Slimme thermostaat

Een van de populairste smart home producten op dit moment is de slimme thermostaat. Niet voor niets wordt dit type thermostaat bestempeld als slim: met diverse energiebesparende functies en de mogelijkheid om diverse apparaten te koppelen is er zeker sprake van een slimme thermostaat. Zo zijn thermostaten steeds vaker zelflerend, waardoor ze patronen herkennen en hier actie op ondernemen. Of wat dacht je van de geofencing functie: hierbij gaat de verwarming automatisch uit als er niemand meer thuis is.

Het is natuurlijk wel enorm belangrijk om de juiste keuze te maken voor een thermostaat. Dit is van een aantal factoren afhankelijk, waaronder het soort CV-ketel dat jij in huis hebt. In deze adviesgids licht de thermostaat van A tot Z uit en deel ik mijn tips voor de beste slimme thermostaat kopen!

slimme thermostaat

ndex: Slimme thermostaat

Beste keuze: Google Nest Learning Thermostat

Bij Smarthomeweb.nl bestempelen wij de Google Nest Learning Thermostat als beste keuze. Deze slimme thermostaat van Google Nest scoort veel punten op het gebied van mogelijkheden en slimme functies: zo is er sprake van geofencing, herkent de slimme thermostaat patronen om elke dag nog slimmer te worden én kan hij goed geïntegreerd worden in smart home scenario’s.


nest learning thermostat voor google home

Very Smart Choice™: Google Nest Learning Thermostat

Wij hebben onlangs het Very Smart Choice™ predicaat uitgekeerd aan de Nest Learning Thermostat van Google. Een slimme, zelflerende, thermostaat die zeer geschikt is voor smart home scenario’s.


Met name door zijn zelflerende eigenschappen zorgt de Google Nest Learning Thermostat voor een groot voordeel in geautomatiseerde smart home scenario’s. 
– Bram Tigchelaar, oprichter Smarthomeweb.nl

Meer goede slimme thermostaten ontdekken? Bekijk dan ons onderzoek naar de beste slimme thermostaat op dit moment. In een handige top 10 – samengesteld met veel zorg en onderzoek door onze smart home experts – ontdek je daar nog meer interessante smart home thermostaten.

Slimme thermostaat kopen: let hier op!

Het kopen van een nieuwe thermostaat is vaak een stuk complexer dan je zou denken. Zo zijn de mogelijkheden onder andere afhankelijk van het type CV ketel wat in jouw huis geïnstalleerd is en dien je rekening te houden met mogelijke koppelingen met apparaten. Om te zorgen dat jij straks een thermostaat aanschaft die je kunt gebruiken in jouw smart home, heb ik een aantal kooptips op een rij gezet.

 • Bekijk welk type CV ketel jij hebt: er zijn op het gebied van CV ketels twee mogelijkheden, een modulerend model of een aan/uit variant. Hoewel er slimme thermostaten zijn die met beide werken, zijn er ook modellen die enkel geschikt zijn voor een bepaald type. Daarbij dien je dit altijd te weten, omdat je het bij de installatie ook kan verschillen in de montage mogelijkheden.
 • Check ondersteuning: als jij van plan bent om de slimme thermostaat te integreren binnen jouw smart home, is het raadzaam om te kijken naar de ondersteuningen van desbetreffende thermostaat. Werkt de thermostaat bijvoorbeeld met Google Assistant?
 • Aansluitingsmogelijkheden: het kan slim zijn om te gaan voor een draadloze thermostaat. Deze kun je vervolgens op een strategische plek plaatsen, zonder dat je rekening hoeft te houden met bedrading. Met een slimme thermostaat is het handig om hem op te hangen in de woonkamer, wat bij bedrade varianten vaak lastig kan zijn.
 • Controleer of voor volledige functionaliteiten een abonnement genoodzaakt is: in sommige gevallen is een abonnement benodigd voor het gebruik kunnen maken van alle functies. Zo is TOON te gebruiken, maar als je ook je energiegebruik inzichtelijk wilt krijgen heb je een abonnement nodig.
 • Vraag naar mogelijkheden bij je huidige energieleverancier: in sommige gevallen zijn er speciale deals voor huidige leden bij energieleveranciers. Zo kan er sprake zijn van een gratis installatie van de thermostaat of een lagere prijs voor klanten.

vervanging slimme thermostaat

Via je huidige thermostaat kun je zien wat voor CV ketel je hebt

Voordelen van een slimme thermostaat op een rij

In veel gevallen geniet je al snel van diverse voordelen bij het gebruiken van een thermostaat met slimme eigenschappen. Zo kun je actie ondermen op basis van inzicht in je energieverbruik en hier aanzienlijk mee besparen op je maandelijks energiekosten. Daarbij kun je de slimme thermostaat ook vaak combineren en koppelen met andere smart home apparaten. Ik zet de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

 • Gemak en comfort: in de thermostaat van vandaag de dag zijn er veel slimme eigenschappen ten behoeven van gemak en comfort. De meest opvallende eigenschap is geofencing, waarbij de verwarming automatisch uitgezet wordt als de laatste bewoner het huis verlaat. Ben je weer in een bepaalde straal rondom het huis? Dan warmt de thermostaat alvast het huis voor je op!
 • Bewustwording van energieverbruik: met dit type thermostaten kun je vaak inzichtelijk krijgen hoeveel je nou daadwerkelijk gebruikt (zelfs per apparaat!). Hierdoor word je bewust van je verbruik en kun je op basis daarvan energiebesparende acties ondernemen.
 • Onderneemt zelf actie op basis van patronen: er zijn diverse slimme thermostaten die zelflerende eigenschappen hebben. Door het herkennen van patronen kunnen deze modellen inschatten hoelang jij bijvoorbeeld normaal gesproken thuis bent. Op basis hiervan onderneemt de thermostaat zelf actie en kom je bijvoorbeeld altijd thuis in een warm huis.
 • Integreren binnen smart home: een ander interessant voordeel is de mogelijkheid van het koppelen met andere smart home apparaten. Zo kun je een thermostaat koppelen aan een smart speaker en de temperatuur in huis met spraak bedienen.

Mogelijkheden slimme thermostaat Google Home

Als het we het dan toch over integreren hebben van de thermostaat binnen een smart home, wil ik graag dieper ingaan op de mogelijkheden met Google Home. Het is reuze interessant om te kijken naar de mogelijkheden om een slimme thermostaat Google Home koppeling te maken. Je kunt daarbij vervolgens genieten van het volgende:

 • Met spraak de temperatuur in huis regelen: je kunt via je Google Home de temperatuur op de thermostaat aanvragen, wijzigen of aanpassen! Zo kun je zeggen: “Hé Google, zet de temperatuur twee graden hoger/lager” of “Hé Google, hoe warm is het nu in huis?”.
 • Specifieke zones met spraak aansturen: ook kun je via Google Home specifieke kamers aansturen en daarmee de warmte regelen. Dit zijn dezelfde spraakcommando’s als bovenstaande, alleen kun je ze dan combineren met de kamernaam die jij hebt opgegeven via Google Assistant.

thermostaat koppelen smart home

Een slimme thermostaat is vaak te koppelen met smart home platformen als HomeKit of Google Home

Slimme thermostaat bij Nuon populair

Hoewel velen het hebben over de thermostaten van Google Nest en TOON, biedt ook Nuon haar klanten een zeer populaire thermostaat aan: de ThermoSmart V3. Nuon levert hiermee een thermostaat die leefpatronen herkent, energieverbruik inzichtelijk maakt en te koppelen is via IFTTT (If This, Then That).

 • Zelflerend: de slimme thermostaat bij Nuon is zelflerend, waardoor hij patronen herkent en hier actie onderneemt. Zo zal de verwarming niet meer aan staan als jij van huis bent.
 • Bediening via smartphone: je kunt de thermostaat eenvoudig koppelen met je smatphone (of tablet) en vervolgens hiermee bedienen.
 • Geofencing: als jij het huis verlaat zal de verwarming automatisch uitgezet worden. Kom je weer in de buurt dan zet de Nuon thermostaat deze weer aan.
 • IFTTT mogelijkheden: hier word ik blij van! Hij is te koppelen met IFTTT, waardoor je allerlei andere apparaten en diensten kunt verbinden met de slimme thermostaat.

Let altijd op de ondersteuning voor jouw type CV ketel. Deze slimme thermostaat Nuon is met bijna alle CV ketels te koppelen, maar even checken kan geen kwaad!
– Rob Tigchelaar, redacteur Smarthomeweb.nl


slimme thermostaat nuon

Uitgelicht: ThermoSmart V3 voor Nuon

De ThermoSmart V3 is een interessante keuze voor een thermostaat met slimme eigenschappen. De koppelingen met IFTTT maken het een mooie toevoeging voor een smart home. Doe wel altijd kort onderzoek om te kijken of jouw aansluiting en CV ketel tot de mogelijkheden behoren van deze thermostaat.


Populaire slimme thermostaten op een rij

Er zijn tal van energieleveranciers die hun eigen slimme thermostaat aanbieden. Van Eneco met Toon en Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) met Anna. Om je een beeld te geven van alle populaire thermostaten en bijhorende eigenschappen, hebben we ze in onderstaand overzicht bij elkaar gezet.

Slimme thermostaatCV-ketelGeofencingAdviesprijsBekijk
Nest Learning ThermostatModulerend
Aan/Uit
Ja€ 229,-Bekijk
Nest Thermostat EModulerend
Aan/Uit
Ja€ 194,99Bekijk
ThermoSmart V3Modulerend
Aan/Uit
Ja€ 229,-Bekijk
TOONModulerend
Aan/Uit
Ja€ 199,-Bekijk
AnnaModulerend
Aan/Uit
Nee€ 149,99Bekijk
Nefit EasyModulerendJa€ 230,-Bekijk
Tado°Modulerend
Aan/Uit
Ja€ 185,-Bekijk
NetatmoAan/UitJa€ 159,-Bekijk
Honeywell EvohomeModulerendNee€ 289,-Bekijk
MomitAan/UitJa€ 103,99Bekijk

Alternatief: slimme thermostaat Essent

Zoals je wellicht hebt meegekregen in de samenwerking van Essent en I.C.Y. sinds 1 feburari 2019 beïndigd. De huidige gebruikers van de I.C.Y.  thermostaat kunnen de thermostaat niet meer bedienen via de app of via de webapplicatie, maar alleen nog handmatig. En dat is natuurlijk niet slim! Ik heb onderzoek gedaan naar verschillende alternatieven en zet zet ze hieronder voor je op een rij.

 • Nest Thermostat E: de Thermostat E van Nest is goed te gebruiken voor gebruikers van Essent. Deze thermostaat is in tegenstelling tot de I.C.Y. wel te bedienen via de app.
 • Honeywell Lyric T6: ook Honeywell heeft een alternatief op de I.C.Y., de Lyric T6. Deze fraai vormgegeven slimme thermostaat is strak vormgegeven en prima toe te passen bij Essent.

honeywell lyric t6

Goede keuze: Honeywell Lyric T6 voor Essent

Natuurlijk willen ook Essent gebruikers weer de thermostaat kunnen bedienen op afstand via de app! Gelukkig kan dit heel goed met de Honeywell Lyric T6, wat tevens een zelflerende thermostaat is. Opvallend is zijn compacte en fraai vormgegeven design.


Conclusie: is het tijd voor vervanging van je thermostaat?

Een thermostaat is zeker een stuk slimmer dan voorheen. Met name de mogelijkheid om hem te koppelen met andere producten en zijn zelflerende eigenschappen maken hem bijzonder smart. Toch blijft het interessant om goed te kijken naar de ‘besparende’ mogelijkheden. In veel gevallen kun je besparen op je energie door inzicht te krijgen, wat je bij sommige thermostaten alleen krijgt bij de aanschaf van slimme stekkers (wat dus weer meer kost).

Op het gebied van comfort en gemakt scoort de slimme thermostaat de meeste punten in mijn ogen: met name geofencing en het kunnen herkennen van patronen brengen veel gemakken met zich mee!

FAQ: Veelgestelde vragen over een slimme thermostaat

Slimme thermostaten zijn bijna niet weg te denken in een slim huis. Wel dien je goed te kijken wat de beste slimme thermostaat voor jou is. We merken dat er veel vragen zijn omtrent slimme thermostaten en hebben hieronder de meest gestelde vragen opgesteld en beantwoord.

Is een slimme thermostaat energiezuinig?

In principe is een slimme thermostaat niet energiezuinig. Het maakt wel inzichtelijk wat je huidige energieverbruik is, hierdoor wordt je wel bewust welke apparaten je gebruikt en wat het stroomverbruik hiervan is. Ook zijn er thermostaten die advies geven hoe je kunt besparen op het huidige energieverbruik

Kan een slimme thermostaat in combinatie met vloerverwarming?

Het is zeker mogelijk om gebruik te maken van een slimme thermostaat in combinatie met vloerverwarming. Wel dien je goed te kijken naar de ondersteuning, soort CV-ketel en aansluitmogelijkheden, hierboven staat waar je op moet letten bij het kopen van een slimme thermostaat.

Is het moeilijk om een slimme thermostaat te installeren?

Wanneer je huidige bedrading en aansluiting al aangesloten zijn is het vrij makkelijk om een slimme thermostaat te installeren. Mocht dit niet het geval zijn kan dit een lastige klus zijn, gelukkig zijn er op internet handige stappenplannen te vinden voor het installeren van een slimme thermostaat zodat je dit zelf kunt doen.

Waar moet je een slimme thermostaat plaatsen?

Het is altijd handig om een slimme thermostaat te plaatsen in de kamer waar je het vaakst zit. Vaak gebeurt dit in de woonkamer. Het is daarom altijd handig om in de woonkamer de slimme thermostaat op te hangen. Mocht niet mogelijk zijn dan kan het handig voor de temperatuurregeling te kiezen voor slimme radiatorknoppen.

One comment
 1. Wanneer komt er een nieuwe Google thermostaat? Ik wil niet nu eentje kopen die strakjes gelijk alweer als oude variant bestempeld wordt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *