Een van de bekendere software op het gebied van smart home is IFTTT. IFTTT staat voor ‘Ift This, Then that’, wat aangeeft dat je er een actie-reactie mee uit kunt voeren. Op het IFTTT-platform kun je eenvoudig apparaten/services met elkaar koppelen en zorgen voor een gewenste actie op basis van gegevens en data.
IFTTT wordt vooral veel gebruikt voor slimme apparaten die werken met een ander communicatieprotocol. Normaal zouden apparaten met een ander communicatieprotocol niet met elkaar kunnen communiceren, maar met de tussenkomst van IFTTT kan dit wel. Op deze pagina leggen we je alles wat je moet weten van IFTTT, wat je er mee kunt en hoe je dit moet doen.
Inhoud van dit artikel
- Wat is IFTTT en wat kun je er mee?
- IFTTT applet – Zo maak je een IFTTT applet
- Wat zijn IFTTT services?
- Voordelen van IFTTT
- IFTTT voorbeelden – dit kun je allemaal met IFTTT
- IFTTT gebruiken in het Nederlands
- Alternatief voor IFTTT: het Nederlandse Olisto
- IFTTT tips – Ook handig om te weten
Wat is IFTTT en wat kun je er mee?
Wanneer je wat verder bent met het inrichten en installeren van jouw smart home, zal je al snel de wens hebben om verschillende apparaten met elkaar te koppelen. Een van de grootste voordelen van een smart home is dan ook om makkelijke acties/reacties in gang te zetten. Merkt het ene apparaat wat op, dan gaat het andere apparaat er mee aan de slag.
Hiervoor dien je de apparaten met elkaar te koppelen of te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld de wens hebben om slimme verlichting te koppelen met je smart speaker, zodat je deze met behulp van spraak aan en uit kunt zetten. Dit kan ontzettend makkelijk met behulp van IFTTT.
IFTTT is een software waarbij je op het IFTTT-platform eenvoudige verbindingen kunt maken met apparaten. Je kunt instellen dat als je iets opgemerkt wordt of een apparaat iets doet (If This) er een actie in gang gezet wordt (Then That). Je maakt hiervoor een zogeheten ‘applet‘ aan. Bekijk onderstaande video voor een duidelijke introductie voor het werken met IFTTT.
https://www.youtube.com/embed/lznDsCwGxDM
IFTTT applet – Zo maak je een IFTTT applet
Een actie instelling heet binnen het IFTTT-platform een ‘applet‘. Wanneer je gebruik maakt van de IFTTT applicatie, zal je ook een overzicht zien van al je acties bij ‘My Applets‘. Je kunt eenvoudig nieuwe applets aanmaken, wijzigen of verwijderen binnen de applicatie van IFTTT.
Bekijk hieronder de afbeeldingen hoe we stap-voor-stap een applet aanmaken. In dit voorbeeld koppelen we onze locatie gegevens met de Netatmo thermostaat. Kom je binnen de aangegeven locatie dan kun je de Netatmo thermostaat automatische laten verwarmen naar bijvoorbeeld 20 graden.

Stappenplan IFTTT applet aanmaken:
- Open IFTTT app, je ziet direct de standaard IFTTT applets
- Klik op: Get more, onderaan het scherm
- Klik op het plusje, rechtsboven
- Druk op +This
- Hier geef je aan met welk apparaat een actie dient te beginnen. Klik op Location.
- Klik op: You enter an area. De actie begint dus wanneer je binnen aangegeven locatie bevind.
- Voer het adres in. Je kunt hier precies aangeven wat de range is door in of uit te zoomen.
- Nu ga je een trigger maken, dus wat gebeurt er als bovenstaande actie gebeurt. Klik op create trigger en klik op +That.
- Kies voor de thermostaat na keuze, wij kozen voor de Netatmo thermostaat. Heb je een andere thermostaat kijk of deze er tussen staat.
- Druk op: Set to manual mode en geef de gewenste temperatuur aan.
Wat zijn IFTTT services?
Zodra je van start gaat met het maken van een koppeling van twee apparaten of diensten met IFTTT, zal je al snel een tegelwerk zien aan verschillende mogelijkheden. Denk aan Google Assistant, maar ook aan bijvoorbeeld de app van Albert Heijn. Binnen IFTTT worden deze ‘Services’ genoemd. Je koppelt dus als het ware twee services aan elkaar binnen een applet.
Kleine greep uit de IFTTT services die relevant voor je kunnen zijn:
- Gmail
- Arlo
- Philips Hue
- Somfy
- D-link
- Danalock
- Domino’s
- Dropbox
Nogmaals dit is een kleine greep uit de vele IFTTT services, maar er zijn nog veel meer services waarmee je koppelingen kunt maken. In de IFTTT app vind je alle diensten en merken, waarmee je leuke koppelingen kunt maken.
Voordelen van IFTTT
Zelf zijn we veel-gebruiker van het IFTTT-platform. Sterker nog: we kunnen er uren mee rommelen en uitvogelen hoe apparaten op de meest slimste wijze op elkaar kunnen reageren. En laat dat nou net het belangrijkste zijn van een smart home: het zo slim mogelijk maken van jouw huis.
