SwitchBot Pan en Tilt camera review

switchbot pan en tilt camera

▲ De SwitchBot Pan/Tilt Cam met de SwitchBot Hub Mini  © Smarthomeweb

We hebben weer een nieuw slim product uit mogen testen de SwitchBot Pan en Tilt Camera. Het is een nieuw product van het merk SwitchBot dat vooral bekend is van de SwitchBot Bot. Dit is een klein apparaatje dat simpelweg een knop in kan drukken van bijvoorbeeld een schakelaar.

Naast de SwitchBot Bot zijn er veel verschillende nieuwe producten toegevoegd aan haar assortiment van SwitchBot, waaronder deze nieuwe Pan en Tilt camera. Deze camera is dan ook voorzien van een zogeheten Pan en Tilt functie, waardoor je de camera kunt draaien en kantelen. Ideaal wanneer je op afstand de camera wilt draaien om een andere hoek van de kamer te bekijken. We hebben de camera uitgetest en hieronder lees je hoe de camera werkt en wat we ervan vinden.

SwitchBot Pan en Tilt Cam kopen

SwitchBot Pan/Tilt Cam

Deze nieuwe Pan & Tilt camera van SwitchBot is op aftand te bedienen, zo kun je de richting van de camera veranderen. Deze nieuwe camera is nu te koop en de prijs van deze camera is ook nog eens interessant!

Bekijk deze camera

Hoe werkt deze nieuwe SwitchBot Pan en Tilt?

SwitchBot werkt met een eigen smart home systeem waarmee je allerlei SwitchBot apparaten aan kunt koppelen. Wel dien je dan gebruik te maken van de SwitchBot Hub, dit is een klein apparaatje die je verbind met wifi. Vervolgens kun je verschillende apparaten van SwitchBot hieraan koppelen. In de app van SwitchBot kun je dan vervolgens de apparaten met elkaar laten communiceren. Een voorbeeld die we gebruikt hebben voor deze review is een koppeling met de camera en een raam- en deursensor. De sensor detecteert beweging, waarna de camera hierop reageert en zijn richting veranderd naar de deur. Hoe je dit doet vertellen we verderop in de review.

Nadat je de SwitchBot Hub succesvol geïnstalleerd hebt, kun je een camera of andere apparaten koppelen aan het systeem. De camera is vrij makkelijk te installeren en is binnen enkele minuten actief. In de app kun je de camera vervolgens helemaal afstellen, zo kun je gebied afbakenen van de camera of bewegingsdetectie instellen. Ook kun je handige tijdinstellingen instellen wanneer de camera op actief of non-actief gezet moet worden. Ook heeft de camera een handige privacy modus waarbij de camera volledig op zwart gaat, zo weet je altijd zeker dat je niet stiekem opgenomen wordt.

switchbot privacy modus

Met Privacy Mode draait de camera op zwart en wordt er niet opgenomen.

In de app kun je handmatig gebruik maken van de Pan en Tilt functie. Daarbij heeft de camera nog andere handige instellingen en functies. Zo kun je met Preset Points de camera naar een bepaalde richting laten richten. Ook heeft de camera de mogelijkheid voor automatische tracking, waarbij de camera een persoon kan volgen. Hieronder vertellen we meer over de functies en instellingen van deze camera.

Functies en handige instellingen voor deze camera

Hoewel deze camera erg goedkoop is heeft de camera wel gave functies die veel dure camera’s niet hebben. Hieronder hebben we de belangrijkste functies en handige instellingen opgesomd en beschreven:

 • Automatische tracking: met deze functie houdt de camera een persoon in de gaten en volgt de camera deze persoon.
 • Privacy Modus: door de privacy modus te activeren draait de camera op zwart en wordt er niks opgenomen.
 • Bewegingsdetectie: wanneer de camera beweging detecteert zal deze automatisch opnemen en je een berichtje sturen.
 • Patrouille: ook heeft de camera een functie waarbij je de camera op bepaalde tijdstippen even de volledig omgeving kan laten controleren.
 • Nachtzicht: deze camera heeft ook nachtzicht en daardoor in het donker ook goed beeld.
 • Tweewegcommunicatie: je kunt luisteren, bekijken en spreken via de microfoon van de camera.
 • App notificaties: is er een gebeurtenis, dan krijg je een app notificatie. Ook kun je instellen dat je een mail krijgt en hiervoor kun je ook verschillende mailadressen aan toevoegen.
 • Op ze kop te monteren: je hebt verschillende mogelijkheden om de camera te installeren, waaronder staand maar ook op zijn kop. Voordeel hiervan is dat de camera vaak beter zicht heeft over de hele omgeving, maar ook minder snel te saboteren is.

