Slimme thermostaat en stadsverwarming: ingewikkeld, niet onmogelijk

▲ Slimme radiatorknop van Tado © Tado

Wanneer je thuis stadsverwarming (of blokverwarming) hebt, dan is het helaas niet mogelijk direct een slimme thermostaat aan te sluiten. Je kunt het energieverbruik en de warmte in huis dus niet net zo nauwkeurig regelen als iemand die bijvoorbeeld wel een eigen cv-ketel in de badkamer heeft hangen.

Slimme thermostaat en stadsverwarming

Je kunt dus alleen een slimme thermostaat aan je verwarmingssysteem koppelen op het moment dat er al een thermostaat aan de muur hangt. Maar gelukkig is dit niet het einde van de rit. Je kunt namelijk wel degelijk een slim systeem gebruiken in combinatie met stads- of blokverwarming. Je hebt daarvoor een speciaal onderdeel nodig, dat een regelaar genoemd wordt.

Omdat je als gebruiker van stadsverwarming geen eigen cv-ketel hebt, ontvang je de warmte direct via buizen in je huis. Om die warmte aan te kunnen sturen via een slimme thermostaat, heb je een stadswarmteregelset (2-wegklep of zoneregelset) nodig. Die fungeert als brug tussen de verwarming en het slimme systeem voor aan de muur.

Dan zijn we er nog niet. Helaas is het namelijk zo dat niet alle stadsverwarmingssystemen gelijk zijn aan elkaar. Daarnaast kan het zo zijn dat je reeds voorzien bent van een 2-wegklep, waardoor je die dus niet opnieuw hoeft te installeren. En dan is het nog maar de vraag of dat geïnstalleerde systeem werkt met de slimme thermostaat die je op het oog hebt.

Nest Thermostaat Stadsverwarming

Heb je bijvoorbeeld de Nest Thermostaat op het oog voor je stadsverwarming, dan doe je er goed aan eerst te controleren of je systemen wel compatible zijn. Dat doe je door informatie op te vragen bij de fabrikant of de leverancier van de blokverwarming. Het is dus een beetje nodeloos ingewikkeld allemaal, maar uiteindelijk valt er wel een mouw aan te passen. Je moet eerst goed controleren wat je voor systeem in huis hebt en of je al in het bezit bent van zo’n regelaar.

In de meest gevallen kun je werken met een slimme radiatorknop. Je moet dan een radiatorthermostaat kopen die geschikt is voor stadsverwarming. Sommige online shops hebben daar speciaal een pagina voor in het leven geroepen. Mocht je er dan nog steeds niet uitkomen, dan kun je altijd contact opnemen met iemand van de klantenservice. Maar in de meeste gevallen werken de producten van Nest, Tado en Honeywell goed met het systeem bij jou in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
lsc smart connect video deurbel

Handig: LSC deurbel gong

Koppel een LSC deurbel gong aan je slimme deurbel om op elke kamer het geluid van je deurbel te horen, handig wanneer je bijvoorbeeld op een bovenverdieping het geluid van je deurbel wilt horen.
Lees meer