Getest: Netatmo modulerende thermostaat

netatmo modulerende thermostaat

▲ De nieuwe modulerende thermostaat van Netatmo met radiatorknoppen © Smarthomeweb

Netatmo heef al een lange tijd een slimme thermostaat, maar bij de huidige slimme thermostaat wat het niet mogelijk om het apparaat aan te sluiten op een OpenTherm-ketel of -boiler. Gelukkig kan dit wel met deze nieuwe modulerende slimme thermostaat van Netatmo!

Waarom een modulerende slimme thermostaat?

Voor het installeren van een thermostaat is het belangrijk dat je weet wat voor ketel je hebt. Er zijn namelijk twee verschillende ketels een klassieke en een modulerende. Het verschil tussen deze ketels is de werking ervan. Een klassieke ketel heeft slechts twee standen: aan of uit. Mocht de temperatuur in de huiskamer te laag zijn, dan zal de boiler aangaan en vol gas branden, zodat het juiste temperatuur bereikt wordt. Is het juiste temperatuur bereikt dan zal de boiler weer uit gaan.

Een modulerende ketel werkt iets anders, zo’n ketel staat constant aan en zorgt ervoor dat het vermogen van de ketel wordt aangepast naar de warmtebehoefte. Hierdoor zal de ketel niet aan- of uitslaan, maar constant de juiste temperatuur aanhouden. Enkele voordelen hiervan zijn dat de ketel minder hard hoeft te branden en hierdoor energiezuiniger is, ook zorgt dit voor minder temperatuurverschil.

Hoewel bijna elke huis een modulerende ketel heeft is het altijd belangrijk om te kijken welke ketel bij jouw in huis staat. De huidige slimme thermostaat van Netatmo werkte alleen met klassieke ketels, heb je een klassieke ketel dan kun je gebruik maken van de andere thermostaat (Lees hier alles over de: Netatmo thermostaat). Mocht je een modulerende ketel hebben, dan kun je nu ook gebruik maken van de modulerende thermostaat van Netatmo.

Wat is OpenTherm?

Een ander belangrijke puntje om te checken is dat of cv-ketel ook communiceert met OpenTherm. OpenTherm is het communicatieprotocol waarmee de cv-ketel communiceert met de thermostaat. Door het OpenTherm protocol en de communicatie tussen de thermostaat en ketel, zorgt dit voor een geleidelijke opwarming (moduleren) van de gewenste temperatuur die ingesteld staat op de thermostaat.

Netatmo modulerende thermostaat is geschikt voor:

 • Boiler
 • Warmtepomp
 • Vloerverwarming

Voor bovenstaande drie opties kun je gebruik maken van de modulerende thermostaat. Wel is het belangrijk dat elke optie werkt met het OpentTherm protocol. Ook dien je een goed werkende wifi-netwerk te hebben. Ook is het mogelijk om meerdere zones te beheren in huis, dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een huis hebt met meerdere huishoudens. Hiervoor kun je gebruik maken van een afzonderlijk verwarmingssysteem met meerdere Netatmo thermostaten.

Benieuwd of de modulerende thermostaat geschikt is voor jouw huis? Check via een paar simpele vragen of de thermostaat compatibel is.

Waarom een slimme thermostaat? (functies)

slimme thermostaat modulerend netatmo

Netatmo thermostaat met de radiatorknoppen van Netatmo, ideale combinatie!

Een van de voordelen van een slimme thermostaat is dat deze op afstand gestuurd kan worden. Ben je niet thuis dan kun je op afstand de thermostaat uitzetten, kom je eerder thuis dan verwacht dan kun je de thermostaat even wat hoger zetten zodat je in een warm huis thuiskomt. Een ander voordeel is dat je heel eenvoudig in de app de thermostaat kunt automatiseren met een tijdschema, hiermee zorg je dat de thermostaat niet onnodig aanstaat wanneer je weg bent en dat de kamer de juiste temperatuur heeft wanneer je thuiskomt.

Naast het besturen en instellen van de thermostaat in de app heeft deze modulerende thermostaat van Netatmo nog enkele handige functies:

 • Auto-Adapt functie: de Auto-Adapt functie is één van functies die de thermostaat slim maakt. Deze functie optimaliseert namelijk de verwarming in je huis op basis van het weer en de thermische eigenschappen van het huis. Na een observatie van twee weken weet de thermostaat precies op welke tijden er verwarmt moet worden.
 • Auto-Care functies: met de Auto-Care functie controleert het systeem zichzelf, mocht er bijvoorbeeld iets mis zijn in het systeem, dan ontvang je hier diagnoses over.
 • Regeling van Sanitair warm water: ook regelt deze modulerende thermostaat de productie van warm water via een speciale planning. Mocht er iets veranderen in je routine dan kun je dit eenvoudig aanpassen via de app op je smartphone.
 • Apple HomeKit en Google Assistant integratie: heb je een iPhone of iPad en werk je al met het systeem van HomeKit of Google Assistant? Dan kun je ook deze thermostaat van Netatmo integreren in je smart home. Het voordeel hiervan is dat zo alles overzichtelijk in één app hebt, je apparaten met elkaar kunt koppelen en dat je de thermostaat met spraak kunt bedienen. Zeg bijvoorbeeld: “He Siri, zet de verwarming twee graden lager”.

Het slimme van een slimme thermostaat is dat deze herkent wat jouw routines zijn en hierop de perfecte situatie te creëert. De perfecte situatie is natuurlijk dat de thermostaat niet onnodig aanstaat, maar ook dat wanneer je thuis bent het binnenklimaat goed is. Ook wanneer een thermostaat goed geïntegreerd is in je smart home kun je deze automatiseren met bijvoorbeeld een slimme deurslot. Scenario is dan bijvoorbeeld: bij het volledig vergrendelen van het slimme slot moet de thermostaat verlaagd worden naar 17 graden.

De installatie van de thermostaat

De installatie van de modulerende thermostaat is vrij eenvoudig. Het belangrijkste is dat je een OpenTherm-ketel of -boiler hebt en een goede werkende wifi. De thermostaat van Netatmo is ook volledig draadloos en dit zorgt er ook voor dat de installatie zo gepiept is. Volg onderstaande stappenplan voor het installeren van de thermostaat:

 1. Check altijd eerst of de de CV ketel geschikt is voor OpenTherm.
 2. Is de CV ketel geschikt dan kun je starten met de installatie, zorg voordat je start dat de stroom van de ketel is.
 3. Verwijder vervolgens het relais van de oude thermostaat.
 4. Verbind nu de relais van de nieuwe thermostaat met de ketel. Verbind de blauwe kabel aan op de N-aansluiting en de bruine kabel op de P- of L-aansluiting van de ketel.
 5. Na de relais te hebben verbonden met ketel dien je de adapter van de relais te bevestigen op bijvoorbeeld de muur met dubbelzijdig plakband. Verbind vervolgens de relais met de adapter.
 6. Zet het stroom er weer op en test of de relais werkt. Als de relais knippert is het gelukt.
 7. Download vervolgens de Home + Control app van Legrand en vervolg de stappen in de app om de installatie te vervolgen.

Hoe werkt de thermostaat en hoe in te stellen?

Na het succesvol installeren van de thermostaat krijg je vijf vragen die jouw gewoontes en leefstijl in kaart brengen. De thermostaat zal op basis van deze vragen een verwarmingsschema opstellen. Doordat de thermostaat ook zelflerend is zal deze op basis van het gebruik dit zelf optimaliseren. De thermostaat werkt met drie verschillende verwarmingsmodus: Comfort, Nacht en Eco. Naast de standaard instellingen kun je zelf ook per dag de instellingen bepalen.

installeren netatmo thermostaat

Specificaties van de modulerende thermostaat

Hieronder hebben we nog enkele specificaties van de modulerende thermostaat opgesomd die handig zijn om te weten:

 • Afmeting thermostaat: 8,8 x 8,3 x 2,2 cm
 • Voeding thermostaat: de thermostaat werkt draadloos met 3x AAA-baterijen
 • Voeding relais 220/240 V
 • Installatie: enkel compatibel met OpenTherm Modulerende ketels
 • Compatibiliteit: Apple HomeKit
 • Applicatie: Home + Control (Legrand)
 • Vereisten: goede wifi

Verder ontvang je ook 4 kleurenstickers, hiermee kun je de thermostaat voorzien van verschillende kleuren. De slimme thermostaat is draadloos te gebruiken, maar vind je het handiger om de thermostaat aan de muur te hangen? Dat kan ook, want bij de installatie ontvang je ook een wandbeugel waarmee je de thermostaat ook op de muur kunt bevestigen.

Goede toevoeging: slimme radiatorknoppen van Netatmo

Slimme radiatorknoppen zijn erg handig, zeker wanneer je meerdere kamers hebt die verwarmt dienen te worden. Met slimme radiatorknoppen kun je namelijk de temperatuur per kamer instellen. Dit is bijvoorbeeld handig, wanneer je in huis werkt in een aparte kamer, bijvoorbeeld een kantoor. Wil je de temperatuur extra verhogen dan hoeft de woonkamer natuurlijk niet te verhogen. Met slimme radiatorknoppen kun specifieke kamers verhogen, zonder dat elke kamer verhoogt. Dit is een stuk efficiënter en dit bespaart je op energiekosten.

Hoe werken slimme radiatorkranen?

Elke kamer die voorzien is van een radiator heeft bijna altijd een kraan. Wil je de radiator op een bepaalde kamer aanzetten dan dien je deze open te draaien. Een slimme radiatorknop doet dit automatisch. In de app kun je aangeven wat de gewenste temperatuur is per kamer, vervolgens meet de slimme radiatorknop wat de huidige temperatuur is in de kamer en vergelijkt dit met de gewenste temperatuur. Na het vergelijken zal de radiator de kraan van de radiator open of dicht draaien en dit vervolgens monitoren.

Functies slimme radiatorknoppen:

 1. Elke kamer afhankelijk in te stellen: de belangrijkste functie van een radiatorknop is dat deze afhankelijk in te stellen is. Zonder deze slimme knoppen dien je per kamer de radiator met de hand open of dicht te draaien. Vervolgens zal de kamer dezelfde temperatuur krijgen als de kamer waar de thermostaat staat (waarschijnlijk de woonkamer).
 2. Open Raam detectie: de radiatorknoppen weten ook wanneer er een raam open staat. Wanneer ze dit meten zullen ze de thermostaat dicht draaien en niet onnodig verwarmen.
 3. Elke radiator is in te stellen in de app: ook kun je elke radiator met thermostaatknop individueel in de app bedienen. Mocht de slaapkamer even verwarmt worden, dan kun je dit aangeven in de app.
 4. Slimme afstelling: de radiatorknop analyseert zelf ook de omgeving en stemt de verwarming in de ruimte af op de hoeveelheid zon en het gebruik in de ruimte.
 5. Handmatige boost per kamer: een ruimte tijdelijk gebruiken dan kun je via de app een kamer een handmatige boost geven, hierdoor wordt een kamer tijdelijk 3 uur verhoogd.

Mocht je een appartement hebben met stadsverwarming, dan kun je ook handig gebruik maken van radiatorknoppen. De thermostaatknoppen zijn ook los te gebruiken zonder gebruik te maken van een slimme thermostaat.

One comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts