Nvidia Shield TV review (2021)

▲ Nvidia Shield TV (2020) © Smarthomeweb

Al bekend met de  Nvidia Shield TV & Shield TV Pro? Lees dan hier onze Nvidia Shield tv 2020 review, in deze review vertellen we je hoe het apparaatje werkt en hoe wij dit apparaatje hebben ervaren. Coolblue stelde ons zo’n nieuwe Shield TV beschikbaar, waardoor we hem eens goed onder de loep kunnen nemen. In deze Nvidia Shield TV review 2020 kijken we wat er allemaal mogelijk is met dit apparaat en vergelijken we hem met zijn voorganger. Geen zin om de hele review te lezen? Ga dan direct door naar de conclusie.

Inhoud van dit artikel

nvidia-shield-tv-bestellen

Nvidia Shield TV 

De Nvidia Shield TV is erg compact en stijlvol. Je kunt er vele games op spelen en van alles in hoge kwaliteit mee streamen. Draait op Android 9.0.

Bekijk

De Nvidia Shield TV: wat is het eigenlijk?

De Shield TV van Nvidia is een zogenaamde Android TV Box, een handig apparaat waarmee je van alles kunt streamen op je televisiescherm. Denk aan films, series, muziek en meer. Met zo’n box voeg je een hoop mogelijkheden toe en maak je je televisie een stuk slimmer. De Shield TV is overigens niet geheel nieuw. Hij is namelijk de derde in zijn reeks, in 2015 en 2017 werden zijn voorgangers uitgebracht. Maar wat zijn nu eigenlijk zijn voordelen ten opzichte van een smart TV, of een Chromecast? We doen een korte vergelijking:

Voordelen Shield TV ten opzichte van een smart TV

Nu zijn er steeds meer smart TV’s die veel meer functies hebben dan oudere televisies, maar de Nvidia Shield TV brengt ten opzichte van de smart TV’s een groot aantal voordelen met zich mee: hij is goedkoper, krachtiger, beter up-to-date te houden en biedt veel meer apps. We schreven al eerder uitgebreid advies over smart TV’s, maar een Shield TV werkt een stuk anders. Met een Android TV zoals de Nvidia Shield verander je je televisie namelijk in een soort grote Android-telefoon, waar je dus veel meer mee kunt dan een Smart TV.

Voordelen Shield TV ten opzichte van een Chromecast

De Shield TV heeft een ingebouwde Chromecast, waardoor je alles kunt doen wat je met een Chromecast ook zou kunnen. Het grootste voordeel tegenover een Chromecast is het Android 9.0 besturingssysteem, wat een hoop voordelen met zich meebrengt. Zo kun je er uiteenlopende apps en games op zetten en heb je je telefoon niet nodig om iets te kunnen streamen. Een Chromecast is goedkoop een gemakkelijk te installeren, maar met een Shield Android TV heb je simpelweg meer mogelijkheden.

Eerste indruk: Compact en stijlvol

Toen ik de Nvidia Shield TV voor het eerst in mijn handen had, viel het me gelijk op hoe klein hij was. Waar zijn vierkante voorgangers nog een stuk groter waren, is deze met zijn diameter van 4 cm en lengte van 16,5 cm echt een stuk kleiner, mooi! Zo kon ik hem eenvoudig achter het tv-meubel wegwerken en zag ik niet eens meer dat er iets extra aangesloten was. Het apparaat is matzwart en wordt standaard met een kleine afstandsbediening in diezelfde kleur geleverd. Met maar een klein aantal ingangen wist ik dat installatie gemakkelijk zal gaan verlopen.

nvidia-shield-tv

Installatie en bediening van de Shield TV

Zowel het aansluiten als gebruiken van de Nvidia Shield Android TV word je erg makkelijk gemaakt. Met een paar stappen was het apparaat aangesloten en konden we beginnen met streamen. Zelf bestuurde we hem met de remote, maar er zijn nog een aantal andere manieren om dat te doen.

Installatie

De Shield TV aansluiten was zo gebeurd, namelijk maar met twee kabels: de stroomkabel en de hdmi-kabel. Verder zou je nog een ethernetkabel nodig hebben als je geen gebruik wilt of kunt maken van een WiFi-verbinding. Let er op dat in de doos alleen een stroomkabel meegeleverd is en je dus zelf de andere kabels nodig hebt. De kans is natuurlijk groot dat je nog wel een ethernet- en hdmi-kabel hebt liggen. De remote was automatisch verbonden, waardoor we direct aan de slag konden met installeren.

Het installatieproces was simpel, eenmaal aangesloten begon het met instellen van de WiFi en inloggen bij mijn Google-account. Doordat ik zelf alleen de remote aangesloten had was ik wel wat tijd kwijt aan het typen van het wachtwoord, maar dat mocht de pret niet drukken. Na een korte update, was ik automatisch in verschillende apps ingelogd en kon ik beginnen met streamen. Om te gamen op het platform van Nvidia moest in nog wel even een mijn account koppelen. Al met al wijzen de stappen voor zich en zijn ze niet tijdrovend.