Daarbij heb je met deze camera van SwitchBot verschillende mogelijkheden om beelden op te slaan. Je kunt de beelden opslaan in de cloud of op intern op een SD-kaartje. Voordeel van een SD-kaartje is dat je de beelden intern opslaat en je geen extra abonnementskosten hebt.

Handige koppeling met SwitchBot Contact Senor

Switchbot Contact Sensor

Naast camera’s heeft Switchbot ook nog andere slimme apparaten. Denk aan de SwitchBot Curtain waarmee je gordijnen kunt automatische open of dicht kunt laten gaan of slimme lampen waarmee je de verlichting kunt automatiseren. Alle apparaten van SwitchBot kunnen met elkaar communiceren, waardoor je ook handige automisteringen kunt maken.

Voor een handige koppeling met de slimme camera hebben wij gebruikt maakt van de SwitchBot Contact Sensor, dit is een raam-deursensor die registreert wanneer een deur open of dicht gaat. Een hele goede combinatie met de Pan & Tilt camera, want je kunt de camera op een specifieke punt richten wanneer er bijvoorbeeld een raam open gaat.

Hieronder laten we zien je hoe je zo’n koppeling maakt. Het is belangrijk dat je vooraf alle apparaten succesvol geïnstalleerd hebt en dat je de juiste preset points hebt aangemaakt. Vervolgens kun je onderstaande stappenplan gebruiken:

Stappenplan: SwitchBot Contact Sensor koppelen met SwitchBot camera

 • Open de SwitchBot app en ga naar de omgeving waar je de apparaten gekoppeld hebt.
 • Onderaan vind je een tabje met “Scenes” klik daarop.
 • Klik op “+Create a Scene” of op het plusje (+).
 • Klik op “Add a condition” en klik op de Contact Sensor die je wilt gebruiken.
 • Geef aan dat de Contact Sensor moet reageren bij het openen van de deur.
 • Klik vervolgens op “Add an action” en selecteer de juiste camera.
 • Klik vervolgens op “Move to Preset Point” en kiest het juiste punt.
 • Geef vervolgens aan wanneer de scene op actief moet staan en wanneer niet.
 • Sla de scene op door op “Create” te drukken.

SwitchBot koppelen met een spraak assistent? Dat kan hiervoor heb je de keuze uit Google Assistant of Amazon Alexa. Lees hier in onze SwitchBot Curtain review hoe je dit doet!

switchbot raam deur sensoren installeren en koppelen

Ons oordeel: wel of geen goede koop?

De SwitchBot Pan en Tilt camera werkt erg goed en is makkelijk te installeren. Ook is de prijs van de camera erg laag als we kijken naar andere slimme camera’s. Momenteel kost een enkele camera slechts € 29,- euro en als we naar andere camera’s kijken dan komen we al snel op een prijs boven de € 100,-.

Kijkend naar de functies en werking van de camera zijn we ook erg te spreken. Zeker in combinatie met andere slimme apparaten kun je de camera op een slimme manier automatiseren. Met slechts één camera kun je een hele ruimte beveiligen wanneer je gebruik maakt van raam- en deursensoren.

Het is ook altijd fijn wanneer je de mogelijkheid hebt om beelden intern op te slaan met bijvoorbeeld een SD-kaartje. Ook zit je hierdoor niet vast aan een abonnement met extra kosten, wat bij andere camera’s vaak wel het geval is. Kortom: een goede camera met gave functies, leuke koppelmogelijkheden en dat alles tegen een lage prijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts