Gordijnen automatisch openen

gordijnen automatische openen

▲ Heerlijk toch wakker worden met natuurlijk licht © Pixabay

Altijd al je gordijnen automatisch willen openen? In dit bericht vertellen we je wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit kunt doen, zo zijn er specifieke bedrijven die zich volledig storten op het openen van je gordijnen op een slimme manier.

Een huis wordt pas slim wanneer apparaten op een slimme manier bestuurd kunnen worden. Dit kan zowel via spraak als via een app, maar het wordt pas echt slim wanneer dit automatisch gaat. In dit bericht kijken we naar de mogelijkheden die nu op de markt zijn om je gordijnen automatisch te openen. Daarbij hebben we verschil gezien en zijn er verschillende soorten systemen, zo kun je gordijnen openen met Google Home, via een app en zelfs op het bestaande railsysteem.

Waarom gordijnen automatisch openen?

Naast dat het automatisch openen van je gordijnen heel relaxt is en het zorgt voor gemak. Zorgen automatisch gordijnen ook voor bescherming. Wanneer de zon bijvoorbeeld in je huiskamer schijnt, kan dit verkleuring veroorzaken op je meubels. Bij het sluiten van de gordijnen bescherm je de meubels en voorkom je verkleuring, daarnaast hebben slimme gordijnen de volgende voordelen:

 1. Je kunt ze allemaal te gelijk openen en automatisch: heb je meerdere gordijnen in een kamer, dan kan het een klusje zijn om ze allemaal handmatig te openen en te sluiten. Heb je slimme gordijnen, dan kun je ze allemaal tegelijk openen.
 2. Ook wanneer je niet thuis bent kun je de gordijnen sluiten: ben je op vakantie of ben je even wat later thuis dan normaal. Geen probleem dan doe je toch alvast je gordijnen naar beneden, dit zorgt weer voor meer privacy en is ook weer veiliger.
 3. Koppel de slimme gordijnen aan een weerstation: hierboven vertelde we het al, maar zonlicht zorgt voor het verkleuren van de meubels. Wanneer je een slim gordijn koppelt met een slim weerstation, kun je de gordijnen automatisch laten zakken wanneer de zon begint te schijnen. Ook zorgt dit er trouwens voor dat het in de zomer wat cooler in je huis blijft.
 4. Of wordt wakker met een heerlijk zonnetje in je slaapkamer: hoe lekker is het wanneer je wakker wordt van de zon. Een stuk natuurlijker en een stuk fijner dan het irritante geluid van de wekker. Op een slim gordijn kun je een timer zetten. Zet bijvoorbeeld elke dag om 8:00 de timer, hierbij gaan elke ochtend om 8:00 de gordijnen automatisch openen.

Naast een timer in de ochtend kun je ook een timer zetten wanneer de gordijnen omlaag moeten, bijvoorbeeld bij zonsondergang. Ook kun je andere scenario’s en scenes creëren. Stel bijvoorbeeld een scenario met een slimme schakelaar in, bij het verlaten van je huis kun je deze indrukken en kun je alle apparaten in je huis automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan uitzetten van alle slimme verlichting en het sluiten van je slimme gordijnen.

Wat zijn de mogelijkheden voor automatisch gordijnen?

Er zijn verschillende bedrijven die een oplossing bieden voor automatisch gordijnen en veel van deze merken hebben een eigen systeem of oplossing. Een merk dat veel verschillende automatische gordijnen aanbiedt is Somfy. Somfy heeft onder andere de volgende opties als het gaat om gordijnen die automatisch te bedienen zijn:

 • Elektrische rolgordijnen
 • Elektrische vouwgordijnen
 • Elektrische horizontale jaloezieën
 • Elektrische gordijnrails

Voor alle bovenstaande opties levert Somfy railsystemen die op maat gemaakt worden en ook elektrisch werken. Deze optie is een vrij prijzige optie, maar wel de beste optie omdat het systeem volledig geïntegreerd zit in de rails.

Mocht je gebruik willen blijven maken van je eigen gordijnen inclusief gordijnroede of rails dan zijn er ook nog andere oplossingen, waarbij je een apparaat plaatst op de roede of rails. Hiervoor zijn apparaten twee populaire opties: Slide en Switchbot. In principe werken beide opties hetzelfde en zijn beide apparaten gordijn motors die een gordijn kan openen en sluiten. We hebben beide apparaten getest, lees hier onze Switchbot review en hier onze Slide review.

Slide Pro

Met de Slide kun je op een eenvoudige manier je gordijnen slim maken. Dit handige apparaatje kan worden geïnstalleerd op je bestaande gordijnrails, waardoor je de gordijnen op een slimme manier kunt bedienen. Creëer handige scenario's en scènes waarbij de gordijnen automatisch worden geopend op vooraf ingestelde tijden. Ook is het nog steeds mogelijk om de gordijnen handmatig te openen of met spraak.

Bekijk deal:

bol.com

SwitchBot Curtain

Bekijk hier de SwitchBot Curtain. Met de SwitchBot Curtain kun je heel eenvoudig je bestaande gordijnen slim maken.

Ook IKEA heeft sinds kort slimme jaloezieën

Sinds kort richt IKEA zich op slimme apparaten met haar smart home lijn, ook welk bekend als IKEA TRADRI. Veelal is deze lijn gericht op slimme verlichting en accessoires waarmee je de verlichting kunt bedienen of automatiseren. Maar sinds kort zijn er ook twee nieuwe producten toegevoegd, namelijk IKEA FYRTUR en IKEA KADRILJ. Beide zijn het slimme jaloezieën, deze zijn met de app te bedienen, met een timer en ook via Google Home. Daarnaast is ook een automatisch gordijn systeem die goed te betalen is. Bekijk hieronder de IKEA FYRTUR.

Ideale scenario: automatische gordijnen met Hue en Google Home

Slimme gordijnen en slimme lampen kun je automatiseren op tijd, voor deze uitvoering hoef je natuurlijk de apparaten niet aan elkaar te koppelen. Individueel kun je de apparaten in stellen op een bepaald tijdstip, zo stel je de slimme gordijnen in de app in dat ze om 22:00 moeten de gordijnen dicht moeten. In de app van Philips Hue kun je de verlichting automatisch aan laten gaan op 22:00.

Maar het kan ook wel eens voorkomen dat je beide producten op een ander tijdstip wilt gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je een film wilt kijken, dan is kan het wel interessant zijn om alle producten tegelijk te gelijk te bedienen. Wil je automatische gordijnen met Hue en Google Home tegelijk bedienen dan kun je volgende apparaten en scenario instellen:

Producten:

Heb je bovenstaande producten dan kun je deze als volgt instellen, zodat je de automatische gordijnen werken met Hue en ze zelfs kunt bedienen met spraak via Philips Hue:

 1. Zorg dat alle apparaten werken en gekoppeld zijn met het Google Home account dat je gebruikt.
 2. Klik vervolgens op “Routines” in de Google Home app.
 3. Klik op het plusje om een nieuwe routine aan te maken.
 4. Vervolgens klik je op starter toevoegen en klik op spraakopdracht.
 5. Geef hier aan met welk spraakopdracht je de scenario wilt activeren, bijvoorbeeld “ik ga film kijken”.
 6. Vervolgens voeg je een actie toe, dit doe je door op het knopje “actie toevoegen” te klikken.
 7. In deze stap geef je aan welke smart home apparaten wat moeten doen, dus lucht aan op de juiste scene en gordijnen volledig dicht.
automatische gordijnen hue

Na het aanmaken van een nieuwe scenario hoef je alleen maar te zeggen: “He Google, ik ga film kijken”, automatische zullen de gordijnen dicht gaan en de lampen op de juiste setting. Mocht je de gordijnen en verlichting van Hue nog niet geautomatiseerd hebben dan kun je bovenstaande stappenplan ook gebruiken, enkel moet je dan bij stap 4 kiezen voor “Tijd” of “Zonsopkomst/ondergang”.

switchbot curtain

Switchbot – goede optie voor het automatiseren van je gordijnen

Met de Switchbot kun je gordijnen automatische openen en sluiten. Het apparaat is in vergelijking met andere opties de goedkoopste keuze, verder kun je het apparaat ook met andere smart home systemen koppelen. Een koppeling met Google Home maakt het mogelijk de automatische gordijnen met Hue te bedienen met je stem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
wat is zigbee

Wat is Zigbee?

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay Wanneer jij een smart home artikel in handen hebt is de kans groot…
Lees meer