Bediening

Standaard is dus de compacte afstandsbediening bijgeleverd, die met zijn kleine hoeveelheid knoppen perfect is voor eenvoudige dingen als het streamen van series en muziek. Maar mocht je echt alles uit het apparaatje willen halen, dan is het aan te raden om toch te kijken naar andere manieren om de Shield TV te bedienen. Het bedienen van dit apparaat kan op de volgende manieren:

  • Remote: De afstandbediening is dus mooi en compact, hij past dus waarschijnlijk in vrijwel ieder interieur. Het nadeel is wel dat je met typen wat meer tijd kwijt kunt zijn en dat je niet alle games kunt spelen.
  • Controller: Nvidia biedt zelf een mooie controller aan in de zelfde stijl als de Shield TV, maar je kunt ook je Xbox One, PlayStation 4 en vele andere controllers met Bluetooth aan je Shield TV aansluiten. Het gebruik van zo’n sontroller zorgt er voor dat je aanzienlijk meer spellen kunt spelen, te installeren via zowel Nvidia als Google Play.
  • Toetsenbord/muis: Alhoewel het niet voor de hand ligt om een toetsenbord aan je televisie aan te sluiten, kan dat erg handig zijn. De invoer van inloggegevens en zoekopdrachten gaan zo namelijk een stuk sneller. Er zijn genoeg kleine Bluetooth-toetsenborden op de markt die hier een mooie aanvulling zijn. Met zo’n toetsenbord en muis heb je bovendien een aanzienlijk voordeel bij vele games.
  • Spraakassistent: In de standaard remote zit een microfoontje ingebouwd waarmee je gemakkelijk tegen Google Assistant of Amazon Alexa kunt spreken. Je kunt met de spraakassistent niet alle functies van de Shield TV bedienen, maar wel allerlei andere dingen doen. Ben je benieuwd welke apparaten je bijvoorbeeld allemaal kunt bedienen met Google Assistant, bekijk dan onze slimme producten pagina. Ook hebben we een aantal Nederlandse Google Assistant commando’s op een rijtje gezet. De assistent luistert trouwens niet altijd mee, de microfoon gaat pas aan wanneer je het knopje daarvoor indrukt.
nvidia-shield-tv-remote

Shield TV Apps

We zien dat mensen steeds minder kijken naar traditionele televisiezenders en steeds meer voorkeur geven aan online content. De Nvidia Shield TV maakt het met de verschillende apps mogelijk om op je televisie gemakkelijk uiteenlopende kanalen met content te bezoeken. Voor het gemak heb ik de mogelijke Nvidia Shield TV apps in een paar categorieën verdeeld:

Bekende streaming apps

Grote streaming-apps als Netflix, Youtube en Spotify mogen tegenwoordig op geen apparaat meer ontbreken. Deze steamingdiensten voor films en series kom je overal tegen en ontbreken logischerwijs niet op de Shield TV. Op de afstandsbediening zit bovendien een Netflix-knop waarmee je direct de app opstart. Alhoewel de knop best handig is, is niet iedereen er groot fan van. Verder vind je ook Amazon Music en Amazon Prime Video standaard geïnstalleerd op het apparaat. Wil je liever kijken naar Disney+ of Twitch, dan is dat ook geen probleem op de Shield TV.

Google Play apps

Op de Shield Android TV vind je verschillende apps van Google, namelijk Google Play Muziek en Google Play Films. Deze apps bieden je tegen betaling toegang tot vele films en muziek, wat handig is voor streamen, maar lang niet iedereens voorkeur krijgt.

Gelukkig is ook de Google Play Store op het apparaat te vinden, waarmee je nog alle kanten op kunt. Zo kun je allerlei andere streamingdiensten en games downloaden en gebruiken, net zoals je dat op je Androidtelefoon zou doen. Dit is dan ook wat zo’n Android TV in mijn ogen nu echt onderscheidt van andere apparaten zoals smart TV’s. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Overige apps

Er staan nog vele andere apps op de Shield, waar je van alles mee kunt. Op Android TV kun je namelijk op veel verschillende manieren je films en series streamen, zonder afhankelijk te zijn van abonnementen van diensten zoals Netflix. Ik vertel je graag wat meer over mijn favorieten opties, Plex en Kodi.

Plex: Op de Shield TV heb je de mogelijkheid om een zogenaamde Plex Media Server te hosten. Daarmee kun je persoonlijke mediabestanden online zetten, zodat je ze op verschillende apparaten kunt streamen. Je kunt ze dan op ieder moment gemakkelijk afspelen op zowel je televisie als op andere apparaten. Handig!

Kodi: Kodi is een streamingprogramma waar je enorm veel bronnen aan toe kunt voegen. Zo kun je verschillende bibliotheken met films en series bereiken of zelfs live televisie streamen.

Alhoewel lang niet alles standaard is bijgeleverd, zijn er enorm veel apps die geschikt zijn voor de Android TV. Je kunt van alles downloaden via de Google Play Store of zelfs apps via een .apk bestand van je computer installeren.

Shield TV Games

Er zijn een groot aantal games die je op dit toestel kunt draaien. Denk daarbij niet alleen aan Android-apps, maar ook grotere namen die je normaal op pc of console tegenkomt. Je kunt verschillende spellen op twee manieren tegenkomen, namelijk via Google Play Games en Nvidia Geforce Now:

Google Play Games: Je kunt via Google Play enorm veel spellen downloaden en spelen. Zo zijn er diverse beschikbaar om te spelen met de standaard remote, maar met een controller zijn er nog veel meer opties. Een kleine greep uit het aanbod is Crashlands, Final Fantasy en Portal Pinball.

Nvidia GeForce Now: Via deze gamestreamingservice kun je grote namen als Assassin’s Creed, Fortnite, PUBG en Portal 2 spelen. Alhoewel het een goedkoop apparaat is die niet dezelfde capaciteiten heeft als andere consoles, kun je vele spellen hiermee prima spelen! Voor Nvidia GeForce Now loopt op moment van schrijven een beta voor mensen in Noord-Amerika en Europa.

Games zijn vaak de toepassingen die je systeem het meeste op de proef stellen, zo ook bij de Nvidia Shield TV. Wil je veel gaan gamen op je Shield? Dan is het goed om een beeld te hebben van de verschillen tussen de Nvidia Shield edities.

Nvidia Shield TV specs: 2019 vs 2017

Met de release van deze Shield Android TV wekt Nvidia de interesse van vele consumenten. Maar wat zijn nu echt de verschillen tussen de Nvidia Shield TV 2019, de Nvidia Shield Pro 2019 en de Nvidia Shield TV 2017? Dit zijn de specificaties op een rijtje:

NVIDIA SHIELD PRO 2019NVIDIA SHIELD TV 2019NVIDIA SHIELD TV 2017
Resolutie4K HDR 60FPS4K HDR 60FPS4K HDR 60FPS
AI-upscalingJaJaNee
ProcessorNVIDIA Tegra X1+NVIDIA Tegra X1+NVIDIA Tegra X1
Opslag16 GB8 GB16 GB
RAM3 GB2 GB3 GB
Bluetooth5.05.04.1
BesturingssysteemAndroid 9.0 (Pie)Android 9.0 (Pie)Android 8.0 (Oreo)
ChromecastJa, 4KJa, 4KJa
Spraakassistent(en)Google Assistant
Amazon Alexa
Google Assistant
Amazon Alexa
Google Assistant
Controller/remote inbegrepenRemoteRemoteRemote
Controller
Formaat9,8 x 15,9 x 2,6 cm4 x 4 x 16,5 cm9,8 x 15,9 x 2,6 cm
USB-ingangen2 x USB 3.0Geen2 x USB 3.0
Prijsindicatie219 euro169 euro229 euro

Mijn conclusie van de Nvidia Shield TV review

Ik kan met zekerheid zeggen dat je alle kanten op kunt met de Shield TV! Van films tot muziek tot games, alles is mogelijk. Met een Android TV heb je vele voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een smart TV of Chromecast, waar de Google Play applicaties een mooi voorbeeld van zijn. Ook ben ik erg te spreken over de ontwikkeling van Nvidia GeForce Now, waarmee vele bekende games beschikbaar worden gesteld.

Het apparaat is erg stijlvol en compact, maar dat gaat niet ten kosten van zijn specs. Alhoewel hij iets minder ramgeheugen en opslag heeft dan zijn voorganger uit 2017, trekken de vernieuwde hardware, het kleine formaat en lage prijs dat in mijn ogen meer dan recht. Vergelijk je hem met de nieuwe Nvidia Shield Pro, dan zijn de enige verschillen het vermogen en de USB-ingangen. De vele overige functies zijn tussen die twee vrijwel gelijk.

Al met al een mooi apparaat die nog lang mee zal gaan. In vergelijking met andere Android TV’s is dit in mij ogen dan ook een van de beste keuzes. De Nvidia Shield TV biedt voor een zacht prijsje enorm veel mogelijkheden die je televisie een stuk slimmer maken. Een aanrader dus!

nvidia-shield-tv-bestellen

Nvidia Shield TV (2019)

Dit compacte apparaat met Android TV is op vele manieren te bedienen. Heeft 2 GB RAM en 8 GB opslag.

Bekijk

nvidia-shield-tv-pro

Nvidia Shield TV Pro

Deze uitgebreide versie is nog net iets beter voor gamen. Heeft 3 GB Ram, 16 GB opslag en 2 USB 3.0 ingangen.

Bekijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts