Slimme rookmelder met Hue koppelen

rookmelder met hue koppelen

Een slimme rookmelder is net wat slimmer dan reguliere modellen. Met name door de notificaties die deze rookmelders verstuurd naar je smartphone én vanwege het feit dat je ze kunt koppelen met andere smart home producten. Een van de meest interessante koppelingen is een rookmelder met Hue. Philips Hue is een van de betere keuzes op het gebied van slimme verlichting, waarmee dus ook apparaten als rookmelders te koppelen zijn. Waarom een rookmelder met Hue koppelen zo interessant is en wat je hier mee kunt, leg ik uit in dit artikel.

Waarom slimme rookmelder aan Hue koppelen?

Laat ik maar meteen aftrappen met de vraag waarom je een slimme rookmelder aan slimme lampen van Hue zou willen koppelen. Nou, dat kan aardig interessant zijn. Zoals je wellicht weet kunnen slimme lampen reageren op sensoren: wordt er iets gemeten of opgemerkt, dan kunnen de lampen een signaal afgeven.

Met Philips Hue lampen kun je niet alleen genieten van 16 miljoen verschillende kleuren, maar hebben de lampen ook de volgende instellingsmogelijkheden:

  • Hue lampen kunnen knipperen
  • Hue lampen kunnen eenvoudig gedimd worden
  • De slimme lampen kunnen variëren in ‘warmte’ van de kleur
  • Met Hue lampen kun je zo’n 16 miljoen (!) kleuren kiezen

Met het koppelen van een rookmelder zou je dus een van deze instellingen kunnen activeren, mits je dus een koppeling hebt gemaakt!

Voorbeeldreacties van Hue op basis van rookmelder

Stel je nou eens voor dat er rook gedetecteerd wordt of er dat er sprake is van een te snelle temperatuurstijging in huis. Je krijgt hierbij niet alleen een notificatie op je smartphone of tablet; bij een rookmelder met Hue koppelen zal de slimme verlichting ook reageren. Ik heb een paar voorbeeldreacties van de Hue lampen bedacht:

  • Alle slimme lampen in huis gaan aan en beginnen te knipperen
  • De door jou ingestelde noodverlichting springt aan, op een lichtsterkte waarmee je door de rook kunt kijken
  • De Hue lampen veranderen direct in een rode kleur als deze al aanstaan

Om deze koppeling te kunnen maken heb je natuurlijk wel een of meerdere Hue lampen nodig en een rookmelder die te koppelen is het met het slimme verlichtingssysteem van Hue. Ik heb voor beide producten een kooptip!

Deze rookmelders kun je koppelen aan Hue

Ik ben op zoek gegaan naar rookmelders die ondersteuning bieden om met Hue te communiceren. Hierbij heb ik een selectie gemaakt met modellen die IFTTT compatibel zijn. IFTTT maakt het namelijk mogelijk om met een ‘If This, Then That’ Applet, de rookmelder te kunnen koppelen aan Hue (Hue is ook IFTTT ondersteund). Bekijk de volgende IFTTT compatibel rookmelders voor Hue.

nest protect rookmelder voor google home

Nest Protect rook- koolmonoxide melder

Google Nest is een bekend merk voor smart home producten. Met name op het gebied van veiligheid. Deze rookmelder is tevens een koolmonoxide melder. Doordat je Nest-producten eenvoudig met IFTTT kunt koppelen aan Hue slimme lampen of direct Nest koppelen aan Hue mogelijk is, is het een goede keuze! Tip: koop deze rookmelders in een 2 pack als je er meerdere wilt in huis, dan ben je voordeliger uit dan per stuk.

Netatmo slimme rookmelder

Wellicht heb je wel eens gehoord van Netatmo. Dit merk is gefocust op klimaatproducten voor in en rondom het huis. Naast de bekendere smart weerstation modellen, heeft Netatmo ook een slimme rookmelder die te koppelen aan IFTTT. Deze rookmelder is een iets goedkopere keuze dan Nest (scheelt zo’n € 25,-) en is ook per stuk verkrijgbaar.

Tip: extra Hue lampen is geen overbodige luxe

Als je straks een rookmelder in huis hebt gehaald, kun je de koppeling met Hue maken. Heb je echter nog geen Hue slimme lampen in huis óf heb je er maar enkele? Bekijk dan hieronder mijn kooptip voor Hue lampen. Hou er rekening mee dat je bij het koppelen en groeperen van lampen van Hue, altijd een Hue bridge benodigd is. Mede daarom heb ik een pakket opgezocht die ook een bridge bevat.

Philips Hue starterkit

Philips Hue Starterpack White and Color Ambiance

Bij diverse smart home webshops vind je zo nu en dan een interessante Philips Hue starterspakket aanbieding. Zo ook deze bij Bol.com: de Philips Hue starterpack White and Color Ambiance, gevuld met 3 Hue lampen (E27 fitting), een Hue Dimmer Switch en de benodigde Hue bridge. Een aanrader voor zowel een smart home beginner als voor aanvulling van het huidige verlichtingssysteem.

Nog niet helemaal bekend met koppelen via IFTTT? Bekijk dan ook onze IFTTT smart home topic pagina die helemaal gevuld is met artikelen en handleidingen voor IFTTT mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

HomeWizard Domotica

HomeWizard is het centrale punt voor huisautomatisering, zo kun je met HomeWizard je huis besturen met je smartphone, tablet of computer. Het handige van van HomeWizard is dat er naast een standaard app ook een handige webapp is. Op je computer kun je dan ook je smart home apparaten bedienen en handige scenes maken.
Lees meer