Getest: SwitchBot Curtain – slimme gordijnen

switchbot review

▲ SwitchBot geinstaleerd op een roede © Smarthomeweb.nl

Slimme gordijnen zijn ideaal, zo kun je deze automatisch openen en sluiten op een bepaalde tijd. Ook wanneer je net lekker in je stoel zit kun je via een app de gordijnen sluiten als je tijdens het Netflixen last hebt van de zon. Verder kun je slimme gordijnen meenemen in smart home scenario’s, denk bijvoorbeeld aan een slimme thermometer in combinatie met een slim gordijn. Meet de thermometer dat het te warm wordt binnen door de zon, dan zal automatisch het gordijn gesloten worden.

Afgelopen week hebben we ook onze gordijnen slim gemaakt met de SwitchBot Curtain. Wanneer je slimme gordijnen wilt heb je de keuze uit een automatische gordijnrails, zo’n rails is voorzien van een motor en kan de gordijnen bedienen. Dit kan ideaal zijn wanneer je nog geen gordijnen hebt, maar wanneer je al gordijnen hebt is het zonde dit allemaal te vervangen. De SwitchBot Curtain is hierbij een goedkoop alternatief, zo kun je de SwitchBot Curtain toepassen op verschillende railsystemen en zelfs op roedes.

Hoe maak je de gordijnen slim met SwitchBot Curtain?

De SwitchBot Curtain is simpel gezegd een apparaatje die je op een roede of gordijnrails plaatst en die als het ware het gordijn heen en weer beweegt. Door de SwitchBot Curtain te bevestigen tussen het laatste oogjes van het gordijnen, beweegt de robot van links naar rechts over de rails of roede en trekt en duwt als het ware het gordijn open of dicht.

switchbot curtain review

Je kunt de SwitchBot bedienen via een app op je smartphone, hiervoor heb je de SwitchBot Curtain, SwitchBot Hub en een werkende wifi nodig. Ook heeft Switchbot andere handige accessoires waarmee je de gordijnen nog slimmer kunt maken, hierboven zie je de accessoires. Ook zie je de SwitchBot Curtain die geschikt is voor roedes, maar er zijn ook andere modellen die weer geschikt zijn voor de gordijnrails. Hieronder vind je de accessoires en we leggen uit waarvoor deze accessoires bedoelt zijn:

  • SwitchBot Hub Mini: voor het besturen en instellen van de gordijnen dien je de Curtain te koppelen met de SwitchBot Hub. Deze Hub zorgt voor een verbinding met de Curtain en wifi. Ook zorgt de Hub voor een verbinding met de accessoires en dat je de gordijnen ook buitenshuis kunt bedienen.
  • SwitchBot Thermometer en Hygrometer: met de SwitchBot Thermometer en Hygrometer weet de Switchbot wat de temperatuur en luchtvochtigheid is in de kamer. Mocht de temperatuur boven een bepaalde graden stijgen, dan kun je de gordijnen automatisch laten sluiten.
  • SwitchBot Remote: met de SwitchBot Remote kun je de gordijnen ook bedienen met een knop. Het voordeel hiervan is dat je niet elke keer je smartphone bij de hand hoeft te hebben.
  • SwitchBot Solar Panel: de SwitchBot werkt met een accu die je op kunt laden via het netstroom. Om te voorkomen dat je steeds een lege SwitchBot hebt kun je gebruik maken van een zonnepaneel, deze SwitchBot Solar Panel plaats je op de SwitchBot en dit zorgt ervoor dat de Switchbot door de zon opgeladen wordt.

Achtergrond informatie: wat is SwitchBot voor bedrijf?

SwitchBot kun je misschien herkennen van het slimme knopje. In 2016 introduceerde het bedrijf de SwitchBot via Kickstarter en dit werd al snel een succes. Met het knopje kon je namelijk elk apparaat of knop op een slimme manier bedienen. Het apparaatje werkt heel simpel je plakt het ergens op en het apparaatje klikt een knop in, via een timer of via een app. Zie hieronder hoe simpel dit werkt, dit is bijvoorbeeld ideaal om een lichtschakelaar in te drukken of het knopje met de koffiezetapparaat.

Sinds de introductie van het slimme knopje heeft SwitchBot veel meer andere apparaten ontwikkeld waaronder de SwitchBot Curtain uit deze review. Alle apparaten werken met de SwitchBot Hub en kunnen daardoor ook met elkaar communiceren, ideaal om zo smart home scenes te maken.

Hoe werkt de SwitchBot Curtain?

De SwitchBot Curtain werkt eigenlijk vrij simpel. Je installeert en koppelt het apparaatje eerst met de Hub. Vervolgens kalibreer je het apparaat, zodat het apparaatje weet wanneer deze volledig open of gesloten is. In de app kun je dan aangeven of het gordijn gesloten op geopend moet worden, ook kun je het gordijn zelfs voor 50% of 75% openen. Ook kun je het gordijn bedienen met de remote of je kunt de gordijnen laten bewegen op tijd, vooral dit is een interessante optie. Wordt je bijvoorbeeld elke ochtend om 08:00 wakker dan kun je gordijnen ook automatisch open laten gaan door daar een tijdstip op te zetten, hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het sluiten van het gordijn. Hieronder krijg je een beetje een idee hoe je dit instelt in de app:

Ook kun je met de SwitchBot scenes maken, dit is interessant wanneer je meerdere apparaten van SwitchBot hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een scene maken dat wanneer de thermometer meet dat het in huis 25 graden is, de gordijnen automatisch gesloten worden. Wanneer je de SwitchBot koppelt met andere smart home platformen kun je de slimme gordijnen ook bijvoorbeeld met spraak bedienen met een smart speaker. Op het doosje van de SwitchBot Hub staat dat het mogelijk is om een koppeling te maken met Amazon Alexa, Google Assitant, Siri Shortcuts, IFTTT, SmartThings en Clova.

Installatie SwitchBot Curtain

De installatie van de SwitchBot is vrij simpel en is zo geklaard. Binnen enkele minuten heb je slimme gordijnen. Als eerst download je de SwitchBot app, deze is te downloaden via Google Play of de App Store. Vervolgens maak je een account aan en koppel je de Hub in de app. Vervolgens kun je andere apparaten toevoegen in de app, zo voeg je als eerst de nieuwe SwitchBot Curtain toe. In de app staat duidelijk aangegeven hoe je de producten kunt koppelen, stap-voor-stap legt de app uit hoe je een product koppelt. Bij de Curtain is het belangrijk dat je het apparaat goed kalibreert, zodat het apparaat weet wanneer de gordijn volledig gesloten en geopend is. Hieronder zie je de stappen voor het installeren van de SwitchBot Curtain:

Je smart home ook uitbreiden met slimme gordijnen? Kies dan voor de SwitchBot een prima apparaat die snel te installeren is en goed werkt. Ook is dit qua kosten een goede keuze, zo hoef je geen nieuw elektrisch railsysteem te kopen. Meer weten over automatische gordijnen, lees dan onze blog over de mogelijkheden om gordijnen automatisch te openen.

SwitchBot Curtain

Bekijk hier de SwitchBot Curtain. Met de SwitchBot Curtain kun je heel eenvoudig je bestaande gordijnen slim maken.

Alternatieven voor de SwitchBot Curtain:

Een andere slimme optie om je bestaande gordijnen te automatiseren is de Slide. Dit apparaatje kun je eenvoudig installeren op je bestaande gordijnrails, waardoor je gordijnen automatisch open en dicht schuiven. Onlangs hebben we de Slide gereviewd, lees hier hoe we de Slide hebben ervaren.

Slide Pro

Met de Slide kun je op een eenvoudige manier je gordijnen slim maken. Dit handige apparaatje kan worden geïnstalleerd op je bestaande gordijnrails, waardoor je de gordijnen op een slimme manier kunt bedienen. Creëer handige scenario's en scènes waarbij de gordijnen automatisch worden geopend op vooraf ingestelde tijden. Ook is het nog steeds mogelijk om de gordijnen handmatig te openen of met spraak.

Bekijk deal:

bol.com
One comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts