Google Home koppelen aan Samsung TV

google home koppelen aan samsung tv

▲ Google Home Mini voor een Samsung TV © Smarthomeweb

Wanneer jij in het bezit bent van een Samsung smart TV en tevens een Google Home in de woonkamer hebt staan, kun je al snel de wens hebben om deze twee apparaten met elkaar te koppelen. In dit artikel help ik je van begin tot eind bij het koppelen en vertel ik je stap voor stap hoe je deze twee apparaten met elkaar kunt koppelen.

Het koppelen van Google Home en je Samsung TV is dan ook een hele mooie combinatie: zo kun je straks je Samsung TV met spraakopdrachten via Google Home bedienen. Hierbij kun je denken aan het aan- en uitzetten van je smart TV en het starten van je favoriete Netflix serie. Om dit te kunnen realiseren is de juiste Google Home Samsung TV koppeling een must. Hieronder daar meer informatie over.

google chromecast voor samsung tv

Nodig voor koppeling: Google Chromecast

Om de Google Home met een smart TV te koppelen is in veel gevallen een Google Chromecast nodig. Dit is een mediastreamer, die je via de HDMI aansluiting en het netstroom kunt aansluiten op je Samsung TV.

Bekijk Meer info

Redenen voor Google Home Samsung TV koppeling

Het kan super interessant zijn om een smart speaker te koppelen aan je smart TV. Zo kun je je televisie bedienen met behulp van spraak. Ik zet redenen op een rij waarom je je televisie zou willen koppelen aan Google Home:

 • TV bedienen met Google Home: door een koppeling te maken kun je Samsung TV straks bedienen met je speaker. Zo kun je met specifieke spraakopdrachten de TV aanzetten met Google Home en deze wijzigen in volume.
 • Diensten en apps starten op de TV: wanneer jij gebruiker bent van diensten als Spotify of Netflix is een Samsung TV Google Home combinatie ook erg interessant. Zo kun je Google Home vragen om je favoriete serie te starten. Of wat dacht je van een album van je favoriete artiest via Spotify?
 • Weg met de afstandsbediening: met een Google Home Mini koppelen aan TV voorkom je ook dat je een afstandsbediening nodig hebt voor het bedienen van je TV. Erg handig als je er al zoveel hebt liggen en hiermee wat orde in je smart home wilt scheppen.

netflix op samsung tv met google home

Netflix met spraak bedienen op je Samsung TV kan met de Google Home koppeling

Google Home met Samsung TV koppelen via Google Chromecast

Om echter een koppeling met je Samsung TV en een Google Home smart speaker te realiseren, dien je wel een Google Chromecast aan te sluiten. Je vindt zo’n Chromecast bij webshops als Bol.com voor een richtprijs van € 39,99. Deze wordt aangesloten op je Samsung TV door deze in achterin je televisie te pluggen.

Je kunt vervolgens de Google Chromecast toevoegen aan je Google Home door deze te koppelen in de Google Home app en de televisie toevoegen. Je kunt nu de televisie aan een specifieke kamer toewijzen.

Met name dat laatste is erg interessant als je meerdere televisies aan wilt sluiten op je Google Home. Zo kun je enkel de televisie in de woonkamer aanzetten door “Hey Google, zet Televisie in de Woonkamer aan” te zeggen.

Let op: sluit de Google Chromecast altijd direct aan op het netstroom, zodat deze altijd voorzien is van voeding. Wanneer jij besluit om de Chromecast enkel via de USB in de Samsung televisie te steken, zal deze niet meer voorzien zijn van stroom als je de televisie uitschakelt.

Spraakopdrachten Google Home voor Samsung TV bedienen

Om je alvast wat handvatten te geven voor het met spraak bedienen van je Samsung TV, zet ik mogelijke spraakopdrachten voor Google Home voor je op een rij.

 • Hé Google, zet de TV aan/uit
 • Hé Google, zet de TV zachter/harder
 • Hé Google, speel ‘Grappige vragen voor Google Home‘ van ‘Smarthomeweb.nl‘ af via YouTube op de televisie
 • Hé Google, speel ‘Breaking Bad‘ ‘seizoen 2‘ ‘aflevering 3‘ af op Netflix op de televisie

Let op: heb jij een smart TV toegewezen aan een specifieke ruimte en heb jij meerdere televisies? Dan dien je achter ‘TV’ de kamernaam te gebruiken. Bijvoorbeeld TV woonkamer.

google home max galet wit

Dik geluid met deze Google Home Max

De Google Home Max is niet heel bekend in Nederland, maar wel te verkrijgen via Bol.com. Het geluid van deze Google Home speakers is echt top en de speaker zelf ziet er ook gaaf uit.

Bekijk Meer info

Naast Samsung TV ook andere televisies koppelen aan Google Home

Uiteraard kun je veel meer televisies koppelen aan de smart speaker van Google. Hierbij geldt wel dat de televisie voldoet aan de volgende eigenschappen:

 • Televisie met HDMI-CEC ondersteuning
 • Televisie waar CEC ingeschakeld is (CEC staat voor Consumer Electronic Control). Bij de meeste televisie’s is deze functie uitgeschakeld, middels de instellingen van desbetreffende tv kun je dit gewoon inschakelen.

Merken waar je aan kunt denken zijn smart tv’s van Pioneer, Hitachi, Philips, Sharp en natuurlijk Samsung. Op een speciale pagina van Google is een uitgebreide lijst te vinden met geschikte televisies. Als je niet zeker weet of jou televisie hiervoor geschikt is kun je altijd de handleiding met specificaties van je televisie er weer eens bijpakken.

3 comments
 1. Zoals velen heb ik een digitale TV, die wordt aangestuurd door een box van Ziggo. Die zou ik graag met de Google Home willen bedienen, maar dat kan niet.

 2. Goedemiddag, ik kan met een spraakop-dracht via google nest mini het volume van Samsung Qled tv (Q90) waaraan gekoppeld Samsung soundbar (Q900T) (via HDMI arc) NIET hoger of lager zetten. Ik gebruik geen chromecast. Ik gebruik de Samsung app SmartThings en Google home. De tv aan en uit zetten of veranderen van een kanaal (zender) lukt via spraakopdracht wel. Stel ik het geluid in alleen via de rv-speakers, dan lukt de spraakopdtachtspraakopdracht wel. Help

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts