Telefoon verbinden met tv

Tegenwoordig is het met elke telefoon en tv wel mogelijk om een koppeling te maken. Handig voor bijvoorbeeld presentaties of gewoon media af te laten spelen.
telefoon verbinden met tv

Er zijn talloze manieren om te streamen naar je televisie. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om op diverse manieren vanaf je telefoon te streamen naar je tv. Hoe moet je nu eigenlijk je telefoon verbinden met tv en waarom kan dit handig zijn? In dit artikel worden alle vragen beantwoordt die te maken hebben met telefoon verbinden met tv, daarbij laten we ook de verschillende opties zien.

Inhoud van dit bericht:

Via deze manieren kun je een telefoon verbinden met tv (4 verschillende opties)

Zoals gezegd kun je dus je telefoon op meerdere manieren verbinden met je tv. Een aantal van deze manieren zijn bijvoorbeeld het verbinden via wifi, Google Chromecast en Apple Airplay. Hieronder zal ik iedere manier die bestaat om je telefoon te verbinden met tv toelichten.

#1 Je iPhone koppelen via wifiverbinding

Wanneer je je iPhone met je tv wilt koppelen via een wifiverbinding is het belangrijk dat beide toestellen verbonden zijn met hetzelfde wifinetwerk. Vervolgens ga je naar het snelle menu (waar je helderheid camera en vliegtuigstand kunt vinden) en klik je op het icoontje met twee schermpjes. Dit is het Screen Mirroring icoontje. Als je tv met een iPhone kan samenwerken dan komt nu deze tv in je scherm naar voren.

Wanneer je tv niet compatibel is met Airplay, zul je je telefoon waarschijnlijk niet kunnen spiegelen. Wel kun je Youtube of Netflix casten, maar hiervoor moet je dan wel een smart tv hebben, of beschikken over een Google Chromecast of een ander mediastreamer (meer informatie hierover vind je verder in het artikel).

iphone koppelen met tv
Op bovenstaande afbeelding zie je het Screen Mirrorint icoontje

#2 Je Android telefoon koppelen via wifiverbinding met tv

Samsung en andere Android telefoons beschikken vaak over Smart View. Dit is een app die het mogelijk maakt om je telefoonscherm te spiegelen op je televisie. Hiervoor is het wederom van belang dat zowel de telefoon als de televisie verbonden zijn met hetzelfde wifinetwerk.

Veeg naar beneden op je telefoon voor het snel menu en zet Smart View aan. Het icoontje ziet eruit als een play knop met twee halve cirkels er omheen. Vervolgens laat de tv jouw telefoonscherm zien.

android telefoon koppelen met tv
Met Smart View kun je het beeld van je Android telefoon weergeven op de tv.

Deze twee opties zijn dus voorbeelden van het concept scherm delen. Een andere optie is om te casten. Dit kan dus bijvoorbeeld met een Google Chromecast, of Apple Airplay.

#3 Telefoon draadloos verbinden met tv via media streamer

google media streamers
Chromecast van Google zijn erg populaire mediastreamers, maar er zijn nog veel meer alternatieven.

De meest eenvoudige optie is gebruik maken van een media streamer. Met een media streamer stream je eenvoudig je content naar je tv. Wel is het belangrijk om in acht te nemen wat je precies wilt streamen. Met een Chromecast kun je bijvoorbeeld Netflix en YouTube streamen. Ook is het met een Chromecast mogelijk om het beeldscherm van je laptop of computer te streamen naar je tv. Momenteel zijn dit de meest gebruikte media streamers:

  • Google Chromecast – een goedkope keuze en handig voor het streamen van Netflix of YouTube van je telefoon. Ook kun je de Chromecast gebruiken voor het streamen van je browser (Chrome) van je laptop of computer.
  • Google Chromecast Ultra – zelfde als de bovenstaande Chromecast, alleen de Chromecast Ultra kan ook in 4K streamen.
  • Google Chromecast met Google TV – een Chromecast met een handige afstandsbediening, waarmee je Netflix en andere streamingsdientsten kunt activeren. Deze Chromecast kun je ook gebruiken zonder een telefoon of ander device.
  • Apple TV – de Apple TV is iets uitgebreider, hiermee kun je films en series streamen, foto’s van je iPhone bekijken, games spelen en diverse apps gebruiken. Apple TV wordt ook geleverd met een afstandsbediening. Met de Apple TV kun je ook het volledige beeld van je iPhone of tablet krijgen op je beeld scherm met Mirroring.
  • Nvidia Shield TV Pro – ook een mediaplayer waarmee je kunt streamen naar je tv. De Nvidia Shield TV is ook geschikt voor het afspelen van games.

Voorbeeld: telefoon draadloos verbinden met tv met Chromecast

Wil je een telefoon verbinden met de TV om bijvoorbeeld Netflix of YouTube te streamen, dan kun je gebruik maken van een Chromecast. Zelf maken wij ook veel gebruik van een Chromecast omdat we veel werken met Google Home apparaten. Gaat jouw voorkeur hier ook naar uit, dan streamen je als volgt via je telefoon naar de tv:

  1. Stop de Chromecast via de HDMI-poort in de tv.
  2. Download de Google Home app en voeg de Chromecast toe.
  3. Open vervolgens de streamingsdienst die je wilt gebruiken en klik vervolgens op het Cast logootje.
  4. Klik vervolgens op de Chromecast en je kunt streamen.

#4 Telefoon verbinden met tv via HDMI kabel

Ook is er nog een mogelijkheid om je telefoon te verbinden met een kabel. Wel is het belangrijk dat je hierbij rekening houdt met de ingangen en uitgangen van je tv als je smartphone. De meeste beeldschermen zijn tegenwoordig wel voorzien van een HDMI-kabel, maar het verschilt per mobiel merk en model wat voor uitgang deze heeft.

Wanneer je het juiste kabeltje hebt, dien je de kabel in je smartphone te stoppen en in de tv. Vervolgens zet je de TV op het juiste kanaal en de tv is gekoppeld met je telefoon.

iPhone met een kabel

Voor het koppelen van je iPhone en de TV kun je gebruik maken van de Apple HDMI kabel converter. Deze converter is voorzien van een lightning connector, hiermee verbind je de iPhone. Ook is de converter voorzien van een HDMI ingang, hierin stop je vervolgens een HDMI-kabel die je in de tv stopt. Belangrijk om te weten dat je wel apart nog een HDMI-kabel dient te kopen.

Huawei telefoon verbinden met tv

Heb je een Huawei telefoon dan heb je waarschijnlijk een andere kabel nodig. De meeste Huawei modellen zijn voorzien van een micro USB of een USP Type-C adapter. Om je Huawei telefoon te verbinden met je tv kun je onderstaande kabels gebruiken: 

Ook belangrijk om te weten is dat je voor beide opties ook weer een losse HDMI-kabel nodig hebt voor de aansluiting naar je tv.

Als laatste optie kun je nog kiezen om je telefoon te verbinden met tv via een HDMI kabel. Je moet dan wel een omvormer kopen die van Lightning of usb c, naar HDMI gaat. Verderop in dit artikel ga ik hier verder op in.

Waarom kan het handig zijn om je telefoon te verbinden met tv?

Je telefoon verbinden met je tv kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld lekker op Youtube zit te scrollen en je een leuk filmpje op groot scherm wilt afspelen. Ook wanneer je op je telefoon wel voetbal, formule 1, of andere sporten kan kijken, maar op je tv niet de juiste zenders hiervoor hebt, is het fijn dat je dit van je telefoon naar je tv kan streamen. Verder weet ik uit eigen ervaring dat het van pas kan komen als je op vakantie bent en iets van de Nederlandse tv wilt kijken of zomaar iets wilt streamen. Vaak neem ik daarom een Chromecast mee naar het buitenland.

Is er ook een mogelijkheid om telefoon zonder wifi met tv te verbinden?

Ja dit kan absoluut. Zoals ik eerder in dit artikel al vertelde kan dit dus met een omvormer. Zowel de telefoon als de omvormer moeten video ondersteunen om dit te kunnen toepassen, dus check dit wel even voordat je een omvormer besteld.

We hopen met dit bericht dat je nu weet hoe je een telefoon moet koppelen met je tv. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en je dient voor jezelf uit te zoeken wat de beste keuze voor jou is. Mocht je nog vragen hebben kijk dan hieronder of je vraag er misschien tussen staat:

FAQ: extra hulp en vragen over het verbinden van tv met een telefoon

Wat is de beste manier om je telefoon te verbinden met de tv?

Er zijn verschillende manieren om je telefoon met de tv te verbinden. Belangrijk is dat je weet wat je wilt met deze koppeling wilt doen. Wil je bijvoorbeeld een programma naar je tv streamen als bijvoorbeeld YouTube? Dan kun je simpel gebruik maken van een Mediaplayer. Of wil je volledige scherm van je smartphone streamen naar je tv, dan kun je dit doen middels Mirror Casting.

Hoe verbind je een telefoon met tv?

Dit is verschillend en het ligt aan de keuze die je hiervoor maakt. De meest voor de hand liggende keuzes zijn met een kabel, via een mediaplayer of via een app als Smart View.

Kun je een telefoon verbinden met tv via bluetooth?

Ja dit kan. Het verschilt wel per device of en hoe dit mogelijk is. Zo dient je tv zelf ook een bluetooth verbinding te hebben en dient je mobiele apparaat dit ook te hebben. Veel Samsung-televisies hebben deze functie bijvoorbeeld en hierdoor is een koppeling met je telefoon en tv via bluetooth mogelijk.

Kun je een telefoon verbinden met tv zonder wifi?

Ja ook dit is mogelijk, maar dan dien je de tv te verbinden met je tv via een HDMI kabel. Voor de verbinding met mediaplayer of via een app is wel wifi nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts