Homey review

Onze ervaring met de Homey van Athom

athom homey review
Home » Smart home reviews » Homey review

Homey is in de smart home wereld een van de bekendere smart home controllers. Athom, het bedrijf achter Homey, heeft gezorgd voor een apparaat wat met meer dan 50.000 apparaten te koppelen is. Dankzij verschillende radio’s onder de motorkap kunnen gebruikers apparaten met verschillende smart home protocollen eenvoudig met elkaar verbinden. Afgelopen week hebben wij de nieuwe Homey 2019 ontvangen en hebben we deze op allerlei factoren getest. In deze uitgebreide Homey review kom je te weten wat onze ervaringen zijn met deze smart home controller!

Functies van Homey

Een smart home is in onze ogen pas slim wanneer producten, diensten en apparaten met elkaar communiceren. Nog beter: wanneer complete processen in en rondom het huis volledig geautomatiseerd worden.  Echter zijn er tegenwoordig zoveel apparaten, platformen (denk aan Apple HomeKit, Google Home) en smart home protocollen dat het al snel kan veranderen in een smart-home-chaos.

Om orde te creëeren is het slim (en vaak ook nodig!) om gebruik te maken van een smart home controller. Zo hoef je niet tientallen applicaties op je telefoon te hebben voor het bedienen van verschillende apparaten, maar bedien je alles op een centrale plek.

review pluspunt koppelen met veel artikelen

Homey communiceert met heel veel apparaten door ondersteuning van 7 protocollen.

Homey biedt hiervoor handvatten: je kunt apparaten met verschillende smart home protocollen met elkaar koppelen, kunt eenvoudig processen automatiseren middels zogeheten ‘Flows’ en je bedient alle apparaten via een centrale applicatie. Laten we inzoomen en kijken naar de meest interessante eigenschappen.

De 5 meest interessante eigenschappen van Homey:

 1. Ondersteunt alle belangrijke protocollen: een van de meest opvallende eigenschappen van Homey is dat de controller meerdere smart home protocollen ondersteunt. Zonder teveel gedoe kan Zigbee niet met Z-Wave praten, maar met behulp van Homey kan dit op zeer eenvoudige wijze. Ook communicatieprotocollen als infrarood worden ondersteund.
 2. Meer dan 50.000 apparaten te verbinden: een ander interessante eigenschap is dat er zo’n 50.000 apparaten te verbinden zijn met Homey. Apparaten en producten van bekende tot minder bekende merken.
 3. Te bedienen middels voice integratie: Homey kun je eenvoudig bedienen middels spraak, gezien er voice integraties mogelijk zijn met Google Assistant en Alexa.
 4. Automatiseren van processen in en rondom het huis: de belangrijkste eigenschap is het kunnen aanmaken van Flows. Hiermee kun je processen automatiseren: denk aan wanneer je thuis komt en de radio, verlichting en televisie automatisch aangaan.
 5. Eenvoudig uit te breiden met apps uit de Homey Appstore: je bepaalt zelf wat er gekoppeld kan worden met Homey. Hiervoor heeft Homey een eigen Appstore, die vergelijkbaar is met die van Apple en Google. In de Homey Appstore zijn ontzettend veel applicaties te vinden die zowel door Athom zelf, als door gebruikers zijn ontwikkeld. Doordat Homey een open platform is, kunnen gebruikers zelf aan de slag met het ontwikkelen van apps die zij wellicht missen. Leuk weetje: meer dan drie kwart van de apps zijn niet gemaakt door Athom zelf.

Naast de belangrijke eigenschappen van Homey zelf, willen we ook nog het volgende uitlichten. Rondom Homey is er een complete community van gebruikers en ontwikkelaars die elkaar voorzien van advies, tips en weetjes. Het is fijn om te weten dat je daar altijd terecht kunt bij vragen, advies of hulp bij het gebruiken van de controller.

Pluspunten van Homey op een rij

Tijdens het testen van Homey zijn we over een aantal punten zeer te spreken. Zo zijn we niet alleen weg van enkele functionaliteiten van Homey; ook het oog wordt blij van de vriendelijk vormgegeven smart home controller. We hebben tijdens onze Homey review (van een paar dagen) een lijst bijgehouden met pluspunten en voordelen.

homey review design

Een van de grote pluspunten is het mooie design van Homey.

 • Creëert direct orde en overzicht in een smart home: zoals je wellicht zult merken bij een smart home beginnen, wordt het al snel een chaos aan koppelingen, triggers en te bedienen apparaten. Homey biedt direct overzicht en schept orde, doordat je apparaten nu centraal kunt koppelen en bedienen.
 • Koppelen van producten veel makkelijker: we hebben bij Smarthomeweb.nl soms nog wel eens wat moeite ervaren bij het koppelen van apparaten en producten. Als we deze zelfde koppelingen maken met Homey is het écht een stuk simpeler. Zo waren wij een tijd geleden in de weer met Sonos koppelen aan Google Home, waarbij we gebruik moesten maken van een Chromecast Audio en we maar enkele Sonos speaker modellen konden koppelen. Met Homey is deze koppeling zo gemaakt en kun je zelfs alle Sonos speakers koppelen. Naar aanleiding hiervan hebben we het artikel uitgebreid met mogelijkheden via Homey.
 • Er is opeens veel meer mogelijk: doordat Homey meerdere communicatieprotocollen ondersteunt, zijn er met een Homey veel meer mogelijkheden. Zigbee apparaten kunnen nu opeens gekoppeld worden met Z-Wave apparaten zonder lastige constructies of een zelfgemaakt script.
 • Minder gebruik van applicaties: het wel makkelijk om bijvoorbeeld je lichten via een applicatie te bedienen, maar wat als je smart home volhangt met sensoren, gadgets en apparaten die te bedienen zijn met een app? Dan heb je al snel meerdere apps op je telefoon staan die je allemaal nodig hebt om bijvoorbeeld apparaten op afstand uit te zetten. Met Homey kun je alles centraal bedienen en kun je in dit geval met één knop alles tegelijk uitzetten.
 • Een eigen Appstore vol met interessante apps: hier worden we echt blij van! Homey heeft een eigen Appstore, waar je allerlei apps vindt van Atom zelf, als van gebruikers. Door al deze apps kun je makkelijk apparaten koppelen en bedienen. Het fijne hiervan is dat je ook middels de Appstore inspiratie op kunt doen voor mogelijke koppelingen.
 • Fraai vormgegeven met mooie LED ring: Homey is bedoeld om in de kamer te staan. Hij dient immers onder andere infrarood te kunnen ontvangen en kan tv-kastjes vervangen door handige apps. Hierdoor hebben we het design ook beoordeeld bij onze Homey review. We vinden Homey er mooi uitzien: met name door zijn ronde vorm voelt het minder aan als een ‘technische’ gadget. Hoewel de LED ring best wel opvallend is, vinden wij dit wel een geinig effect hebben voor de woonkamer. Als je deze liever niet aan hebt staan, biedt Homey echter ook de mogelijkheid om hem te verminderen in lichsterkte of hem zelfs helemaal uit te zetten.

Minpunten van Homey in onze ogen

Naast de mooie pluspunten, zijn we in onze Homey review ook enkele minpuntjes tegengekomen. We zetten ze op een rij.

 • App draait niet mee op iPad: we hebben de Homey app getest op zowel een smartphone (iPhone 8) en een tablet (iPad Pro). Wat ons opvalt is dat de applicatie prima werkt en overzichtelijk is vormgegeven. Echter draait de applicatie niet automatisch mee bij het draaien van het scherm tablet naar een horizontale stand. Dit kan soms wat vervelend zijn als je de iPad op een standaard hebt staan in bijvoorbeeld de keuken. Echter kunnen we het minpunt wel weerleggen met het feit dat je normaal gesproken vaker Homey bedient via je smartphone.
 • Niet ‘direct’ met spraak te bedienen: het is makkelijk om een verbinding te maken met een voice assistant. In onze Homey review hebben we een koppeling gemaakt met Google Home (Mini model) en kunnen we Homey bedienen middels spraakodprachten. Zo kunnen we nu bijvoorbeeld onze Hue lampen aanzetten door dit via Google Home aan Homey door te geven. Juist, ‘via’: dit is waar we iets minder over te spreken zijn. Bij een spraakopdracht dien je bijvoorbeeld te zeggen “Hé Google, zeg tegen Homey zet alle lampen uit“.

Specificaties van de Homey

Bekijk in onderstaande tabel de specificaties van Homey die we op een rij hebben gezet.

Athom HomeyTestresultaten
Aantal te koppelen apparaten+ 50.000
CommunicatieprotocollenZigbee
Z-Wave
Infrarood
WiFi
Bluetooth
433MHz
868MHz
Afmetingen12 x 12 cm (rond)
Gewicht0,696 kg
Bereik40 – 50 meter binnenshuis

Conclusie Homey review

homey review en ervaringen

★★★★★

Ons oordeel over Homey

Wij zijn enorm te spreken over Homey. Eigenlijk zien we dit als een ‘never-ending’ review, omdat de mogelijkheden simpelweg eindeloos zijn. Tot op heden zijn we vooral te spreken over het kunnen koppelen van ongelooflijk veel apparaten die diverse smart home protocollen ondersteunen. Daarbij is de rust en het overzicht wat Homey creëert in een smart home een van de grootste pluspunten in onze ogen. 5/5 sterren voor dit smart home basisstation van Athom!

The following two tabs change content below.

Rob

Rob is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl. Hij is van jongs af aan gek op slimme gadgets en alles wat te maken heeft met het slimmer maken van producten en toepassingen. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste online ontwikkelingen, waarover hij schrijft op Smarthomeweb.nl en advies geeft aan lezers. Favoriete smart home merken? FIBARO en Homey!

Laatste berichten van Rob (toon alles)