Gordijnen automatisch openen – de mogelijkheden

Bram Tigchelaar 31-03-2020, 09:44 Laatste update: 01-12-2020

Altijd al je gordijnen automatisch willen openen? In dit bericht vertellen we je wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit kunt doen, zo zijn er specifieke bedrijven die zich volledig storten op het openen van je gordijnen op een slimme manier.

gordijnen automatische openen

Heerlijk toch wakker worden met natuurlijk licht © Pixabay

Een huis wordt pas slim wanneer apparaten op een slimme manier bestuurd kunnen worden. Dit kan zowel via spraak als via een app, maar het wordt pas echt slim wanneer dit automatisch gaat. In dit bericht kijken we naar de mogelijkheden die nu op de markt zijn om je gordijnen automatisch te openen. Daarbij hebben we verschil gezien en zijn er verschillende soorten systemen, zo kun je gordijnen openen met Google Home, via een app en zelfs op het bestaande railsysteem.

Waarom gordijnen automatisch openen?

Naast dat het automatisch openen van je gordijnen heel relaxt is en het zorgt voor gemak. Zorgen automatisch gordijnen ook voor bescherming. Wanneer de zon bijvoorbeeld in je huiskamer schijnt, kan dit verkleuring veroorzaken op je meubels. Bij het sluiten van de gordijnen bescherm je de meubels en voorkom je verkleuring, daarnaast hebben slimme gordijnen de volgende voordelen:

  1. Je kunt ze allemaal te gelijk openen en automatisch: heb je meerdere gordijnen in een kamer, dan kan het een klusje zijn om ze allemaal handmatig te openen en te sluiten. Heb je slimme gordijnen, dan kun je ze allemaal tegelijk openen.
  2. Ook wanneer je niet thuis bent kun je de gordijnen sluiten: ben je op vakantie of ben je even wat later thuis dan normaal. Geen probleem dan doe je toch alvast je gordijnen naar beneden, dit zorgt weer voor meer privacy en is ook weer veiliger.
  3. Koppel de slimme gordijnen aan een weerstation: hierboven vertelde we het al, maar zonlicht zorgt voor het verkleuren van de meubels. Wanneer je een slim gordijn koppelt met een slim weerstation, kun je de gordijnen automatisch laten zakken wanneer de zon begint te schijnen. Ook zorgt dit er trouwens voor dat het in de zomer wat cooler in je huis blijft.
  4. Of wordt wakker met een heerlijk zonnetje in je slaapkamer: hoe lekker is het wanneer je wakker wordt van de zon. Een stuk natuurlijker en een stuk fijner dan het irritante geluid van de wekker. Op een slim gordijn kun je een timer zetten. Zet bijvoorbeeld elke dag om 8:00 de timer, hierbij gaan elke ochtend om 8:00 de gordijnen automatisch openen.

Naast een timer in de ochtend kun je ook een timer zetten wanneer de gordijnen omlaag moeten, bijvoorbeeld bij zonsondergang. Ook kun je andere scenario’s en scenes creëren. Stel bijvoorbeeld een scenario met een slimme schakelaar in, bij het verlaten van je huis kun je deze indrukken en kun je alle apparaten in je huis automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan uitzetten van alle slimme verlichting en het sluiten van je slimme gordijnen.

 Aanbieding!  
google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu 50% korting!

Bekijk hier een scherpe aanbieding met twee Google Nest mini speakers, de speakers waren nog nooit zo goedkoop! Bekijk deze deal hier!

Wat zijn de mogelijkheden voor automatisch gordijnen?

Er zijn verschillende bedrijven die een oplossing bieden voor automatisch gordijnen en veel van deze merken hebben een eigen systeem of oplossing. Een merk dat veel verschillende automatische gordijnen aanbiedt is Somfy. Somfy heeft onder andere de volgende opties als het gaat om gordijnen die automatisch te bedienen zijn:

  • Elektrische rolgordijnen
  • Elektrische vouwgordijnen
  • Elektrische horizontale jaloezieën
  • Elektrische gordijnrails

Elke optie heeft zijn eigen eigenschappen. Heb je bijvoorbeeld gordijnen die je wilt blijven gebruiken, dan kun je voor de laatste optie kiezen: een elektrische gordijnrails. Bij deze optie vervang je de huidige gordijnrails voor een elektrische gordijnrails, hierbij kun je gewoon gebruik blijven maken van je gordijnen. Ook is er nog een andere optie van het merk Slide, hierbij zet je een apparaat op het huidige gordijn rails. Dit is helemaal makkelijk want hierbij hoef je in principe niks te veranderen. Ook heeft Slide een nieuwe functie toegevoegd en kun je de gordijnen openen met Google home.

Ook IKEA heeft sinds kort slimme jaloezieën

Sinds kort richt IKEA zich op slimme apparaten met haar smart home lijn, ook welk bekend als IKEA TRADRI. Veelal is deze lijn gericht op slimme verlichting en accessoires waarmee je de verlichting kunt bedienen of automatiseren. Maar sinds kort zijn er ook twee nieuwe producten toegevoegd namelijk IKEA FYRTUR en IKEA KADRILJ. Beide zijn het slimme jaloezieën, deze zijn met de app te bedienen, met een timer en ook via Google Home. Daarnaast is ook een automatisch gordijn systeem die goed te betalen is. Bekijk hieronder de IKEA FYRTUR.

IKEA FYRTUR – Slimme verduisterde rolgordijnen

ikea rolgordijnenHet voordeel van de slimme rolgordijnen van IKEA is dat ze betaalbaar zijn en makkelijk te installeren zijn. Daarnaast werken deze gordijnen ook met Google Home en kun je ze bedienen met spraak. Nog handiger is wanneer je ze automatisch laat werken en met elkaar koppelt. Lees meer…

Meer smart home artikelen

nuki box
innr wifi lampen
schone lucht in huis met luchtmonitor
ring geofencing
ring pro 2 deurbel
ring koppelen met alexa
fibaro home center 3 lite
amazon alexa meerdere talen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *