TV koppelen aan Google Home

tv koppelen aan google home

▲ Tv in de woonkamer ter illustratie © Pixabay

Wanneer je een Google Home in de huiskamer hebt staan, kun je natuurlijk niet wachten om deze met allerlei apparaten in huis te koppelen. En natuurlijk kan de TV in de lijst niet ontbreken. Goed nieuws, wat je kunt eenvoudig je TV koppelen aan Google Home (Mini)!

Door je televisie te verbinden met je Google Nest smart speaker, kun je straks met behulp van spraak allerlei zaken bedienen. Denk aan het starten van YouTube video’s en het afspelen van specifieke muzieknummers op je TV. In deze handleiding help ik je stap voor stap met het maken van een koppeling.

Waarom TV koppelen aan Google Home?

Laat ik eerst dieper ingaan op het feit waarom de koppeling zo interessant is. Zoals je weet kun je Google Home prima gebruiken voor makkelijkere vragen, maar wordt het pas echt interessant wanneer je deze gebruikt voor het bedienen van apparaten. Je kunt dan met behulp van spraakcommando’s Google Home aan het werk zetten. Tip: check ook mijn uitgebreide lijst met alle Google Home commands in het Nederlands.

google home max galet wit

Google Home Max

De Google Home Max is de grootste speaker van Google. Ideale speaker om in je woonkamer te zetten, uit de speaker komt werkelijk goed geluid.

De belangrijkste functies met deze koppeling

Strakjes met spraak diverse zaken bedienen met je Google Home werkt fantastisch. Het zal in het begin eventjes wennen zijn, maar wanneer het een gewoonte wordt zul je er steeds vaker gebruik van maken (ik spreek uit ervaring). Met name de volgende functionaliteiten zijn onwijs interessant:

 • Netflix series/films starten met behulp van spraak
 • Nummers of afspeellijsten op Spotify afspelen op je TV
 • Specifieke YouTube video’s kijken/luisteren op je TV met behulp van Google Home

Dit heb je nodig om je TV kunnen koppelen

Voor het koppelen van de TV met Google Home dien je gebruik te maken van Google Chromecast. Hoewel er smart TV modellen zijn met een ingebouwde Chromecast, hebben de meesten dit niet. Je zult dus een aparte Google Chromecast aan moeten schaffen. Er is ook een Chromecast Ultra 4k variant voor betere kwaliteit, maar hiervan kun je alleen gebruik van maken als je een HDR of 4K smart TV hebt. Deze is tevens een stukje duurder (ongeveer € 79,-).

chromecast v3

Google Chromecast

Heb je een tv die geen ingebouwde Chromecast heeft, maar wil je wel een koppeling maken met Google Home? Dan heb je voor deze koppeling een Google Chromecast nodig. Een Google Chromecast maakt simpel gezegd je tv slim.

Uiteraard heb je dus ook een Google Home nodig en een tv met een HDMI-aansluiting om je Google Chromecast strakjes te kunnen installeren.

Stappenplan: TV koppelen aan Google Home

Allereerst is het onwijs belangrijk om te checken of je telefoon met de Google Home app op hetzelfde wifi netwerk aangesloten is als de Google Chromecast. Zorg ervoor dat Google Chromecast op de juiste wijze is aangesloten (in een vrije HDMI-poort van je televisie en aangesloten op het netstroom) en dat je je Google Home uiteraard ook succesvol hebt aangesloten. Alles paraat? Volg dan deze stappen:

 1. Open de Google Home app op je smartphone of tablet
 2. Klik op ‘Toevoegen’ en vervolgens op ‘Apparaat instellen’
 3. Nu kun je kiezen voor ‘Nieuwe apparaten instellen’
 4. Klik het huis aan (als er meerdere zijn) waarvoor jij de TV wilt koppelen aan Google Home
 5. Google Home app zal nu gaan zoeken naar apparaten die klaar zijn om ingesteld te worden. Wanneer je de Google Chromecast tevoorschijn ziet komen kun je hierop klikken en vervolgens op ‘Volgende’
 6. Op je TV wordt nu een code weergegeven, die je tevens ook in je Google Home app weergegeven wordt. Dit is om zeker te zijn dat het gaat om hetzelfde apparaat. Als het klopt klik je op ‘Ja’
 7. Geef Google Home wel of geen toestemming voor het verzamelen van anonieme gegevens waarmee Google de prestaties kan verbeteren
 8. Klik op de kamer waar jij de TV hebt staan. Dit is straks belangrijk voor spraakcommando’s
 9. Nu kun je ook nog klikken op het juiste wifi netwerk en klik vervolgens op ‘Volgende’
 10. Je kunt nu ook nog kiezen welke services/diensten je wilt gebruiken bij de bediening van je TV. Denk aan diensten als Netflix, Spotify en YouTube. Je dient hiervoor wel in te loggen met je accountgegevens van desbetreffende dienst.
 11. De koppeling is nu gemaakt!

Spraakbedieningen voor Google Home voor bedienen TV

Wanneer de koppeling succesvol gemaakt is, kun je gelijk testen of deze werkt. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de volgende spraakcommando’s uit te spreken naar je Google Home (Mini):

 • Hé Google, speel Kleine Jongen van André Hazes af op YouTube op Chromecast Woonkamer
 • Hé Google, speel Kleine Jongen van André Hazes af op Spotify op Chromecast Woonkamer (voor specifieke nummers dien je wel Spotify Premium abonnement te hebben, wat bij afspeellijsten geen probleem is)

Mocht je naar aanleiding van deze stappen nog vragen hebben, schroom niet ons een berichtje te sturen!

chromecast met google tv

Nieuw: Chromecast met Google TV

Dit is de nieuwste versie van de Chromecast, de Chromecast met Google TV. Dit apparaatje wordt geleverd met een afstandsbediening en heeft een eigen interface (dit heeft de gewone chromecast niet). Met het interface kun je zonder smartphone Netflix starten of andere apps.

5 comments
 1. Ik heb een home nest mini, maar ik wil dat de mini het geluid van de tv afspeelt. Is dit mogelijk? Bv ik kijk en film op Netflix en dat geluid op de meest hoor.

  1. Hey Rachel,

   Thanks voor je vraag. Het is een van de meest gestelde vragen op dit moment. We hebben hier een compleet artikel geschreven over de mogelijkheden (blijkt alleen mogelijk met een grote Google Home Max, vanwege een kabelaansluitingsmogelijkheid). Echter volgen we het nieuws op de voet en hebben we onlangs opgemerkt dat er wellicht een update aan zit te komen dat de nieuwe Chromecast ondersteuning gaat bieden voor home cinema mogelijkheden. Check dat nieuwsbericht hier.

   Groetjes,

   Rob

 2. Ik heb een sonos beam met ingebouwde slimme speaker.
  En smart tv met een aparte chromecast.
  Het koppelen is gelukt .
  De vraag om netflix af te spelen of youtube lukt.
  Kan ik ook gewoon zappen tussen zenders ??
  Als ik nu vraag om bijvoorbeeld npo 1 speelt hij af via youtube…..

 3. Hoi Berry, ben benieuwd of je dat inmiddels voor elkaar hebt, want bij mij lukt dat ook niet. Als ik om NL1 of Rtl4 vraag gaat ie steeds naar YT ipv de tv-zender. Alvast bedankt. Grt Louis

 4. Vraagje? Is het mogelijk om de Philips oled tv in het Nederlands te koppelen aan m’n Google home.
  Ik hoor een tv site dat dit alleen mogelijk in het Engels is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Eufy HomeKit

Eufy HomeKit koppelen

Het is mogelijk om een koppeling te maken met Eufy en HomeKit, echter is dit niet met elk apparaat mogelijk. Lees hieronder wat wel en niet mogelijk is.
Lees meer