- Apparaten koppelen met verschillende frequenties: Het grote voordeel van IFTTT is dat je ook apparaten kunt koppelen waar normaal gesproken nog geen mogelijkheden voor zijn. In veel gevallen dienen smart home apparaten namelijk op dezelfde frequentie te communiceren (dit zijn smart home protocollen). Wanneer dit niet geval is, zouden apparaten dus niet op elkaar kunnen reageren. Met IFTTT is dit probleem vaak zó opgelost. Met een breed scala aan ‘Services’ is de kans groot dat je met behulp van deze software een verbinding veel makkelijker kunt maken.
- Nóg makkelijker apparaten bedienen met spraak: In onze ogen zijn met name de mogelijkheden met Google Assistant het grootste voordeel van IFTTT. Normaal gesproken kun je met je smart speaker meerdere apparaten aansturen met individuele spraakcommando’s. Met IFTTT kun je echter zelf een spraakcommando aanmaken en hier meerdere acties aanhangen.
Ook kun je binnen IFTTT verschillende apps van derden ontdekken, zoals de Albert Heijn app die we net al benoemden. Met IFTTT kun je Google Asssistant eenvoudig verbinden met Albert Heijn, waarna je zelf een spraakcommando kunt instellen voor het toevoegen van producten aan je boodschappenlijst in de app. Je hoeft dus niet meer te zeggen “Praat met Albert Heijn”, maar kunt zelf een makkelijk commando gebruiken.
IFTTT voorbeelden – dit kun je allemaal met IFTTT
Met IFTTT kun je oneindig veel koppelen en scenario’s bedenken. Zelfs wanneer je nog geen smart home apparaten hebt kan het handig zijn om gebruik te maken van IFTTT, want misschien maak je gebruik van diensten die ook werken zonder apparaten, denk bijvoorbeeld aan Gmail. Hieronder hebben we wat IFTTT voorbeelden uitgeschreven die interessant kunnen zijn:
IFTTT Instagram – Instagram naar Facebook
Met IFTTT Instagram kun je alles wat je post op Instagram automatische doorsturen naar Facebook. Dit is handig want zo hoef je maar één keer iets te plaatsen en wordt automatische alles doorgeplaatst naar je andere sociale media kanalen.
De IFTTT Instagram applet kun je vinden in de IFTTT app. Hier activeer je de applet en koppel je beide diensten aan elkaar. Geef toestemming dat IFTTT gekoppeld mag worden en alles wat je op Instagram plaatst wordt automatische door gestuurd naar Facebook.
IFTTT iRobot – Koppel je Ecobee thermostaat met de robotstofzuiger
Ook voor IFTTT iRobot zijn veel koppelingen mogelijk. We hebben er eentje uitgekozen waarmee je de iRobot kunt koppelen met de Ecobee thermostaat. Zo kun je instellen wat wanneer je de status van de thermostaat op weg zet, de stofzuiger automatische gaat stofzuigen. Dit is handig want zo heb je zelf geen last van de stofzuiger.
IFTTT Chromecast – Alexa zet mijn TV aan
Met deze IFTTT Chromecast applet is het mogelijk om Alexa te koppelen met je Chromecast. Wel dien je hiervoor naast een Chromecast en een smart speaker van Alexa een Logitech Harmony hub te hebben. Koppel de apparaten met IFTTT en activeer de applet en door een spraakcommando te geven aan Alexa kun je de tv aan zetten met je stem.

IFTTT Gmail – Werkt helaas niet meer
Helaas werkt IFTTT Gmail niet meer. Doordat Google zijn API regels veranderd heeft is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van IFTTT Gmail. Voorheen kon je bijvoorbeeld via Gmail de lampen aansturen. Kreeg je bijvoorbeeld een mail van een persoon, dan kon je de lampen rood laten blinken.
IFTTT gebruiken in het Nederlands
Laat ik een misverstand uit de wereld helpen. In veel gevallen gaat men ervan uit dat IFTTT niet in het Nederlands te gebruiken is. Dit is niet waar; hoewel de software geheel Engelstalig is, kun je alsnog gebruik van bijvoorbeeld de Nederlandse ondersteuning van je Google Home.
IFTTT is enkel de ‘koppelaar’ van de verschillende producten. Dit heeft geen inbreuk op instellingen of ondersteuningen van desbetreffende apparaten.
Nog niet alle IFTTT services in het Nederlands ondersteund
Hoewel je IFTTT dus prima in Nederlandse smart homes kunt gebruiken als koppelaar, kun je helaas nog tegen niet ondersteunende koppelingen aanlopen. Zo wilde ik mijn Philips Hue lampen laten knipperen als er pollen opgemerkt worden in de lucht (wat dus staat bij de service Underground Weather als optie), maar kreeg ik de melding dat deze momenteel alleen in Amerika te gebruiken is.
Alternatief voor IFTTT: het Nederlandse Olisto
Wanneer je de software van IFTTT niet zo prefereert als mij, en misschien bent op zoek naar een Nederlands alternatief maar met nagenoeg dezelfde functies, kun je eens kijken naar Olisto. Olisto (voorheen Triggi) is ook een software wat gemaakt is om apparaten heel eenvoudig met elkaar te koppelen. Zo was Olisto degene die Toon koppelen aan Google Home mogelijk maakte!
IFTTT tips – Ook handig om te weten
We hebben inmiddels gewerkt met IFTTT. Het is soms gewoon heel handig wanneer een koppeling niet werkt op de normale manier er nog een alternatieve weg is. Hieronder hebben we verschillende IFTTT koppelingen beschreven met een stappenplan, zodat jij dit zelf ook makkelijk kunt uitvoeren: