Laptop koppelen aan Chromecast

Home » Smart home blog » Laptop koppelen aan Chromecast
laptop koppelen aan chromecast

Een smart TV is handig, maar heeft niet zoveel mogelijkheden als een laptop. Toch kan het voorkomen dat jij het heerlijk grote scherm van je televisie wilt gebruiken als computer, wanneer je op de bank plaatsneemt. Om je smart TV te veranderen in je laptop kun je gebruik van Google Chromecast!

Eerder beschreef ik in een handleiding voor Netflix koppelen met Chromecast voor Google Home, zodat je via spraak Netflix kunt starten (vet!). Ditzelfde kan ook met een laptop! In deze blog zet ik alles op een rij voor een laptop koppelen aan Chromecast!

Redenen om je laptop te koppelen aan Chromecast

Er zijn tal van redenen op te noemen waarbij het handig kan zijn om je huidige beeldscherm van je laptop te delen met de televisie via Chromecast. Ik zet hieronder wat voorbeeldsituaties op een rij waarbij ik het handig vind om hier gebruik van te maken:

 • Bekijken van video’s en documenten op groot scherm met collega’s
 • Twee schermen tegelijk gebruiken door enkel een tabblad te casten
 • Simpelweg om soms op een groter scherm te werken
 • Vanaf de bank werken door de laptop te koppelen aan de televisie
 • YouTube video’s bekijken op een groter scherm

Het is hierbij wel noodzaak om dus een Google Chromecast (check bij Bol.com als je er nog geen een hebt) in huis te hebben, een laptop en een goed werkende WiFi verbinding.

Let op: Chromecast en laptop op hetzelfde WiFi netwerk

Voor je een laptop kunt koppelen aan Chromecast is het van groot belang dat deze op hetzelfde WiFi netwerk zijn aangesloten. Het is anders niet mogelijk om de koppeling te maken en het scherm van je laptop dus op het televisiescherm te krijgen.

Stappenplan laptop koppelen aan Chromecast

Om een koppeling te maken kun je deze eenvoudige stappen door lopen:

 • In de Google Chrome browser vind je drie verticale stippen rechts in de menubalk, klik hier op
 • Je ziet vervolgens Casten staan (of Cast… in het Engels) waar je op kunt klikken
  klik op cast in het menu bij chrome
 • Je krijgt nu de gekoppelde apparaten te zien waar je je laptop mee kunt koppelen
  gekoppelde apparaten met laptop
 • Klik op de juiste Chromecast wanneer je een koppeling met de laptop wilt maken. Er zijn echter drie verschillende manieren om te casten naar Chromecast die ik hieronder toelicht.
  drie manieren van laptop koppelen met chromecast

1. Cast desktop: Desktop van laptop casten met Chromecast

Je kunt ervoor kiezen om je hele desktop te casten naar Chromecast. Hiermee wordt je complete scherm weergegeven op de televisie. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een Macbook is onderin je televisiescherm ook je dock met programma’s te zien.

Dit is met name handig als je simpelweg de televisie wilt gebruiken als tijdelijke vervanger van je laptopscherm. Je kunt het helemaal af maken met een bluetooth toetsenbord, zodat je de laptop (wel opengeklapt houden!) opzij kunt zetten.

Je krijgt altijd een melding in beeld te zien of je je hele laptop wilt delen met Chromecast.

chromecast melding bij koppeling laptop

2. Cast tab: Tabblad van laptop casten met Chromecast

Het kan ook handig zijn om enkel een tabblad te casten met Chromecast. Hierbij kun je op een huidig tabblad gaan staan en vervolgens je huidige locatie op de laptop delen met de televisie. Dit kan erg handig zijn wanneer je met meerdere programma’s bezig bent en op de televisie een bepaald programma open wilt laten staan.

Je krijgt trouwens een blauw schermpje te zien bij desbetreffende tab die gedeeld is, zodat je weet dat er nog een koppeling is met de televisie.

3. Cast file: Document of video casten met Chromecast

Tenslotte is het nog mogelijk om een document of videobestand van je laptop te casten met Chromecast. Hierbij kun je bijvoorbeeld genieten van een video op groot scherm die je graag aan meerdere personen wilt laten zien, terwijl je op de laptop alvast op zoek gaat naar een volgende variant.

Het koppelen van je Laptop aan Chromecast is dus best wel simpel. Mocht je echter nog tegen zaken aanlopen of aanvullende vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen.

The following two tabs change content below.

Rob

Rob is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl. Hij is van jongs af aan gek op slimme gadgets en alles wat te maken heeft met het slimmer maken van producten en toepassingen. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste online ontwikkelingen, waarover hij schrijft op Smarthomeweb.nl en advies geeft aan lezers. Favoriete smart home merken? FIBARO en Homey!