Sonos koppelen aan TV

sonos koppelen aan tv

▲ Sonos One smart speaker op woonkamerkast © Unsplash

Als je een Sonos speaker hebt dan is het interessant om deze te koppelen met je TV. Zo kun je nog meer uit je nieuwe speakers halen en genieten van prachtig geluid. Maar hoe kun je Sonos koppelen met TV? We leggen het stap voor stap uit in dit artikel!

Je kunt Sonos speakers met je TV verbinden. Zo kun je nog meer genieten van je speakers en verschillende Sonos speakers met elkaar koppelen. Hoe je de speakers kunt koppelen is afhankelijk van het soort Sonos speaker je hebt.

Bekijk waarmee je de Sonos speakers kunt aansluiten op je TV:

Staat jouw model Sonos speaker er niet tussen? Dan kun je deze helaas niet direct aansluiten op je TV. Je kunt dan wel weer doen met de tussenkomst van een Sonos Connect of AMP.

De laatste tijd word ik overspoeld met vragen over de mogelijkheid om via Sonos speakers het geluid van de TV af te kunnen spelen. Wanneer je een Sonos speaker in huis hebt gehaald, wil je hier natuurlijk optimaal van genieten. Er blijken veel vragen te ontstaan bij Sonos koppelen aan TV, die ik met behulp van deze uitgebreide blog probeer te beantwoorden.

Ik ga dieper in op welke Sonos modellen je allemaal kunt koppelen met je TV, welke kabels je hier eventueel voor nodig hebt én hoe dit precies doet. Mocht je naar aanleiding van mijn artikel met aanvullende vragen lopen of er alsnog niet uitkomen, dan kun je me natuurlijk altijd een bericht sturen. Laten we eerst kijken welke Sonos speakers je überhaupt kunt koppelen aan je TV.

Inhoud van dit artikel

sonos roam

Nieuw: Sonos Roam draadloze slimme speaker

Dit is de nieuwste slimme speaker van Sonos, de Sonos Roam. De speaker kun je draadloos gebruiken, is klein en geluid is erg goed!

Welke Sonos speakers koppelen aan TV?

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn lang niet alle Sonos speakers te koppelen aan een TV. Dit zorgt vaak voor een miskoop, gezien het geluid van de televisie niet op de speakers afgespeeld kunnen worden óf dat er sprake is van een vertraging (wat heel vervelend kan zijn bij beeld).

Korte samenvatting welke speakers te koppelen zijn met TV en hoe:

Heb je andere speakers dan het bovenstaande rijtje? Deze zijn niet direct te koppelen met de tv, maar wel via de Sonos Connect of Amp. Wil je bijvoorbeeld de Sonos One verbinden met tv, dan dien je dit te doen met de Connect of Amp.

Koppelen aan TV kan enkel met een kabel

Zoals je wellicht weet zijn Sonos speakers in staat om onderling een draadloze verbinding te kunnen maken. Denk aan de mogelijkheid van multiroom, waarbij je speakers met elkaar kunt groeperen per kamer. Helaas vinden we zo’n draadloze optie niet bij een TV, waardoor je aangewezen bent voor het koppelen via een kabel.

Ik heb alle Sonos speakers op een rij gezet en heb gekeken of er sprake is van een analoge of optische ingang. De volgende Sonos modellen zo’n aansluiting en zijn daarmee te koppelen aan een TV: Playbase, Playbar, Play:5, Beam en Connect (AMP).

Per model licht ik uit welke kabel je nodig hebt en beschrijf ik hoe je desbetreffende Sonos speaker kunt koppelen aan je TV. Heb jij al een aansluiting gemaakt, maar ben je op zoek naar aanvullende tips? Die geef ik onderaan de pagina!

Sonos Playbar koppelen aan TV 

sonos playbar speaker aansluiten op tv

De Playbar is vergelijkbaar met de Playbase die ik net beschreef. Echter gaat het hier om een soundbar, die zowel boven als onder de TV geplaatst kan worden. Ook dit is naar mijn mening een van de beste keuzes voor een Sonos speaker waarmee je wilt genieten van het geluid van je TV.

Net als de Playbase kun je hiervoor een aansluiting maken met een optische kabel. Deze sluit je simpelweg op beide apparaten aan waarna je het geluid van je TV kan beluisteren via de Sonos Playbar. Check hier eventueel een goede optische kabel.

Stappenplan koppelen Playbar

Als je een optische kabel in huis hebt gehaald (of deze wellicht nog had liggen), kun je met deze stappen strakjes genieten van muziek van de TV op je soundbar:

 1. Sluit de optische kabel aan op de ingang poort van de Sonos Playbar (achterzijde van de speaker)
 2. Sluit vervolgens de andere kant van de kabel aan op de uitgang optische poort van je TV
 3. Wanneer er nog geen geluid te horen is, is de kans groot dat je via de instellingen van je televisie nog even de juiste uitgang dient te kiezen

Koppel meer speakers aan Sonos Playbar!

Net als de Playbase kun je ook de Playbar eenvoudig voorzien van extra speakers. Hoewel verschillende Play speakers (behalve de Play:5, ga ik straks verder op in!) niet direct met de TV te koppelen zijn, kan dit wel wanneer de Sonos Playbar gekoppeld is met je TV.

Sonos Playbase koppelen aan TV

sonos playbase speaker aansluiten op tv

De Sonos Playbase is een ‘soundbase’ die met name geschikt is voor aansluitingen met een televisie. In mijn ogen is dit dan ook de beste keuze voor een Sonos speaker waarmee je het geluid van de TV wilt kunnen afspelen. Een soundbase is speciaal gemaakt om ook je televisie erboven op te kunnen zetten, maar hij kan ook gewoon onder je TV geplaatst worden.

Voor het koppelen van de Sonos Playbase aan je TV heb je enkel een optische kabel nodig. Door deze aan te sluiten op de Sonos Playbase en vervolgens op de TV, is de koppeling direct gemaakt. Bekijk bijvoorbeeld hier een geschikte optische kabel voor de aansluiting.

Stappenplan koppelen Playbase

Volg onderstaande makkelijke stappen om de koppeling te maken met de TV.

 1. Sluit de optische kabel aan op de ingang van de Sonos Playbase
 2. Vind de open poort voor een optische kabel aan de achterzijde van de TV en steek deze hierin
 3. In sommige gevallen is het nog nodig om via de instellingen van je televisie de juiste uitgang voor geluid te kiezen (optisch dus in dit geval!)

Breid je Sonos Playbase uit 

Natuurlijk kun je veel meer Sonos speakers koppelen, zodra deze Playbase succesvol gekoppeld is aan je TV. Met behulp van WiFi kun je bijvoorbeeld enkele Play speakers combineren met deze soundplate, waarmee je een home cinema effect kunt creëeren!

beter koppelen met tv met sonos

Vul de Sonos speaker met een extra Play:3 aan voor een nóg beter geluidsbeleving

sonos one smart speaker

Sonos One koppelen aan tv met soundbar

Heb je een Sonos One en wil je deze koppelen aan je tv. Dan kun je dit doen met een Sonos Soundbar. De Sonos Soundbar is namelijk te koppelen met een HDMI-kabel aan je tv. Vervolgens kun je in de app van Sonos een speakergroep maken met de Sonos One

Sonos Play:5 koppelen aan TV

sonos play5 speaker aansluiten op tv

De Sonos Play:5 is een van de bekendere modellen uit de Play familie. Deze grote speaker is de enige in de Play-lijn die voorzien is van een analoge aansluiting. Dit maakt hem dan ook de enige Play speaker die aan te sluiten is op een televisie.

In tegenstelling tot de Playbar en de Playbase is er hier sprake van een 3,5mm ingang. Met een 3,5mm jack kabeltje kun je deze Sonos speaker eenvoudig koppelen aan je TV door deze aan te sluiten op de hoofduitgang. Zo’n kabel fiks je hier voor nog geen € 10,-.

Stappenplan koppelen Play:5

De stappen voor het koppelen van deze Sonos aan je TV is super simpel. je hebt hiervoor dus enkel een 3.5mm jack kabel nodig (let wel op de lengte van de kabel).

 1. Sluit de 3.5mm jack kabel aan op de Play:5 speaker in de open ingang-poort aan de achterzijde
 2. Vind in je televisie de juiste 3,5mm uitgang en sluit de andere kant van de kabel hier op aan
 3. Let op: lang niet alle televisies hebben een 3,5mm uitgang voor bijvoorbeeld hoofdtelefoons.

Multiroom met de Sonos Play:5 voor TV

De Sonos Play:5 is een goede keuze als je op zoek bent naar extra mogelijkheden met meerdere speakers. De speaker ondersteund multiroom, waarmee je dus meerde speakers kunt koppelen op draadloze wijze. Een goede keuze hiervoor is mijn ogen de Play:3. Met meerdere hiervan kun je aan weerszijde van bijvoorbeeld de bank genieten van mooie geluidseffecten.

Sonos play5 koppelen aan tv

De Sonos Play:5 kun je makkelijk koppelen met je TV met een 3.5mm kabeltje

Sonos Beam koppelen aan TV

sonos beam speaker aansluiten op tv

De Sonos Beam is vergelijkbaar met de Playbar en de Playbase en is speciaal gemaakt voor een betere geluidsbeleving bij het kijken van televisie. Niet heel gek dat je deze dus ook heel simpel kunt koppelen aan je TV met behulp van een kabeltje.

Waar je bij de soundplate en soundbar een optische kabel kunt gebruiken, dien je bij de Sonos Beam een HDMI kabel te gebruiken. Deze sluit je aan op een open HDMI poort op je televisie en het genieten kan beginnen! Bekijk hier een goede variant van Belkin met ethernet ondersteuning.

Stappenplan Beam koppelen

Als je een goede HDMI kabel hebt, kun je onderstaande simpele stappen doorlopen voor het maken van een koppeling met de televisie.

 1. Sluit de HDMI aan op de achterzijde van de Sonos Beam
 2. Ontdek een open HDMI poort in je smart TV en sluit hier de andere zijde van de kabel op aan
 3. Het kan goed zijn dat je via je televisie nog even HDMI als uitgang dient te selecteren voor het geluid

Beter TV geluid bij uitbreiden van Sonos Beam

Je kunt de Sonos Beam eenvoudig uitbreiden met meerdere Sonos speakers. Je kunt deze via een WiFi verbinding draadloos connecten met de Beam, waarna je geniet van een nog betere geluidsbeleving. Modellen die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld verschillende Sonos Play speakers.

Sonos Connect (AMP) koppelen aan TV

sonos conenct-amp speaker aansluiten op tv

De Sonos Connect is natuurlijk een onwijs handige toevoeging als je al meerdere Sonos speakers in de woonkamer hebt staan en op deze manier wilt zorgen voor een Home Cinema effect. Een groot nadeel van het koppelen van deze speaker aan je TV, is dat er sprake zal zijn van enige vertraging. Dit is onwijs (zei ik al onwijs?) irritant als je bijvoorbeeld een film kijkt en de ontploffing pas fracties later te horen is.

Wel kun je Sonos Connect of de Connect:AMP koppelen aan je TV als je hier bijvoorbeeld vaker radio opluistert. Gezien er dan geen sprake is van beeld, zul je geen vertraging opmerken. Voor het koppelen van dit model van Sonos kun je gebruik maken van een RCA naar 3,5mm kabel. Dit is bekende kabel die voorzien is van een wit, rood en zwart stekkertje (een kabel als deze).

Stappenplan: Connect (:AMP) koppelen

 1. Sluit de RCA zijde aan op de Sonos Connect of Connect:AMP
 2. Ga op zoek bij je TV naar de hoofdtelefoon uitgang en sluit daar vervolgens de 3,5mm jack kabel zijde op aan
 3. Je hoeft als het goed is geen instellingen te doen voor het selecteren van de juiste uitgang, de televisie herkent dat de uitgang voorzien is van een kabel

Combineer Sonos Connect met meerdere speakers

Als je dus toch kiest voor het koppelen van de Sonos AMP aan de TV, kun je nog beter genieten van het geluid door deze te combineren met meerdere speakers. Denk aan een Sonos Play:1, Play:3 of een Play:5 die je draadloos kunt koppelen met de AMP. Na de koppeling kun je bijvoorbeeld op alle speakers genieten van de radio die je afspeelt via je TV.

Extra tips bij Sonos koppelen aan TV

Ongeacht welke Sonos speaker je hebt gaat koppelen zijn er aantal tips die ik je graag mee wil geven. Zo wil je natuurlijk niet zorgen voor een rommelig beeld met bekabeling en wil je wellicht nóg meer genieten van een betere beleving van het geluid van je TV. Ik zet een aantal handige tips op een rij.

 • Gebruik nooit te lange of te korte kabels: ik raad je aan om eerst te kijken hoever de Sonos speaker van de TV af komt te staan. Met deze afmeting kun je op zoek gaan naar een kabel met een geschikte lengte. Een te grote kabel kan zorgen voor een slordig beeld, maar een te kleine kabel kan problemen veroorzaken bij de juiste positie.
 • Probeer kabels altijd weg te werken: ik heb zelf mijn smart TV aan de wand hangen. Om te voorkomen dat er kabels in het zicht komen te hangen heb ik gebruik gemaakt van een kabelgoot in dezelfde kleur als de wand. Aanrader, helemaal bij het Sonos koppelen aan TV, waarbij een kabel een must is.
 • Uitbreiden met meerdere Sonos modellen: een van mijn beste tips is om te kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. Sonos is juist gericht op het kunnen koppelen van meerdere speakers op draadloze wijze (via WiFi). Als je bijvoorbeeld een soundbar hebt gekoppeld aan je TV, kun je deze draadloos uitbreiden met bijvoorbeeld een Play:5.
 • Kies voor een soundbar of soundplate als basis: als je nog geen Sonos speakers hebt gekocht, raad ik je aan om te gaan voor een soundbar of soundplate. Deze vormen een basis voor de mogelijkheden, waarna je ze draadloos kunt uitbreiden met andere Sonos speakers. Ook de Sonos Beam is zeer geschikt.

Loop je vast bij het koppelen of heb je op- of aanmerkingen om deze complete koppelgids? Neem dan vooral contact met me op door mij een berichtje te sturen!

2 comments
 1. Na eerst twee Play:1 boxen gekoppeld te hebben en daarna uitgebreid met een Sonos Beam was het resultaat ernaar!
  TV Geluid uit alle speakers!
  Na update van de Sonos app alléén geluid uit de Beam??!!??
  Als radio ingesteld is wél geluid uit de drie boxen!
  Hoe kan ik op de tv óók alle speakers laten meedoen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
eufy deurbel bedraad aansluiten

Eufy Deurbel bedraad aansluiten

Een Eufy werkt op een accu, maar is ook bedraad aan te sluiten. Geen gedoe meer met een lege accu, hieronder lees je hoe je een Eufy deurbel bedraad aansluite.
Lees meer