Philips Hue schakelaars: Tap, Dimmer Switch, Button of andere schakelaars?

philips hue tap en switch

▲ Verschillende slimme schakelaars © Smarthomeweb

Een belangrijk onderdeel van slimme verlichting zijn ook slimme schakelaars, maar welke schakelaar werkt met je Hue systeem en welke moet je kopen? Philips Hue heeft zelf drie verschillende schakelaars: Philips Hue Tap, Philips Hue Dimmer Switch en de Philips Hue Smart Button. Ook zijn er nog Friends of Hue schakelaars, dit zijn schakelaars van derden die ook werken met het Philips Hue systeem.

In de bericht vertellen we je welke slimme schakelaars je kunt koppelen met het systeem van Hue en wat het verschil is tussen deze schakelaars. Ook vertellen we in onze conclusie wat wij de beste Philips Hue schakelaar vinden, want er zit wel degelijk verschil in de verschillende schakelaars.

Wat is een slimme schakelaar en wat kun je er mee?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een slimme schakelaar is en wat je er mee kunt. Met een slimme schakelaar kun je slimme apparaten in je huis bedienen. Smart schakelaars worden vooral gebruikt voor slimme verlichting. Slimme verlichting kun je natuurlijk bedienen met een app op je smartphone, maar soms is het ook handig dat je dit met fysieke schakelaar kunt doen. Soms wonen er personen in een smart home die toch liever een fysieke schakelaar gebruiken, omdat ze de app niet op de smartphone hebben of omdat het gewoon makkelijker werkt voor ze.

Naast aan- of uitzetten van apparaten kun je ook scènes starten. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je met één knop meerdere apparaten op de juiste instelling zet. Voorbeeld: stel je komt thuis en je hebt een scène ingesteld dat wanneer je op één knop drukt de lampen in de woonkamer aangaan, de smart speaker aangaat en de thermostaat op de gewenste temperatuur sprint.

(Dit is een klein voorbeeld maar met scènes kun je veel meer bedenken zolang de apparaten maar met elkaar kunnen communiceren. In dit bericht kijken we alleen naar schakelaars die werken met slimme verlichting van Philips Hue).

Philips Hue Tap schakelaar van Hue

philips hue tap switch

Een slimme schakelaar van Philips Hue is de Hue tap. De Philips Hue Tap is een draadloze schakelaar die werkt met vier verschillende knoppen. Elke knop kun je koppelen met een scène, zoals je op de foto hierboven kunt zien zitten er drie kleine knoppen op de schakelaar en dient de schakelaar zelf ook als knop.

Wat opvallend is aan de Hue Tap is dat deze niet werkt op batterijen, maar met kinetische energie. Kinetische energie wil zeggen door beweging de schakelaar zijn eigen energie opwekt, dus door op een knop te drukken op de Tap krijgt hij zijn eigen energie. Voordeel hiervan is dat je in de loop der tijd geen batterijen hoeft te vervangen, nadeel hiervan is dat het indrukken van de knop als zwaar aan kan voelen.

Met de Hue Tap heb je de keuze om een en bepaalde scène af te spelen per kamer, per groep of voor alle lampen. Handig hierbij is dat je bijvoorbeeld met één druk alle lampen in je huis kan uit- of aan doen. Wil je de lampen per scène dimmen dan dien je daar een aparte scène voor aan te maken.

Specificaties Philips Hue tap:

 • Vier knoppen om scenes te starten.
 • Werkt op kinetische energie, dus je hoeft geen batterijen te vervangen.
 • Is te bevestigen op de muur met schroeven op plakstrips, maar ook gewoon draadloos te gebruiken.
 • Geen uit knop: wanneer je op knop drukt start een scène, druk je er nog een keer op stopt de scène niet. Je moet dus voor het uitzetten van een scène een aparte scene aanmaken en koppelen met een knop.

Philips Hue Tap – Schakelaar voor Hue

Eén van de slimme schakelaars van Hue. Met deze Philips Hue Tap kun je vier verschillende scenes starten, dit kun je per kamer, per groep of met alle lampen tegelijk doen. Lees meer…

Meer informatie Bekijk deze Hue Tap

Philips Hue Dimmer Switch een goede keuze?

philips hue dimmer switch

De andere slimme schakelaar van Philips Hue is de Hue Dimmer Switch. Ook deze Hue Dimmer Switch heeft vier verschillende knoppen, een knop om lichten aan te zetten, een knop op lichten uit te zetten en twee knoppen om de lampen feller te laten branden of om de lampen te dimmen. Ook met deze schakelaar kun je alle lampen, per kamer of individuele lampen koppelen. Daarnaast kun je ook nog andere scènes starten door meerdere keren op de aan-knop te drukken, in totaal kun je vijf keer een andere scene starten met de aan-knop.

De dimmer Switch wordt geleverd met een houder waar in de schakelaar zit, deze kun je vrij makkelijk eruit halen en terug doen. Ook hierbij is het mogelijk om de houder op een muur de bevestigen met schroeven of met de bijgeleverde plakstrips.

Specificaties Philips Hue Dimmer Switch:

 • Vier knoppen die je kunt koppelen aan één groep, kamer of lamp.
 • Je kunt met de Dimmer Switch ook lampen dimmen of feller laten branden.
 • Ook is het mogelijk om de lampen uit te zetten.
 • In totaal kun je met de aan-knop vijf verschillende scenes starten

Philips Hue Dimmer Switch – Schakelaar voor het Hue systeem

Philips hue dimmer

Slimme schakelaar van Philips Hue waarmee je een groep lampen aan of uit kunt zetten en kunt dimmen. Ook kun je vijf verschillende scenes starten met deze schakelaar. Lees meer…

Meer informatie Bekijk deze Dimmer Switch

Philips Hue Smart Button

philips hue smart button

De meest kleine schakelaar van Philips Hue is de Philips Hue Smart Button. De Button heeft maar één knop en dat is de button zelf. Met deze knop kun je één lamp, een groep lampen of een kamer bedienen, zo kun je de lampen aan- of uitzetten en dimmen. Wat ons opviel aan de Philips Hue Button is dat deze ook mee veranderd met de tijdstip van de dag. Zo zijn de lampen in de ochtend wat feller en wanneer de avond nadert dimmen ze automatische.

De Philips Hue Button wordt geleverd met een wandplaat, zodat je de Hue Button aan de muur kunt hangen. Nog handiger is dat de button een magneet aan de achterzijde heeft, hierdoor kun je de button hangen op bijvoorbeeld een ijzeren tafel of lamp. Ook kun je nu kiezen voor het bijgeleverde plateautje, zoals je ziet op bovenstaande foto. Deze kun je op elk oppervlakte plakken en heeft een ijzerplaatje waardoor je de Button op kunt zetten.

Specificaties Philips Hue Button:

 • Past licht automatische aan op basis van het tijdstip.
 • Eén knop voor het bedienen van een groep, kamer of enkele lamp.
 • Makkelijk te bevestigen door magneet aan de achterzijde of bijgeleverde plateau.

Philips Hue Smart Button – Met één knop alle lampen aan

Philips Hue smart button

Het meest kleine slimme schakelaar van Philips Hue: Philips Hue Smart Button. De Smart Button van Hue is makkelijk over al te plaatsen in je huis en werkt vrij simpel. Lees meer…

Meer informatie Bekijk Hue Smart Button

Andere Philips Hue schakelaars: Friends of Hue

Naast de drie smart schakelaars van Hue is het ook mogelijk om gebruik te maken van schakelaars van derden, deze schakelaars worden ook wel Friends of Hue genoemd. Bij het koppelen van de een accessoires aan het Hue systeem zie je ook een kopje met: Friends of Hue-schakelaar, hierin zie je een lijst met schakelaars van derde die je kunt koppelen aan het Hue systeem. In totaal zijn er momenteel 12 verschillende Friends of Hue schakelaars, hieronder hebben we een paar bekende merken opgesomd:

Om een goed advies te geven over een goede schakelaar voor het Hue systeem hebben we dan ook gekeken naar een slimme schakelaar van Friends of Hue. Elke stekker heeft zijn eigen werking, maar wat ons opvalt en wat we interessant vinden is dat de schakelaars vooral lijken om “echte” schakelaars. Zie hieronder bijvoorbeeld een foto van de Niko Dimmer Switch.

niko dimmer switch hue

Dit is dan ook het voordeel van de Friends of Hue schakelaars. Deze schakelaars lijken vooral op echte schakelaars en zijn daarom goed te plaatsen in je huis. De echte schakelaars van Hue zien er een stuk anders uit en persoonlijk vinden wij deze schakelaars niet mooi om aan de muur te hangen.

De schakelaars van Friends of Hue werken daarentegen wel het zelfde. Vaak heb je de keuze per schakelaar hoeveel knoppen je wilt hebben. De bovenstaande Niko schakelaar heeft in totaal twee knoppen voor verschillende groepen, lampen of kamers. Elke knop zet een groep aan of uit en door een knop in te drukken kun je de lampen ook dimmen of feller zetten.

Niko dimmer schakelaar voor Hue – Vooral een mooie optie

Philips hue dimmer niko

Friends of Hue schakelaars vinden wij vooral een mooie keuze. De schakelaars lijken vooral op “echte” schakelaars. Onze voorkeur voor een mooie slimme schakelaar gaat ook uit naar deze Niko dimmer schakelaar. Lees meer…

Meer informatie Bekijk Niko schakelaar

Philips Hue Tap vs dimmer vs Button vs Niko

Om een goed beeld te geven van de verschillende Hue schakelaars hebben we hieronder de resultaten van de schakelaars een een tabel gezet. Hierbij hebben we gekeken naar de functies van de schakelaars en natuurlijk ook de prijs.

HUE SCHAKELAARSPRIJSVERSCHILLENDE KNOPPENFUNCTIESBEKIJK
Philips Hue Tap€ 59,99Vier knoppen voor scènesActiveren van een scènesBekijk
Philips Hue Dimmer Switch€ 19,95Vier knoppen voor één lamp, groep of kamerAan- uitzetten, dimmen en feller branden lampenBekijk
Philips Hue Smart Button€ 19,95Eén knop voor één lamp, groep of kamerAan- uitzetten, dimmen en feller branden lampenBekijk
Niko Dimmer schakelaar€ 59,95Twee knoppen voor twee verschillende scènesAan- uitzetten, dimmen en feller branden lampenBekijk

Conclusie: Wij zouden kiezen voor Hue Dimmer Switch

Als we kijken naar de de beste Philips Hue schakelaars die werken met het systeem van Philips Hue, zouden wij kiezen voor de Philips Hue Dimmer Switch. Wij vinden dat deze schakelaar het best werkt, zo heeft de schakelaar een simpele aan- en uit-knop. Ook zijn de lampen simpel te dimmen of kun je de lampen feller zetten.

Vergelijken we de Dimmer Switch met de andere schakelaars dan komt de Hue Button het dichts in de buurt, zowel de prijs en de functionaliteiten zijn gelijk. Wel vinden wij dat de Dimmer Switch het meest simpel, overzichtelijker en makkelijker te bedienen is. Wel is de Hue smart Button een goed alternatief en is de schakelaar erg klein en makkelijk te plaatsen.

Kijken we naar de Hue Tap dan zitten hier ook wat verschillen in, zo is de Hue Tap een stuk duurder dan de Dimmer Switch. Wel heeft de Hue Tap vier verschillende knoppen die ieder een andere scene kunnen activeren. Wil je een schakelaar die meerdere scenes kunt starten dan is de Hue Tap wel een goede keuze.

Wil je een schakelaar die ook nog mooi staat in je huis? Dan is de Niko schakelaar een goede keuze. De schakelaar is mooi, werkt goed en makkelijk te installeren. Wel is de Niko schakelaar een stukje duurder dan de Hue Dimmer Switch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
heos speaker gids

Heos Speaker

Denon HEOS speakers zijn niet meer: deze speakers zijn sinds enige tijd vervangen voor een Denon Home Speakers.…
Lees meer