Sonos opnieuw installeren na verhuizing

Sonos opnieuw installeren verhuizing

▲ Sonos One © Smarthomeweb

Als je net bent verhuisd kan het zo zijn dat je je afvraagt waarom je Sonos geluidssysteem het niet meer doet. Dit komt omdat je het systeem hebt ontkoppeld van het wifi netwerk en naar een nieuw netwerk bent gegaan. Omdat het resetten van je Sonos geluidssysteem nog best wel eens als ingewikkeld wordt ervaren, heb ik een simpel stappenplan voor je gemaakt.

Waar begin je wanneer je Sonos opnieuw moet installeren

Om te beginnen is het handig om te weten welke speaker je moet resetten. De knop die je moet gebruiken verschilt namelijk per speaker. Bij sommige speakers reset je deze met de play/pauze knop en bij anderen gebruik je de Join knop (infinity logo, of een liggende 8). We hebben hier een compleet overzicht hoe je een Sonos speaker kunt resetten.

In het kort: De volgende modellen reset je met behulp van de Join knop: One (achterkant), One SL (achterkant), Play:5 gen 2 (achterkant), Sub (rechterkant), Playbase (linkerkant), Beam (achterkant), Arc (achterkant) en de Move.

De modellen die je met de play/pauze knop kunt resetten zijn: Play:5 gen 1 (bovenkant), Playbar (rechterkant) en de Roam.

Nu je weet waar en welke knop je moet indrukken kun je beginnen met de reset. Verwijder allereerst de stekker uit het stopcontact en wacht 10 seconden. Houd vervolgens de gewenste knop ingedrukt terwijl je de stekker weer in het stopcontact doet en blijf de knop ingedrukt houden. Na 10 seconden begint het lampje wit te knipperen, maar laat dan nog niet los. Blijf de knop indrukken tot het lampje oranje knippert. Wanneer je de knop hebt losgelaten gaat het lampje na een seconde of 30 groen knipperen. De reset is dan geslaagd en vanaf hier kun je Sonos weer opnieuw instellen.

Hoe verbind je Sonos met nieuwe wifi?

Je hoeft niet altijd het gehele Sonos systeem te resetten wanneer je bent verhuisd. Je kunt namelijk ook gewoon het volledige Sonos systeem verbinden met een nieuwe wifi. Wel moet je rekening houden dat wanneer je veel speakers door het huis hebt je ook handmatig de setting van deze speakers moet veranderen. Het kan daarom soms handiger zijn om bij een verhuizing het complete systeem te resetten om zo een beter overzicht te krijgen.

Wanneer je alleen de wifi wilt veranderen kun je onderstaande stappen volgen:

 1. Verbind je telefoon of tablet, waarmee je het Sonos systeem gaat gebruiken, met de nieuwe wifi.
 2. Sluit vervolgens een Sonos speaker aan op het netstroom.
 3. Open de Sonos-app en klik rechtsonderin op het zonnetje (instellingen).
 4. Wanneer je verbonden bent met de nieuwe wifi krijg je de melding dat de netwerkinstellingen geüpdatet dienen te worden.
 5. Druk op “je netwerkinstellingen updaten”.
 6. Je krijgt vervolgens een melding te zien met daarin de naam van het nieuwe wifi-netwerk. Check of dit het juiste wifi-netwerk is en druk vervolgens op “Netwerk updaten”.
 7. Voer het nieuwe wifi wachtwoord in en klik op “Systeem zoeken”.
 8. Automatisch wordt er een verbinding gemaakt met het Sonos systeem.

wifi opnieuw installeren na verhuizing

De snelle stappen om het Sonos systeem te verbinden met een nieuw wifinetwerk.

Toch het systeem opnieuw installeren?

Om je Sonos opnieuw te installeren dien je dus eerst het volledige systeem te resetten. Vanaf hier kun je beginnen met de installatie van Sonos. Doorloop onderstaande stappen om het volledige Sonos systeem te installeren:

 1. Open de app van Sonos en klik op: “nieuw systeem installeren”. Het is belangrijk dat je automatische detectie toestaat voordat je een speaker kiest die je wilt verbinden.
 2. De app laat nu zien welke speakers beschikbaar zijn om in te stellen. Klik op de speaker naar wens en druk op toevoegen om de installatie te starten.
 3. Vervolgens druk je op de knop: “ga naar accessoire instellingen”. Er komt nu een apart scherm met netwerkverbindingen tevoorschijn. Klik hier op jouw netwerk om de speaker met dit netwerk te verbinden.
 4. Vervolgens speelt de speaker die toegevoegd wordt, een geluid af. Druk de play/pauze knop of Join knop in om de speaker toe te voegen aan het systeem.
 5. Vervolgens kun je kiezen in welke ruimte je de speaker wilt gebruiken waarna de installatie voltooid is.

Herhaal het stappenplan dat hierboven staat met alle speakers die je wilt verbinden en je Sonos systeem is weer “up & running”

Waarom doet mijn Sonos het niet?

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Soms wordt er bijvoorbeeld een update gedaan waardoor de router in de war raakt. Andere problemen kunnen weer heel simpel zijn. Kijk daarom altijd eerst of je wel verbonden bent met het juiste netwerk en probeer de app een keer volledig af te sluiten en weer op te starten voordat je de onderstaande stappen gaat uitvoeren.

Wanneer het Sonos systeem na deze stappen nog niet werkt, kun je het probleem vaak oplossen door de Sonos apparaten even van de stroom af te halen en de router even uit te doen. Laat hierna alles weer volledig opstarten en sluit de Sonos speakers één voor één weer aan. Let wel op dat je de Sonos apparaten volledig laat opstarten voordat je de volgende aansluit.

Andere problemen kunnen bijvoorbeeld heel simpel zijn. Kijk daarom altijd eerst of je wel verbonden bent met het juiste netwerk voordat je de stappen hierboven gaat uitvoeren. Ook kun je de app even volledig afsluiten en weer opstarten om een niet werkend Sonos systeem weer aan de praat te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts