Google Assistant Sonos instellen doe je zo

google assistent instellen op sonos

▲ Google Assistant Sonos One test in de woonkamer © Smarthomeweb

Eindelijk is het zo ver: de Sonos speaker werkt nu met Google Assistent! In mei dit jaar kondigde Sonos al aan dat het binnenkort mogelijkheid zou zijn om de Sonos speaker te bedienen middels Google Assistent. Gelukkig is het nu eindelijk echt zo ver! Wij hebben dit getest en een simpel stappenplan voor je uitgeschreven, zodat ook jij direct de Google Assistent kunt instellen op Sonos. Let er wel op dat Google Assistent momenteel alleen nog beschikbaar is voor de volgende smart speakers van Sonos: One, Beam en Move.

Mocht het na onderstaande Google Assistant Sonos stappenplan en tips niet lukken om te koppelen of heb je andere vragen, dan kun je me altijd een berichtje sturen.

Inhoud van deze blog

Wat kun je met Google Assistent op je Sonos Speaker?

Nu het mogelijk is om de Google Assistent te koppelen met je Sonos speaker, kun je de Sonos speaker gebruiken als spraakassistent. Momenteel worden hiervoor de Google Home (Mini) en Google Nest hub veel gebruikt. Een spraakassistent geeft antwoorden op al je vragen en daarnaast kun je de spraakassistent commando’s uit laten voeren, denk aan het aan- of uitzetten van slimme verlichting. Hieronder heb ik enkele voorbeelden van Google Home commando’s opgesteld die je kunt gebruiken voor je Sonos speaker. De assistent van Google wordt geactiveerd door “He Google” te zeggen, waarna je een vraag of commando in kunt spreken.

Simpele spraakopdrachten voor Google Home

 • He Google: “speel muziek af
 • He Google: “verlaag de volume”
 • He Google: “volgend nummer”
 • He Google: “speel iets af van de Beatles”

Ook kun je algemene vragen stellen als: Wat is het weer? of Hoeveel graden is het buiten?. Voor een compleet overzicht hebben we een Google Home commands Nederland lijst gemaakt, hierin staan veel handige commando’s en vragen die je tegen de spraak assistent kunt zeggen.

Stappenplan: Google Assistant Sonos instellen

Voordat je start met dit Google Assistant Sonos stappenplan dien je de Sonos speaker geïnstalleerd te hebben. Ook dien je een Google Home account te hebben en deze dien je geïnstalleerd te hebben en hierop moet je aangemeld zijn. Let erop dat het belangrijk is dat deze twee zaken zich bevinden op hetzelfde WiFi netwerk.

Stappenplan voor de Google Assistant Sonos installatie:

 1. Open de Sonos app en klik op meer
 2. Druk op spraakassistenten, hier krijg je de keuze Amazon Alexa of Google Assistent. Druk op Google Assistent.
 3. Druk op “bij Sonos voegen” en selecteer de ruimte waarin de speaker zich bevind.
 4. De Sonos app vraagt om een koppeling met Google, geef hier akkoord op. Automatische wordt je doorgestuurd naar de Google Assistent app.
 5. Google gaat nu automatische zoeken naar de Sonos speaker, wacht tot de speaker gevonden is en bevestig dat je accountgegevens kloppen.
 6. Nu krijg je de keuze om je adresgegevens in te voeren, dit is om lokale gegevens op te halen. Wanneer je aan Google vraagt wat is het weer? Dan kan Google iets over je omgeving zeggen.
 7. Daarna wordt er gevraagd welke muziekservice je wilt gebruiken, vink hieraan welke muziekdienst je als standaard wilt. Bij het vragen van speel muziek af, zal Sonos deze dienst activeren. Mocht je later van een andere dienst gebruik willen maken kun je dit eenvoudig aanpassen in de instellingen of achter de commando de dienst benoemen. Voorbeeld voor Spotify “He Google, speel The Beatles af op Spotify.
 8. Als laatst vraagt de Sonos app of je toegang wilt geven tot je persoonlijke gegevens, met deze gegevens worden agenda, contacten bedoeld. Dit kan handig zijn wanneer je het handig vind om iets in je agenda te zetten met via de spraakassistent of om je agendapunten op te vragen. Let hierbij wel op dat personen die toegang hebben tot de Sonos speaker ook deze gegevens kunnen opvragen.

Na het volgen van bovenstaande stappen kun je direct je Sonos speaker testen door He Google te zeggen, als de installatie is gelukt zal de Sonos speaker hier op reageren. Heb je meerdere Sonos speakers dan dien je ze helaas allemaal individueel in te stellen. Kan een werk zijn, maar aan de andere kant heb je wel zelf in de hand op welke speaker je de spraakassistent installeert.

stappen google assistent activeren sonos

Sonos Google Assistant werkt niet?

Problemen kunnen altijd voorkomen. Als je problemen ondervindt met de installatie, dan kan dit aan verschillende factoren liggen. De meest voorkomende problemen heb ik hieronder geformuleerd met een oplossing.

 • Niet het juiste model: in de inleiding vertelde ik het al, het is momenteel alleen nog mogelijk om Google Assistent te koppelen met Sonos One en Sonos Beam. Het wordt wel verwacht dat de overige Sonos speakers ook met Google Home te koppelen zijn. Wel kun je andere modellen koppelen aan Google Home met een omleiding, lees hier ons bericht hoe: Sonos koppelen aan Google Home.
 • Update: geeft de Sonos app het volgende aan: “niet beschikbaar in jouw land”. Probeer dan eens de app van Sonos te updaten, dit kan vaak ook het probleem oplossen.
 • Amazon Alexa gekoppeld: zoals je misschien al gezien hebt, is het met de Sonos mogelijk om twee verschillende assistenten te kiezen, Amazon Alexa of Sonos. Bij smart speakers is dit uniek en Sonos is momenteel enige smart speaker waarbij dit mogelijk is. Echter is het niet mogelijk om beide tegelijk in te schakelen. Het kan zijn dat je met een omweg (via VPN) toch Amazon Alexa hebt in geschakeld. Zorg dat deze uitgeschakeld staat, normaal vraagt Sonos zelf bij de Google Assistent instellen op Sonos of je akkoord gaat met het overschakelen naar Google Home, maar soms kan het hier fout gaan, schakel dan de Amazon Alexa Sonos handmatig uit.
 • Niet op de juiste Wifi: ook is het noodzakelijk dat je op dezelfde wifi zit als waar de Sonos speaker mee verbonden is, is dit niet het geval dan kan er ook koppeling plaats vinden.
 • Geen premium account: is Google Assistant goed gekoppeld met Sonos, maar kun je geen muziek afspelen? Dit kan te maken hebben met een premium account. Voor Spotify en YouTube music is namelijk een premium account nodig. Wil je daarom muziek afspelen van één van deze muziekdiensten dan ben je genoodzaakt een abonnement af te nemen. Wel kun je gratis muziek afluisteren via de gratis app TuneIn, hierop kun je de gebruikelijke muziekzenders beluisteren. Download deze app en vraag het volgende: “He Google: speel Skyradio af op TuneIn”.

Mocht de bovenstaande Google Assistent instellen op Sonos stappenplan niet werken probeer dan simpelweg een reset uit op je Sonos speakers. Dit kan ook vaak helpen wanneer er zich verbindingsproblemen blijven voordoen.

Hoe kun je Sonos Google Assistant uitzetten?

Een andere functie die we niet moeten vergeten om uit te leggen is het uitzetten van de Google Assistant op je Sonos. Dit kun je simpel doen door op een knopje te drukken aan de bovenzijde, waarschijnlijk heb je dit knopje al gezien. Het gaat om het knopje die boven op de Sonos speakers zit met het microfoontje. Wanneer je hier op drukt zal Sonos de Google Assistant uitzetten. Dit is eenvoudig te herkennen aan de volgende kenmerken: brandt het lampje oranje dan is Google Assistant uit brandt het lampje wit dan is de Sonos Google Assistant geactiveerd.

Het uitzetten van de Google Assistant kan handig zijn wanneer je even geen Assistant nodig hebt of wanneer je er gewoon geen zin in hebt. Vaak gaan er verhalen in het rond dat spraakassistenten afluisteren, door de bedrijven wordt dit vaak direct ontkracht, maar sommige mensen voelen zich hier niet fijn bij. Dus het uitzetten van de Google Assistant op Sonos kan ook een veiliger gevoel geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts