Home » Smart home blog » IKEA Tradfri: Google Home koppelen

IKEA Tradfri: Google Home koppelen

ikea tradfri google home

 Bureaulampen, ter illustratie © Pixabay
Robbert Tigchelaar · Laatste update: 12 september 2019

IKEA verkoopt sinds enige tijd slimme lampen. Onder de naam ‘Tradfri’ worden er diverse slimme verlichting artikelen aangeboden die je onder andere kunt koppelen met je smartphone of met andere slimme lampen. Wat ook erg interessant kan zijn is een koppeling met de slimme lampen en Google Home.

Met deze koppeling kun je Tradfri met Google Home bedienen met behulp van spraak opdrachten. In deze handleiding leg ik uit hoe je een IKEA Tradfri Google Home koppeling kunt maken en geef ik wat mogelijke voorbeelden om de slimme lampen straks mee te bedienen.

Tradfri Google Home koppeling: dit heb je nodig

Om de een koppeling te maken is het allereerst belangrijk om de volgende producten in huis te hebben:

 • Een of meerdere IKEA Tradfri lampen
 • Een IKEA Tradfri hub (lampen bridge)
 • Google Home speaker (Google Home Max, Normaal of Mini)
 • IKEA Tradfri app / Google Home app

Let op: voor een Tradfri Google Home koppeling is een lampen bridge noodzakelijk. Ik raad je aan om de IKEA Tradfri hub te gebruiken bij deze slimme verlichting, maar er zijn ook mogelijkheden met de Hue bridge. Lees ook mijn handleiding hoe je IKEA slimme verlichting kunt koppelen aan Philips Hue.

google home mini

Uitgelicht: Google Home Mini

De Google Home Mini is een voordelige keuze voor een smart speaker waarmee je slimme lampen van IKEA met spraak kunt bedienen.

Stappenplan: IKEA Lampen Google Home koppeling

Alles in huis? Dan is het tijd om de Tradfri Google Home koppeling te maken. Volg daarvoor de volgende stappen.

 1. Open de IKEA Tradfri applicatie op je smartphone: ga naar de speciale Tradfri app op je telefoon of download deze als je dat nog niet hebt gedaan. Het is belangrijk dat de lampen zijn gekoppeld aan je applicatie.
 2. Klik op Integrations: in de Tradfri-App vind je de optie ‘integrations’. Klik hier op, waarna je meerdere opties ziet om te integreren met de Tradfri lampen.
 3. Selecteer Google Assistent: selecteer in de lijst de optie ‘Google Assistent’. Nu wordt automatisch de Google Home app geopend op je smartphone of tablet. (Hou er dus rekening mee dat je beide apps op hetzelfde apparaat hebt staan)
 4. Klik in de Google Home applicatie op ‘Tradfri’: onderaan de lijst met opties vind je Tradfri staan. Klik hierop om vervolgens de lampen te koppelen.
 5. Geef in de app de locatie van de Tradfri lampen aan en geef groepeer deze eventueel: in de Google Home app krijg je dan nog de standaard mogelijkheden om de lampen aan een locatie toe te wijzen (bijvoorbeeld de woonkamer), te groeperen (bijvoorbeeld aan een sfeer) of een bijnaam te geven. Met name dit laatste is handig als je onderscheid wilt maken van lampen van diverse merken.

Zo kun je met Google Home de Tradfri lampen bedienen

Nadat de koppeling gemaakt is, kun je met je Google Home speaker de IKEA lampen bedienen. Dit kan tevens ook met nieuwere Android devices (smartphones en tablets).

Ik heb hieronder enkele voorbeelden voor je op een rij gezet die jij straks kunt toepassen om je IKEA Tradfri lampen te bedienen:

 • IKEA verlichting aan en uitschakelen in specifieke kamer
 • De Tradfri lampen dimmen
 • Verlichting groeperen, zodat je bijvoorbeeld ‘sfeerverlichting’ aan kunt zetten

Je kunt ook met een omweg de IKEA lampen aansluiten op Google Home via Philips Hue bridge. Echter kwam ik er wel achter dat er bij deze koppeling nog bugs naar bovenkomen. De optie hierboven is naar mijn ervaring een betere keuze.

Onlangs ben ik een interessante video tegengekomen waarbij bovenstaande stappen in beeld te zien zijn voor het maken van een koppeling. Bekijk de video als je vastloopt bij het maken van de Google Home Tradfri koppeling. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Dan kun je ons altijd een bericht sturen, we helpen je graag!

Meer smart home blogs

dahua imou slimme camera's
tink smart week smart home korting
lsc smart connect met google home koppelen
lsc smart connect met hue koppelen
ikea slimme producten
smarthomeweb.nl op ifa 2019 in berlijn