Slide review – Maak je bestaande gordijnen slim!

Met Slide kun je jouw gordijnen automatiseren, zodat ze automatisch opengaan in de ochtend en op het juiste moment weer sluiten in de avond!
Slide review

In deze review nemen we de Slide onder de loep, een innovatieve gadget waarmee je jouw gordijnen slim kunt maken. Met Slide kun je ervoor zorgen dat je gordijnen automatisch openen en sluiten op het gewenste moment, of je kunt ze bedienen via de bijbehorende app. We zullen bespreken wat Slide precies is, hoe het werkt, hoe eenvoudig het te installeren is, welke functies het biedt en natuurlijk of het goed functioneert.

Wat kun je met de Slide en hoe werkt het?

De Slide is als het ware een motor die een draad heen en weer trekt, waardoor je gordijnen gemakkelijk kunnen openen en sluiten. Het mooie is dat je de Slide kunt installeren op je bestaande gordijnrails, waardoor je je huidige gordijnen kunt transformeren tot slimme gordijnen. Het installatieproces is eenvoudig en je hoeft geen nieuwe rails aan te schaffen of te vervangen.

De Slide is veelzijdig en geschikt voor verschillende soorten gordijnen, zowel enkele als dubbele gordijnen, en zelfs voor gordijnen die vanuit het midden geopend worden. Nadat je de Slide hebt geïnstalleerd, kun je je gordijnen bedienen via de bijbehorende app. Je kunt handige timers instellen voor geautomatiseerde openingen en sluitingen, maar je kunt ze ook nog steeds handmatig bedienen door een zachte ruk aan de gordijnen te geven, waarna ze volledig openen of sluiten.

Installatie van de Slide

Slide installeren

De installatie van de Slide is vrij eenvoudig en zonder gedoe, je hebt geen gereedschap nodig. Binnen 15 minuten hadden wij de gordijnen omgetoverd tot slimme gordijnen. In de Slide-app vind je dan ook heldere video-uitleg, waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe de slide werkt en hoe je stap voor stap de slide moet installeren.

Je installeert de Slide op een bestaande gordijnrails en het maakt niet uit of je een enkele of dubbele gordijn hebt, het is ook mogelijk om de Slide te gebruiken voor een gordijn die in het midden opent. De Slide zelf zit ook verborgen achter het gordijnen waardoor de motor niet zichtbaar is.

Stappenplan voor het installeren van de Slide:

 1. Download de Slide-app en maak een account aan.
 2. Klik op “Voeg een Slide toe”.
 3. Vul vervolgens de code van het apparaat toe, deze vind je op de onderkant van de Slide zelf.
 4. Kies vervolgens in de app hoe je gordijn open gaat. Gaat je gordijn naar links open, naar rechts of vanuit het midden?
 5. In de app krijg je vervolgens met duidelijke video’s te zien hoe je de Slide kunt installeren.

Voor de installatie van de Slide, verwijder je eenvoudig de eerste en laatste twee haakjes van je gordijnen. Vervolgens plaats je de motor aan het einde van de gordijnrails. Aan het andere uiteinde bevestig je een ander clipje waar je de draad van de Slide aan vastmaakt.

Het bovenstaande stappenplan is van toepassing op enkele gordijnen. Als je echter dubbele gordijnen hebt die vanuit het midden openen, kun je de Slide ook gebruiken. Hieronder vind je een handig filmpje waarin op een eenvoudige manier wordt uitgelegd hoe je de Slide installeert op een rails met twee gordijnen die vanuit het midden openen.

Functies in de app

De Slide kun je volledig automatiseren en dit maakt je gordijnen dan ook echt slim. Zo kun je onder andere de gordijnen automatiseren middels een timer of kun je gebruik maken van een wekkerfunctie. Hieronder hebben we de functies van de Slide nog even opgesomd:

 1. Op afstand te bedienen: Met de Slide-app kun je je gordijnen gemakkelijk op afstand bedienen via je smartphone. Of je nu thuis bent of onderweg, je hebt altijd volledige controle over je gordijnen.
 2. Timers: Stel aangepaste timers in om je gordijnen automatisch te openen en sluiten op specifieke tijdstippen. Dit is ideaal voor het creëren van een geautomatiseerd dagelijks schema.
 3. Wekkerfunctie: Gebruik de wekkerfunctie van de Slide om je gordijnen ‘s ochtends automatisch te openen, zodat je op een natuurlijke manier wakker kunt worden met natuurlijk licht.
 4. Handmatig te bedienen: Ondanks de slimme automatisering kun je de Slide nog steeds handmatig bedienen. Geef een zachte ruk aan je gordijnen en ze zullen volledig openen of sluiten, zoals je gewend bent.
 5. Touch&Go: Met de Touch&Go-functie kun je met een tik of ruk aan het gordijn, het gordijn automatisch openen of sluiten.
 6. Speed control: Pas de snelheid aan waarmee je gordijnen openen en sluiten met de Speed control-functie. Zo kun je de beweging aanpassen aan je voorkeuren en de sfeer in je huis.
 7. Bedien je gordijnen met spraak: ook is het mogelijk door een koppeling met Google Assistant je gordijnen met spraak te bedienen. Wel dien je hiervoor de Slide Pro versie te hebben.
Slide scenario
Zo maak je een scenario aan in de Slide-app

Smart home integratie – Bedien de gordijnen met spraak

De Slide wordt pas echt slim wanneer het geïntegreerd kan worden in diverse smart home scenario’s. Gelukkig biedt de Slide ondersteuning voor integratie met verschillende populaire smart home systemen, waaronder:

 • Google Assistant
 • IFTTT
 • Homey
 • Fibaro
 • Home Assistant

Bovendien biedt de Slide Pro-versie de mogelijkheid om te integreren met Matter, het nieuwe smart home-protocol. Slide’s hardware is compatibel met Matter, en de ontwikkeling van deze integratie zal in 2023 plaatsvinden. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor interoperabiliteit met andere Matter-compatibele apparaten in je smart home-netwerk.

Voorbeeld met Google Assistant


Met de integratie van de Slide met Google Assistant kun je je gordijnen eenvoudig bedienen met spraakopdrachten via je Google Home speaker of de Google Assistant-app op je smartphone. Zit je dan bijvoorbeeld op de bank een filmpje te kijken en schijnt het licht op je tv-scherm, dan hoef je alleen maar te zeggen: “He Google, sluit de gordijnen“. Wil vervolgens weer wat licht in de ruimte zeg dan: “He Google, open de gordijnen“.

Ook kun je met de integratie van de Slide met Google Assistant handige routines en scenes creëren. Stel bijvoorbeeld een ochtendroutine in waarbij je gordijnen automatisch worden geopend wanneer je wekker afgaat. Of voeg de Slide toe aan een “Goede nacht” routine waarbij je gordijnen automatisch sluiten wanneer je het licht uitdoet. De mogelijkheden zijn eindeloos en het creëren van een slimme, geautomatiseerde omgeving wordt een fluitje van een cent met de Slide en Google Assistant.

Stappenplan: Slide koppelen met Google Home

 1. Zorg dat de Slide succesvol is geïnstalleerd en goed is gekalibreerd.
 2. Open vervolgens de Google Home app en klik op apparaten en op + Toevoegen.
 3. Klik vervolgens op Werkt met Google.
 4. Type in de zoekbalk Slide en klik vervolgens op Slide.
 5. Vul de gegevens van je Slide account in en geef toegang.
 6. Geef aan in welke ruimte of kamer de Slide aanwezig is.

Zodra de Slide succesvol is gekoppeld, verschijnt deze automatisch in de Google Home-app onder de juiste kamer. Je kunt nu niet alleen de Slide bedienen via de Google Home-app, maar ook integreren in scenario’s en scènes die je hebt gemaakt. Om te controleren of de Slide correct is geïntegreerd met de spraakassistent, kun je meteen een test uitvoeren. Geef eenvoudigweg de opdracht: “Hey Google, sluit de gordijnen.”

Slide Google Home
Stappen voor het koppelen van de Slide met Google Home

Prijzen & alternatieven

De Slide is verkrijgbaar in drie verschillende modellen: Slide Light, Slide Comfort en Slide Pro. Met de Slide Light kies je voor de budgetvriendelijke optie, die weliswaar minder functies heeft. Voor extra functionaliteit, zoals Touch&Go en SpeedControl om handmatig te openen en de snelheid van het gordijn aan te passen, kun je gaan voor de Slide Comfort. De Slide Pro biedt dezelfde functies als de Slide Comfort en heeft bovendien de mogelijkheid tot smart home integraties, wat het een interessante keuze maakt als je al een smart home systeem hebt.

Producten van derde

Er zijn ook andere alternatieven die een vergelijkbaar product aanbieden, zoals de SwitchBot Curtain, die we eerder hebben gereviewd. Dit apparaatje is eveneens een motor die je kunt installeren op een bestaande gordijnrails of roede. De SwitchBot is aanzienlijk goedkoper dan de Slide, maar heeft wel enkele nadelen in vergelijking met dit model.

Ten eerste is de SwitchBot iets minder krachtig en kan het wat moeite hebben met zwaardere gordijnen. Ook werkt de SwitchBot op een accu, wat betekent dat je deze af en toe moet opladen, in tegenstelling tot de Slide die rechtstreeks op het stopcontact wordt aangesloten. Wel is de SwitchBot een stuk goedkoper, zo betaal je per SwitchBot € 85,-.

Volledig gordijn rails vervangen

Een groot voordeel van de Slide is dat je deze moeiteloos kunt installeren op je bestaande gordijnrails, wat het proces zeer eenvoudig maakt en je kosten bespaart. Toch zijn er ook andere alternatieven waarbij de gordijnrails zelf slim is.

Somfy biedt bijvoorbeeld een elektrische gordijnrails aan. Deze slimme rails maakt het mogelijk om je gordijnen automatisch te openen en te sluiten zonder dat je een apart apparaat zoals de Slide nodig hebt. Wel moet je bij deze oplossing rekening houden met het volledig vervangen van het gordijnrails, wat extra kosten met zich meebrengt. Ook zijn deze elektrische gordijnrails een stuk duurder in aanschaf.

Conclusie: werkt de Slide goed?

De Slide heeft onze test positief doorstaan en werkt uitstekend als slimme gordijnoplossing. De installatie verliep soepel en snel, waardoor we al snel konden genieten van geautomatiseerde gordijnen. De bijbehorende app is gebruiksvriendelijk en eenvoudig in te stellen, wat het bedienen van de gordijnen een fluitje van een cent maakt.

Een van de grote pluspunten van de Slide is de integratie met Google Home. Hierdoor konden we onze gordijnen moeiteloos met spraakopdrachten bedienen en handige scenario’s creëren voor onze dagelijkse routine. Het gemak van spraakbediening voegt een extra laag van comfort toe aan onze slimme woning.

Al met al heeft de Slide ons overtuigd met zijn gebruiksgemak, efficiëntie en mogelijkheden tot integratie met smart home-systemen. Als je op zoek bent naar een betrouwbare en veelzijdige oplossing voor slimme gordijnen, is de Slide zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts