Geluid TV via Google Home

geluid tv via google home

▲ Beeld ter illustratie © Unsplash

Het is een vraag die al langer bij ons op de redactie speelt: hoe is het nu mogelijk om het geluid van je TV via je Google Home speakers af te laten spelen. Een klein rondje op het internet maakt het niet duidelijker, gezien er een verschil bestaat tussen het koppelen van je speaker met een TV en het daadwerkelijk afspelen van het geluid via de speaker. We hebben besloten om eens onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

Het is op dit moment misschien wel de meest voorkomende vraag van bezitters van een Google Home speaker: hoe kan ik er nu voor zorgen dat het geluid van mijn TV afgespeeld wordt op de smart speaker. En nee: we bedoelen hierbij niet het koppelen van een Google Home speaker met de smart TV om hem te kunnen bedienen, maar we willen het geluid van de TV af laten spelen op de speaker.

We benadrukken bovenstaande extra, omdat we online veel artikelen zijn tegengekomen met een vertekende boodschap: ze vertellen allemaal hoe je een koppeling kunt maken met een smart TV, maar het houdt op als we het gaan hebben over het daadwerkelijk af laten spelen van het geluid (bijvoorbeeld van films of muziek op je TV) via de speakers. Tijd om eens in te zoomen op de mogelijkheden, want kan het eigenlijk wel?

Niet via alle Google Home speakers kan je geluid van TV afspelen

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen. Het is helaas niet mogelijk om via alle soorten Google Home smart speakers het geluid van je televisie af te laten spelen. Ja, we kunnen met alle Google Home speakers een verbinding maken met een smart TV (mits deze voorzien is van een Google Chromecast) om deze vervolgens te kunnen bedienen met spraak, maar om te dienen als output blijkt een ander verhaal.

Google Home Max enige speaker waar het mogelijk is

We lezen online veel blogs die beweren dat wanneer je Google Home speakers zou groeperen met een Google Chromecast, je op deze smart speaker groep vervolgens het geluid van je TV centraal af zou kunnen laten spelen. Dit blijkt echter niet waar: na het maken van een groep waarbij je je Chromecast toevoegt, is deze na het aanklikken van de groep niet meer zichtbaar.

De enige manier op dit moment om het geluid van de TV via Google Home af te laten spelen is met behulp van een directe aansluiting met een geluidskabeltje. Ja, we hebben het hier over een simpele 3.5mm jack kabeltje. We horen je nu denken: “Maar, mijn Google Home Mini heeft helemaal geen aansluiting hiervoor“. Klopt, en dat is precies wat het hele probleem is. De Google Home Max is de enige Google Home speaker die dit wél heeft, waardoor enkel met deze grote speaker een geluidskoppeling mogelijk is.

Zo kun je het geluid van je TV afspelen via Google Home Max

Om het TV geluid af te kunnen spelen op de speaker is de TV toevoegen aan Google Home uiteraard een vereiste. Nog niet gedaan? We schreven een uitgebreide gids over TV koppelen aan Google Home, volg daar de stappen die wij op een rij hebben gezet.

De TV wel gekoppeld? Dan kunnen we nu aan de slag.

 1. Bedenk een goede plek voor je Google Home Max nabij de televisie
 2. Verbind de Google Home speaker met een 3.5 mm jack kabeltje met de TV
 3. Het geluid van de TV wordt nu via de Google Home Max speaker afsgespeeld

Oplossing bij twee Google Home Max speakers voor je TV

Heb jij twee Google Home Max speakers, dan wil je natuurlijk dat ze het allebei gaan doen. We hebben goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat de Google Home speakers koppelen met elkaar geen oplossing is. We merkten namelijk op dat er dan een begint te storen (degene die niet direct aangesloten is op de TV).

Het goede nieuws is dat er wel een oplossing is om het alsnog voor elkaar te krijgen. Met een simpele splitter kun je de output van je 3.5 mm ingang van de TV in twee splitsen. Ook daarvoor dien je dus een 3.5 mm kabeltje te hebben, zodat je beide Google speakers direct aansluit op de TV.

Noot: helaas hebben we gemerkt dat via deze manier het geluid wat achterloopt met beelden. Dit kan dus flink vervelend zijn als je een YouTube video bekijkt, waarbij het geluid achter loopt.

Benodigdheden op een rij

Bekijk hieronder het boodschappenlijstje om ervoor te zorgen dat je het televisiegeluid via je Google Home Max speaker kunt afspelen:

 • Google Home Max
 • Google Chromecast
 • 3.5 mm kabeltje (kijk goed naar de lengte)
 • Optioneel bij twee speakers: een 3.5mm splitter

Conclusie: TV geluid via Google Home werkt nog niet zoals het moet

Eerlijk gezegd staan we versteld van het feit dat dit nog niet makkelijker kan op dit moment. De Google Home Max is gemaakt voor een goede geluidsbeleving (en dit blijkt dan ook in onze Google Home Max review). Maar waarom zou hij dan niet – uiteraard met behulp van een Chromecast – gewoon eenvoudig in de Google Home app geselecteerd moeten kunnen worden als uitgaande speaker voor het geluid van je TV?

We hebben hier immers te maken met twee Google producen en gezien het makkelijker kan met bijvoorbeeld Sonos (check ook ons artikel over Sonos koppelen aan TV) zouden wij van Google verwachten dat zij haar concurrenten hier wel voor zou blijven. We hopen dan ook dat Google hier snel verandering in zal gaan brengen in de vorm van een hardware/software update.

F.A.Q: veel gestelde vragen over het geluid van je TV via Google Home

Zoals we al aangaven in de inleiding, krijgen we dagelijks veel vragen binnen over deze kwestie. Alle vragen rondom het afspelen van geluid van je TV op je smart speakers die wij binnen hebben gekregen, hebben we gegroepeerd in onderstaande F.A.Q.

Kun je het geluid van je TV afspelen via Google Home?

Ja, maar dit is enkel mogelijk met de Google Home Max via een directe aansluiting met je smart TV.

Wat heb ik nodig om mijn smart TV te verbinden met Google Home?

Om je smart TV succesvol te verbinden met je Google Home speaker, heb je een Google Chromecast nodig.

Waarom Google Home gebruiken als output voor mijn TV geluid?

Met een koppeling van Google Home en je TV kun je de televisie met spraak bedienen. Het is dan ook wel zo fijn dat je de speakers kunt gebruiken als extra geluidsboxen.

Kan ik ook meerdere Google Home Max speakers gebruiken voor mijn TV?

Ja, maar hou er dan rekening mee dat je een 3.5 mm jack splitter nodig hebt, gezien je ze beiden direct aan dient te sluiten op je TV. Doe je dit niet, dan zal er een gaan storen bij het groeperen van de speaekers..

Heb jij nog steeds een prangende vraag of heb jij een unieke oplossing gevonden (die anders is dan onze). Laat het dan gerust weten, zodat we samen dit probleem ons smart home uit helpen. Je kunt onze experts bereiken door een privéberichtje te sturen of door onderaan de pagina een reactie achter te laten.

9 comments
 1. Beste..

  In het artikel heb je het niet over de Google Nest Audio. Is het via deze nieuwe speaker op enige manier mogelijk om audio van de tv af te spelen?

  1. Goedemiddag Erwin,

   Bedankt voor je reactie.
   Wij hebben hier zelf ook flink lopen puzzelen met de nieuwe Google Nest Audio. Online beweren velen dat het zou moeten lukken door je Chromecast op te nemen in een speakergroep, samen met je Nest Audio (of andere speaker). Maar zodra wij dat proberen, is de Chromecast niet meer zichtbaar in de nieuw aangemaakte speakergroep. In ons artikel gaan we enkel in op de enige mogelijkheid in onze ogen: met een directe aansluiting op de TV via een jack kabeltje. Gezien deze alleen in een Google Home Max gestopt kan worden, is dat enkel met die speaker nu mogelijk.

   Uiteraard speuren we verder en zullen we ons artikel updaten als we meerdere oplossingen hebben gevonden. We hebben het artikel geschreven, omdat we er ongelooflijk veel vragen over hebben ontvangen en er online veel artikelen zijn die hier op in lijken te gaan, maar het uiteindelijk niet doen. Met dit artikel hopen wij een verzamelpunt te worden voor dé oplossing. Vandaar dat we adviseren om reacties achter te laten! 🙂

   Nogmaals dank voor je reactie,

   Rob

   1. Hoi Rob,

    Dankjewel voor de reactie. Duidelijk.
    Wat nu als het gaat om andere smart speaker, zoals die van LG (wk7). Kan die bijvoorbeeld via Bluetooth gekoppeld worden?

    Of een soundbar en deze dan koppelen?

    1. Hoi Erwin,

     Goede vraag, vergelijkbaar met die van Denise hierboven; we gaan eens kijken naar de mogelijkheid om vanaf een reguliere aangesloten speaker een koppeling te maken met de Google Nest Audio’s. Kijken of dat inderdaad een mogelijkheid is!

     We sturen je een berichtje als we meer weten!

     Rob

 2. Goedemorgen,

  Is het ook mogelijk om een bestaande box van JBL (geluid verloopt via een jack kabel) die al gekoppeld is aan de TV en Google Home samen te laten werken met de nieuwe Google Nest Audio? Denk bijvoorbeeld aan JBL box bij de TV en de Nest Audio’s als stereo of surround achter de bank?

  Hoor het graag!

  1. Goedemorgen Denise,

   Oe, dat is misschien wel een extra oplossing. We gaan het z.s.m. even proberen voor je en zullen je een berichtje sturen als we meer duidelijkheid hebben.

   Groetjes,

   Rob

 3. Hallo, ik wil graag reageren op “Kan ik ook meerdere Google Home Max speakers gebruiken voor mijn TV?” Dit zou niet storingsvrij kunnen wanneer niet beide speakers middels een splitter op 3,5mm jack zijn aangesloten. Dit is bij mij niet het geval…. Ik heb mijn 1e luidspreker verbonden met een geluidsbron middels 3,5mm input en de 2e luidspreker als groep draadloos verbonden met de 1e. Werkt prima en storingsvrij. Ik heb wel een stereo kabeltje hiervoor gebruikt. Speakers zijn een paar weken oud dus misschien is de software aangepast dat het nu wel werkt.

 4. Wat jammer dat het niet mogelijk is om het geluid van de tv af te spelen op mijn xiaomi speakers.
  Ziet het ernaar uit dat google komt met een update wat dat betreft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts