Smart home bediening

Een smart home staat bekend om slimme apparaten die je op verschillende wijze kunt bedienen. Heb je een smart speaker in de woonkamer staan, dan kun je diverse apparaten met spraak bedienen. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om smart home apparaten met een app te kunnen bedienen of natuurlijk via de ‘normale’ wijze middels een knop of een bedieningspaneel. Bij het beginnen van een smart home is het slim om vooraf aan je aankoop te checken welke bedieningsmogelijkheden er zijn. Ik deel eerst alle smart home bediening mogelijkheden!

Smart home bedienen met bijhorende apps

Een van de voornaamste vormen van het bedienen van apparaten gaat via bijhorende applicaties. Je kunt denken aan het bedienen van een slimme thermostaat middels je smartphone: zet de temperatuur eenvoudig hoger of stel een schema in per dag. Als je wenst om specifieke apparaten via een app te bedienen, dien je rekening te houden met een aantal factoren.

smart home bedienen via app

Let op de ondersteuning voor jouw smartphone of tablet

Een app is vaak geschikt voor honderden smartphones of tablet. Het is echter nog maar de vraag of dit ook voor jouw toestel geldt. Let daarom altijd op het volgende:

  • Is de app geschikt voor iOS en Android: heb jij een iPhone of heb je een Android toestel? Vaak maakt dit niet uit, gezien veel apps voor beide platformen compatibel zijn. Toch is het belangrijk om hierop te blijven letten.
  • Let op de minimale software vereiste: hoewel apps vaak voor diverse merken toestellen geschikt zijn, is het nog maar de vraag of jouw actuele software versie de app ondersteunt. Ik heb helaas vaak situaties meegemaakt waarbij een toestel dankzij een verouderde software versie de app niet kon downloaden.

Is er echt sprake van toegevoegde waarde bij app bediening?

Een smart home is bedoeld om ‘slim’ om te gaan met huishoudelijke zaken. Ook standaard zaken als het licht bedienen en de verwarming hoger of lager zetten. Het is echter altijd belangrijk om goed bij jezelf na te gaan of het echt voordelen biedt voor jou. Is het niet veel handiger om gewoon het lichtknopje te gebruiken in jouw geval, in plaats van het openen van je app en dan pas het licht aan kunnen zetten?

Voorkom honderden apps voor het aansturen van apparaten

De term smart home jungle heb je me vast al vaak horen zeggen. Ook apps kunnen zorgen voor een flinke dosis chaos binnen je slimme woning. Bijna elk product heeft een eigen app, hoewel er ook uitzonderingen zijn van producten van dezelfde merken. Vaak kun je de verschillende apparaten van een merk centraal bedienen via één app, maar geen smart home is gevuld met producten van één merk.

Het is dus een belangrijke zaak om honderden apps te voorkomen! Een goede mogelijkheid om dit te voorkomen is met behulp van een smart home controller. Zo’n controller wordt ook wel een smart home hub genoemd.

athom homey

Homey: het hart van jouw smart home

Homey van Athom is een smart home hub waarmee je apparaten centraal laat samenkomen. Automatiseer processen met Homey Flows en houdt alles netjes en overzichtelijk bij elkaar.

Bekijk

Bedienen met slimme schakelaars

Op dit moment begint de populariteit voor een slimme schakelaar wat af te nemen. Waar bijvoorbeeld slimme lampen voorheen altijd voorzien waren van een tastbare schakelaar, is er nu veel meer sprake van een applicatie of kun je ze beter bedienen met spraak via een smart speaker.

bediening via slimme schakelaar

Waarom bedienen via schakelaar toch slim kan zijn

Toch wil ik de slimme schakelaar een beetje verdedigen, want hoewel ze afnemen in populariteit, zijn ze in veel gevallen alsnog een prima en slimme oplossing.

Zo is het bedienen van lampen via een app interessant als je onderweg erachter komt dat je lampen nog aanstaan. Maar als je thuis op de bank ploft wil je misschien niet afgeleid worden door je smartphone. Het is dan handiger en zinvoller om een schakelaar bij de hand te hebben. Juist: bij de hand te hebben! Er zijn slimme schakelaars die draadloos zijn, in tegenstelling tot de schakelaars die aan de muur hangen.

Vaak krijg je bij draadloze schakelaars ook nog een ophanging: deze kun je aan de muur bevestigen, wanneer je hem niet gebruikt kun je hem alsnog aan de muur klikken.

Smart home apparaten aansturen met spraak

Een van de fijnste manieren van een smart home bedienen is natuurlijk met spraak! Bedien je lampen, televisie en zelfs je slimme deursloten met je stem. Hiervoor heb je wel een smart speaker nodig, die werkt met een zogeheten voice assistant. Laten we daar eens dieper op in gaan.

bediening via spraak met smart speakers

Smart speakers maken bediening via spraakopdrachten mogelijk

Om je apparaten met spraak te kunnen bedienen is in ieder geval een smart speaker nodig. Zo’n smart speaker, ook wel een slimme luidspreker genoemd, kun je koppelen met apparaten die een specifieke voice assistant ondersteunen. Er zijn op dit moment drie belangrijke voice assistants:

  • Google Assistant: dit is de spraakassistent van Google, die te vinden is op Google Home speakers. Ook speakers van andere merken zijn in veel gevallen voorzien van Google Assistant. Voorbeelden hiervan zijn JBL Link en Harman Kardon Citation smart speakers. Een groot voordeel van Google Assistant, is dat deze sinds vorig jaar Nederlands ondersteund is.
  • Alexa: ook Amazon heeft een eigen spraakassistant. Alexa! Deze is te vinden op alle smart speakers van Amazon in de ‘Echo’ lijn. Echter zijn er ook andere merken die spraakassistant Alexa onder de motorkap hebben. Een voorbeeld hiervan is Sonos.
  • Siri: voor de Apple-fans is er natuurlijk Siri, die we reeds kennen vanaf onze smartphone. Op dit moment is er maar een speaker die voorzien is van Siri, de Apple HomePod. Maar ook via je iPhone kun je met behulp van spraak aangesloten HomeKit producten bedienen.

Check ondersteuning van voice assistants

Het is altijd belangrijk om te letten op de ondersteuning voor specifieke spraakassistenten als het bedienen van spraak je wens is. Philips Hue lampen zijn bijvoorbeeld compatibel met alle spraakassistanten, hoewel een HomeKit deurslot van Danalock enkel werkt met Siri.

Vaak herken je een logo op de verpakking van desbetreffende ondersteuning. In het geval van Google Assistant zie je bijvoorbeeld vaak een embleem met de tekst “Talks with Google”. Goed opletten dus!

Bediening van smart home via bedieningspaneel 

Bij een van de eerste slimme woningen was op bijna elke muur een bedieningspaneel te vinden. Denk aan een wat grotere iPad waarop een overzicht van het hele huis te zien was. Dit soort panelen bestaan nog steeds, alleen zijn ze wat simpeler uitgevoerd en heb je vaak zelf de touwtjes in handen over de invulling hiervan.

Het grote voordeel van een de bediening via een bedieningspaneel is dat je niet constant je telefoon hoeft te gebruiken en je niet bezig hoeft te zien met tientallen applicaties. Wel is het bedienen op afstand natuurlijk niet mogelijk en heb je wel op diverse muren zo’n paneel hangen.

toon kun je bedienen via het paneel

Een slimme thermostaat is vaak ook in vorm van een paneel

Ook slimme producten zelf kunnen in vorm van een bedieningspaneel zijn. Het beste voorbeeld hiervoor is een slimme thermostaat, waarbij Toon het meest sprekende model is. Deze kun je simpelweg bedienen op de thermostaat zelf en heeft een overzichtelijk dashboard.

Ook een slimme thermostaat als Toon kun je gebruiken om slimme apparaten te koppelen, zodat je bijvoorbeeld gekoppelde slimme lampen ook via je thermostaat paneel kunt bedienen.

Smart home bedienen op klassieke wijze

Gelukkig is bediening via de klassieke wijze ook gewoon mogelijk, waar ik doel op knoppen en displays op slimme apparaten zelf. In mijn ogen zal dit altijd blijven bestaan, gezien de kans op het wegvallen van bijvoorbeeld je WiFi netwerk (ik ga hier straks dieper op in) altijd aanwezig kan zijn.

Het is altijd belangrijk om ook de normale bediening van apparaten onder de loep te nemen. Kun je je slimme lampen ook gewoon met een lichtknopje aanzetten, wat bijvoorbeeld handig kan zijn voor bewoners die geen smartphone hebben?

Waar moet je op letten bij het type bediening?

Er zijn tal van zaken aar je goed op moet letten bij het type bediening wat je kiest. Je kunt als wens hebben om alles via spraak te bedienen, maar wat als de smart speaker defect raakt? Zijn er dan nog alternatieve manieren om desbetreffende apparaten te bedienen? Ook is de mate van toegevoegde waarde belangrijk bij het kiezen van een favoriete bediening.

Denk na over situaties als je WiFi wegvalt

Onlangs hoorde ik een grappig verhaal wat ik graag met je wil delen. Iemand had een ‘slim toilet’ wat zichzelf doorspoelde als er iemand naar het toilet was geweest. Deze slimme manier van automatisering was ingesteld via WiFi. Je raadt al wat er gebeurde toen de WiFi verbinding een tijdelijke storing had…

Ik raad je daarom altijd aan om na te denken over situaties als het wegvallen van een stabiele WiFi verbinding. Met name als je ook zaken als slimme deursloten, rookmelders en rolluiken in je smart home hebt. Zorg ervoor dat ze ook zonder verbinding blijven functioneren.

wat als wifi wegvalt bij bedienen

Wat creëert de meest toegevoegde waarde?

Het bedienen van apparaten met spraak in je smart home is geinig, maar het is niet altijd zinvol. Sterker nog: voor elk ditje en datje je zin beginnen met “Hé Google…” kan zelfs erg storend zijn voor andere inwoners (vraag het maar aan Bram die zijn werkplek naast de mijne heeft…).

Het is slim om na te gaan bij welk type bediening de meest toegevoegde waarde te behalen valt. Is het bedienen via spraak écht handig, of is het simpele knopje aan de muur stiekem nog steeds veel makkelijker.