Sonos badkamer: dit is er mogelijk!

sonos badkamer dit is er mogelijk

▲ Sonos One smart speaker ter illustratie © Unsplash

Wanneer je overweegt om Sonos speakers in je badkamer te gaan plaatsen, kan je het beste eerst kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Er zijn namelijk een aantal punten waar je op moet letten, bijvoorbeeld naar de vochtbestendigheid van de smart speaker, de koppel mogelijkheden met andere speakers en de inbouwmogelijkheden van een Sonos smart speaker.

Sonos badkamer speaker

Sonos heeft een aantal speakers die jij in je badkamer kan gebruiken. Dit komt doordat deze speakers een aantal eigenschappen hebben die een speaker in een ruimte als een badkamer nodig heeft. Er zijn namelijk een aantal eigenschappen die belangrijk zijn om rekening mee te houden wanneer je een Sonos speaker in je badkamer wilt plaatsen:

  • Is de speaker vochtbestendig, je zult niet snel met de speaker onderwater gaan maar in een badkamer heb je wel vocht en spatwater waardoor een speaker vochtbestendig moet zijn.
  • Wat voor aansluiting heeft de speaker, is de speaker draadloos of is die bedraad en moet je altijd een stopcontact in de buurt hebben.
  • Ondersteunt de Sonos smart speaker spraakassistentie, wanneer je onder de douche staat of net eruit stapt is het handig als je de speaker kan bedienen via Google Assistant of Amazon Alexa. Hierdoor blijft de speaker droog en kan jij toch bepalen wat je wilt luisteren en hoe hard de smart speaker moet staan.
  • De geluidskwaliteit van de smart speaker, uiteraard is geluidskwaliteit altijd een belangrijk punt maar nu bij een Sonos speaker in je badkamer helemaal. Geluid kan namelijk anders klinken in een badkamer dan in je woonkamer, je badkamer is vaak een vochtige en compactere ruimte. Check dus altijd goed de kwaliteit van het geluid!

De meeste speakers van Sonos voldoen aan deze eigenschappen, maar er zijn er maar een aantal die voldoen aan de belangrijkste eigenschap: vochtbestendigheid. Uiteindelijk is deze eigenschap ook het belangrijkst, alles kan goed zijn maar wanneer de speaker niet tegen vocht kan dan heb je er weinig aan voor in je badkamer. Er zijn 3 speakers die vochtbestendig zijn en welke je dus kunt gebruiken als Sonos speaker voor in je badkamer: de Sonos One, de Sonos Move en de Sonos Roam.

Sonos One

De Sonos One is een compacte smart speaker die werkt via netstroom en je kan gebruiken door middel van WiFi. De Sonos One is perfect voor in je badkamer omdat deze speaker spatwaterdicht is, dit betekent dat de speaker niet alleen tegen vocht kan maar ook tegen flinke spetters wat ideaal is voor in een badkamer. De Sonos One kan je bedienen met spraak, Google Assistant en Amazon Alexa worden namelijk ondersteund. De Sonos One is dus een goede keuze om als speaker in je badkamer te plaatsen.

Sonos Move

De Sonos Move is één van de weinige speakers van Sonos die draadloos is en werkt via Bluetooth. Je kunt deze speaker dus verplaatsten en overal waar je wilt mee naar toe nemen. De Sonos Move is ook met netstroom te gebruiken en via WiFi, hierdoor kan je de smart speaker alsnog met andere speakers in je huis koppelen. De Sonos Move is spatwaterdicht wat betekend dat de smart speaker waterbestendig is tegen regenwater of spetters. Doordat de speaker draadloos is en waterbestendig kan je hem ideaal inzetten voor meerdere doeleinden, je kan de speaker in de badkamer gebruiken maar ook meenemen als je een dag weggaat.

Sonos Roam

De Sonos Roam is, net als de Sonos Move, één van de weinige speakers van Sonos die zowel via bluetooth als WiFi verbonden kan worden en zowel draadloos als via netstroom te gebruiken is. De Sonos Roam verschilt van de Sonos Move qua uiterlijk, de Sonos Roam is een andere vorm en een stuk kleiner dan de Sonos Move. Verder zijn het best wel vergelijkbare speakers op het gebied van de functies en technische eigenschappen. De Sonos Roam kan je namelijk ook bedienen door middel van spraakbediening en daarnaast is de speaker vochtbestendig en spatwaterdicht. Doordat deze speaker kleiner is dan bijvoorbeeld de Sonos Move moet je goed bedenken of deze geschikt is voor jouw badkamer. Het voordel is wel dat het verschil wel is terug te zien in de prijs, de Sonos Roam is namelijk een stuk goedkoper dan de Sonos Move.

sonos roam

Sonos Roam smart speaker

De Sonos Roam is de perfecte Sonos smart speaker voor in je badkamer. Draadloos, waterdicht en spraakbediening via Google Assistant & Amazon Alexa, puur genieten!

Bekijk Meer info

Sonos badkamer inbouw

Sonos losse speakers in je badkamer is dus zeker mogelijk, maar is het ook mogelijk om inbouw speakers in je badkamer te hebben van Sonos? Helaas is dit nog niet vanuit Sonos zelf op de markt gebracht, maar er is wel een oplossing om je Sonos speakers ingebouwd te krijgen in je badkamer. Sonos biedt namelijk een versterker aan, de Sonos amp. Op deze versterker kan je speakers aansluiten die je verbindt met de versterker, dit kunnen ingebouwde plafondspeakers zijn waardoor je toch inbouw speakers in je badkamer hebt. Via de versterker kan je de speakers dan ook aansturen met Google Assistant en Amazon Alexa.

Een andere optie is om zelf de speakers in te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld een Sonos speaker in je muur of misschien wel in je plafond inbouwen waardoor deze mooi weggewerkt is en niet snel water vangt in je badkamer. Deze optie vergt wel wat handige handjes.

Sonos badkamer vocht (IP waarde)

Het belangrijkste onderdeel van een Sonos speaker in je badkamer is of de speaker tegen vocht kan. Speakers hebben allemaal een International Protection waarde, ook wel IP waarde of IP certificering. Deze IP waarde geeft eigenlijk simpel weg antwoord op de vraag: hoe waterdicht is mijn speaker? Door te kijken naar de IP waarde van een speaker kan je er dus achter komen of de speaker geschikt is voor het geen waar jij deze voor wilt gebruiken. De IP waarde bestaat uit 2 cijfers:

  • het eerste cijfer geeft de stofbestendigheid aan, dit is een getal tussen de 1 en 7. Hoe hoger het getal, hoe meer stofbestendig het apparaat.
  • het tweede cijfer geeft de waterbestendigheid aan, dit loopt van 0 t/m 9. Ook hier geldt, hoe hoger het getal hoe waterbestendiger het apparaat is.

De 2 cijfers zitten vaak dicht bij elkaar omdat stofbestendigheid gepaard gaat met waterdichtheid. Ook kan het voorkomen dat je een X waarde tegenkomt, bijvoorbeeld IPX7. Dit betekent dat het product dan niet getest is op de waarde waar X staat, bij IPX7 betekent dat niet getest op stofbestendigheid.

IP waarde Sonos speakers

Eerder in deze blog hebben wij een aantal Sonos speakers voorgedragen als geschikt voor in een badkamer. Om te kijken of ze daadwerkelijk waterbestendig zijn en tegen vocht kunnen in de badkamer pakken we de IP waardes van deze smart speakers erbij:

  • Sonos One: geen IP waarde, de Sonos One speaker is niet gecertificeerd maar kan volgens Sonos wel goed tegen vochtige ruimtes en een spat water.
  • Sonos Move: IP56, de IP waarde van 56 geeft aan dat de speaker beschermt is tegen fijne deeltjes stof en tegen grote hoeveelheden waterspatten zoals zware regen en sneeuw.
  • Sonos Roam: IP67, de IP67-rating van de Sonos Roam is erg goed. Dit betekent namelijk dat de smart speaker volledig waterdicht is en ook ondoordringbaar voor stof. De Sonos Roam kan zelfs 30 minuten lang tot 1 meter diep onderwater blijven.

De IP waardes bevestigen dus dat de Sonos speakers daadwerkelijk geschikt zijn voor in een badkamer. Twijfel je of een speaker in jouw badkamer past of heb je andere opmerkingen of vragen voor ons? Stuur ons dan gerust een bericht en wij zullen hier dan zo snel mogelijk op antwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts