Vandaag staat er weer eens een slimme thermostaat review op de planning. De thermostaat van Netatmo gaan ik eens even goed testen en kijken of hij thuis hoort in een slim huis. Benieuwd hoe de Netatmo thermostaat ervaren heb? Lees dan verder of klik op een van de onderwerpen hieronder.
Geen tijd om de hele Netatmo thermostaat review te lezen, ga dan direct door naar mijn conclusie over de Netatmo thermostaat.
Inhoud van deze review
- Wat is de Netatmo thermostaat
- Unboxing: Netatmo thermostaat
- Wat kun je met de thermostaat van Netatmo?
- Maakt deze slimme thermostaat je huis energiezuinig?
- Netatmo thermostaat aansluiten
- Design Netatmo thermostaat: accessoire voor in huis

Netatmo thermostaat
De intelligente thermostaat van Netatmo. Een thermostaat die slim is en makkelijk zelf te plaatsen is. Ook is het mogelijk om deze thermostaat draadloos te gebruiken, ideaal als je huidige thermostaat op een moeilijke plek zit.
Wat is de Netatmo thermostaat?
De Netatmo thermostaat is dus een slimme thermostaat, dat houdt in dat deze bijvoorbeeld op afstand gemonitord kan worden en bijgestuurd. Netatmo heeft meerdere slimme producten waaronder een deurbel, camera’s, weerstation en een thermostaatknop die goed te combineren is met de thermostaat. Hieronder op de afbeelding heb ik een foto gemaakt van de Netatmo thermostaat bij mij in huis.
Netatmo thermostaat geïnstalleerd (misschien de meest ideale plek om een thermostaat naast een kaart te hangen)
Deze Netatmo thermostaat kan zowel bedraad als draadloos gebruikt worden, vooral fijn wanneer de thermostaat niet op de juiste plaatst hangt. Zo hing bij mij thuis de thermostaat in de gang en dit is niet de plek waar je de warmte gemeten dient te worden. Een draadloze thermostaat kun je zetten in de kamer waar jij het warm wilt hebben. Nu heb ik de thermostaat dan ook in mijn woonkamer bij de bank staan.
Verder is de slimme thermostaat van Netatmo te koppelen aan ketels op gas, olie of hout en met warmtepompen, maar check altijd voor dat je het product koopt of hij geschikt is voor jou ketel. Op de website (http://check.netatmo.com) van Netatmo kun je checken of je huidige verwarming te koppelen is aan deze thermostaat.
Unboxing: Netatmo thermostaat
Na het ontvangen van de het pakket van de Netatmo thermostaat ben je altijd benieuwd wat er allemaal in de doos zit. Om je een beeld de geven van de inhoud heb ik er een foto van gemaakt, onder de foto zal ik toelichten wat alles is en waar het goed voor is.

Inhoud van de doos:
- Netatmo thermostaat: in de doos bevindt zich natuurlijk de thermostaat van Netatmo. Het is een vrij kleine thermostaat met een kleine display, over de design van de thermostaat vertel ik je straks meer.
- Draadloze houder: de thermostaat is dus draadloos te gebruiken. Het is dan wel zo mooi om de thermostaat dan in de draadloze houder te doen, anders heb je een open achterkantje en dat oogt niet zo mooi.
- Relais: de relais zorgt voor een connectie met de thermostaat en de boiler. Deze relais doe je simpelweg in het stopcontact, wel belangrijk dat de relais een goede verbinding heeft met de thermostaat. Tijdens de installatie wordt dit automatische getest.
- Keteladapter: de ketel adapter gebruik je wanneer je de thermostaat draadloos wilt gebruiken. De adapter zorgt voor een draadloze verbinding.
- Montageplaat: de montageplaat plaats je op de muur, hier bevestig je dan de thermostaat op en dit zorgt voor elektriciteit.
- Diverse kleurranden: ook bevind er in de doos 5 verschillende kleurranden. Deze plak je simpelweg op de achterkant van de thermostaat en dit zorgt ervoor dat de thermostaat een andere kleur krijgt. Wij hebben zelf gekozen voor de gele kleurrand, zoals je ziet op de foto. De overige kleuren zijn blauw, grijs, oranje en groen.
- Batterijen: altijd fijn wanneer er batterijen geleverd worden bij een product. Met de batterijen kun je de thermostaat draadloos gebruiken.
Wat kun je met de thermostaat van Netatmo?
Zoals ik net al vertelde gaat het om een slimme thermostaat en kun je deze bedienen op afstand. Dit kan handig zijn als je erachter komt dat je thermostaat nog aanstaat terwijl niemand thuis is. Ook kan het handig zijn wanneer je eerder naar huis gaat en in een warm huis thuis wilt komen.
Naast het op afstand bedienen van de thermostaat is dit een zelflerende thermostaat, ook wel auto-adapt functie genoemd. Dit houdt in dat de thermostaat jouw leefgewoonte leert kennen en hierop een het programma op aanpast. Zo leert de thermostaat bijvoorbeeld wanneer het huis verwarmt dient te worden of wanneer het juist uitgeschakeld dient te worden.
Nog een andere functie die hoort bij een slimme thermostaat is dat de thermostaat gekoppeld kan worden aan Apple HomeKit. Voordelen hiervan is dat je alles in één app kunt besturen en dat je bepaalde scenes kan maken. Zo kun je bijvoorbeeld de Philips Hue lampen koppelen aan je thermostaat en kun je alles in één keer aanzetten. Daarnaast kun je ook met spraak de thermostaat bedienen wat misschien wel de leukste optie is. Vraag aan Siri of de temperatuur 1 graden hoger mag.
Maakt deze slimme thermostaat je huis energiezuinig?
Er is vaak een discussie of een slimme thermostaat ervoor zorgt dat je meer energie bespaart. De meeste merken communiceren ook dat een slimme thermostaat enorm bespaart op de energie kosten, ook Netatmo beweert dat je tot 37% kunt besparen met deze thermostaat. Deze bewering is gebaseerd op de gegevens Netatmo gebruikers.
Maar het besparen van energie heeft natuurlijk te maken met het huidige energieverbruik. Je moet dus minder verbruiken, wat logisch is. In deze review kijk ik alleen naar mijn eigen verbruik. Zelf heb ik namelijk een thermostaat die niet slim is, maar wel kan programmeren. Dus ik kan instellen dat ik elke ochtend de verwarming aan wil om 7 uur en als ik om 6 uur thuis kom wil ik ook een warm huis binnen stappen. Elke dag houdt deze thermostaat dit programma vast. Alleen als ik een keer later thuis ben verwarmt de thermostaat ook het hele huis. Dit zijn momenten waarop je dus kunt besparen.
Naast deze bespaarmomenten vind ik ook dat ik bewuster wordt van mijn huidige verbruik. Met deze thermostaat wordt het namelijk inzichtelijk wanneer je verbruikt en hoeveel dit is. Ook krijg je een maandelijks een energiebesparingsrapport van Netatmo. Helaas kan ik door het korte gebruik niks zeggen over de besparing, maar ik kan wel zeggen dat ik bewuster ben geworden.
Energieverbruik inzichtelijk
Netatmo thermostaat aansluiten
Het installeren van slimme producten is vaak ook een ding. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten goed te installeren en hoef je geen expert te zijn. Zelf had ik ook nooit een thermostaat vervangen of geïnstalleerd en was voor het schrijven van de Netatmo thermostaat review een mooie test om te kijken hoe makkelijk dit ging.
Test geslaagd, binnen een kwartiertje hing er een nieuwe slimme thermostaat. Wel raad ik aan om de boekjes van Netatmo goed erbij te houden en goed op de veiligheid te letten omdat je toch werkt met elektriciteit. Ook zijn er twee verschillende stappenplannen één voor de draadloze optie of de optie voor aan de muur.
Design Netatmo thermostaat: accessoire voor in huis
Natuurlijk kijken we in deze Netatmo thermostaat review ook naar het design voor de product. Vooral wanneer een product plaats krijgt in je interieur bij draadloos gebruik. Persoonlijk vind ik de thermostaat best wel simpel, het is een soort vierkant blokje met een ook een klein display die de gemeten temperatuur en de gewenste temperatuur weergeeft. Zo’n scherm wordt ook wel e-link scherm genoemd, wat inhoudt dat het energiezuinig is dus een lange accuduur heeft en zorgt voor optimale leesbaarheid.
Om de thermostaat een beetje op te fleuren worden er kleurranden bijgeleverd. Deze plak je aan de achterkant van de thermostaat en door de transparanten randen krijgt de thermostaat een andere kleur. Dit vind ik dan wel weer een leuke feature en hierdoor kun je de thermostaat aanpassen op de kleuren in je interieur.
De Netatmo draadloos in huis
Conclusie van onze Netatmo thermostaat review
Persoonlijk ben ik erg tevreden over deze slimme thermostaat van Netatmo. De functies helpen mij om bewuster om te gaan met mijn energieverbruik. Of het energiezuiniger is moet nog blijken. Echter verwacht ik dit wel, omdat ik nu de thermostaat vaker uitzet wanneer ik niet thuis ben. Normaal zou de thermostaat gewoon mijn huis verwarmen ook als ik niet thuis ben.
Qua design vind ik dit niet de mooiste thermostaat, maar ook de design en de display maken de thermostaat weer energiezuinig. Verder is de thermostaat heel simpel te bedienen doordat erop de thermostaat weinig functies zitten en kun je de temperatuur alleen lager of hoger zetten.