sinterklaasbanner bolcom

Sonos koppelen met laptop

Bram Tigchelaar Laatste update: 29-11-2022

Sonos is niet alleen te koppelen aan je TV maar ook aan je laptop. Zo kan je wanneer je aan het werk bent op je laptop alsnog genieten van de Sonos speakers. In deze blog leggen we uit hoe je je Sonos aan je laptop koppelt.

sonos koppelen met laptop

Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Wanneer je een Sonos speaker hebt aangeschaft wil je hier natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Een goed voorbeeld hiervan is een Sonos speaker aansluiten op TV, waarna het geluid van de televisie tijdens een film of serie afspeelt op je nieuwe Sonsos speakers.

Zelf ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om Sonos speakers te koppelen met mijn laptop. Ik wil graag wanneer ik muziek opzet als ik aan het werk ben op mijn laptop, de Sonos speakers de muziek af laten spelen. Echter wil ik ook de geluiden van bijvoorbeeld YouTube video’s af laten spelen via de Sonos speakers. Dus eigenlijk al het geluid ten tijden dat ik achter mijn laptop zit. In deze blog deel ik enkele mogelijkheden om dit te kunnen doen.

Welke mogelijkheden zijn er voor Sonos koppelen met laptop?

Allereerst wil ik delen dat ik niet onder de indruk ben van de mogelijkheden om de Sonos speakers te koppelen. In veel gevallen ben ik terecht gekomen bij oplossingen met standaard kabels (Sonos speakers met een analoge audio-ingang), afhankelijk van het soort Sonos speaker wat je wilt koppelen.

Sonos koppelen met laptop via kabel

De meest makkelijke manier is door de speakers te koppelen met je laptop via kabels. Echter heb je hiervoor wel Sonos speakers nodig die voorzien zijn van een analoge audio ingang. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Sonos Play:5
 • Sonos Connect
 • Sonos Connect:AMP

Door simpelweg de audio kabel in je laptop te pluggen en in de audio ingang van je Sonos speaker maak je een directe koppeling, waarna het geluid van je laptop direct op de speakers wordt afgespeeld.

Voordelen van koppelen via kabel:

 • Werkt snel en altijd
 • Geen vertraging
 • Plug en play
 • Al je geluid wordt afgespeeld (dus ook YouTube geluiden)

Nadelen van koppelen via kabel:

 • Dit kan dus niet met Sonos speakers zonder audio ingang
 • Kan alleen met kabels (en dat is juist niet fijn bij draadloze Sonos speakers)
 • Met meerdere speakers kan dit een probleem worden

Sonos koppelen met laptop via “Stream What You Hear”

Een andere oplossing die ik heb gevonden is met name interessant voor draadloze Sonos speakers die niet voorzien hoeven te zijn van een analoge audio ingang. Met Stream What You Hear (SWYH) kun je eenvoudig geluid streamen naar DNLA apparaten.

Je dient hiervoor het programma Stream What You Hear te downloaden via de website www.streamwhatyouhear.com. Nadat je het programma hebt gedownload kun je het programma starten wanneer je wilt Sonos wilt koppelen met je laptop. Door een DNLA apparaat te kiezen via het programma (je Sonos speaker dus) kun je vervolgens het geluid van je laptop streamen naar Sonos. Bekijk hieronder een video van deze dienst:

Voordelen van koppelen via SWYH

 • Gratis programma
 • Eenvoudig te downloaden
 • Zeer makkelijk in gebruik

Nadelen van koppelen via SWYA

 • Enige vertraging in geluid (bij films/series kijken merk je dit)
 • Kans op slechtere kwaliteit geluid

Sonos koppelen met laptop via Sonos app

De meest voor de hand liggende methode is door Sonos te koppelen met je laptop via de Sonos app. Met deze app kun je muzieklijsten en nummers afspelen, waarmee ik mijn wens om ‘alles’ af te spelen helaas niet kan vervullen.

Toch wordt bij de app de geluidskwaliteit van mijn muziek wel gegarandeerd. Prima geluid, maar vooralsnog, ik kan hiermee niet het geluid van Netflix films of YouTube video’s af laten spelen (enkel muziekbestanden vanaf mijn laptop). Daarbij kun je met de Sonos app ook muziek af laten spelen vanaf een externe harde schrijf (bijvoorbeeld een NAS schijf die vol staat met muziek).

Met de Sonos app kun je muziekbestanden of lijsten vinden op computers en/of externe harde schijven. Wanneer de bestanden gevonden zijn worden deze toegevoegd aan de Sonos app onder ‘Muziekbibliotheek’.

Voordelen van koppelen via Sonos app

 • Heel eenvoudig te koppelen
 • Geluidskwaliteit is perfect
 • App is speciaal bedoeld voor het koppelen
 • Mogelijk om koppeling te maken met externe harde schijf

Nadelen van koppelen via Sonos app

 • Helaas niet voor ‘al het geluid’ van je laptop

Mocht je nog meer interessante mogelijkheden voor Sonos met laptop koppelen hebben, laat het dan vooral weten in de reacties. Ik ben benieuwd naar nog meer mogelijke oplossingen om de koppeling te realiseren voor het afspelen van al het geluid van de laptop op de Sonos speakers op hetzelfde netwerk.

 Aanbieding!  

google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu met 50% korting!

De Google Nest Mini speakers zijn in een 2-pack afgeprijsd. Bij twee speakers krijg je nu extra korting, ideaal om het geluidssysteem uit te breiden of overal in huis een spraak assistent te hebben!

Meer smart home artikelen

Philips Hue Black Friday
slimme deurbel black friday 2022
beste black friday deals mediamarkt
Sonos opnieuw installeren verhuizing
Philips Hue kerstverlichting Festavia
Dirigera IKEA smart home
Sonos resetten
Google Stadia geld terug
2 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Koppelen is ook simpel middels een Bluetooth ontvanger.
  Deze aansluiten op de audio ingang van de Sonos speaker.
  Vervolgens verbinden via Bluetooth op de computer/laptop.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *