Kan je IKEA Tradfri koppelen aan Philips Hue? Ja dat kan! In dit artikel hieronder leggen we uit hoe zodat jij binnenkort al je lampen gezamenlijk met je spraak kan bedienen.
Hoewel je de lampen van Ikea kunt koppelen met het systeem van Hue, is dit niet de meest ideale oplossing. Zo zit er bijvoorbeeld vertraging in de lampen van Ikea en kun je bepaalde koppelingen niet maken. Toch een voordeliger uit zijn? Kies dan voor een Hue voordeelpakket.
IKEA richt zich de laatste tijd steeds vaker op smart home artikelen. Een mooie ontwikkeling: vaak zijn de prijzen voor bijvoorbeeld slimme verlichting een stuk lager dan van andere merken. Met de Tradfri-lampen is IKEA een voordelig alternatief voor merken als Osram en Philips Hue. Echter, dien je wel goed te kijken naar mogelijkheden om de IKEA verlichting te koppelen aan andere smart home producten en/of systemen.
Zo kan het zijn jij reeds Philips Hue lampen in huis hebt hangen en gebruik maakt van een Philips Hue bridge. De wens kan dan groot zijn om de slimme lampen van IKEA Tradfri te integreren in jouw smart home, zodat jij ook deze lampen via je Google Home smart speaker kunt bedienen met behulp van spraak. In dit smarthome project deel ik een stappenplan voor IKEA verlichting koppelen aan Philips Hue!

Bedien je Tradfri lampen met spraak
Na het koppelen van je Tradfri lampen aan een Philips Hue Bridge, kun je alle lampen inclusief die van Philips Hue bedienen met spraak. Vraag aan Google of hij de lampen aan of uit zet, eenvoudiger wordt het bijna niet. Ook is deze smart speaker te gebruiken voor het afspelen van je favoriete muziek.
Redenen om de IKEA verlichting te koppelen aan Philips Hue

Zoals ik in de inleiding al aangaf, zijn slimme lampen van IKEA een stuk voordeliger dan merken als Philips. Op het gebied van kwaliteit valt er lichtelijk wat aan te merken, maar het echte verschil zit in de eenvoudige koppelingen die je kunt maken met Philips Hue producten. Bij IKEA verlichting kan dit soms wat lastiger zijn, maar meestal kom je er wel via een omweg.
Waarom zou je IKEA verlichting willen koppelen aan Philips Hue:
- Je wilt je slimme verlichting op een goedkopere manier uitbreiden
- Je wilt je IKEA verlichting bedienen via de Philips Hue applicatie (niet voor elke soort lampen een aparte app)
- Je wilt je IKEA lampen bedienen via Google Home die reeds gekoppeld is met de Philips Hue bridge
Stappenplan: zo koppel je de IKEA verlichting met je Philips Hue bridge
Om een goede koppeling te realiseren heb je wel een Philips Hue bridge nodig. Deze bridge zorgt voor een koppeling van de slimme lampen en je router. Je kunt alleen een koppeling maken met de nieuwe variant van de Philips Hue bridge (de vierkante versie). Volg onderstaande stappen voor een succesvolle koppeling:
- Reset de IKEA verlichting Tradfri-lamp: draai de Tradfri-lamp in de juist fitting en reset de lamp. Je kunt IKEA verlichting resetten door de lamp zes keer achter elkaar aan en uit te zetten.
- Vind de lamp via de Philips Hue app: open nu de app van Philips Hue waar je andere lampen ook in te vinden zijn. Wanneer je op het tandwiel rechtsboven klikt, kun je ‘Lamp configuratie’ aanklikken. Wanneer je dit doet, vind je een plus-icoon waarmee je de app naar de IKEA lamp laat zoeken. Je kunt nu de lamp even uitzetten en vervolgens weer aanzetten om de lamp vindbaar te maken.
- Voeg de IKEA lamp toe aan je verlichting: wanneer de IKEA verlichting gevonden is in de Philips Hue app kun je deze toevoegen en toewijzen aan een specifieke kamer in huis.
Het koppelen is nu gelukt! Echter, heb ik tijdens deze koppeling zowel voor- als nadelen opgemerkt die ik graag met je wil delen.
Voordelen van de koppeling
Uiteraard heb ik onderzoek gedaan naar deze IKEA/Philips Hue koppeling om enkele voordelen in huis te halen:
- Je kunt zowel IKEA lampen als Philips Hue lampen met elkaar groeperen en toewijzen aan specifieke kamers
- Je kunt nu ook de IKEA verlichting dimmen, aan- en uitzetten via de Philips Hue applicatie op je smartphone
Nadelen van de koppeling
Echter, merkte ik dus ook twee minpunten, waaruit blijkt dat de IKEA lampen nog niet helemaal gemaakt zijn om snel te kunnen koppelen en te integreren in een smart home met meerdere merken en producten.
- Je kunt de IKEA verlichting niet updaten: Philips Hue lampen worden telkens geüpdatet, doordat deze gekoppeld zijn aan de juist bridge. Echter kun je IKEA lampen niet updaten, zodra deze gekoppeld zijn aan de bridge van Philips. Hiervoor dien je dus de eigen Tradfi bridge aan te schaffen.
- Google Home met IKEA lampen is niet helemaal correct: ik merk dat er wat ‘bugs’ (foutjes) ontstaan zodra ik mijn smart speaker vraag de lampen aan te zetten. Zo heb ik op mijn bureau een bureaulamp met de IKEA Tradfi-lamp en in mijn slaapkamer drie Philips Hue lampen. Wanneer ik Google Home vraag om de verlichting in de slaapkamer aan te zetten, springt ook de bureaulamp aan.
Naar mijn mening wordt IKEA pas een echte concurrent van Philips Hue als deze makkelijker te koppelen is met andere merken. Uiteraard is dit voor nu wel een mooie oplossing om in ieder geval de lampen eenvoudig te groeperen te bedienen via mijn Philips Hue app! Tip: je kunt ook IKEA Tradfri koppelen met Google Home zonder tussenkomst van de Hue bridge.

Philips Hue eigen lampen
Hoe je het ook wendt of keert producten van het eigen systeem werken altijd beter. Kies daarom niet voor een goedkope oplossing, maar voor de best werkende oplossing: eigen lampen van Philips Hue. Bekijk hier een interessante startset van Philips Hue.
Goed artikel over de ikea smartlampen! Ik vroeg mij af of de Ikea lampen ook samenwerken met de Philips smart wandschakelaarmodule. Ik wil in de keuken namelijk Ikea smartlampen gebruiken in een lamp waarvoor geen lichtknop is. Die lamp wil ik dan toevoegen aan een lichtknop van een andere lamp (wordt dan 1groep), zodat ik met 1 druk op de knop alle lampen aan kan doen. Weet u of dat kan?