banner tink

Slimme Lampen van de Action Review

slimme lampen action review
Een willekeurige slimme lampen van de Action. © Tigchelaar/Smarthomeweb

▲ Een smart filament LED lamp van LSC Smart Connect © Smarthomeweb

Afgelopen weekend hebben we weer wat smart home producten uit getest. Tijd om weer lekker te puzzelen met nieuw geïntroduceerde smart home artikelen. Zoals je wellicht al gelezen hebt op Smarthomeweb.nl, hebben we onlangs de LSC Smart Connect smart home artikelen van de Action uitgebreid beschreven. Er zijn slimme stekkers, slimme lampen en verschillende smart home beveiligingsproducten voor een prikkie te koop bij de Action sinds enige tijd.

Het is goed om onze ervaringen uit te diepen voor specifieke producten van het LSC Smart Connect systeem met diepgaande reviews. We hebben ons vandaag gefocust op de slimme lampen van de Action: er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar. Van een slimme filamentlamp tot slimme spotverlichting. We gaan dieper in op de mogelijkheden, de kwaliteit en onze ervaringen met de bediening van deze slimme lampen. Ook verliezen we hierbij de smart home privacy en integratiemogelijkheden uiteraard niet uit het oog Mocht je naar aanleiding van onze slimme lampen van de Action review nog aanvullende vragen hebben, dan kun je me natuurlijk altijd een bericht sturen.

Inhoud van dit artikel

Prijs van de slimme lampen van de Action

Het eerste wat mij opvalt van de slimme lampen is de prijs. Een verkoopprijs van € 6,49 per smart light is natuurlijk spotgoedkoop. Helemaal als we dit vergelijken met lampen van Philips Hue of Innr, waar je al snel tientallen euro’s kwijt bent voor een slimme lamp. In mijn LSC Smart Connect Action review bleek trouwens dat niet alleen de slimme verlichting een laag prijskaartje heeft: ook sensoren, slimme stekkers en andere accessoires is in veel gevallen voor nog geen € 10,- in huis te halen.

Dit is opvallend goedkoop als ik het vergelijk met andere smart home merken met slimme verlichting. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een slimme lamp van Philips Hue of Innr al snel tientallen euro’s.

Design en kwaliteit ondanks lage prijs prima in orde

Met zo’n lage prijs verwacht je snel ‘lelijke’ of ‘slechte’ smart home producten. Denk bijvoorbeeld aan de wat goedkopere slimme stekker: deze is vaak enorm groot en lomp, waardoor ik hierbij altijd zou zeggen dat je je niet moet laten leiden door de prijs. De slimme verlichting van Action is echter prima te bedienen en ze zien er niet verkeerd uit. We hebben alle slimme lampen in onze handen gehad, met name de filament modellen vonden we erg mooi en waren zelfs vergelijkbaar met lampen als Philips Hue.

kwaliteit van de action slimme verlichting

De kwaliteit van de slimme lampen is prima en ze zien er daarnaast ook prachtig uit.

Bediening en installatie van de slimme lampen

De bediening van de slimme lampen van de Action kan geregeld worden via een app. De speciale LSC Smart Connect app is gratis te downloaden voor zowel Android als iOS toestellen. De app is op het eerste gezicht erg overzichtelijk en werkt de smart home bediening werkt eenvoudig. In de app kunnen de lampen eerst toegevoegd worden: door de lampen in een fitting te draaien en deze vervolgens aan te zetten. De lamp gaat vervolgens knipperen, waarna je de lampen kunt toevoegen in de app. In de applicatie kun je vervolgens de lampen een naam geven, ze groeperen en toewijzen aan een specifieke ruimte.

