Athom Homey

Homey + Google Home Mini

Athom Homey maakt het mogelijk om slimme apparaten met elkaar te koppelen die verschillende communicatieprotocollen spreken. Voor een slim huis met alle mogelijkheden kan Homey uitkomst bieden. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de mogelijkheden met Homey Pro en de nieuwe Homey Bridge.

Alle informatie over Athom Homey:

Wat is Athom Homey en wat kun je ermee?

Homey is een product van het software bedrijf Athom. Het doel van Athom is het makkelijker maken van het koppelen van slimme apparaten in huis, hiervoor hebben ze de Homey ontwikkeld. De Homey is een smart home controller waarmee je slimme apparaten van verschillende merken kunt koppelen.

Waarbij een smart home systeem vaak werkt met een beperkt aantal protocollen werkt Homey met veel verschillende protocollen, hierdoor kunnen verschillende apparaten van verschillende merken met elkaar communiceren.

Een voorbeeld: Het smart home systeem van Google Assistant communiceert met de protocollen met Z-wave en wifi. Wanneer een apparaat alleen communiceert met bijvoorbeeld Zigbee kan deze niet direct gekoppeld worden met Google Assistant. Hiervoor zou Homey een oplossing kunnen zijn en een tussen station die voor de verbinding zorgt, waardoor je het apparaat alsnog kunt koppelen met Google Assisant.

Ondersteunende protocollen Homey:

 • Zigbee (2.4 GHz)
 • Z-Wave (868 MHz)
 • Bluetooth (2.4 GHz)
 • WiFi (2.4 GHz)
 • RF (868MHz)
 • RF (433MHz)
 • Infrarood (430 THz)

Hoe werkt dit dan?

De Homey werkt met een centrale Homey app. Via deze app kun je apparaten en systemen met elkaar verbinden. Eerst installeer je het product met het eigen systeem, bijvoorbeeld smart speaker in de Google Home app, en vervolgens maak je een verbinding in de Homey app.

Wanneer je de apparaten gekoppeld hebt in de app kun je zogeheten Flows maken. Deze Flows zorgen ervoor dat apparaten op elkaar reageren. Wanneer iets gebeurt of geregistreerd wordt zal een apparaat hierop reageren. In de app kun je dit instellen als:

 • Als dit gebeurt: bijvoorbeeld het is 8:00
 • Dan gebeurt dit: dan gaan de rolgordijnen open

Bekijk onderstaande video om een beter beeld hiervan te krijgen. In deze video geeft Athom Homey zelf vijf interessante Flows weer:

Meest gebruikte en beste Homey apps

In de Homey app maak je gebruik van losse apps. Deze apps worden vaak gecreëerd en gemaakt door gebruikers die niet in dienst zijn van Homey (open source). De Homey Community is vrij groot en bij feedback over een bepaalde app sta je snel in contact met de ontwikkelaars ervan. Handig wanneer het je niet lukt om een bepaalde koppeling te maken bijvoorbeeld. Hieronder hebben we een top 10 gemaakt met de meest gebruikte en beste Homey apps. Per app laten we je zien wat de mogelijkheden hiermee zijn.

 1. Fibaro – Fibaro en Homey hebben een samenwerking. Dit zorgt voor dat de apparaten goed werken en dat de koppelingen makkelijk te maken zijn.
 2. KlikAanKlikUit –  De producten van KlikAanKlikUit zijn relatief laaggeprijsd en ook perfect te gebruiken met Homey.
 3. Philips Hue – Slimme verlichting mag niet ontbreken in een slim huis. De lampen van Philips Hue werken in onze ogen nog steeds het best.
 4. Sonos – Voor een goede sound in huis kun je gebruik maken van de speakers van Sonos. Het systeem van Sonos werkt erg goed en is eenvoudig te integreren met Homey.
 5. Google Assistant – Ook Google heeft veel slimme apparaten die je kunt gebruiken met Homey. Bijvoorbeeld de spraakassistent van Google.
 6. Xiaomi – Het Chinese merk Xiaomi heeft veel slimme producten die andere merken niet hebben, je kunt het zo gek niet bedenken. Ook de apparaten van Xiaomi werken goed in combinatie met Homey.
 7. Dyson – Dyson heeft slimme luchtreinigers. Koppel deze met Homey en met een slim raam. Te slechte luchtkwaliteit dan opent Homey automatisch je raam voor verse lucht.
 8. Spotify – Ook de app van Spotify is te gebruiken met Homey. Open je bijvoorbeeld je rolluik dan kun je automatisch Spotify aanzetten met je favoriete album.
 9. Ikea Tradfri – Sinds kort heeft Ikea ook een eigen smart home lijn: Ikea Tradfri. De slimme producten van Ikea zijn te koppelen met andere merken doormiddel van Homey.
 10. Nuki – Integreer het slimme slot van Nuki met Homey en maak de meest handige scenes. Wordt het slot vergrendeld zet dan bijvoorbeeld automatische de lampen aan in de gang.

Nieuw: Athom Homey Bridge

Athom Homey heeft een nieuwe Homey Bridge aangekondigd. Deze nieuwe Bridge is momenteel nog in Beta-versie, maar gaat zo’n € 69,- kosten. Een groot verschil met de Homey Pro die € 399,- kost. Met deze goedkopere Brigde wil Homey de drempel voor gebruikers verlagen.

Wel werkt de Homey Bridge iets anders en wordt alles in de cloud opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen dure hardware hoeft aan te schaffen, denk aan processors, werkgeheugen of opslaggeheugen. Je slaat alles op in de Cloud bij Homey. Om hiervan gebruik te maken dien je wel een abonnement af te nemen.

Homey bridge abonnement

Natuurlijk wilt Homey zelf ook wat verdienen en hebben ze zelf ook kosten voor alle cloud opslag etc. Daarom zitten er wel kosten aan het Homey abonnement, zo betaal je € 2,99 euro per maand voor het abonnement. Hiervoor kan je onbeperkt aantal koppelingen maken en kun je gebruik maken van Homey Insights en Homey Logic.

 • Mocht je dit eerst uit willen proberen dan kun je kosteloos tot 5 apparaten koppelen met de Homey Bridge.
homey bridge

Homey Bridge

De Homey Bridge is momenteel nog in Beta-versie. Wil je de Homey testen meld je dan aan voor de Beta.

Homey Pro verschil met Bridge

Naast de nieuwe Homey Bridge kun je ook nog gewoon gebruik maken van de Homey Pro. Qua functionaliteiten zit er weinig verschil in de Homey Pro en de Bridge, zo kun je nog gebruik maken van dezelfde apps en kun je dezelfde koppeling maken. Het verschil tussen de Homey Pro en Homey Bridge zit hem vooral in de opslag. Zo sla je bij de Homey Pro alles lokaal op en sla je bij de Homey Bridge alles in de Cloud op.

Het voordeel van intern alles opslaan is dat je zelf alles in de hand hebt en dat je privacy gegarandeerd is. Wel dien je dan apparatuur aan te schaffen wat erg prijzig kan zijn. Wanneer je gebruik gaat maken van de Homey Bridge zul je een abonnement aan moeten schaffen (bij meer dan vijf apparaten), kosten hiervoor zijn € 2,99 per maand. Hierbij staat wel alles in de Cloud van Homey en hoef je lokaal geen servers etc. te hebben draaien.

Athom Homey 2019 nog leverbaar?

Voorheen bood Athom Homey ook een Homey 2019 model aan. Deze 2019 versie was een iets goedkoper en koste € 299,-. Momenteel is dit model niet meer te koop en is alleen de Homey Bridge en de Homey Pro te koop.

Verschillen: Homey (2019) vs Homey Pro

Na de eerste versie Homey kreeg Homey twee nieuwe varianten de Homey 2019 en de Homey Pro. Hierbij was de Homey 2019 de goedkopere versie en koste € 299,-. Deze 2019 model had iets minder werkgeheugen en minder opslag. Voor grotere huizen met veel slimme apparaten was de Homey Pro dan de beste keuze.

homey pro

Homey Bridge

De Homey Pro is nog steeds te koop en blijft werkzaam. Wanneer je liever alles in eigen beheer wilt hebben en intern op wilt slaan is de Homey Pro nog steeds een goede keuze.

Is er een goede Homey alternatief?

Homey slaat een brug tussen verschillen smart home systemen. Wanneer je opzoek bent naar een alternatief voor Homey moet je kijken naar de communicatieprotocollen van het systeem. Momenteel zijn er nog geen andere alternatieven die dezelfde communicatie protocollen als Homey ondersteunen. Wel zijn er andere systemen die los van Homey kunt gebruiken en kunt zien als een alternatief. Kan interessant zijn wanneer je geen gebruik maakt of gebruik gaat maken van bepaalde producten.

Hieronder hebben we enkele Homey alternatieven op een rij gezet. Hierbij zie je ook direct met welke protocollen het systeem werkt en wat de mogelijkheden zijn.

 1. FIBARO – Communicatie protocol wifi en Z-Wave. Werkt ook met Amazon Alexa, Google Assitant en IFTTT (Fibaro Home Center 3).
 2. Google Assistant – Communicatie protocol wifi en Zigbee. Geen hub nodig, je kunt al starten met een Google Nest mini speaker. Tegenwoordig zijn veel merken al direct te koppelen met Google Assistant.
 3. Philips Hue – De lampen van Philips Hue werken met het communicatie protocol Zigbee. De Hue Bridge zorgt voor een wifi verbinding, waardoor je de lampen ook kunt koppelen met bijvoorbeeld Google Assistant.

Hierboven staan losstaande systemen waarmee je al goed uit de voet kunt. Toch zul je merken wanneer je het gehele huis wilt automatiseren dat sommige koppelingen niet mogelijk zijn. Vaak zijn deze wel op te lossen met IFTTT, maar toch werkt een koppeling met Homey het best.

Voordelen van Homey

Mocht je nog niet overtuigd zijn van Homey dan hebben we hieronder 6 voordelen opgesomd waarom Homey een interessante keuze is:

1. Meer dan 50.000 apparaten te koppelen

Momenteel is het met Homey mogelijk om 50.000 verschillende apparaten te koppelen. Dit kunnen veel slimme apparaten zijn, maar ook domme apparaten die je via Homey slim kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een speaker die werkt met een infrarood afstandsbediening.

2. Ondersteund veel smart home protocollen

Elke apparaat heeft zo zijn eigen communicatie protocol. Met dit protocol stuurt een apparaat gegevens uit of ontvangt deze. Homey spreek bijna elke taal (protocol) en zorgt daardoor voor een verbinding tussen apparaten.

3. Het is een mooie hub

Naast dat Homey ontwikkeld is voor veelzijdigheid is er bij de ontwikkeling ook rekening gehouden met het design van de hub. Vooral de nieuwe Homey Bridge is speciaal ontwikkeld voor neer te zetten in huis. Het apparaat ziet er goed uit (leuke en mooie Led-ring ook) en valt niet op in een huiskamer.

4. Alles in één app

Met Homey kun je alle slimme apparaten bedienen in één app. Lekker overzichtelijk en hoef je niet te zoeken naar een app om iets te bedienen.

5. Koppelen van apparaten is makkelijk

In de Homey-app kun je vrij makkelijk de juiste apps gebruiken. Ook zijn flows vrij makkelijk en overzichtelijk te maken. Hierdoor kun je vrij makkelijk een koppeling met elk product maken.

6. Te bedienen met voice assistant

Met Homey kun je elke spraakassistent gebruiken, zo kun kiezen voor Alexa, Google Assistant of Siri.

Homey bridge design

De nieuwe Homey Bridge ziet er strak uit!

Homey Pro installeren

Het installeren van de Homey Pro en Bridge is vrij makkelijk. Hieronder hebben we een simpele stappenplan hoe je Homey Pro moet installeren.

 1. Steek de voedingskabel in de Homey (achterzijde) en sluit de andere kant van de kabel aan op het stopcontact. Zorg hierbij dat je de Homey op een centrale plek in huis plaatst. Overal in huis kun je slimme apparaten hebben en je wilt dat deze een goede verbinding hebben.
 2. De LED ring van Homey zal nu oranje gaan schijnen. Als Homey is opgestart hoor je de controller zelf zeggen om naar Setup.athom.com te gaan, navigeer hier naartoe op je iPhone of iPad (laptop kan natuurlijk ook)
 3. Selecteer de gewenste taal (Nederlands of Engels)
 4. De installatie wordt nu gestart op Homey
 5. Na het installeren komt er op het setup scherm de vraag om een WiFi netwerk te selecteren. Koppel het juiste netwerk en voer je wachtwoord in. De LED ring van Homey zal nu blauw gaan schijnen.
 6. Wanneer de Homey succesvol verbonden is met het WiFi netwerk, zal de LED ring groen gaan branden. Druk op het setup scherm op ‘Volgende’, waarna de laatste update van Homey wordt geïnstalleerd.
 7. Lees vervolgens de licentievoorwaarden goed door en geef ‘Akkoord’
 8. Er wordt nu gevraagd of je al een Homey account hebt. Log in met je Homey account gegevens of maak een nieuw account aan.
 9. Na het inloggen met je Homey account komt er in het beeld ‘Homey’s stem aan het downloaden, bereid je voor voor een goed gesprek’. Wacht af tot deze download voltooid is.
 10. Wanneer de download voltooid is zal Homey zeggen dat hij klaar is om aan de slag te gaan!
 11. Download nu de Homey app op je smartphone of tablet (gratis voor iOS en Android) en log in met je account gegevens. Je Homey wordt nu automatisch gekoppeld met de applicatie.

Tip: schakel Homey tijdens het installatieproces nooit uit. Wanneer de LED ring roze kleurt is Homey bezig met een updates/installaties, wanneer je tussentijds de stekker eruit haalt, kan dit zorgen voor onherstelbare schade.

Tips voor na het installeren van Homey

 • Koppel Homey met Google Assistant: Homey is eenvoudig te bedienen met spraak met behulp van Google Assistant. Zo kun je via je smart speaker vragen om Homey zaken uit te laten voeren met apparaten die aangesloten zijn op de smart home controller.
 • Voeg je producten toe: ga op zoek naar producten binnen je huis die je aan kunt sluiten op Homey. Pas met het koppelen van apparaten en het maken van Flows geniet je van de vele voordelen.
 • Maak kamers aan: groepeer producten in verschillende kamers, zodat je per kamer instellingen kunt maken en bedienen.
 • Neem een kijkje in de uitgebreide App store van Homey: wist je dat Homey een eigen App store heeft? Niet alleen Homey zelf maakt interessante applicaties: ook gebruikers kunnen zelf apps maken doordat Homey een open platform is. Dit is onwijs interessant (meer dan de helft van de applicaties zijn gemaakt door gebruikers!).

Populair: Google Nest koppeling

google home koppelen aan homey

Een koppeling die vaak gemaakt wordt is de Homey Google Nest koppeling. Veel smart home gebruikers starten met een Google Nest speaker. Met Google Nest heb je ook direct een spraak assistent en kun je al wat slimme apparaten bedienen met spraak, bijvoorbeeld je slimme lampen van Philips Hue.

Vervolgens willen deze gebruikers veel meer koppelingen maken en dan komen ze erachter dat dit vaak niet kan en dat Google Assistant daarin beperkt is. Dan is de Homey een goede oplossing. Lees hier hoe je Google Nest koppelt met Homey.

Voorbeeld koppeling: Weerstation Homey

netatmo welcome homey

Producten van Netatmo werken ook goed met Homey waaronder deze camera of het Netatmo weerstation.

Met Homey kun je allerlei slimme scenes en scenario’s maken. Een weerstation kun je bijvoorbeeld integreren in je smart home en leuke koppelingen mee maken. Meet een weerstation bijvoorbeeld bepaalde factoren dan kun je apparaten hierop laten reageren, enkele voorbeelden:

 • Meet het weerstation dat het een warme dag gaat worden en komt de temperatuur boven de 25 graden, dan kun je automatisch de rolluiken naar benden doen wanneer dit behaalt word.
 • Meet de regenmeter dat er al twee dagen geen regen is gevallen, dan kun je automatisch het sproei-systeem activeren. Heeft het geregend dan kan het sproei-systeem een keer over slaan.

Dit zijn enkele toepassingen die je kunt gebruiken met een weerstation en Homey. Hieronder hebben we twee weerstations die je kunt gebruiken met Homey:

Netatmo Weerstation

Het Netatmo weerstation is te koppelen met Homey. Met dit weerstation meet je onder andere de temperatuur en luchtvochtigheid. Ook wordt dit weerstation geleverd met een binnenmodule, hierdoor kun je nog veel meer leuke koppelingen maken. Ook is dit station uit te breiden met een Netatmo regenmeter.

alecto ws 5500

Alecto WS-5500 weerstation

Het Alecto WS-5500 weerstation kan een koppeling maken met de Weather Underground app. Via Homey kun je deze gegevens vervolgens uit laten lezen en daar scenario’s mee maken.

Nieuwe Update Homey Zone Activiteit

Vorige jaar introduceerde Homey een nieuwe update: Zone Activiteit. Deze update maakt het voor gebruikers inzichtelijk wat de activiteiten in het huis per zone zijn, middels contact- of bewegingssensoren. Ook heeft Homey haar Flowcards geüpdatet en is het nu makkelijker om een nieuwe flowchart te maken en te bekijken.

Wat kun je met Homey Zone Activiteit?

Allereerst worden gebeurtenissen met Zone Activiteit per zone kenbaar, betreedt iemand bijvoorbeeld een zone dan krijg je hier een melding van. Wel dien je in desbetreffende zone een bewegingssensor of deur/contact sensor te hebben.

Het mooie van deze koppeling is dat wanneer iemand een kamer betreedt je een bepaalde flow actief kunt stellen en bij het verlaten van de kamer de flow op inactief kunt zetten. Slimme verlichting is hiervoor een handige actie, komt iemand een kamer binnen dan kun je automatische de lichten aan laten springen, verlaat iemand de kamer dan zullen ze automatische weer uit gaan.

Fibaro Motion Sensor – Homey bewegingssensor voor flow

Voor de Zone Activiteit van Homey kun je gebruik maken van de Fibaro Motion Sensor. Met deze Homey bewegingssensor weet het apparaat wanneer er iemand in de kamer is of deze verlaat. Met Homey Flows kun je handige scenes maken met verlichting of slimme radiatorknoppen.

Overzicht met Athom Homey Pro aanbiedingen

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien bij menig webshop, wordt Homey overal aangeboden voor de standaard prijs van € 399,-. Dit is bij alle smart home webshops hetzelfde. Echter zijn er wel wat interessante zaken om op te letten voor het toch scoren van een Homey aanbieding:

 • Let op Gratis verzending
 • Check algemene webshop korting
 • Ga op zoek naar voordeelbundels

Met name de voordeelbundels kunnen onwijs interessant zijn. Webshop Coolblue.nl heeft vaker van deze combi-deals, maar momenteel niet met de nieuwe versie van Homey of de nieuwe Homey Bridge.

Waar kun je het een Homey het beste kopen?

Niet alle webshops met smart home artikelen verkopen Homey. Wel kun je bij de grotere winkels terecht en uiteraard bij Athom zelf! We zetten de verschillende webshops waar je hem kunt aanschaffen op een rij met bijhorende webshop voordelen.

WEBSHOPVERKOOPPRIJS (PRO)VOORDEELBUNDELSGRATIS VERZENDING
Coolblue€ 399,-SomsJa
Mediamarkt.nl€ 399,-NeeJa
Bol.com€ 399,-NeeJa
Homey.app€ 399,-NeeJa
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts