▲ Google Home & Nuki mooie combinatie © Pixabay
Met een Google Home speaker in je woonkamer heb je snel antwoord op diverse vragen. Zo kun je vragen wat het actuele weer is, tot hoe laat de supermarkt bij jou om de hoek geopend is óf wat voor geluid een eenhoorn maakt. Naast deze (nu nog) eenvoudige vragen, kun je de smart speaker van Google Home commando’s geven. Deze zogeheten Google commands lopen uiteen van het laten oplossen van rekensommen, tot het harder zetten van je televisie. Om je inzicht te geven in de mogelijke Google Commando’s, heb ik een lijst gemaakt. Bekijk de complete Google Commands Nederlands lijst en laat Google Home opdrachten voor je uit voeren.
Het is een hele klus om deze hele lijst in één keer door te lezen. Om het wat makkelijker en overzichtelijker te maken heb ik de belangrijkste onderwerpen van deze gids hiernaast opgesteld. Door te klikken op de onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent zal je direct naar het onderwerp gaan.
Inhoud van de Google Home commands gids
- Google Home commands in de basis
- Goedemorgen Google, begin de dag met Google
- Google Home commando’s gebruiken als rekenmachine
- Google Home commando’s voor wekker en tijd
- Gebruik Google Home als gereedschap
- Zoek op het web met Google Home commando’s
- Google Home commands voor afspelen van muziek
- Google commands voor Chromecast
- Vraag Google Home over uitzendingen of films
- Google Home commando’s voor reizen
- Opdrachten voor Google Home laten bellen
- Broadcasten naar andere Google Home speakers
- Google commands voor andere bedrijven
- Google commands voor liedjes en gedichten
- Google commands voor smart home
- Voordelen bij het gebruik van Google Home commands
- Tip: Google naar Nederlands zetten

Nu te verkrijgen: Google Nest Hub Max
De Google Nest Hub Max is nu in Nederland te koop! Een stuk groter dan zijn voorganger, beter kwaliteit en nu ook met een camera om te videobellen.
Google Home commands in de basis
Je kunt praten tegen Google Home, waarna je antwoord krijgt. Je kunt de instellingen van de smart speaker ook aanpassen met behulp van commands. Zo kun je het geluid van de slimme speaker zachter of harder zetten. En heb je iets af laten spelen met behulp van je Google Home, dan kun je dit ook tussendoor gewoon laten stoppen. Bekijk hieronder de belangrijke basis Google Assistant commands voor Google Home opdrachten. toe te voegen
Google Home basis instellingen | Google Home command |
Volume van speaker | Hé Google, zet volume zachter Hé Google, zet volume harder Hé Google, zet volume tot 10 |
Geluid uit speaker pauzeren | Hé Google, pauzeer |
Opdracht stoppen | Hé Google, stop |
Google Home Nederlandse commands werken vaak met stemherkenning
Toen ik samen met Bram aan het puzzelen met alle commands in het Nederlands voor deze lijst, kwamen we bij veel zaken erachter dat Google bij het niet herkennen van de stem geen actie uitvoert. Zo kunnen alleen reminders besproken worden door degene met aan wie de Google Home gekoppeld is te laten praten. Wel een veilig gevoel dat niet iedereen in de kamer kan vragen naar mijn herinneringen (denk aan een lijstje met cadeaus voor personen of wachtwoorden, wat ik je tevens niet aanraadt in herinneringen).
Goedemorgen Google, begin de dag met Google
Een van de handigste functies van de spraakassistent van Google is de “goedemorgen Google” command. Wanneer je: “He Google, Goedemorgen” zegt. Wordt de Goedemorgen Google functie geactiveerd. Hierin zal Google je alles vertellen wat interessant is om te weten in de ochtend, denk aan het volgende:
- Weersvoorspelling
- Agendapunten
- Situatie op de weg
- Belangrijkste nieuws
Binnen een paar minuten laat Google je weten wat het belangrijkste nieuws is en wat je allemaal moet weten voor de komende dag. Wel is het belangrijk om te weten hoe je deze command goed instelt. Hieronder even een korte stappenplan:
- Open Google Home app
- Druk op het meest rechtse icoontje rechtsonder (poppetje)
- Scrol naar: Google Assistant en druk op meer instellingen
- Druk op tab Assistent en druk dan op mijn dag
Nadat je de bovenstaande stappen gevolgd hebt kun je kiezen wat je wilt dat Google zegt, na geven van de Goedemorgen Google command.
Google Home commando’s gebruiken als rekenmachine
Gebruik Google commands voor rekensommen.
Wist je dat je Google Home ook prima kan gebruiken als rekenmachine. Wanneer je een de smart speaker op je bureau hebt staan zul je al snel gewend raken aan rekensommen oplaten lossen door Google Home. Ik zet hieronder wat handige Google commando’s op een rij:
- Hé Google, wat is 9 keer 67?
- Hé Google, wat is de wortel van 144?
- Hé Google, wat is Pi?
- Hé Google, hoeveel liter gaat er in één gallon?
Ook kun je Google als dobbelsteen gebruiken of voor andere spelelementen met kansberekening:
- Hé Google, gooi een muntje op
- Hé Google, rol een dobbelsteen
- Hé Google, een nummer tussen 1 en 10
Google Home commando’s voor wekker en tijd
In veel gevallen kiest men ervoor om niet alleen de Google Home op het nachtkastje te zetten om bij het opstaan de dag door te nemen, maar ook deze te gebruiken als wekker. Zo kun je eenvoudig een tijd om wakker te worden inschakelen en de speaker gebruiken als wereldklok.
- Hé Google, hoe laat is het ?
- Hé Google, hoe laat is het in Istanboel?
- Hé Google, zet een wekker om half zeven ’s ochtends
- Hé Google, zet elke dag een wekker om half zeven ’s ochtends
- Hé Google, verwijder de wekker om half zeven ’s ochtends
Google Home wekker voor koken
Niet alleen voor het opvragen van de actuele tijd of om wakker te worden kun je de Google Home commando’s in het Nederlands geven. Zo kun je hem ook gebruiken in de keuken als kookwekker:
- Hé Google, zet een timer voor 4 minuten
- Hé Google, stop de timer
- Hé Google, zet de timer voor het koken van een ei
- Hé Google, zet een tweede timer voor 10 minuten
- Hé Google, hoeveel tijd is er nog over op de timer?
Gebruik Google Home als gereedschap
Nee, hiermee bedoel ik niet dat je hem als hamer kunt gebruiken. Je kunt Google Home voor heel veel verschillende zaken gebruiken als ’tool’, hierbij kun je denken als het stemmen van je gitaar of als kookboek. Helaas zijn deze Google commands in het Nederlands nog minimaal en is er nog veel niet mogelijk. In landen als Amerika zijn in ieder geval de volgende zaken al mogelijk met behulp van Google Home opdrachten:
- Het stemmen van muziekinstrumenten
- Het doorlopen van een stappenplan voor een recept
- Het bestellen van een Uber
- Het kopen van artikelen en boodschappen
Je kunt uiteraard wel zoeken naar recepten met Google Home, waar ik meer over vertel ik de volgende commando’s mogelijkheden.
Zoek op het web met Google Home commando’s
Google zou Google niet zijn als je met de smart speaker natuurlijk ook kunt zoeken. De grootste zoekmachine ter wereld zit nu onder de motorkap van je Home (mini)! Je kunt eenvoudig van alles vragen, op zoeken of vragen naar bijvoorbeeld synoniemen van specifieke woorden. Ook zaken als actuele koersen of het vragen naar feiten is geen enkel probleem. Enkele Nederlandse commands om te zoeken met Google Home:
- Koers: Hé Google, hoeveel is een aandeel van Tata Steel waard?
- Personen: Hé Google, wie is Steve Jobs?
- Dierengeluiden: Hé Google, wat voor geluid maakt een koe?
- Bedrijven in de buurt: Hé Google, waar is de dichtstbijzijnde supermarkt?
- Calorieën aantallen: Hé Google, hoeveel calorieën zitten er in een Big Mac?
Google Home als hulp voor taal en spelling in het Nederlands
Naast het zoeken naar specifieke zaken, heeft Google zelf ook kennis om je te helpen bij betekenissen van woorden. Zo komt Smarthomeweb.nl zelf ook voor als resultaat in de Google Home speaker wanneer je vraagt naar de betekenis van een smart home systeem.
- Betekenissen: Hé Google, betekenis Smart home systeem
Naar verwachting worden de functies voor Nederlandse taal en hulp bij spelling op kort termijn verder uitgerold. Zo kun je in sommige landen Google Home gebruiken om woorden te spellen of te vragen naar synoniemen.
Google Home commands voor afspelen van muziek
Misschien een van mijn meeste gebruikte Google commands zijn voor het afspelen muziek. Zowel via Google Home op andere speakers of op mijn televisie, als op de speaker zelf. Tip: wanneer je Google Home zelf wilt gebruiken als muziekspeaker, raad ik je aan om voor de grotere variant te gaan. Stukje duurder (rond de € 149,99), maar op het gebied van geluidskwaliteit aanzienlijk beter dan de Mini variant.
Google Home start zonder input voor nummers of services zelf met het afspelen van muziek via Spotify. Je kunt met de volgende Nederlandse Google commands muziek afspelen:
- Hé Google, speel wat muziek
- Hé Google, speel ontspannende muziek af
- Hé Google, hoe klinkt een bos?
Let op: Als je echt specifieke nummer af wilt spelen via je Google Home, dien je een Spotify Premium abonnement te hebben. Je kunt gebruik maken van de volgende commando’s:
- Hé Google, speel ‘André Hazes‘ af
- Hé Google, speel ‘kerstliedjes‘ af
- Hé Google, speel het nummer af dat zo gaat ‘Last Christmas I gave you my heart‘
Ook kun je meer informatie vragen van de nummers die op het moment afgespeeld worden:
- Hé Google, welk nummer speelt nu af?
- Hé Google, wanneer kwam dit album uit?
- Hé Google, speel twee minuten vooruit/achteruit
Radio luisteren via Google Home
Er zijn commands voor radio luisteren met Google Home.
Het is naast het afspelen van nummer met bijvoorbeeld Spotify, ook mogelijk om radio te luisteren via Google Home. Hiervoor dien je in de Google Home app een verbinding te maken met de TuneIn applicatie. Je kunt dan gebruik maken van deze Google commands:
- Hé Google, speel Radio 538 af via TuneIn
Google commands voor Chromecast
Het wordt helemaal interessant als je Google Home koppelt met Chromecast. Als je nog niet bekend bent met deze mediaspeler van Google, kun je mijn artikel lezen met wat je allemaal kunt doen met Chromecast. In grote lijnen kun je met Chromecast een verbinding maken met Google Home en vervolgens opdrachten uitvoeren op je televisie. Denk aan het starten van je favoriete Netflix serie of het afspelen van een geinige YouTube video.
Je kunt dit op met volgende commands in werking zetten:
- Hé Google, speel de video ‘Trailer Home Alone’ af op YouTube op Chromecast Huiskamer
- Hé Google, speel Home Alone soundtracks af op Spotify op Chromecast Huiskamer
Let er dus op dat je ook de kamer inspreekt bij het selecteren van de juiste Chromecast. Je kunt ook de instellingen voor Chromecast wijzigen:
- Hé Google, verlaag het volume van Chromecast met 20%
- Hé Google, zet het volume van Chromecast hoger
- Hé Google, stop Chromecast
Vraag Google Home over uitzendingen of films
Heb je een voetbalwedstrijd gemist of ben je benieuwd naar de cast van je favoriete serie? Bekijk hieronder de nodige spraakopdrachten voor Google Home opdrachten:
- Hé Google, wat is de uitslag van Ajax-Feyenoord?
- Hé Google, wat is de uitslag van ADO Den Haag – Ajax?
- Hé Google, wie is de hoofdpersonage van Home Alone?
Google Home commando’s voor reizen
Gebruik Google Home commands voor het boeken van reizen.
Waar we vroeger nog naar een reisbureau gingen om een onvergetelijke vakantie te boeken, doen we dit vandaag de dag steeds meer vanaf de bank. Echter wordt het nog mooier: je kunt zelfs je Google Home gebruiken voor reisadvies.
Vraag bijvoorbeeld informatie over vliegreizen en de kosten hiervan:
- Hé Google, wat kost een vliegreis naar New York?
- Hé Google, wanneer vliegt KLM naar New York?
- Hé Google, wanneer is mijn volgende vlucht?
Of wat dacht je van op maat advies voor tijdens je vakantie:
- Hé Google, wat is er allemaal te zien in New York?
- Hé Google, waar kan ik lekker eten in New York?
Opdrachten voor Google Home laten bellen
Wat velen niet weten, is dat je de smart speaker van Google ook heel goed kunt gebruiken om personen te bellen uit je contactenlijst. Gebruik daarvoor deze Google commands:
- Hé Google, bel Bram
- Hé Google, bel het dichtstbijzijnde restaurant
- Hé Google, hang op
Het grote nadeel hiervan is dat je natuurlijk geen privé gesprek kunt voeren als er iemand anders ook in de kamer is. Daarbij dien je voor het ophangen een commando te gebruiken, wat nog een beetje ongemakkelijk aanvoelt tijdens een telefoongesprek.
Broadcasten naar andere Google Home speakers
Wanneer je meerdere Google Home smart speakers in huis hebt, kan de omroepfunctie erg handig zijn. Hiermee kun je een specifieke boodschap rondsturen naar alle kamers. Zo kun je zeggen dat het etenstijd is of laten weten dat je naar je werk gaat. Ook op het kantoor kan dit interessant zijn: je kunt in een keer alle collega’s laten weten dat het tijd is voor de vrijdagmiddagborrel, als zij een Google Home op hun bureau hebben staan. Je kunt dit doen met bijvoorbeeld de volgende spraakcommando’s:
- Hé Google, vertel iedereen dat het tijd is voor de vrijdagmiddagborrel
- Hé Google, vertel iedereen dat ik naar mijn werk ben
- Hé Google, vertel iedereen dat het etenstijd is
- Hé Google, vertel iedereen dat ik thuis ben
Google commands voor andere bedrijven
Steeds meer bedrijven haken slim in op de mogelijkheden van Google Home. Zo kun je in gesprek gaan met specifieke bedrijven, die jou hulp kunnen bieden op allerlei manieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de persoonlijke assistent van KLM, die jou kan laten weten hoelang je van te voren het best naar Schiphol kunt rijden. Of praten met ‘Appie’ van Albert Heijn, die jou helpt met je boodschappenlijst of je inspireert met heerlijke recepten?
Gebruik daarvoor de volgende Google commands:
- Hé Google, praat met Albert Heijn
- Hé Google, praat met KLB
Bekijk hier een complete Google Home apps lijst, met alle Google Home apps van dit moment.
Google commands voor liedjes en gedichten
Hoewel Google Assistant niet alles even goed kan zingen (of rappen), doet ze wel flink haar best bij het zingen van liedjes. Eerder maakt Bram een lijst met grappige vragen voor Google Assistant, waaruit bleek dat Google niet kan rappen omdat ze net een koekje met pindakaas had gegeten.
Het zingen van liedjes is meer een grappige feature, die je bijvoorbeeld leuk kunt gebruiken voor het laten zingen van een verjaardagsliedje, tijdens een verjaardag. Gebruik voor het laten zingen van liedjes of het oplezen van gedachten onder andere de volgende spraakcommando’s:
- Hé Google, zing een liedje
- Hé Google, zing ‘Lang zal ze leven’
- Hé Google, lees een gedicht voor
Ook kan Google verhalen vertellen voor het slapengaan:
- Hé Google, vertel een eng verhaal
- Of als je niet kunt slapen: Hé Google, tel schapen (meer voor de fun)
Google commands voor smart home
Misschien wel een van de belangrijkste mogelijkheden wanneer jij Google Home wilt gebruiken als spil in jouw smart home: commands voor het aansturen van apparaten binnen jouw smart home.
Er zijn ongelooflijk veel apparaten, services en applicaties die je kunt koppelen met Google Home (tip: bekijk de Google Home topic pagina voor alle recente artikelen en handleidingen voor koppelingen). Hoewel de mogelijke spraakcommando’s afhankelijk zijn van de gekoppelde apparaten, kun je denken aan de volgende Google commands in het Nederlands:
- Hé Google, zet de lichten aan (koppeling met slimme verlichting)
- Hé Google, zet de temperatuur op 20 graden (koppeling met slimme thermostaat)
- Hé Google, zet de televisie aan
Met behulp van IFTTT koppelen aan Google Home, kun je zelf ook commands maken en instellen met specifieke producten of productgroepen. Zo kun je met één commando een heel huis compleet instellen. Denk bijvoorbeeld aan een scene voor zaterdagavond waarbij je altijd met vrienden of vriendinnen een drankje doet in de woonkamer. Je zou hiervoor bijvoorbeeld spraakcommando ‘Het is weekend’ kunnen instellen. Zeg dan:
- Hé Google, het is weekend!
Heb jij nog meer interessante Google commands in het Nederlands? Laat het mij dan vooral weten, zodat we deze ultieme gids nog completer kunnen maken!
Voordelen bij het gebruik van Google Home commands
Natuurlijk zijn de Google Home commands onwijs leuk om toe te passen, maar wat zijn hier nu de echte voordelen van? Allereerst kan het gebruik van stemcommando’s in plaats van daadwerkelijk iets intypen of erbij pakken zorgen voor meer veiligheid. Daarbij kun je ook simpelweg je handen vol hebben. Ik zet wat situaties op een rij waarbij Google Home commands zeker zorgen voor diverse voordelen:
- Tijdens het koken heb je vaak je handen vol of zijn deze vies, het is dan onwijs handig om met spraak iets te vragen of te bedienen
- Als je net op de bank bent geploft, kun je vanaf de bank met spraak lampen aan- en uitzetten zonder op te hoeven staan
- Je kunt geconcentreerd blijven werken, als je achter je pc werkt maar erachter komt dat de lampen iets gedimd moeten worden
- Het hele huis hoeft niet vol te staan met gadgets als rekenmachines; met veel commands kun je Google Home hiervoor ook gewoon gebruiken
Wat is de toekomst van Nederlandse Google Home commands?
Op Smarthomeweb.nl krijg ik dagelijks vragen binnen wat de toekomst van het spreken tegen speakers als Google Home zal zijn. Een tijd geleden kwam ik een video tegen van Google, waarin er daadwerkelijk een gesprek gevoerd kon worden met Google Assistant. Dus niet alleen opdrachten geven door telkens te beginnen met ‘Hé Google…’, maar ook gewoon door kunnen praten, net als in een gesprek.
Sterker nog: Google Home kan straks zelfs afspraken voor je maken door daadwerkelijk te bellen naar desbetreffend persoon of bedrijf. Zo toonde Google de mogelijkheid om een afspraak in te plannen bij de kapper, waarbij Google Assistant heel natuurlijk klinkt en de afspraak vervolgens gelijk in je agenda schiet. Ik heb de interessante video hieronder geplaatst.


Bedien je lampen met Google Home met deze starterskit van Hue
Met deze Hue starterskit heb je een perfecte start voor slimme verlichting. In deze starterskit zit alles wat je nodig hebt als je de lampen wilt bedienen met spraak.
Tip: Google naar Nederlands zetten
Als je problemen hebt met je Google Assistant of steeds een Engelstalige versie krijgt, zet je Google naar Nederlands. Dit kan zijn omdat je per ongeluk de verkeerde taal hebt geselecteerd bij de installatie van Google Home, of omdat een andere gebruiker in jouw huis de taal heeft aangepast. Maar geen zorgen, dit is eenvoudig op te lossen door de volgende stappen te volgen: Google naar Nederlands te zetten, dan zal jouw Google Home speaker binnen geen tijd weer Nederlands spreken.
Stappen om Google naar Nederlands te zetten:
- Open de Google Home app.
- Druk rechtsboven op het icoontje van je account.
- Klik op: “Instellingen voor Assistent”.
- Klik vervolgens op Talen en druk op een taal toevoegen.
- Zoek Nederlands op in de lijst en Klik deze aan.
- Ga vervolgens terug en verwijder de andere taal uit de lijst.
Door andere talen uit de lijst te verwijderen, voorkom je dat Google andere talen tussendoor gaat spreken. Dit kan bijvoorbeeld irritant zijn wanneer Engelse woorden op Nederlandse woorden lijken of andersom.