen op de hub. Je hoeft dus geen koppelingen te maken of intestellingen te veranderen. Wel kun je de instellingen veranderen als je de hub wilt uitsluiten als intercom.

Extra tip: Gebruik Google Mini’s of andere apparaten als Gong

Wanneer er iemand aanbelt, kun je het geluid af laten gaan op speakers van Google, Google Mini’s of Google Home speakers, maar ook alternatieven als Sonos One. Het kan daarom ook handig zijn om een Google Mini in een kamer te plaatsen wanneer je daar ook de deurbel wilt horen, denk aan de zolder, je werkkamer of de schuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts