▲ Het slimme slot Linus, bridge en Keypad van Yale © Smarthomeweb
Het nieuwe slot Linus – dat tijdens de CES 2020 geïntroduceerd werd door Yale – is nu beschikbaar! Eerder schreven we al een review over een ander slot van Yale, de Yale ENTR review, maar dit is toch een geheel ander slot. Waar je bij het ENTR slot van Yale het volledige cilinder van je deur diende te vervangen , maak je met de Linus Yale gewoon gebruik van het huidige slot. Het grote voordeel hiervan is dat de installatie een stuk makkelijker is en je gewoon gebruik kunt maken van je normale sleutels!
In dit bericht vertellen we je alles over het nieuwe slimme slot van Yale en kijken we hoe het slimme slot precies werkt. Zo behandelen we in dit bericht vijf verschillende onderwerpen functies, design, privacy en de prijs/kwaliteitsverhouding van het slimme slot. Ook geven we onze conclusie en kijken we of het slot werkelijk snel te installeren is.
Functies: wat kun je met het slimme deurslot Linus
Een slim deurslot maakt je deur slimmer, hiermee kun je bijvoorbeeld op afstand het slot openen of vergrendelen. Veel nieuwe deursloten voegen hier nieuwe functies aan toe, zo kun je het slimme slot zelfs openen met spraak. Ook dit nieuwe slimme slot heeft veel nieuwe functies, zo is het slot ook te koppelen met Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit (later vertellen we hier meer over). De functie die het slimme deurslot van Linus heeft zijn:
- Bediening via de app: dit is een functie die elk slim slot wel heeft. Via een app op je smartphone kun je slot ontgrendelen of vergrendelen. Dit slimme slot is ook op afstand te openen, wel dien je hiervoor gebruik te maken van de Yale Connect Wifi Bridge. Mocht je vergeten zijn de deur te vergrendelen bij het verlaten van je huis, dan kun je dit alsnog doen. Ook wanneer je niet thuis bent en er staat iemand voor de deur dan kun je deze alsnog binnen laten.
- Beheer de toegang in de app: in de app kun je ook toegang verlenen aan familie, vrienden of bijvoorbeeld huurders. Elk persoon die toegang tot je huis mag hebben kun je toevoegen in de app. Dit kan voor een paar weken zijn, paar of uur of slechts voor een minuut.
- Weet altijd wanneer er iemand binnenkomt en wie dit is: ook krijg je altijd een melding wanneer het slimme slot ontgrendeld wordt, zo weet je altijd wie er binnenkomt en wanneer.
- Automatisch opening via Geofencing: ook heeft dit Linus deurslot een functie die het slot opent en vergrendelt op basis van je locatie. Ben je in de buurt van het slot dan wordt deze automatisch ontgrendeld.
- Automatisch vergrendeling: met deze functie vergeet je nooit het slot te vergrendelen wanneer je het huis verlaat. Zo kun je het slot instellen dat wanneer je de deur dicht gooit, deze automatisch na x seconden of minuten op sloot draait.
- DoorSense™ -technologie: met deze technologie controleert het slot automatisch de status van de deur en zie je in de app of de deur gesloten of open staat.
- Slot is te bedienen met spraak: het slimme slot is te koppelen met Google Assistant, Amazon Alexa of met Apple HomeKit. Met een smart speaker of Siri op je iPhone kun je het slot met spraak bedienen.
Let wel op dat je een cilinder hebt met een paniekfunctie, hierdoor kun je vanaf buiten gewoon het slot opendraaien met een sleutel. Dit is sowieso handig als er personen in je huis wonen die ook gewoon gebruik willen maken van een sleutel. Met een cilinder met een paniekfunctie heb je ook altijd een backup, wanneer het slot niet werkt op één of andere reden.
Design: Mooi slot en award winnaar

Als we naar het slot kijken kunnen we wel zeggen dat het een mooi slot is. Het slot zelf is massief en heeft een mat zilveren afwerkingen, het slot is ook te verkrijgen in mat zwart. Het Linus slot is ontwerpen door mede-opdrichter en gerenommeerde Zwitserse ontwerper August, Yves Béhar. Daarnaast is heeft het slot verschillende award gewonnen: Red Dot Awards, European Product Design Awards en de Ambient Awards op CES Las Vegas 2020.
Ondersteuning: Google Assistant, Alexa en Siri
Het mooie een slim huis is dat apparaten op elkaar kunnen reageren en met elkaar werken, daarom is het belangrijk dat er mogelijkheid is om producten met elkaar te koppelen. Deze smart deurslot van Yale is te koppelen met de meest bekende spraak assistanten: Google Assistant, Alexa van Amazon en Siri van Apple. Door een koppeling te maken kun je het slot zelfs met spraak bedienen.
Yale koppelen Google Home
Heb je een slimme speaker van Google Nest en het Linus slot dan kun je de status van het slot op vragen of het slot openen of vergrendelen met spraak. Ook kan het handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een koppeling kan maken met Google Routines, zo kun je met één simpele command je huis volledig afsluiten (lichten uit, deur op slot, muziek uit, slimme gordijnen naar beneden etc.). Het koppelen van de Yale Linus met Google Home is vrij makkelijk, zorg eerst dat je zowel het slimme slot als een speaker van Google goed geïnstalleerd hebt en volg dan de volgende stappen:
- Open de Google Home App.
- Klik op het plusje en klik vervolgens op Apparaat instellen.
- Klik dan op “Heb je al iets ingesteld?”.
- Zoek dan naar Yale Acces in het rijtje.
- Log in met de inloggegevens van Yale Acces en verifieer je account met de code die je toegestuurd krijgt
Bedien de Yale Linus met Siri
Heb je een iPhone dan kan de koppeling met Siri ook interessant zijn. Zo kun je het slimme slot met deze koppeling bedienen in de Woning-app en kun je het slot bedienen via spraak. Soms kan dit handig zijn wanneer je bijvoorbeeld je handen vol hebt, je kunt dan door: “He Siri, open de voordeur” te zeggen de voordeur openen. Ook krijg je via de HomeKit app meldingen wanneer er het slot bijvoorbeeld ontgrendeld wordt en kun je in de app het slot automatiseren. Zo kun je het slot bijvoorbeeld op een bepaalde tijdstip laten vergrendelen op ontgrendelen. Ook de koppeling met Yale Linus en HomeKit is vrij simpel:
- Open de Woning-app en klik op het plusje (+).
- Druk op voeg accessoires toe.
- Open het batterij klepje van de slot en scan de HomeKit configuratiecode die daar op staat.
Installatie: Yale Linus deurslot in 3 minuten geïnstalleerd
Yale Linus installeren binnen paar stappen
Een ander belangrijk onderdeel is natuurlijk ook de installatie van een slim deurslot. In onze vorige review van de Yale ENTR moesten we de gehele cilinder van het slot vervangen. Deze Yale Linus deurslot werkt gewoon met het huidige cilinder van je deurslot, dus dit maakt de installatie een stuk eenvoudiger. Echt waar, binnen 3 minuten zit het deurslot op je huidige deurslot. Voor het monteren van de Yale Linus deurslot hoef je slechts de montageplaat van het deurslot op uitstekende stukje van het slot te plaatsen en deze vast te draaien met bijgeleverde inbussleutel. Dan doe je de sleutel in het slot en klik je het slot op het montageplaatje. Hieronder hebben we de stappen even wat uitgebreider uitgeschreven:
- Haal de bevestigingsplaat van het deurslot door de montagevleugels te openen.
- Doe de bevestigingsplaat op het uitstekende stukje van het slot en draai drie schroefjes aan met de bijgeleverde inbussleutel, zorg ervoor dat het plaatje goed strak vast zit. Mocht jouw slot niet zo’n uitstekende stukje hebben dan kun je het montage plaatje ook gewoon op de deur plakken.
- Plaats de sleutel van de deur in het slot en plaats vervolgens het Linus deurslot over de sleutel en op de bevestigingsplaat. Zorg dat deze goed aansluit en sluit de montage vleugels.
- Verwijder het plastic van de DoorSense en plak deze op dezelfde hoogte als het Yale logo van het slot aan de deurpost.
- Download de Yale Access App en volg daar de stappen.
Privacy: hoe zit het met privacy en dit slot?
Volgens Yale is een veiligheid van het huis de top prioriteit en zijn ze niet uit op de gegevens van de consumenten. Om dit te kunnen waarborgen maakt het slimme slot van Yale gebruik van de volgende privacy functies:
- Biometrische verificatie: je kunt bij gebruik van de app gebruik maken van biometrische verificatie, hiermee kun je de app alleen openen met bijvoorbeeld je vingerafdruk.
- Verbergen toegangscodes: hiermee voorkom je dat mensen mee kunne kijken wanneer jij de code van het slot in de app invoert.
- Twee-factor authenticatie: je Yale account is beveiligd met je telefoonnummer en email, hiermee voorkom je dat iemand de controle over je deurslot krijgt wanneer deze je telefoon heeft.
- Tweelaagse encryptie: dit zorgt voor een beveiligde verbinding tussen je telefoon en het slot.
- Uitschakeling van verloren telefoon: mocht je telefoon gestolen of kwijt zijn, dan kun je het toestel loskoppelen van het slot.
Ook is het belangrijk om te weten dat Yale niet zonder expliciete toestemming gegevens deelt met derden, enkel alleen wanneer dit van functioneel belang is. Voor functioneel belang kan dit bijvoorbeeld wel zijn voor de integratie van AirBnB de gegevens nodig zijn, ook bij deze integratie zal gevraagd worden om toestemming.
Prijs/kwaliteitsverhouding van Yale Linus
Nu zijn we natuurlijk ook benieuwd naar de prijs van het slimme slot van Yale. De prijs van dit slot is 249,99 euro en dit is vergelijkbaar met andere slimme sloten, zo is het slimme slot van Nuki iets goedkoper (199 euro) en is de prijs van de ENTR bijna gelijk, wel krijg je hier wel het één en ander aan accessoires bij.
Wil je het slot op afstand kunnen bedienen, dan dien je ook rekening te houden met extra kosten. Zo dien je namelijk gebruik te maken van de Yale Linus Bridge, deze kost zelf 79,99 euro. Wel zijn we ervan overtuigd dat de bridge wel een goede toevoeging is en is dit zijn geld wel waard. Ook is er nog een optie om het deurslot te openen met een keypad, deze werkt met een cijfercode. Mocht je deze willen gebruiken dan die je de Yale Keypad los aan te schaffen, deze kost los 69,99 euro.
Conclusie slim deurslot Yale Linus review
Wij hebben deze deurslot als erg goed ervaren, de deurslot werkt goed en is vrij makkelijk te instaleren. Vergelijken we dit Linus slot met de ENTR dan is de Linus toch wat makkelijker te installeren. Daarnaast kun je ook gewoon gebruik blijven maken van je huidige sleutels, dus als er iemand in je huishouden woont die liever de sleutel gebruikt dan kan dit ook.
Verder is het slimme deurslot ook goed te integreren in je smart home en werkt het slot onder meer samen met Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Hoewel Amazon Alexa nog niet zo interessant is voor ons al Nederlanders zijn de koppelingen met Google Assistant en HomeKit wel interessant. Zo is het slot makkelijk te automatiseren en te integreren, zo kun je het slot ook meenemen in je routines.
Bekijk hieronder nog het introductie filmpje van Yale:
F.A.Q. – Veelgestelde vragen over Yale Linus deurslot
Mocht je het slot zelf ook een keer willen proberen of zit je nog met wat vragen dan kun je ze altijd stellen. Ook tijdens het testen zijn we op wat vragen gesteld, hieronder proberen we dit soort vragen direct te behandelen:
Wat moet ik doen als slot ontgrendeld is volgens de app, maar het slot niet open krijg?
Het kan zijn dat het slot opnieuw gekalibreerd moet worden, dit doe je via de Yale Acces app. Na het kalibreren van het slot moet deze weer goed werken.
Werkt het Linus slot met een accu?
Nee, het Yale Linus slot werkt op batterijen. Bij normaal gebruik zouden deze batterijen zo’n 6 tot 9 maanden mee moeten gaan.
Hoeveel personen kan ik toegang geven tot mijn huis?
Er zit geen limiet aan het aantal toe te voegen personen.
Kan ik gewoon gebruik maken van mij huidige sleutels?
Hoeveel het natuurlijk niet meer nodig is, kun je gewoon gebruik maken van je huidige sleutels wanneer het Yale Linus slot op je deur zit.
Klopt het dat
-als er twee personen binnengaan de deur dan na een tijdje voor een tweede keer wordt geopend?
-als je via de achterdeur binnengegaat, de voordeur dan ook opengaat?
-trage verbinding met de App heeft?