Google TV koppelen met Google Nest speaker

google tv koppelen met google nest speaker

▲ Ter illustratie © Pixabay

Nu we meer te weten zijn gekomen over de onlangs gelanceerde Google TV én Google Nest Audio, is het interessant om te kijken naar een koppeling met beiden. Want hoe kun je Google TV koppelen met een Google Nest speaker. En nog interessanter: waarom zou je dit willen koppelen? Let’s check it out!

Wanneer jij in je smart home een slimme luidspreker van Google hebt staan (lees: een Google Nest of Google Home speaker), kan het slim zijn om deze te integreren in je smart home met andere producten. Zo kun je met je speaker van Google Nest andere apparaten met spraak bedienen, terwijl je gewoon op de bank zit.

Waarom Google TV koppelen met een Google Nest Audio of Mini speaker?

Het is allereerst erg interessant om stil te staan bij de vraag waarom we een koppeling zouden willen maken met een smart TV en een smart speaker. Of dit nu een Google Nest Mini of de nieuwe Google Nest Audio is. Je geniet dan namelijk van de volgende grote pluspunten:

 • Vanaf de bank Google TV bedienen met spraak*
 • Wanneer je niet in de buurt bent van je televisie, maar deze wel wil bedienen via een smart speaker (bijvoorbeeld in de keuken)

* Hierbij moet wel gezegd worden dat de nieuwe Google Chromecast met afstandsbediening geleverd wordt. Met deze Google TV Stick – die ook wel de Chromecast Voice Remote genoemd wordt – kun je Google TV reeds met spraak bedienen.

Stappenplan: Google TV met Google Nest speaker koppelen

Het is belangrijk om het volgende Google Nest principe te snappen: eigenlijk werkt de Google Home app als een soort van overkoepelend platform. Alle Google (Nest) apparaten die je daar aan toevoegt, kunnen vervolgens met elkaar communiceren. Dus stel dat je Google TV toevoegt aan je Google Home app en vervolgens los daarvan een Google Nest Mini toevoegt, zijn deze twee smart home producten in staat om met elkaar te communiceren.

Daarom hebben we een stappenplan die zowel geldig is voor de Google TV als voor een Google Nest speaker.

 1. Download de Google Home applicatie op je smartphone of tablet
 2. Open de Google Home app en druk op het plusje (+) rechtsboven in het scherm
 3. Ga naar Apparaat instellen en klik vervolgens op Nieuw apparaat instellen
 4. Kies vervolgens het huis waar jij het Google Nest apparaat aan wil toevoegen (of maak een huis aan als je nieuw bent met de app)
 5. Er wordt nu gezocht naar nieuwe producten die je kunt koppelen
 6. Staat jouw Google TV of Google Home speaker ertussen? Selecteer deze 

Volg nu de standaard stappen (we gaan strakjes verder in op extra instellingen die zorgen voor een hele goede koppeling).

Voorbeelden van Google smart speakers die je kunt koppelen

Naar aanleiding van ons artikel over Google TV kregen we de vraag welke smart speakers allemaal gekoppeld kunnen worden. We zetten wat voorbeelden op een rij van populaire smart speakers die veelal gebruikt kunnen worden:

 • Google Home Mini/Google Nest Mini
 • Google Home
 • Nieuw: Google Nest Audio

Echter kun je ook Google Nest displays koppelen. Een smart display is niets meer dan een smart speaker voorzien van een display. Voorbeelden die je kunt koppelen:

 • Google Nest Hub
 • Google Nest Hub Max

Ook hierbij geldt: is er een smart display met een ondersteuning voor Google Assistant (op de verpakking ‘Talks with Google’)? Dan is de kans groot dat je deze ook kunt koppelen.

Extra instellingen om te zorgen voor een goede koppeling

Wanneer je klaar bent met Google TV koppelen met Google Nest speakers of displays, is het slim om te kijken of alle instellingen goed kloppen. Zo kun je bijvoorbeeld een specifieke applicatie of dienst als standaard instellen als je bijvoorbeeld vraagt aan je smart speaker om een film af te spelen. En wat dacht je van meerdere speakers in kamers?

Kamer kiezen binnen je smart home

De kans is aanwezig dat je straks meerdere Google Home apparaten in je smart home hebt staan. Met spraakopdrachten kun je aangeven dat iets moet gebeuren in een specifieke kamer. Bijvoorbeeld “Hey Google, speel Breaking Bad af op Netflix op de TV in de woonkamer“, wat nodig als jij ook een Google TV in de slaapkamer hebt.

Zorg er daarom altijd voor dat je na het instellen van een Google Nest apparaat ook altijd aangeeft in welke kamer deze staat. Je kunt in de Google Home app eenvoudig kamers (ook wel ruimten genoemd) toevoegen en aanpassen. Zelfs de naam kun je wijzigen, bijvoorbeeld: mancave…:).

Standaard services / applicaties / diensten

Met Google TV kun je diverse streamingdiensten samen in een overzicht verzamelen. Zo kun je Netflix, Disney+ én HBO Max eenvoudig bekijken in het overzicht van Google TV. Maar stel dat jij alleen Netflix hebt en niet constant wil zeggen tegen je Google Nest speaker dat hij het af moet spelen via Netflix, dan kun je deze instellen als standaard service. (Leestip: check hier hoe jij Chromecast met Google TV met installeren kunt)

Hetzelfde geldt voor muziekdiensten: heb jij Spotify of ben jij gebruiker van YouTube Music. Stel dit in in de Google Home app en je zult zien dat het stukken makkelijker wordt om te communiceren met je Google Nest Audio of Google Home Mini.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts