IFTTT

Alles over IFTTT

ifttt
Home » Smart home blog » IFTTT

Een van de bekendere software op het gebied van smart home is IFTTT. IFTTT staat voor ‘If This, Then that’, wat aangeeft dat je er een actie-reactie mee uit kunt voeren. Op het IFTTT platform kun je eenvoudig apparaten/services met elkaar koppelen en zorgen voor een gewenste actie op basis van gegevens en data. Op deze pagina leggen we je uit wat IFTTT precies is, wat de voordelen zijn van deze software en hoe jij dit zelf kunt gebruiken. Bekijk ook onze verzameling met IFTTT artikelen op Smarthomeweb.nl.

Laatste artikelen over IFTTT

slim deurslot loqed
inzicht in energieverbruik
gardena apparaten met spraak bedienen
ifttt nederlands
wat werkt met google home
ifttt met google home koppelen
IFTTT Hue mogelijkheden
ifttt klikaanklikuit

Wat is IFTTT en wat kun je ermee?

Wanneer je wat verder bent met het inrichten en installeren van jouw smart home, zul je al snel de wens hebben om verschillende apparaten met elkaar te laten praten. Een van de grootste voordelen van een smart home is dan ook om makkelijke acties/reacties in gang te zetten. Merkt het ene apparaat wat op, dan gaat weer een ander apparaat ermee aan de slag.

Hiervoor dien je apparaten met elkaar te koppelen/verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld de wens hebben om slimme verlichting te koppelen met je smart speaker, zodat je deze met behulp van spraak aan en uit kunt zetten. Dit kan ontzettend makkelijk met behulp van IFTTT.

IFTTT is een software waarbij je op het IFTTT platform eenvoudige verbinden kunt maken met apparaten. Je kunt instellen dat als iets opgemerkt wordt (If This) er een actie in gang gezet wordt (Then That). Je maakt hiervoor een zogeheten ‘Applet’ aan. Bekijk onderstaande video voor een duidelijke introductie voor het werken met IFTTT.

Wat is een IFTTT Applet?

Een actie/reactie instelling heet binnen het IFTTT platform een ‘Applet’. Wanneer je gebruik maakt van de IFTTT applicatie, zul je ook een overzicht zien van al je acties bij ‘My Applets’. Je kunt eenvoudig nieuwe Applets aanmaken waarbij je twee diensten met elkaar combineert.

Je kunt makkelijk Applets aanmaken, wijzigen of verwijderen binnen de applicatie van IFTTT.

Wat zijn IFTTT services?

Zodra je van start gaat met het maken van een koppeling van twee apparaten of diensten met IFTTT, zul je al snel een tegelwerk zien aan verschillende mogelijkheden. Denk aan Google Assistant, maar ook aan bijvoorbeeld de app van Albert Heijn. Binnen IFTTT worden deze ‘Services’ genoemd. Je koppelt dus als het ware twee services aan elkaar binnen een Applet.

Voordelen van IFTTT

Zelf zijn we veel-gebruiker van het IFTT platform. Sterker nog: we kunnen er uren mee rommelen en uitvogelen hoe apparaten op de meest slimste wijze op elkaar kunnen reageren. En laat dat nou net het belangrijkste zijn van een smart home: het zo slim mogelijk maken van jouw huis.

Apparaten koppelen met verschillende frequenties

Het grote voordeel van IFTTT is dat je ook apparaten kunt koppelen waar normaal gesproken nog geen mogelijkheden voor zijn. In veel gevallen dienen smart home apparaten namelijk op dezelfde frequentie te communiceren (dit zijn smart home protocollen). Wanneer dit niet geval is, zouden apparaten dus niet op elkaar kunnen reageren. Met IFTTT is dit probleem vaak zó opgelost. Met een breed skala aan ‘Services’ is de kans groot dat je met behulp van deze software een verbinding veel makkelijker kunt maken.

Nóg makkelijker apparaten bedienen met spraak

In onze ogen zijn met name de mogelijkheden met Google Assistant het grootste voordeel van IFTTT. Normaal gesproken kun je met je smart speaker meerdere apparaten aansturen met individuele spraakcommando’s. Met IFTTT kun je echter zelf een spraakcommando aanmaken en hier meerdere acties aanhangen.

Ook kun je binnen IFTTT verschillende apps van derden ontdekken, zoals de Albert Heijn app die we net al benoemden. Met IFTTT kun je Google Asssistant eenvoudig verbinden met Albert Heijn, waarna je zelf een spraakcommando kunt instellen voor het toevoegen van producten aan je boodschappenlijst in de app. Je hoeft dus niet meer te zeggen “Praat met Albert Heijn”, maar kunt zelf een makkelijk commando gebruiken.