LSC Smart Connect App: mogelijkheden

De mogelijkheden voor het bedienen van de slimme lampen komt aardig overeen met andere merken van slimme verlichting. Ik zet de bedieningsmogelijkheden op een rij:

  • Lamen aan- of uitzetten
  • Helderheid van de lampen aanpassen
  • Kleurwarmte van de lampen instellen
  • Kleuren van de lampen aanpassen (alleen bij Color varianten)

Naast de instellingen van de lampen zelf, kun je ook routines aanmaken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als jij standaard de lampen aan wilt laten springen om 19.00 uur s’ avonds en ze om 0.00 weer automatisch uit wilt laten gaan. Opvallend is dat de app ook de mogelijkheid biedt voor ‘aftellen’. Daarbij kun je ook gebruik maken van automatische scenes. Laat bijvoorbeeld de lampen automatisch aanspringen als de zon ondergaat óf als het buiten gaat stormen. Deze mogelijkheid had ik persoonlijk niet verwacht bij deze goedkope slimme lampen.

Slimme lampen ondersteunen Google Home en Alexa

Wat ik persoonlijk erg opvallend vind, is dat ook deze goedkope lampen gewoon ondersteuning bieden voor spraakbediening. Je hebt hierbij de keuze uit twee spraakassistenten: Google Home of Amazon Alexa. Hiervoor dien je natuurlijk wel in het bezit te zijn van een smart speaker of een smart display. Ik zet wat voorbeeld spraakopdrachten op een rij:

  • Hé Google, zet alle lampen aan
  • Hé Google, dim de lampen met 10%
  • Ok Alexa, turn all the lights off

Wanneer jij een Google Home apparaat in huis hebt staan dien je deze wel eerst te koppelen. In mijn handleiding voor LSC Smart Connect met Google Home koppelen ontdek je precies hoe je dit stap voor stap voor elkaar kunt krijgen.

Kun je de Action slimme lampen buitenshuis (op afstand) bedienen?

We hebben veelal de vraag binnengekregen of het mogelijk zou zijn om de slimme lampen van de Action op afstand – buitenshuis – aan te kunnen sturen. Het blijkt gewoon mogelijk te zijn: we hebben dit getest door onze smartphone met de LSC Smart Connect app los te koppelen van het WiFi netwerk. Via het mobiele netwerk kunnen we gewoon de lampen op afstand bedienen!

Veiligheid & Privacy van de slimme verlichting

Een van de belangrijkste factoren om naar te kijken bij smart home producten is de veiligheid van de apparatuur. Hoe beveiligd zijn de producten én hoe zit het met de smart home privacy? Wat deel je met de bedrijven achter de slimme producten? We hebben grondig onderzoek gedaan naar de achtergrond van LSC Smart Connect. Het blijkt dat de slimme lampen van de Action gebaseerd zijn op het Tuya Smart Platform. Veel andere merken als bijvoorbeeld WOOX maken gebruik van chips van deze cloud-gigant.

LSC Smart Connect werkt via Tuya Smart Platform

Bij het aanmaken van een account – wat een vereiste is om de lampen te kunnen bedienen via je smartphone – dien je je e-mailadres op te geven en een wachtwoord aan te maken. Bij het gebruiken van de applicatie deel je je WiFi netwerk met het systeem: iets waar ik persoonlijk minder fan van ben. Bij Philips Hue maak je bijvoorbeeld gebruik van een tussenstation, ook wel een bridge genoemd.

Echter wil ik hierbij wel de opmerking maken dat de smart home apparaten van Action allemaal niet enorm privacy-gevoelig zijn. Je hebt er geen camera’s van of een slimme deurbel, maar tóch zijn er producten waarvan je liever niet wilt dat het bedrijf achter de producten weet wat er gebeurd. Denk hierbij aan slimme raam/deursensoren: Tuya weet wanneer jouw deur openstaat.

Slimme lampen integreren in je smart home: wat kan?

Op het gebied van integratiemogelijkheden hebben we in onze review de meeste tijd besteed. Zo hebben we onderzocht of de slimme lampen met Philips Hue te integreren zijn. Dit is voor velen een must, omdat ze bijvoorbeeld reeds slimme lampen van Philips Hue hebben en dit op goedkope wijze willen uitbreiden met slimme lampen van LSC Smart Connect. We kwamen er echter al snel achter dat hier (nog) weinig mogelijkheden voor zijn. Zo kan er wel een verbinding gemaakt worden met Philips Hue, maar dien je dit te realiseren via IFTTT of via Google Home (deze laatste is de beste optie in mijn ogen). Wil je meer te weten komen over de beperkte mogelijkheden met Hue? Check dan de handleiding voor LSC Smart Connect met Hue koppelen.

Ondersteuning voor IFTTT opent wel deuren binnen een smart home

Ik benoemde het net al: er is sprake van ondersteuning voor IFTTT. IFTTT staat voor ‘If This, Then That’. Het is een smart home software waarmee je verschillende merken aan elkaar kunt knopen en op eenvoudige wijze smart home scenario’s kunt maken. Het hoeft overigens niet alleen te gaan om merken: je kunt ook diensten als Gmail of de weersverwachting aan de slimme lampen knopen. Krijg je een e-mail binnen, laat dan bijvoorbeeld de lamp op je bureau knipperen! Vriest het buiten? Dan kunnen de lampen ingesteld worden op blauw licht. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Onze conclusie van de slimme lampen van de Action review

Bij het testen van de slimme lampen van Action stonden we eigenlijk al versteld sinds het openmaken van de verpakking. In tegenstelling tot wat we dachten, zijn deze goedkope slimme lampen van goede kwaliteit. Hoewel ze iets minder gevoelig zijn dan de lampen van merken als Philips Hue en Innr, kun je er praktisch wel hetzelfde mee. En waar je bij Innr en Hue gebruik dient te maken van een bridge – die vaak tientallen euro’s kost – hoeft dit niet bij de LSC Smart Connect lampen. Deze worden gewoon aangesloten op je WiFi netwerk. Waar dit erg voordelig kan zijn op het gebied van installatie en het toevoegen van apparaten, is dit wel minder ‘veilig’. Je sluit immers de apparaten direct aan op je WiFi netwerk zonder tussenstation.

De bediening van de slimme lampen is overzichtelijk en kinderlijk eenvoudig. Zelfs zonder enige smart home ervaring kun je er gelijk mee aan de slag en zul je hoogstwaarschijnlijk niet vastlopen. De app werkt fijn: het aan- en uitschakelen van de lampen werkt ontzettend snel, het aanpassen van de helderheid of kleurwarmte reageert wel wat langzamer.

Wat in mijn ogen wel een échte domper is, is het feit dat er op het gebied van integraties met andere slimme lampen (nog) weinig mogelijk is. Zo is een directe koppeling met Philips Hue slecht te maken: dit kan alleen via een omweg met IFTTT of via Google Home, maar is niet enorm praktisch. Dit is in mijn ogen wel juist enorm belangrijk.

Al met al komen we tot de conclusie dat deze slimme lampen geen verkeerde keuze hoeven te zijn als je enkel slimme lampen of andere basic smart home apparatuur wilt gebruiken. Ben je van plan om een compleet smart home te realiseren, dan kun je in onze ogen beter even wachten óf kijken naar andere smart home merken die wel makkelijk met elkaar communiceren.

4 comments
  1. Ik gebruik deze lampen drie maanden op mijn terras. Maar ben minder enthousiast dan in het begin. Heb al een paar maal meegemaakt dat ze plotseling offline zijn ze staan dan allemaal te knipperen en je moet het volledige installatie process weer te doorlopen.

    Als ik dan in de app kijk krijg ik de melding dat er problemen zijn met het netwerk terwijl alles normaal is.

  2. Wij hebben ze nu 6 maanden. Morgen gaan ze eruit. Nu al voor de 100e x alle 7 opnieuw moeten koppelen dit duurt 3-4 dagen. 100x opnieuw resetten. Dan missen er weer 1 of 2. Wat een prullaria.

  3. Hoi,
    Ik gebruik ze al een jaar en ik ben er wel heel blij mee
    (ik combineer ze niet met andere merken)
    Ik koop er steeds meer van.. lampjes, stekkers, sensors, camera..
    Alleen neemt ze veel van mijn wifi in – waardoor mijn surfsnelheid stukken minder is.
    Ik merk het goed wanneer ik de camera uit de stekker trek.
    Hoe kan ik dat best aanpakken? Zou een Google home als bridge mij hierin helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts