KlikAanKlikUit is een van mijn favoriete smart home merken. Met veel betaalbaren sensoren en actoren kun je met KlikAanKlikUit, ook wel afgekort tot KaKu, een mooie basis vormen van jouw smart home. Er zijn twee belangrijke productenlijnen van KaKu: de KlikAanKliKuit producten die communiceren op 433MHz (Startline) en de KlikAanKlikUit producten die communiceren via smart home protocol Zigbee (Premium Line)
Wat velen nog niet weten is dat je KlikAanKlikUit apparaten ook met spraak kunt aansturen. Met KlikAanKlikUit met Google Home koppelen wordt dit mogelijk en kun je bijvoorbeeld KaKu lampen aan en uitzetten of in kleur laten veranderen! In dit artikel vertel ik wat je nodig hebt voor KlikAanKlikUit met Google Home koppelen en deel ik de stappen voor het maken van de koppeling.
Wat heb je nodig voor de KaKu Google Home koppeling?
KlikAanKlikUit kan met veel apparaten en diensten gekoppeld worden. Zo schreef ik onlangs de mogelijkheden voor KlikAanKliKuit bedienen met een telefoon. Voor ik de stappen met je deel voor KlikAanKlikUit met Google Home koppelen, zet ik eerst op een rij wat je allemaal nodig hebt voor je aan de slag kunt.
- Google Home (mini): uiteraard dien je een Google Home speaker te hebben. Google Home biedt ondersteuning voor Google Assistant, waarmee we straks kunnen communiceren om KlikAanKlikUit te kunnen bedienen! Heb je nog geen Google Home speaker? Check dan hier de smart speaker aanbiedingen pagina!
- KlikAanKlikUit apparaten: uiteraard dien je enkele KaKu apparaten te hebben die je straks wilt bedienen. Denk bijvoorbeeld aan lampen.
- ICS 2000 of Z1 Bridge: om de koppeling te maken hebben we ook een ICS 2000 of Z1 Bridge nodig. Hiermee worden de KaKu apparaten namelijk gegroepeerd en gekoppeld. Google Home maakt vervolgens een koppeling met de ICS 2000 of de Z1 bridge om de instellingen over te nemen. Nog geen bridge voor KaKU? Bekijk hier het voordelige KlikAanKlikUit ICS 2000 aanbieding overzicht voor interessante deals.
- Optioneel: de Homey smart home controller! Heb jij thuis al een Homey staan, dan is het koppelen onwijs makkelijk. Met Homey met KlikAanKlikUit koppelen is de koppeling gelijk gemaakt (als je al een koppeling hebt met Google Home en Homey).
Wanneer je dit allemaal in huis hebt, kunnen we kijken naar het koppelen van deze twee apparaten!
Stappenplan: KlikAanKlikuit koppelen aan Google Home
Als je alles op orde hebt en de verschillende KaKu apparaten werkend zijn, evenals een geactiveerde Google Home, kunnen we aan de slag gaan met het koppelen.
Let op: ik ga er vanuit dat je reeds een Google Home account en een KlikAanKlikUit (Trust) account hebt.
- Open de Google Home app op je smartphone of tablet
- Klik boven in de app op het plus-icoon ‘Toevoegen‘
- Selecteer in het menu ‘Apparaat instellen‘
- Klik nu op ‘Heb je al iets ingesteld?‘
- Zoek in de lijst naar KlikAanKlikUit, tip: maak gebruik van de zoekfunctie
- Klik ‘KlikAanKlikUit‘ aan in de lijst en log in met je accountgegevens
- Na het inloggen zie je al je KlikAanKlikUit apparaten in de Google Home verschijnen, de koppeling is nu gemaakt
- Optioneel: ik raad je aan om gelijk de KaKu apparaten te groeperen en in te delen in specifieke kamers. Hiermee wordt het straks mogelijk om bijvoorbeeld enkel de KaKu lampen in de woonkamer aan te zetten
Na het groeperen en toewijzen van KlikAanKlikUit apparaten in de Google Home, is de koppeling succesvol gemaakt. Je kunt nu Google Home gebruiken om met Google Assistant spraakcommando’s de apparaten te bedienen.
Google Home commando’s voor bedienen KlikAanKlikUit
Ben je benieuwd wat je straks tegen Google Home kunt zeggen voor het bedienen van je KlikAanKlikUit apparaten? Ik zet hieronder enkele voorbeelden op een rij.
- Hé Google, zet de eetkamerlampen aan
- Hé Google, zet de eetkamerlampen op 20%
- Hé Google, zet alle lampen aan
- Hé Google, zet alle lampen in de eetkamer uit
Uiteraard zijn bovenstaande Google commands in het Nederlands beschikbaar bij een Google Home met Nederlandse instellingen.
Tja je kunt helaas niet alles koppelen bijv. de rookmelders van klikaanklikuit kan je niet koppelen terwijl dit wel wordt gesuggereerd.