Sonos koppelen aan HomeKit

sonos koppelen aan homekit

▲ Witte Sonos One © Unsplash

Het is een wens die veel Sonos gebruikers hebben: Sonos koppelen aan HomeKit. Tot op de dag van vandaag zorgt dit nog veel vraagtekens. Ook op het forum van Sonos zelf wordt er flink gediscussieerd over de mogelijkheden van deze koppeling. Hoewel het nog steeds niet ‘helemaal’ kan zijn er wel mogelijkheden om Sonos te integreren binnen HomeKit. Dit is mogelijk dankzij de Sonos AirPlay 2 / Siri update in 2018. In dit artikel leg ik uit wat de mogelijkheden, met welke Sonos speakers de update mogelijk is en wat je wel en niet hoeft te verwachten van deze koppeling.

Sonos AirPlay 2 update maakt HomeKit integratie mogelijk

Helaas zijn er op het gebied van smart home toepassingen nog heel wat zaken niet mogelijk met Sonos speakers. Vaak zijn er apps of producten nodig om een koppeling te maken met andere merken. Zo schreef ik onlangs Sonos koppelen aan Google Home, wat tot dusver alleen mogelijk is met specifieke speakers en tussenkomst van Google Chromecast Audio.

Ook bij het koppelen van Sonos aan HomeKit werkt nog lang niet alles perfect en comfortabel. Maar, goed nieuws: medio juni 2018 maakte Sonos een update beschikbaar, ondersteuning voor AirPlay 2 en Siri. Dankzij deze update zijn er vanaf dat moment ‘enkele’ mogelijkheden om je Sonos speakers te integreren binnen je smart home als je gebruik maakt van HomeKit.

Na het updaten van je Sonos speakers is bij het afspelen van muziek via je iPhone of iPad op Spotify of Apple Music het AirPlay icoon te zien. Wanneer je hier op klikt opent er een nieuw scherm op je device, waarna je specifieke Sonos speakers kunt selecteren die je wilt gebruiken voor het afspelen van muziek.

Sonos speakers via Siri bedienen met HomeKit: alleen met Apple Music

Natuurlijk is bovenstaande nog geen échte toegevoegde waarde voor HomeKit. Nee, het is pas interessant als we de Sonos speakers ook via spraak kunnen bedienen middels Siri. Helaas moet ik je mededelen dat dit alleen mogelijk is met een Apple Music abonnement. Wanneer jij zo’n abonnement hebt, kun je Sonos koppelen aan HomeKit in de Woning app met de volgende stappen:

  1. Open de Woning app op je iPhone of iPad
  2. Klik op het plus-icoon rechtsboven in het scherm
  3. Vervolgens klik je op ‘Voeg accessoires toe’
  4. Selecteer nu ‘Geen code of niet scannen’ in de app
  5. Nu komt als het goed is de speaker van Sonos tevoorschijn, die je aan kunt klikken om te koppelen met HomeKit (let op: soms moet je + 10 seconden wachten, even geduld dus…)
  6. Optioneel: geef de Sonos speaker een naam en wijs deze toe aan een specifieke ruimte in de kamer

Met name de laatste stap is belangrijk om goed in te stellen. Dit kan straks handig zijn als je Siri wilt vragen om enkel muziek af te spelen op specifieke Sonos speakers, of speakers in een specifieke ruimte, bijvoorbeeld in de woonkamer.

Koppelen aan HomeKit mogelijk met deze Sonos speakers

Zoals ik eerder aan heb gegeven, is de koppeling mogelijk door de AirPlay 2 update. Deze update is al enige tijd beschikbaar, maar niet mogelijk op oudere speakers van Sonos. De update is mogelijk bij de volgende Sonos speakers:

Video: Sonos One koppelen met HomeKit/Siri

Voor ik dit artikel heb geschreven, heb ik heel wat discussies en video’s voorbij zien komen. Onderstaande video wil ik graag met jullie delen, omdat hier in stap voor stap te zien is hoe je de koppeling kunt maken (zelfde stappen als het stappenplan, maar kan fijn zijn om het ook te zien). In dit voorbeeld wordt de Sonos One gebruikt voor de koppeling met HomeKit en Siri.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
wat is zigbee

Wat is Zigbee?

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay Wanneer jij een smart home artikel in handen hebt is de kans groot…
Lees meer