Onlangs is er een nieuw model verschenen van de Athom Homey: de Homey 2019 versie. Deze nieuwe Homey is niet meer voorzien van een ingebouwde microfoon en NFC. Ik heb de Athom Homey de afgelopen week grondig getest op verschillende factoren als ondersteuning en spraakbediening.
Inhoud van deze review:
- Wat is de Athom Homey
- Uitpakken: Athom Homey unboxing
- Ondersteunde protocollen van Athom Homey
- Spraakondersteuning bij scenario’s
- Apps en community zijn van toegevoegde waarde
- Design van de Homey: geen doorn in het oog
Lees de complete Athom Homey review voor mijn ervaringen met deze smart home controller of ga direct naar mijn conclusie!

Athom Homey 2019
Sinds januari is de nieuwe 2019 versie van Homey op de markt gekomen. Deze smart home controller brengt orde in jouw smart home en is te koppelen met tal van producten.
Wat is de Athom Homey?
Wanneer je een smart home begint, zul je al snel meerdere apparaten aan elkaar willen koppelen. Vaak is dit mogelijk, maar er kunnen ook snel problemen optreden bij apparaten met verschillende communicatie protocollen. Hierbij zou Athom Homey dé oplossing moeten zijn: met maar liefst zeven verschillende radio’s zijn smart home producten met verschillende smart home protocollen op makkelijke wijze met elkaar te verbinden.
Homey is een smart home controller met ondersteuning voor 7 protocollen
Uitpakken: Ahtom Homey unboxing
Dit blijft natuurlijk een van de leukste onderdelen van een review: uitpakken en kijken wat er allemaal in de verpakking te vinden is. De volgende inhoud ontdek ik in de verpakking:
- Athom Homey
- Voedingskabel
- 2 Homey stickers
Om je een beeld te geven van de grootte van Homey, heb ik alles uitgestald op een centimeter-mat.
De complete inhoud van de Homey verpakking
Ondersteunende protocollen van Athom Homey
Onder de motorkap van de Homey ontdek ik zeven verschillende radio’s. Waar je normaal gesproken problemen kan ondervinden bij het koppelen van bijvoorbeeld Zigbee en Z-Wave apparaten, is dit bij Homey geen enkel probleem. De volgende smart home protocollen worden door Homey ondersteund:
- Zigbee (2.4 GHz)
- Z-Wave (868 MHz)
- Bluetooth (2.4 GHz)
- WiFi (2.4 GHz)
- RF (868MHz)
- RF (433MHz)
- Infrarood (430 THz)
Het is opvallend dat er sprake is van zoveel protocollen. Hierbij zijn de mogelijkheden binnen een smart home praktisch eindeloos. Koppel Z-Wave met Zigbee en Bluetooth met WiFi, zónder problemen.
Dit is ook in vergelijking met andere smart home controllers een groot pluspunt. In veel gevallen wordt er namelijk slechts een protocol ondersteund, waarbij een smart home enkel in te richten is met bijvoorbeeld Zigbee of Z-Wave.

Spraakondersteuning bij scenario’s
Bij de introductie van Homey een aantal jaar geleden was er sprake van een ingebouwde microfoon. Het valt mij op dat deze bij de nieuwe 2019 versie weggehaald is. Ik vind dit aan de ene kant een goede stap van Athom: Google Assistant ontwikkelt constant door op het gebied van spraakbediening, waarbij Homey juist zijn kracht haalt uit de technologie van het koppelen.
Het bedienen van spraak via Homey is onwijs makkelijk te bewerkstelligen met diensten als Google Assistant, Siri (via HomeKit) of Alexa. Hoewel het realiseren van een koppeling makkelijk is, loop ik wel tegen het volgende aan: ik moet constant Google vragen om met ‘Homey te praten’, bij het uitvoeren van een actie via de Athom Homey.
Design Homey: prachtig en geen doorn in het oog
Ik hebben veel smart home basisstations in mijn handen gehad die qua look en feel in lijn liggen met een router of een modem. Dit is aan de ene kant geen probleem bij de meeste controllers, gezien deze vaak direct aangesloten worden op een router/modem en hiermee toch niet in het zicht komt te staan. De Homey laat zien dat het ook anders kan!
Homey ziet er strak uit en misstaat niet in de woonkamer op bijvoorbeeld een bijzettafeltje.
Homey is bedoeld om in de woonkamer te staan
In tegenstelling tot andere smart home controllers, is het bij de Athom Homey juist wél de bedoeling dat deze in het zicht komt te staan. Je kunt namelijk gebruik maken van visuele effecten, wat handig kan zijn bij deurbel integraties. In mijn review heb ik bijvoorbeeld een eenvoudige bluetooth deurbel weten te koppelen aan Homey, waarbij ik instelde dat de LED ring opvallend moest gaan schijnen als er iemand aanbelde. Handig wanneer je harde muziek op hebt staan tijdens een verjaardag!
Athom heeft nagedacht over minder opvallende mogelijkheden
Om nog even bij de visuele effecten te blijven: de Athom Homey is voorzien van een opvallende LED ring die mooie kleurovergangen heeft. Na een half uur dicht op over Homey heen gebogen te hebben gezeten, begon de LED ring wel een beetje vervelend te worden.
Maar, het is niet eerlijk als we dit als minpunt noteren: Athom heeft de mogelijkheid ingebouwd om de LED ring naar een lichtsterkte van 20% in te stellen of zelfs helemaal uit te schakelen. Leuk weetje: er zijn tientallen effecten te downloaden om de LED ring op andere manieren te laten bewegen.
Apps en community zijn van toegevoegde waarde
Het is bij elk smart home product altijd slim om te letten op een actief community. Bij Homey hoef je je geen zorgen te maken dat je geen hulp van andere Homey gebruikers zal krijgen wanneer je ergens tegenaan loopt. Met een super actieve community helpen gebruikers elkaar op weg en inspireren zij elkaar dagelijks voor het maken van interessante smart home scenario’s.
Ook wanneer ik inzoom op mogelijkheden van downloads met Homey valt er gelijk iets op. Met een AppStore die vergelijkbaar is met die van Apple en Google, kun je je Homey helemaal eigen maken. Interessant is het feit dat zo’n 75% van de apps niet gemaakt zijn door Athom zelf, maar door gebruikers.
Conclusie van onze Homey review
Ik ben zeker te spreken over de Athom Homey! Een smart home controller is sowieso aan te raden bij het beginnen van een smart home, maar met de Homey wordt het allemaal wel heel erg makkelijk! Met name het kunnen koppelen van meerdere apparaten met diverse smart home protocollen is een groot pluspunt. Daarnaast ben ik ook erg positief over het uiterlijk van de Homey (zelfs mijn vriendin gaf deze gadget groen licht voor in de woonkamer).
Het enige waar ik wat minder tevreden over ben is het feit dat ik constant via Google Assistant dien te communiceren met Homey. Echter is dit stiekem een luxe-probleem. Waar op dit moment niet alle Sonos speakers met spraak te bedienen zijn, is dit met Homey en een Google Home (Mini) geen enkel probleem.