Google Home installeren

google home installeren

▲ Google Home Mini installeren © Smarthomeweb

Yes! Je hebt een Google Home in huis gehaald en je kunt niet wachten om deze te gebruiken! Voor het aansturen van apparaten met spraak of het vragen naar informatie: je dient wel je Google Home eerst te installeren.

Nieuwste speaker van Google: Google Nest Audio

Het is sinds kort mogelijk om meerdere Google Home speakers met elkaar te koppelen. De Google Nest Audio speakers zijn hier ideaal voor. Zo kun je een speakergroep maken met meerdere speakers in verschillende ruimtes.

google home gedetecteerd

Gelukkig is dit met een paar stappen eenvoudig gedaan, waarbij het wel slim is om het vanaf het begin af goed te doen. In deze blog help ik je op weg bij Google Home installeren en deel ik stap voor stap hoe je dit succesvol kunt doorlopen. Het type Google Home speaker is niet van invloed op de stappen uit mijn stappenplan. Deze is geschikt voor Google Home, Mini en de Google Home Max.

Wat heb je nodig om Google Home te installeren?

Voor ik direct het stappenplan met je deel, is het zaak om alles bij de hand te hebben. Daarom heb ik een overzicht gemaakt met alles wat je nodig hebt voor een succesvolle installatie:

 • Google Home smart speaker (het type maakt niet uit)
 • Google account
 • Smartphone of tablet met internet

Wanneer je nog geen Google account hebt aangemaakt, kun je deze ook tijdens de stappen van het installeren aanmaken. Het is echter wel handiger om dit van te voren te hebben gedaan.

Stappenplan: Google Home installeren

Als je alles bij de hand hebt, een succesvol Google account hebt aangemaakt én je Google Home aan het stroom hebt aangesloten, is het tijd om deze te installeren. Bekijk onderstaand stappenplan en volg alle stappen!

 1. Download de Google Home app op je smartphone of tablet en open de applicatie
 2. Druk in de applicatie op het blauwe plusje (+) en ga naar ‘Apparaat instellen’ en kies daar ‘Nieuw apparaat instellen’
 3. Kies het huis waarin jij de Google Home wilt gaan gebruiken, waarna de applicatie zoekt naar apparaten
 4. Als de Google Home gevonden wordt, komt er een soortgelijke code in beeld: ‘googlehome903040 home‘, dit is bij iedereen anders. Klik op deze code en je zult zien dat de Google Home blauw gaat schijnen en een geluidssignaal afgeeft. Dit is het teken dat het gaat om de goede smart speaker
 5. Geef Google vervolgens wel of geen toestemming voor het delen van data ten behoeven van het verbeteren van de functionaliteiten
 6. Kies nu de ruimte waar jij de Google Home wilt gebruiken. Dit is belangrijk: bij meerdere smart speakers in de toekomst kun je specifieke spraakopdrachten gebruiken per kamer per speaker
 7. Selecteer nu het juiste WiFi netwerk en verbind de Google Home met het netwerk
 8. Google vraagt vervolgens of er voice match ingesteld moet worden. Ik raad je aan dit te doen, zodat privacy gevoelige informatie alleen door jou opgevraagd kan worden (lees ook mijn Google Home Mini tips)
 9. Geef Google eventueel toestemming voor locatiegegevens. Ook dit raad ik aan: zo kun jij lokale informatie als het weer of verkeerssituaties opvragen via de Google Home
 10. Voeg tenslotte nog je favoriete mediaservices toe door deze aan te geven. Speel jij het liefst muziek via Spotify af? Selecteer deze dan bij standaard muziekdienst. Als jij vraagt aan Google om een specifiek nummer af te spelen, gebruikt Google hiervoor deze dienst

Je hebt de Google Home speaker nu succesvol geïnstalleerd. Hij is klaar voor gebruik!

google nest hub

Google Nest hub mag niet ontbreken!

Wanneer je slimme apparaten hebt van Google mag een de Nest Hub niet ontbreken. De Nest Hub zorgt voor overzicht in je smart home, zo zie je welke apparaten er actief zijn en wat de status hiervan is. Ook kun je de Nest Hub gebruiken als spraakassistent en voor het afspelen van muziek.

Optionele Google Home instellingen bij installeren

Als je klaar bent met de installatie, krijg je een overzicht te zien van de door jou gemaakte instellingen. Hier kun je eventueel nog wijzigingen doorvoeren of aanvullende instellingen verrichten. Drie hiervan zijn belangrijk en dusdanig interessant, dat ik ze even voor je op som:

 • Standaard TV kiezen: je hebt de mogelijkheid om een specifieke televisie als standaard TV te kiezen. Dit is handig als je een Chromecast hebt gebruikt bij je smart TV en deze wilt bedienen met spraak. Door een TV in te stellen als standaard TV, hoef je niet meer telkens de naam van de TV te zeggen, bijvoorbeeld ‘Televisie Woonkamer’
 • Uitvoerende speakers: je kunt op andere gekoppelde speakers het geluid van Google Home af laten spelen. Dit kan handig zijn als jij betere geluidsapparatuur hebt staan en Google Home enkel wilt gebruiken voor het bedienen of navigeren met spraak. Als je Sonos speakers hebt, is het ook slim om Robbert zijn blog te lezen over Sonos koppelen aan Google Home.

Opmerking: Google Home Mini installeren gaat hetzelfde

Heb jij een Google Home Mini? Dan hoef je niet op zoek te gaan naar een ander stappenplan. Bovenstaande stappen zijn namelijk voor elke smart speaker van Google hetzelfde, dus ook voor een Google Home Mini installeren. Ik heb deze noot extra toegevoegd, omdat hier vragen over zijn ontstaan.

Google Home installeren op PC of laptop?

Bij het gebruik van Google Home op kantoor of tijdens het werk, kan al snel de wens bestaan om de smart speaker te koppelen met een laptop of computer. Ik heb me daarom verdiept in de mogelijkheden voor Google Home installeren op PC of laptop. Net als bij het de installatie op een smartphone of tablet heb je natuurlijk een Google Home speaker nodig, een Google Account en een laptop of PC die zich op hetzelfde netwerk bevindt als de Google Home speaker.

 1. Download de nieuwste versie van Google Chrome op je PC
 2. Open Google Chrome en klik op de drie puntjes rechtsboven in het scherm
 3. Druk vervolgens op ‘Casten…’ en klik daar de Google Home smart speaker aan die je wilt gebruiken
 4. Tijdens het Casten kun je ervoor kiezen om een bestand te streamen (bijvoorbeeld een muzieknummer) of actief tabblad te casten (bijvoorbeeld bij het gebruik van YouTube)

Installeren lukt niet: wat nu?

Er zijn tal van oorzaken te benoemen waarbij er problemen voor kunnen komen bij de installatie. Wanneer Google Home installeren niet lukt, raad ik je aan om de volgende zaken te controleren:

 • Check of de smartphone, tablet of PC waarmee je wilt installeren op hetzelfde wifi netwerk te vinden zijn als de Google Home speaker
 • Controleer of je gebruik maakt van de laatste versies van de Google Home app (en Google Chrome in het geval van installeren op de PC)
 • Bekijk of de Google Home speaker wel goed is aangesloten op het netstroom
 • Check of de microfoon wel ingeschakeld is (wellicht is de koppeling al gemaakt, maar reageert de speaker niet doordat de microfoon is uitgeschakeld)

Mochten bovenstaande zaken allemaal kloppen en als het installeren niet lukt, dan kan Google Home resetten ook vaak een oplossing bieden. Hou hierbij wel rekening met het feit dat gekoppelde apparaten, ruimtes, groepen en overige instellingen verloren zullen gaan.

Ook is het mogelijk om de Google Home app op je pc te krijgen, hiervoor hebben we een Google Home app op pc stappenplan voor geschreven. Na het uitvoeren van dit stappenplan kun je de Google Home app gebruiken op je laptop of pc.

google nest hub

Google Nest Audio speaker

Google Mini speakers zijn ideaal om elke kamer te voorzien van een spraakassistent. De sound van de mini is niet heel goed, wil je beter sound dan kun je beter kiezen voor de Google Nest audio. De Google Nest Audio is flink verbetert qua sound en is ook laaggeprijsd.

2 comments
 1. Het is mij gelukt een mini te installeren . Maar de reden van de nieuwe instalatie is een nieuwe modem. De mini werkt maar de lampen doen het niet meer.
  Weet u een oplossing??

  1. Hoi Andre,

   Is bij het installaren van de nieuwe modem ook een nieuw wachtwoord ingesteld? Dit zou misschien een reden kunnen zijn dat je lampen niet meer werken.
   Ps. wat voor lampen zijn het? Wellicht is het slim om ze te resetten.

   Groeten,
   Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

▲ Sonos smart speaker ter illustratie © Unsplash Vroeger was Sonos dus alleen te gebruiken met een wifi netwerk,…
Lees meer

HomeWizard Domotica

HomeWizard is het centrale punt voor huisautomatisering, zo kun je met HomeWizard je huis besturen met je smartphone, tablet of computer. Het handige van van HomeWizard is dat er naast een standaard app ook een handige webapp is. Op je computer kun je dan ook je smart home apparaten bedienen en handige scenes maken.
Lees meer