Slimme verlichting is een belangrijk onderdeel van een slim huis. Met slimme verlichting kun je de helderheid, scherpte en kleur aanpassen met een app. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om de slimme lampen vooraf in te stellen met timers of met scenes. Ook kun je slimme lampen bedienen met spraak, via bijvoorbeeld Google Assistant of Alexa van Amazon.
Slimme verlichting kan niet alleen zorgen voor een gemakkelijke bediening van uw verlichting, maar het kan ook de energie-efficiëntie verbeteren en de sfeer van een kamer verbeteren. Met de mogelijkheid om schema’s in te stellen, helderheidsniveaus aan te passen en te kiezen uit een reeks kleuren, kunt u met slimme verlichting de perfecte verlichting creëren voor elke gelegenheid. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten van slimme verlichting!
Index: Slimme verlichting
- Beste slimme verlichting keuze
- Slimme lampen kopen: let hier op!
- Functies van smart verlichting
- Voordelen van slimme lampen
- Slimme verlichting Philips meeste mogelijkheden
- Slimme verlichting vergelijken
- Budget-tip: MiLight Google Home oplossing
- Slimme LED verlichting: de mogelijkheden
- IKEA slimme verlichting HomeKit opties
- Conclusie: zijn lampen nu echt zo slim?
- FAQ
Beste keuze: Philips Hue starterpack
Op het gebied van slimme verlichting aanbieders zijn het aantal goede specialisten op een hand te tellen. Een merk wat er echter met kop en schouder tussenuit springt is Philips Hue. De lampen werken uitstekend, zijn beschikbaar in veel verschillende maten, kleuren en uitvoeringen en werken vooral erg veilig. Er wordt gebruik gemaakt van een bridge, zodat er geen sprake kan zijn van interferentie op je netwerk.
Als kers op de taart werkt Philips Hue naadloos samen met merken als Google Nest, waardoor je ze goed op kunt nemen en kunt koppelen voor geautomatiseerde smart home scenario’s.

Very Smart Choice™: Philips Hue Starterpack
Dit Philips Hue Starterpack is in onze ogen de beste keuze om je verlichting binnen je woning slim te maken. Dit pakket is gevuld met de must-haves, waaronder de vereiste Hue Bridge om ze op afstand te kunnen bedienen.
Philips Hue komt in veel van onze onderzoeken als beste keuze naar voren: veel mogelijkheden, goede ondersteuning en veilig.
– Rob Tigchelaar, smart home expert bij Smarthomeweb.nl
Een klein minpuntje van Philips Hue is de prijs. In vergelijking met veel andere slimme lampen ligt de prijs een stukje hoger. Er zijn echter ook andere slimme lampen die goed scoren in onze ogen, voor iets zachter prijsje. Bekijk de beste slimme verlichting op een rij.
Slimme lampen kopen: let hier op!
Bij het aanschaffen van een setje nieuwe smart lampen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het feit blijft dat je bij lampen altijd goed moet kijken naar het soort fitting. Bij slimme verlichting gaan we echter een stapje verder: zo raad ik je aan om lampen aan te sluiten op een lampen bridge om meer te genieten van de voordelen. Ik zet de belangrijkste zaken om op te letten bij slimme lampen kopen voor je op een rij.
- Let op de mogelijke fitting in je armatuur: net als bij gewone lampen is het altijd zaak om goed te letten op het soort fitting. Meestal is er sprake van een E14 (kleine/smalle) of E27 (grote/dikke) fitting.
- Koop slimme verlichting in combinatie met een bridge: om te genieten van de voordelen van slimme verlichting, is een lampen bridge noodzakelijk. Dit is tevens ook belangrijk voor het koppelen van lampen aan andere producten of het kunnen groeperen van smart lampen. Let op: lampen bridges zijn vaak merk-afhankelijk. De Philips Hue bridge is daarentegen een uitzondering: de meeste lampen kunnen hieraan gekoppeld worden.
- Check koppelmogelijkheden met andere producten: heb jij reeds smart home producten in huis? Dan is het altijd slim om te kijken of het merk wat jij voor ogen hebt hiermee te verbinden is. Ook hierbij is Philips Hue weer een goede zet: er zijn zelfs apparaten die een speciale Hue app hebben ontwikkeld om de koppeling te kunnen maken.
- Controleer goed de mogelijke lichtkleuren: men gaat er vaak vanuit dat slimme lampen altijd alle kleuren kunnen schijnen. Dit is niet waar: er zijn zowel witte als gekleurde smart lampen. Hoewel de varianten met allerlei kleuren een stukje duurder zijn, zou ik deze wel aanraden.
Check bij slimme verlichting het soort fitting.
Functies van smart verlichting
Slimme lampen zijn echt van grote toegevoegde waarde binnen een smart home. Het zijn ook niet voor niets een van de eerste aankopen van degene die een smart home beginnen. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden met smart verlichting, som ik de belangrijkste functies op.
- Lampen op afstand aan- en uitzetten: doordat je lampen met je smartphone kunt koppelen, kun je overal ter wereld de verlichting bedienen. Dit kan erg handig zijn bij situaties waarin je erachter komt dat de lampen voor niets aan staan.
- Miljoenen kleurcombinaties: wist je dat een Philips Hue smart lamp tot wel 16 miljoen kleuren kan produceren? Middels een handig kleurenpallet op je smartphone kun je zelf bepalen in welke kleur ze schijnen. Let hierbij dus wel op dat dit niet mogelijk is met ‘witte’ smart lampen.
- Te koppelen met andere smart home producten: een van de mooiste functies van slimme verlichting, is dat je ze kunt koppelen met andere producten en apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de lampen aanspringen als de rookmelder rook opmerkt of kun je ze met spraak bedienen via een smart speaker (check hier een overzicht met Google Home lampen)
- Licht-scenes maken voor specifieke situaties: bij de betere merken als Philips Hue en Innr, kun je via de bijgeleverde applicatie vaak mooie licht scenes opzetten. Denk aan een Netflix-scene, waarbij enkel de slimme lampen naast de televisie aangaan en de rest allemaal uitspringt.
- Alle lampen tegelijk bedienen: door de functionaliteit om alle lampen te groeperen, kun je met een simpele knop alle verlichting in huis uitschakelen. Dit is erg handig: zo vergeet je nooit een lampje uit te zetten en kun je in bed eventueel nog wat lampen bedienen.
Voordelen van slimme lampen
Bij het in huis halen van slimme verlichting geniet je van een aantal voordelen. De volgende voordelen zijn hierbij super interessant:
- Energiezuinig: hoewel dit type lampen een stuk prijziger zijn dan normale lampen, zijn deze lampen op langer termijn voordeliger. Een smart lamp is in veel gevallen nog zuiniger dan een gemiddelde spaarlamp!
- Hou inbrekers buiten de deur: er zijn bij slimme lampen heel wat mogelijkheden om inbrekers buiten de deur te houden. Zo kun je bij Hue een routine instellen, waarbij de lampen automatisch aan en uit springen rond een specifiek tijdstip. Doordat dit telkens random plaatsvindt, heeft een inbreker geen idee dat er sprake is van een timer.
- Meer sfeer door speciale effecten: met smart lampen kun je echt unieke effecten creëeren en daarmee de sfeer aanzienlijk bevorderen. Sterker nog: er zijn zelfs mogelijkheden om slimme lampen te laten reageren op de kleuren van het televisiescherm.
- Alle lampen op een centrale plek bedienen: dit is mijn ogen misschien wel een van de grootste voordelen. Geen aparte lichtknopjes meer op elke muur en nooit meer vergeten om alle lampen uit te zetten! Met een simpele knop zet ik een complete groep lampen uit.
- Huis een stuk veiliger: er zijn tal van mogelijkheden om met slimme lampen je huis een stuk slimmer te maken. Zo kun je ze verbinden met een slimme rookmelder: wordt er rook gedetecteerd, dan springen de lampen aan op de juiste lichtsterkte.
Slimme verlichting vanaf de bank bedienen is echt een mooie plus!
Slimme verlichting Philips meeste mogelijkheden
Als we inzoomen op de merken voor slimme verlichting, springt er eigenlijk een tussenuit: Philips Hue. Met meerdere armaturen, lichtbronnen en mogelijkheden is het een zeer geschikte keuze voor je slimme verlichtingssysteem. Daarbij is er ook sprake van de meeste mogelijkheden: niet alleen op het gebied van kleuren, maar ook met instellingen en koppelingen.
- Diverse merken kunnen gekoppeld worden met Hue bridge: wat enorm interessant is, is het feit dat lampen van merken als Innr en IKEA Tradfri, prima gekoppeld kunnen worden met de Hue bridge. Op die manier kun je lampen groeperen van diverse merken.
- Meer dan 16 miljoen kleuren: de Ambiance Color lampen van Philips Hue kunnen meer dan 16 miljoen kleuren produceren. Middels een kleurenpallet kun je eenvoudig een mooie kleur selecteren.
- Routines en andere interessante instellingen: de Hue app biedt onwijs veel mogelijkheden voor bepaalde situaties en instellingen. Zo kun je onwijs veel scenes aanmaken met specifieke lampen instellingen, maar kun je ook routines aanzetten.
- Met onwijs veel apparaten te koppelen: ik loop vaak vast met slimme lampen van andere merken bij het koppelen aan bijvoorbeeld smart speakers of rookmelders. Bij Philips Hue is dit negen van de tien keer geen probleem!
Met een Hue bridge kun je slimme lampen koppelen aan bijvoorbeeld Google Home.
Als je nog geen Philips Hue lampen hebt, is het noodzaak om een pakket aan te schaffen mét een Hue bridge. Vaak ben je ook voordeliger uit met een starterkit.
– Bram Tigchelaar, oprichter Smarthomeweb.nl

Mijn tip: Philips Hue Starterkit met Google Home
Op dit moment is er een ontzettend interessante bundel te koop, die voorzien is van drie Philips Hue Color Ambiance lampen, de benodigde Hue bridge, een afstandsbediening en een Google Home Mini. Hiermee creëer je in een keer een hele sterke smart home basis en kun je je lampen met spraak bedienen!
Slimme verlichting vergelijken
Het is interessant om goed te kijken naar de verschillen van verschillende merken voor slimme lampen. Dit kan je keuze makkelijker maken: zo kun je een selectie maken op basis van prijs of een keuze maken voor een specifiek type vanwege de mogelijke kleuren.
Ik heb een onderzoek gedaan naar de bekendere soorten slimme verlichting. Hierbij heb ik specifiek gekeken naar de verschillen van slimme verlichting startpakketten. Je kunt de pakketten voor slimme lampen in het overzicht vergelijken.
Slimme verlichting | Aantal lampen | Inclusief | Prijsindicatie | Bekijken |
---|---|---|---|---|
Philips Hue White & Color Ambiance Starterkit | 3 Hue White & Color Ambiance Lampen (E27) | Hue Bridge Hue dimmer switch | € 154,- | Bekijk |
Philips Hue White Ambiance Starterkit | 3 Hue White Ambiance Lampen (E27) | Hue Bridge Hue dimmer switch | € 109,- | Bekijk |
Philips Hue White Starterkit | 3 Hue White lampen (E27) | Hue Bridge Hue dimmer switch | € 99,95 | Bekijk |
Milight Starterspakket 5 Lamp en Module | 3 RGBW Wifi lampen (E27) | WiFi module iBox 2 | € 83,95 | Bekijk |
Innr RB 185C (3Pack) | 3 LED Color lampen (E27) | – | € 92,46 | Bekijk |
Budget-tip: MiLight Google Home oplossing
Zoals je wellicht hebt gemerkt kan de prijs van slimme lampen aardig uiteen lopen. De bekendere merken als Philips Hue en Innr zijn een stuk prijziger dan lampen van andere varianten. Niet heel gek, want je kunt hier simpelweg veel meer koppelingen mee maken dan bij andere merken. Toch kun je ook met goedkopere lampen op diverse manieren koppelingen maken met apparaten als Google Home.
Als je als wens hebt om je lichtsysteem op een goedkopere manier uit te breiden, kun je ervoor kiezen om lampen van MiLight aan te schaffen. Deze zijn, naast de eigen MiLight app, ook te bedienen met de Hue bridge, waarna je ze ook eenvoudig kunt koppelen met bijvoorbeeld Google Home. Een andere mogelijkheid om volop te genieten van meerdere koppelingen met MiLight, is door deze te verbinden via Homey, een interessante smart home controller.

Voordelig: Milight pakketten
Bij webshop Applamp.nl ontdek je hele voordelige voordeelpakketten van onder andere MiLight. Vaak voorzien van meerdere slimme lampen, een afstandsbediening en een benodigde bridge.
Slimme LED verlichting: de mogelijkheden
Slimme LED verlichting kan onwijs interessant voor verschillende doeleinden. Zo kun je het in huis toepassen in bijvoorbeeld een kast die in een donkere hoek van de kamer staat of als sfeerverlichting voor bij de smart TV. Om je wat inspiratie te geven zet ik een paar mooie mogelijkheden van slimme LED verlichting voor je op een rij:
- Slimme LED strips: er zijn makkelijke LED strips beschikbaar die je bijvoorbeeld eenvoudig in een kast kan plakken. Je kunt dit type slimme LED verlichting vaak bedienen via een app, maar er zijn ook makkelijkere varianten die werken met een motion sensor.
- Slimme LED lichtpanelen: er zijn diverse merken die zelfs slimme lichtpanalen aanbieden met LED licht. Een goed voorbeeld hiervan is NanoLeaf, waarbij je diverse LED lichtpanelen aan elkaar kunt koppelen en ze kunt bedienen via je smartphone.
- Slimme LED armaturen: onlangs was ik op bezoek bij een groot bedrijf die zijn verlichting had vervangen voor LED varianten. Het mooie? Dat er nu per afdeling in het gebouw de armaturen met LED lampen op afstand aan en uit gezet kan worden. Is er op een bepaalde afdeling niemand aanwezig? Dan zullen daar de lampen ook niet aan zijn. Energiebesparend en erg efficiënt.
Waarom slimme LED verlichting interessant is
Eigenlijk zijn er drie grote pijlers te kenmerken bij de vraag waarom dit type slimme verlichting zo interessant is. Zoals je wellicht weet is LED sowieso een stuk zuiniger dan de standaard gloeilampen. Ze winnen het vaak zelfs op spaarlampen. Daarbij gaan ze heel veel langer mee en hoef je je dus ook geen zorgen te maken over het vervangen van de verlichting op lastige plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfshal met een hoog plafond of een lastig te bereiken magazijn armatuur.
Ik zet de drie belangrijkste pluspunten van slimme LED verlichting uiteen.
- Energiezuinig: het belangrijkste pluspunt is het feit dat je veel zult besparen op je energiekosten. De slimme LED lampen zijn inderdaad een stuk prijziger, maar ze gaan veel langer mee dan andere lichtbronnen. Hiermee ben je op langer termijn dus voordeliger uit.
- Comfort en gemak: het comfort is ook een direct voordeel bij het gebruik van slimme LED lampen. Je kunt de verlichting op afstand bedienen en ze groeperen per kamer of afdeling.
- Veiligheid: door de LED verlichting te koppelen aan andere slimme apparaten, kun je heel veel waarde toevoegen op het gebied van veiligheid. Zo kunnen ze bij een bedrijf aanspringen als er een noodsituatie is.
IKEA slimme verlichting HomeKit opties
Sinds vorig jaar heeft IKEA haar nieuwe slimme lampen lijn geïntroduceerd: IKEA TRADFRI. Deze lampen zijn van prima kwaliteit en een stuk goedkoper dan andere merken met soortgelijke mogelijkheden. Opvallend is de zeer makkelijke integratie met diverse domotica platformen, waarbij ik zelf de HomeKit opties het meest interessante vindt.
Door de slimme verlichting van IKEA te koppelen met de bijhorende bridge, kun je de lampen opnemen en instellen via HomeKit van Apple. Hiermee geniet je onder andere van de volgende HomeKit opties:
- IKEA lampen bedienen met Siri: door de lampen te koppelen via HomeKit, kun je met behulp van Siri instellingen verrichten. Zo kun je met spraak aan- en uitzetten of de lichtsterkte aanpassen naar een gewenst niveau.
- Voeg de lampen toe aan kamers: in de Woning app van Apple, kun je eenvoudig kamers aanmaken en hier gekoppelde producten aan toewijzen. Op die manier kun je met een knop in de app alle lampen in een specifieke kamer uitzetten of bedienen.
- Maak scenes met IKEA verlichting: wil je bij thuiskomst genieten van een verlicht huis? Of de halverlichting die aanspringt zodat jij de deur open doet? Het is mogelijk via HomeKit door het aanmaken van scenes.
Conclusie: zijn lampen nu echt zo slim?
Smart lampen zijn zeker weten een stuk slimmer dan reguliere lampen. Het is echter altijd de vraag of het simpele lichtknopje aan de wand in jouw situatie niet gewoon een stuk makkelijker is. Als je echter lampen koppelt met andere producten zijn de slimme mogelijkheden eindeloos en bereik je hier in mijn ogen het meeste resultaat. Zo kun je ze koppelen met een rookmelder, wat een groot voordeel kan zijn op het gebied van veiligheid.
FAQ: Meest gestelde vragen over slimme verlichting
De mogelijkheden met slimme lampen zijn lang niet altijd even duidelijk. Op basis van vele vragen die wij binnen hebben gekregen hebben we ze gegroepeerd in vier veel gestelde vragen rondom slimme verlichting. Bekijk onze antwoorden!
Zeker! Dit is juist een van de grote voordelen van slimme lampen: je kunt ze bijvoorbeeld laten activeren als er een deur geopend wordt wanneer je een slimme raam/deur sensor hebt gekoppeld. Ook kun je slimme verlichting vaak koppelen met spraakassistenten, waardoor je de lampen met spraakopdrachten kunt bedienen.
Dit ligt eigenlijk aan het merk en het smart home protocol. Zo zijn er van Philips Hue Zigbee en/of Bluetooth lampen: bij Zigbee is een bridge noodzakelijk, hoewel dit bij de bluetooth varianten niet zo is. Daarbij is bijvoorbeeld bij slimme lampen van LSC Smart Connect helemaal geen bridge benodigd. Check altijd voor je overgaat tot aankoop of een bridge noodzakelijk is.
Er zijn vaak verschillende manieren om je slimme lampen te kunnen bedienen. Zo kun je ze bijna altijd met een app op je smartphone of tablet aansturen. Zijn ze compatibel met Google Home of Amazon Alexa? Dan kun je ze ook met spraak aansturen: “Hé Google, zet alle lichten aan!
Slimme lampen zijn zeker een duurzaam alternatief: ze zijn vaak nóg zuiniger dan standaard LED lampen. Daarbij zijn ze ook een stuk energiezuiniger wanneer ze communiceren via smart home protocollen als Zigbee. Bij slimme lampen is er overigens nauwelijks sprake van sluipstroom.
In bijna alle gevallen zijn slimme lampen middels een app te bedienen en zijn deze ook buitenshuis aan te sturen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als jij op je werk bent en erachter komt dat de lampen nog aanstaan. Bij een bridge maakt de app verbinding via deze gateway, waarna de gateway de lampen aanstuurt.
Zijn er ook lampen van Philips Hue zonder bridge?
Goedenavond Francis,
Bedankt voor je reactie.
Die zijn er; varianten die werken middels Bluetooth. Een stukje goedkoper, maar er zitten wel wat nadelen aan in vergelijking met de premium varianten (om ze zo maar even te noemen) die werken via Zigbee.
Zo kun je ze op een minder lange afstand bedienen en is er vaker kans op interferentie.
Groetjes,
Rob