Sonos koppelen aan Google Home (Nest)

Door je Sonos speaker te koppelen met Google Home, kun je de speaker onder andere bedienen met spraak.
sonos koppelen aan google home

▲ Sonos koppelen aan Google Home © Unsplash

De laatste tijd krijg ik veel vragen over de mogelijkheid voor de Sonos Google Home koppeling. Is dit mogelijk, met welke modellen kan dit en wat moet je hiervoor in huis halen?

Update: Sonos heeft sinds de komst van Google Assistant veel nieuwe speakers geïntroduceerd. Veel van deze speakers zijn voor zien van de spraak assistent, momenteel hebben de volgende modellen de mogelijkheid voor een koppeling met Google Home:

Ook de Sonos Sub is te koppelen met Google Assistant, deze Sonos Sub zorgt voor een diepere en vollere bas.

In juli kwam Sonos dan ook met het goede nieuws en een update die het mogelijk maakte om Google Assistant te gebruiken met de Sonos. Echter beperkte deze koppeling zich wel tot drie modellen van Sonos, de Sonos One, Beam en Move. Heb je geen van bovenstaande modellen, maar wil je de speakers wel koppelen met Google Home? Ook dit is mogelijk, maar wel via een kleine omweg.

Na deze omweg kun je met spraak specifieke nummers op Spotify afspelen op je Sons geluidssysteem! Een voorbeeld is bijvoorbeeld de Sonos Play 1 besturen met Google Assistent via een Google Mini. In dit artikel leg ik je twee mogelijkheden uit voor Sonos koppelen aan Google Home en vertel ik je wat je hiervoor nodig hebt.

Inhoud van dit artikel

Niet alle Sonos modellen hebben Google Home integratie

Hierboven had ik het er al even over, momenteel zijn er helaas maar drie Sonos modellen die werken met de spraak assistent van Google. De Sonos One, Beam en Move zijn de twee modellen die een Sonos Google Assistant integratie hebben, daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van voice assistant van Amazon.

Heb je een One, Beam of move dan is de koppeling met Google Home zeer eenvoudig, mochten er zich problemen voordoen lees dan: Google Assistant instellen op Sonos. Heb je een ander model van Sonos en wil je deze alsnog koppelen met Google Home? Ook dit is mogelijk, maar wel met een kleine omweg. Hieronder hebben we twee simpele methodes om dit voor elkaar te krijgen.

Twee methodes voor Google Home koppelen aan Sonos

Er zijn twee methodes om de Sonos Google Assisant met elkaar te kunnen koppelen. Je kunt gebruik maken van het smart home basisstation van Athom, de Homey óf je kunt gebruik maken van Google Chromecast Audio. Let wel op: onlangs is er een bericht verschenen dat Google stopt met de productie van Chromecast Audio. Echter is deze nog wel te koop in menig webshop, waardoor ik deze methode ook nog met je wil delen.

Welke Sonos speakers kun je koppelen?

Afhankelijk van de methode die jij prefereert bij het maken van de koppeling, zijn er juist alle of alleen sommige Sonos speakers te koppelen. Bij de keuze om Homey toe te passen als smart home controller bij de Sonos Google Home koppeling, kun je alle Sonos speakers koppelen. Hiermee kun je bijvoorbeeld Sonos Play 1 koppelen aan Google Assistant, wel dien je dan bijvoorbeeld via een Google Home Mini spraakopdrachten door te geven.

Wanneer jij echter gebruikt maakt van Chromecast Audio voor de koppeling, dien je een Sonos speaker te hebben die voorzien is van een ‘line-in’ ingang. Bij Sonos zijn dit de volgende speakers die je kunt koppelen aan Google Home:

 • Sonos Play:5 (eerste of tweede generatie)
 • Sonos Connect
 • Sonos Connect:AMP

Kooptip: De Sonos Play:5 speaker van Sonos wordt verkocht bij diverse webshops, waaronder Bol.com voor een gemiddelde prijs van € 499,-. Ook kun je een eerste generatie Sonos Play:5 gebruiken voor een mogelijke koppeling.

Welke Google home speakers kun je gebruiken

In tegenstelling tot de beperkte mogelijkheid met speakers van Sonos bij de Chromecast Audio methode, kun je alle Google Home smart speakers gebruiken om een koppeling tot stand te brengen. Het gaat dus om de volgende mogelijke Google Home speakers:

 • Google Home
 • Google Home Mini
 • Google Home Max

Het is je vast wel bekend dat Google Home in Nederlands ondersteund wordt vanaf oktober 2018, we kunnen er dus gewoon Nederlands tegen praten en antwoorden krijgen.

google nest mini

Uitgelicht: Google Nest Mini

De Google Nest Mini is een voordelige keuze. Met een juiste koppeling kun je Sonos bedienen via Google Assistant. De Google Nest Mini is in Nederland een populaire smart speaker en ook zeer geschikt voor deze Sonos Google Home koppeling.

Sonos koppelen met behulp van Chromecast Audio

Naast een Sonos Play:5 (of een Connect model) en een van de Google Home smart speaker modellen, ben je nog genoodzaakt om een apparaat te kopen wat gekoppeld kan worden met je Google Home. Deze dient dus eigenlijk als verlengstuk van je smart speaker, die je makkelijk kunt koppelen met je Sonos speaker. Wat je nodig hebt:

 • Chromecast Audio
 • Sonos speaker met Line-in ingang

Chromecast van Google is het meest bekend als streaming-gadget, waarmee je eenvoudig videobeelden kunt streamen naar je smart TV of laptop. Echter, heb je hier dus ook een audio variant van: Google Chromecast Audio. Deze valt op door de bijgeleverde gele 3,5mm audiokabel.

Sonos Port

Sonos Port

Maak je oude speakers ook slim met de Sonos Port. Ander voordeel van dit apparaat is dat je alle speakers met elkaar kunt koppelen en één geheel systeem hebt. Je kunt dan de kamers per groep of per kamer bedienen.

Stappenplan: Google Home Sonos met Chromecast Audio

Dan is het nu tijd om de koppeling met Sonos Google Home tot stand te brengen. Volg daarvoor onderstaande stappen:

 1. Audio output Google Chromecast Audio in audio-input Sonos speaker: met het gele kabeltje kun je audio-output van Google Chromecast Audio verbinden met de input van je Sonos speaker.
 2. Open de Sonos app en selecteer in het menu ‘Line in’: je kunt nu de Sonos app openen en rechtsboven in op het hamburgermenu icoon klikken. Je kunt daar ‘Line-in’ selecteren.
 3. In de Google Home app voeg je Google Chromecast Audio toe: je kunt nu de Chromecast Audio toevoegen als device via de Google home app.
 4. Voeg in de Google Home app je favoriete muziek streaming dienst toe: koppel natuurlijk je muziekdienst (bijvoorbeeld Spotify) om straks muziek af te kunnen spelen.
 5. Je kunt nu met spraak muziek luisteren op de Sonos speakers: als je alle stappen goed hebt doorlopen, ben je in staat om muziek af te laten spelen op je Sonos speaker door Google Home de opdracht te geven. Bijvoorbeeld: “Hé Google, speel Promises van Calvin Harris af met Spotify!

Sonos koppelen aan Google Home met Homey

sonos koppelan aan google home kan via homey
Sonos koppelan aan Google home kan makkelijk via Homey.

Een veel makkelijkere manier om een koppeling te maken kan wanneer je gebruik maakt van Homey. Homey is een smart home hub/controller waarmee je eenvoudig apparaten kunt koppelen met Google Home. Door Homey apps van zowel Google Home als Sonos te downloaden op je Homey controller, is de koppeling in een paar stappen gemaakt.

Voordelen van koppelen met Homey

Mijn voorkeur gaat uit naar het koppelen van Sonos met Google Home via Homey. Dit is niet alleen de meest makkelijke manier, je geniet daarbij ook van de volgende voordelen:

 • Je kunt alle Sonos speakers koppelen met Google Home, dit is tevens mogelijk voor praktisch alle smart speaker modellen
 • Je hoeft geen Chromecast Audio aan te schaffen voor de koppeling (deze gaat dus binnenkort ook uit de productie)

Uiteraard kun je een opmerking plaatsen dat je hiervoor dus wel een Homey aan moet schaffen als je deze nog niet hebt. Hoewel het een wat grotere smart home investering kan zijn, zul je ook naast Sonos koppelen met Google Home genieten van nog veel meer mogelijkheden. Niet voor niets raden wij Homey ook aan als de beste keuze voor de basis van een solide smart home.

athom homey 2019

Koppel alles met Homey

Met Homey is mogelijk om de meeste apparaten met elkaar te koppelen. Momenteel is het mogelijk om meer dan 50.000 verschillende apparaten met elkaar te koppelen, onder andere via Z-Wave, Zigbee, bluetooth, infrarood of wifi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts