Sonos koppelen met laptop

sonos koppelen met laptop

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Sonos is niet alleen te koppelen aan je TV maar ook aan je laptop. Zo kan je wanneer je aan het werk bent op je laptop alsnog genieten van de Sonos speakers. In deze blog leggen we uit hoe je je Sonos aan je laptop koppelt.

Wanneer je een Sonos speaker hebt aangeschaft wil je hier natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Een goed voorbeeld hiervan is een Sonos speaker aansluiten op TV, waarna het geluid van de televisie tijdens een film of serie afspeelt op je nieuwe Sonsos speakers.

Zelf ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om Sonos speakers te koppelen met mijn laptop. Ik wil graag wanneer ik muziek opzet als ik aan het werk ben op mijn laptop, de Sonos speakers de muziek af laten spelen. Echter wil ik ook de geluiden van bijvoorbeeld YouTube video’s af laten spelen via de Sonos speakers. Dus eigenlijk al het geluid ten tijden dat ik achter mijn laptop zit. In deze blog deel ik enkele mogelijkheden om dit te kunnen doen.

google nest audio

Google Nest Audio speakers

Google Nest Audio speakers zijn heel makkelijk en draadloos te koppelen met een laptop. Via Google Cast kun je heel makkelijk Spotify, YouTube of andere Media streamen via je desktop. Ook kun je met Nest Audio speakers een speakergroep maken, waardoor je meerdere speakers kunt gebruiken.

Welke mogelijkheden zijn er voor Sonos koppelen met laptop?

Allereerst wil ik delen dat ik niet onder de indruk ben van de mogelijkheden om de Sonos speakers te koppelen. In veel gevallen ben ik terecht gekomen bij oplossingen met standaard kabels (Sonos speakers met een analoge audio-ingang), afhankelijk van het soort Sonos speaker wat je wilt koppelen.

Sonos koppelen met laptop via kabel

De meest makkelijke manier is door de speakers te koppelen met je laptop via kabels. Echter heb je hiervoor wel Sonos speakers nodig die voorzien zijn van een analoge audio ingang. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Sonos Play:5
 • Sonos Connect
 • Sonos Connect:AMP

Door simpelweg de audio kabel in je laptop te pluggen en in de audio ingang van je Sonos speaker maak je een directe koppeling, waarna het geluid van je laptop direct op de speakers wordt afgespeeld.

Voordelen van koppelen via kabel:

 • Werkt snel en altijd
 • Geen vertraging
 • Plug en play
 • Al je geluid wordt afgespeeld (dus ook YouTube geluiden)

Nadelen van koppelen via kabel:

 • Dit kan dus niet met Sonos speakers zonder audio ingang
 • Kan alleen met kabels (en dat is juist niet fijn bij draadloze Sonos speakers)
 • Met meerdere speakers kan dit een probleem worden

Sonos koppelen met laptop via “Stream What You Hear”

Een andere oplossing die ik heb gevonden is met name interessant voor draadloze Sonos speakers die niet voorzien hoeven te zijn van een analoge audio ingang. Met Stream What You Hear (SWYH) kun je eenvoudig geluid streamen naar DNLA apparaten.

Je dient hiervoor het programma Stream What You Hear te downloaden via de website www.streamwhatyouhear.com. Nadat je het programma hebt gedownload kun je het programma starten wanneer je wilt Sonos wilt koppelen met je laptop. Door een DNLA apparaat te kiezen via het programma (je Sonos speaker dus) kun je vervolgens het geluid van je laptop streamen naar Sonos. Bekijk hieronder een video van deze dienst:

Voordelen van koppelen via SWYH

 • Gratis programma
 • Eenvoudig te downloaden
 • Zeer makkelijk in gebruik

Nadelen van koppelen via SWYA

 • Enige vertraging in geluid (bij films/series kijken merk je dit)
 • Kans op slechtere kwaliteit geluid

Sonos koppelen met laptop via Sonos app

De meest voor de hand liggende methode is door Sonos te koppelen met je laptop via de Sonos app. Met deze app kun je muzieklijsten en nummers afspelen, waarmee ik mijn wens om ‘alles’ af te spelen helaas niet kan vervullen.

Toch wordt bij de app de geluidskwaliteit van mijn muziek wel gegarandeerd. Prima geluid, maar vooralsnog, ik kan hiermee niet het geluid van Netflix films of YouTube video’s af laten spelen (enkel muziekbestanden vanaf mijn laptop). Daarbij kun je met de Sonos app ook muziek af laten spelen vanaf een externe harde schrijf (bijvoorbeeld een NAS schijf die vol staat met muziek).

Met de Sonos app kun je muziekbestanden of lijsten vinden op computers en/of externe harde schijven. Wanneer de bestanden gevonden zijn worden deze toegevoegd aan de Sonos app onder ‘Muziekbibliotheek’.

Voordelen van koppelen via Sonos app

 • Heel eenvoudig te koppelen
 • Geluidskwaliteit is perfect
 • App is speciaal bedoeld voor het koppelen
 • Mogelijk om koppeling te maken met externe harde schijf

Nadelen van koppelen via Sonos app

 • Helaas niet voor ‘al het geluid’ van je laptop

Mocht je nog meer interessante mogelijkheden voor Sonos met laptop koppelen hebben, laat het dan vooral weten in de reacties. Ik ben benieuwd naar nog meer mogelijke oplossingen om de koppeling te realiseren voor het afspelen van al het geluid van de laptop op de Sonos speakers op hetzelfde netwerk.

google nest audio

Google Nest Audio speakers

Google Nest Audio speakers zijn heel makkelijk en draadloos te koppelen met een laptop. Via Google Cast kun je heel makkelijk Spotify, YouTube of andere Media streamen via je desktop. Ook kun je met Nest Audio speakers een speakergroep maken, waardoor je meerdere speakers kunt gebruiken.

Een andere speaker koppelen aan je laptop? Dan is ook zeker mogelijk, zo kun je kiezen voor een verbinding met snoer, bluetooth of wifi. Een veel gebruikte optie is om een bluetooth speaker te koppelen aan laptop.

2 comments
 1. Koppelen is ook simpel middels een Bluetooth ontvanger.
  Deze aansluiten op de audio ingang van de Sonos speaker.
  Vervolgens verbinden via Bluetooth op de computer/laptop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
koppelen bol.com aan kobo

Kobo inloggen met Bol.com

▲ Ring Spotlight Cam © Ring Op Smarthomeweb.nl schrijven we dagelijks berichten over slimme producten, denk aan slimme deurbellen,…
Lees meer