Home » Smart home blog » Laptop koppelen aan Chromecast

Laptop koppelen aan Chromecast

laptop koppelen aan chromecast

Macbook Pro, ter illustratie © Pixabay
Bram Tigchelaar · Laatste update: 27 september 2019

Een Chromecast laptop verbinding is vandaag de erg populair: door een Google Chromecast te koppelen met je laptop kun je genieten van een groter scherm, wat in veel situaties erg interessant kan zijn. Een smart TV is handig, maar heeft niet zoveel mogelijkheden als een laptop. Toch kan het voorkomen dat jij het heerlijk grote scherm van je televisie wilt gebruiken als computer, wanneer je op de bank plaatsneemt. Na het volgen van dit Chromecast koppelen stappenplan kun je je laptop streamen naar je tv.

Eerder beschreef ik in een handleiding voor Netflix koppelen met Chromecast voor Google Home, zodat je via spraak Netflix kunt starten (vet!). Ditzelfde kan ook met een laptop! In deze blog zet ik alles op een rij voor een laptop koppelen aan Chromecast!

Redenen voor laptop Chromecast verbinden

Er zijn tal van redenen op te noemen waarbij het handig kan zijn om je huidige beeldscherm van je laptop met Chromecast te verbinden. Ik zet hieronder wat voorbeeldsituaties op een rij waarbij ik het handig vind om gebruik te maken van de Chromecast verbinding:

 • Bekijken van video’s en documenten op groot scherm met collega’s
 • Twee schermen tegelijk gebruiken door enkel een tabblad te casten
 • Simpelweg om soms op een groter scherm te werken
 • Vanaf de bank werken door de laptop te koppelen aan de televisie
 • YouTube video’s bekijken op een groter scherm

Het is hierbij wel noodzaak bij Chromecast verbinden om dus een Google Chromecast in huis te hebben, een laptop en een goed werkende WiFi verbinding.

chromecast ultra

Google Chromecast Ultra

Met een Google Chromecast verbinding Ultra geniet je van 4K Ultra HD- en HDR-beeldkwaliteit waardoor je beter beeldkwaliteit hebt. Dit zorgt voor betere kwaliteit en minimale buffering.

Let op: Chromecast en laptop verbinden op hetzelfde WiFi netwerk

Voor je een laptop kunt koppelen aan Chromecast is het van groot belang dat deze op hetzelfde WiFi netwerk zijn aangesloten. Het is anders niet mogelijk om de koppeling te maken en het scherm van je laptop dus op het televisiescherm te krijgen.

Stappenplan Chromecast verbinden met laptop

Om Chromecast te verbinden met een laptop kun je deze eenvoudige stappen doorlopen:

 • In de Google Chrome browser vind je drie verticale stippen rechts in de menubalk, klik hier op
 • Je ziet vervolgens Casten staan (of Cast… in het Engels) waar je op kunt klikken
  klik op cast in het menu bij chrome
 • Je krijgt nu de gekoppelde apparaten te zien waar je je laptop mee kunt koppelen
  gekoppelde apparaten met laptop
 • Klik op de juiste Chromecast wanneer je een koppeling met de laptop wilt maken. Er zijn echter drie verschillende manieren om te casten naar Chromecast die ik hieronder toelicht.
  drie manieren van laptop koppelen met chromecast

1. Cast desktop: Desktop van laptop casten met Chromecast

Je kunt ervoor kiezen om je hele desktop te casten naar Chromecast. Hiermee wordt je complete scherm weergegeven op de televisie. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een Macbook is onderin je televisiescherm ook je dock met programma’s te zien.

Dit is met name handig als je simpelweg de televisie wilt gebruiken als tijdelijke vervanger van je laptopscherm. Je kunt het helemaal af maken met een bluetooth toetsenbord, zodat je de laptop (wel opengeklapt houden!) opzij kunt zetten.

Je krijgt altijd een melding in beeld te zien of je je hele laptop wilt delen met Chromecast.

chromecast melding bij koppeling laptop

2. Cast tab: Tabblad van laptop casten met Chromecast

Het kan ook handig zijn om enkel een tabblad te casten met Chromecast. Hierbij kun je op een huidig tabblad gaan staan en vervolgens je huidige locatie op de laptop delen met de televisie. Dit kan erg handig zijn wanneer je met meerdere programma’s bezig bent en op de televisie een bepaald programma open wilt laten staan.

Je krijgt trouwens een blauw schermpje te zien bij desbetreffende tab die gedeeld is, zodat je weet dat er nog een koppeling is met de televisie.

3. Cast file: Document of video casten met Chromecast

Tenslotte is het nog mogelijk om een document of videobestand van je laptop te casten met Chromecast. Hierbij kun je bijvoorbeeld genieten van een video op groot scherm die je graag aan meerdere personen wilt laten zien, terwijl je op de laptop alvast op zoek gaat naar een volgende variant.

Het koppelen van je Laptop aan Chromecast is dus best wel simpel. Mocht je echter nog tegen zaken aanlopen of aanvullende vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen. Met deze oplossing koppel je de Chromecast aan je laptop, maar is dit wel de juiste oplossing voor je? We krijgen namelijk ook veel vragen binnen of het ook mogelijk is om Google Home te gebruiken op je laptop. En ja dit kan ook hierover hebben we Google Home app op Windows stappenplan voor geschreven.

Meer smart home blogs

google home lampen
google home max smart speaker
tado thermostaat zonder abonnement
slimme ventilator
wifi in de tuin