Bluetooth speaker koppelen aan laptop (computer)

Hoe kun je op makkelijke wijze een JBL bluetooth speaker verbinden met een laptop? Deze vraag krijgen we zo vaak te horen dat we besloten hebben om er een compleet artikel aan te wijden. Ontdek hoe jij een bluetooth speaker kunt koppelen met een computer: zowel voor Windows als MacOS.
bluetooth speaker koppelen aan laptop
© Canva

In het kort: Een speaker van JBL koppelen aan een laptop is erg makkelijk. Als je JBL speaker goed opgeladen is, kun je hem draadloos verbinden met je laptop via bluetooth. Ondersteunt jouw PC geen bluetooth? Dan kun je dit met dit soort goedkope bluetooth adapters direct oplossen.  Je kunt er ook voor kiezen om de JBL box op de PC aansluiten met een kabel.

Een van de voordelen van een bluetooth speaker is dat je draadloos muziek kunt streamen. Dit kan ontzettend interessant zijn tijdens het werken achter een laptop/computer, waarbij je de bediening eenvoudig binnen handbereik hebt. Daarbij kunnen de speakers naast de computer staan, maar kan het ook gaan om speakers voor woonkamer. Een bluetooth speaker koppelen aan een laptop of computer kan meestal middels een paar eenvoudige stappen. Het is echter wel afhankelijk welk soort besturingssysteem je laptop of computer je hanteert: Windows 10 of iOS (Macbook/iMac)?

In dit artikel zetten we de stappen voor beide varianten laptops/computers op een rij, zodat jij je bluetooth speaker strakjes kunt koppelen. We gebruiken ter illustratie en voorbeeld een JBL Bluetooth speaker. Nog geen speaker van JBL? Wij zijn zeer te spreken over de compacte JBL Link Music.

Waarom een (JBL) bluetooth speaker koppelen aan laptop of computer?

Voor we in gaan op de stappen, is het interessant om nog eventjes stil te staan bij de redenen om een koppeling met een bluetooth speaker en een laptop of computer te maken. We zetten een paar situaties op een rij:

 • De computer of laptop is niet voorzien van goede speakers, waardoor je met streamen wilt genieten van betere geluidskwaliteit. Een JBL bluetooth speaker is velen malen beter dan de standaard ingebouwde boxen van je laptop.
 • Je kunt een feestje hebben, waarbij de laptop dient als bediening en je de muziek in de woonkamer af wilt laten spelen op de bluetooth speakers. Dit is natuurlijk ook gewoon mogelijk tijdens een PickNick, waarbij de nieuwe en zeer compacte JBL GO 3 een veelgemaakte keuze voor is.
 • Om beter te kunnen werken heb je speakers voor PC gekocht, zodat je ze met behulp van bluetooth draadloos kunt verbinden met je laptop, die je vaak meeneemt naar werk.

Zoals je ziet zijn er al een aantal redenen waarom dit een interessant koppeling kan zijn.

jbl speaker bluetooth
Tijdens een picknick genieten! Een van de redenen om een JBL speaker te verbinden met je laptop.

Bluetooth ondersteuning is noodzakelijk

Let op: je dient wel een laptop of computer te hebben die bluetooth ondersteund. Vaak vind je de mogelijkheid van een het maken van een bluetooth verbinding bij de instellingen van jouw laptop of computer. Mocht dit niet het geval zijn, kun je dit speciale adaptertje kopen die je in de USB ingang kunt steken.

Let op: je dient wel een laptop of computer te hebben die bluetooth ondersteund

Smarthomeweb.nl

Ditzelfde geldt voor de speaker uiteraard: deze dient ondersteuning te bieden voor bluetooth. Onze tip: Bij webshops als Bol.com kun je altijd makkelijk filteren op ‘bluetooth ondersteuning‘, waardoor je alle beschikbare modellen in een oogopslag kunt zien.

Bluetooth adapter

Wanneer jouw computer of laptop geen ondersteuning biedt voor een bluetooth verbinding, hoef je je geen zorgen te maken. Vaak vind je voor zo’n € 25,- tot € 30,- een oplossing in de vorm van een Bluetooth adapter. Deze Trust Bluetooth adapter is een goede keuze in dit geval.

Bluetooth speaker koppelen Windows 10

Om een bluetooth speaker met een Windows 10 laptop of computer te koppelen, kun je de volgende stappen volgen.

 1. Ga bij Windows 10 naar Instellingen
 2. Druk vervolgens op Apparaten
 3. Klik op de optie Bluetooth- of ander apparaat toevoegen
 4. Er opent nu een nieuw menu, waar je kunt klikken op Bluetooth
 5. De Windows 10 computer zal nu zoeken naar apparaten. Het is nu belangrijk om te zorgen dat de bluetooth speaker aan staat, met bluetooth aan. Vaak dien je hiervoor een bluetooth knopje in te drukken (soms meerdere secondes) waarna in veel gevallen een blauw lampje gaat branden of hoor je een kort geluidssignaal. Dit is natuurlijk afhankelijk van de bluetooth speaker die je hebt.
 6. Wanneer Windows 10 de bluetooth speaker gevonden heeft, komt hij in de lijst met apparaten te staan. Klik nu op Gereed als de verbinding gemaakt is.

Heb je ooit de wens om de bluetooth speaker te verwijderen als apparaat van je Windows 10 computer? Dit is mogelijk: ga opnieuw naar de lijst met apparaten via bovenstaande stappen en klik daar op desbetreffende bluetooth speaker. Je krijgt nu de optie om deze uit de lijst te verwijderen.

Bluetooth speaker koppelen met MacBook of iMac

Bij een MacBook of iMac werkt het allemaal ietsjes simpeler. Boven in de menu balk van de MacBook of iMac zie je een klein bluetooth icoon waardoor je niet via andere stappen in het menu daar eerst heen hoeft te navigeren. Volg onderstaande stappen voor een bluetooth speaker koppelen aan een MacBook of iMac.

 1. Klik op het bluetooth icoon bovenin de menubalk
 2. Druk op Turn bluetooth on
 3. Wacht tot bluetooth ingeschakeld is, waarna je onder Devices een lijst met gevonden apparaten ziet staan
 4. Ga je met de cursor naar desbetreffende bluetooth speaker en laat het zij-menu openschuiven.
 5. Klik daar vervolgens op Connect om een verbinding te maken

Zoals je ziet zijn het erg makkelijke stappen om een koppeling te maken! Mocht je toch vastlopen, kun je ons altijd een berichtje sturen.

F.A.Q: veelgestelde vragen over bluetooth speaker verbinden met computer

Hoe kan ik mijn JBL bluetooth speaker verbinden met een computer? In wat voor situaties is het verbinden met een laptop eigenlijk interessant? Deze en veel andere vragen krijgen we dagelijks binnen op de redactie. Het heeft ons doen besluiten om deze gids te schrijven. We hebben alle veelgestelde vragen die we binnen hebben gekregen gegroepeerd in onderstaande F.A.Q:

Is een JBL Bluetooth speaker te verbinden met elke laptop?

Wanneer jouw JBL speaker bluetooth ondersteunt is de kans groot dat deze gekoppeld kan worden met hedendaagse laptops. Het is van belang dat de laptop natuurlijk wel bluetooth ondersteunt: zo niet, dan is een adapter als hierboven noodzakelijk.

Waarom zou ik een bluetooth speaker willen verbinden met een laptop?

Er zijn meerdere situaties te benoemen waar dit interessant voor kan zijn. Denk aan een feestje voor éxtra mooi geluid óf wanneer jouw laptop aan de oplader hangt en je toch dichtbij wil genieten van muziek.

Is een bluetooth adapter noodzakelijk voor het verbinden met een laptop?

Nee, het ligt er puur aan of jouw computer/laptop wel of geen bluetooth-ondersteuning biedt. Is er wél een bluetooth ondersteuning, dan is een adapter volledig overbodig.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts