Beveiligingscamera kopen: waar op letten?

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

Een van de voornaamste reden van het kopen van een beveiligingscamera, is om je huis beter in de gaten te kunnen houden. Met een slimme beveiligingscamera wordt het helemaal interessant: hiermee kun je overal ter wereld je huis in de gaten houden en vaak meldingen krijgen bij specifieke detecties.

beveiligingscamera kopen waar op letten

Beveiligingscamera ter illustratie © Pixabay

Voor je direct overgaat tot aankoop van een specifieke beveiligingscamera is het slim op een aantal zaken te letten. Zo is niet alleen de beeldkwaliteit van de camera belangrijk, maar ook de veiligheid van de beveiligingscamera zelf. Het laatste wat je wilt is dat de camera gehackt wordt en iemand anders mee kan kijken in jouw woonkamer. Een beveiligingscamera kopen waar moet je op letten? Bekijk alle zaken!
1. Let op de veiligheid van de beveiligingscamera

Uiteraard koop je een beveiligingscamera om je huis te beveiligen. Echter is de veiligheid van de camera zelf ook ontzettend belangrijk. Hiermee doel ik op de kans dat er ingebroken kan worden op jouw camera. Het is daarom raadzaam om je goed in te lezen over bijvoorbeeld de manier van opslaan van camerabeelden.

Daarbij is het altijd slim om te controleren of de beelden ‘in de cloud’ worden opgeslagen. Zo zijn jouw beelden altijd veilig: mocht een indringer de camera opmerken en deze meenemen, heb je alsnog de beelden.

2. Controleer welke gegevens gedeeld worden

Privacy staat op nummer een. Ook bij het kopen van een beveiligingscamera, waarbij er sprake kan zijn van zeer gevoelige beelden. Het gaat immers om jouw persoonlijke leefomgeving. Dit zijn beelden die we liever niet in handen zijn van grote Amerikaanse bedrijven.

Het is aan te raden om te controleren welke data allemaal verzameld wordt en welke eventueel gedeeld kan worden met derden. Zo ook voor beveiligingscamera’s met een audio-functie: neemt deze niet constant op?

3. Check de beeldkwaliteit van de camera

Een beveiligingscamera maakt het mogelijk om op een afstand je huis in de gaten te houden. Echter is het natuurlijk wel zinvol als je de beelden ‘goed en scherp’ kunt bekijken. Kijk daarom altijd naar de mate van beeldkwaliteit.
Hoewel het aantal megapixels en het aantal frames per seconden je een goede indicatie kunnen geven van de kwaliteit, raad ik je ook aan om reviews en ervaringen van eerdere kopers te lezen.

4. Controleer de slimme functies

Tegenwoordig zijn ook beveiligingscamera’s steeds slimmer. Iets wat zeker een voordeel is op het gebied van de beveiliging van jouw huis. Zo kun je onder andere genieten van:

  • Via je smartphone de beelden bekijken
  • Via een app met de ‘pan & tilt’ functie de camera roteren
  • Met behulp van een microfoon spreken via de beveiligingscamera
  • Koppelen met andere smart home producten

Wanneer je een goed beeld hebt van bovenstaande zaken, kun je voor jouw situatie bepalen of de beveiligingscamera slim genoeg is.

5. Ga voor de betere merken

Ik zie vaak beveiligingscamera’s voorbij komen die je voor een heel laag bedrag kunt kopen. In sommige gevallen soms wel voor minder dan de helft dan andere modellen van bekendere merken. Hoewel je dit erg interessant kan vinden, raad ik je toch aan om hier ver weg van te blijven.

Vaak zijn dit soort beveiligingscamera gemaakt door partijen die weinig kaas hebben gegeten van beveiliging. Er is vaak heel veel onduidelijkheid over wat er precies gedeeld wordt en in veel gevallen worden deze camera’s ook nog eens direct aangesloten op je WiFi netwerk. Ik hoorde onlangs in een online interview bij Hardware.info dat er zelfs speciale bots zijn op het web die dit soort aangesloten beveiligingscamera’s kunnen opsporen en binnen een half uur in kunnen breken op jouw systeem.

6. Kijk naar mogelijke koppelingen

Wanneer jij de wens hebt om de beveiligingscamera te koppelen met andere slimme producten in huis, dien je goed te letten op de mogelijke koppelingen. Maak je gebruik van Google Home als domotica platform? Kijk dan altijd of de camera dit platform ondersteunt!

Waarom dit zo belangrijk is? Om nog eventjes terug te komen op de slimme functies; vaak kun je andere apparaten in werking zetten met de data van de beveiligingscamera. Een goed voorbeeld hiervan is het automatisch af laten gaan van een piepsignaal op je Google Home, wanneer er ’s nachts beweging gedetecteerd wordt. Slim, handig en extra veilig!

7. Let op het smart home protocol

Bij het feit of het apparaat te koppelen is met andere smart home artikelen, is het extra aan te raden om het ‘smart home protocol’ te checken. Zoals ik net al aangaf is het af te raden om een beveiligingscamera te kopen die direct aangesloten wordt op het WiFi netwerk. Mocht dit wel zo zijn: maak dan altijd gebruik van een gast-netwerk, zodat jouw hoofdnetwerk uit de buurt blijft van het systeem.

Het is dan ook veel veiliger om te kiezen voor een camera die werkt met een smart home protocol. Dit is niet alleen veel veiliger doordat er vaak sprake is van een tussenstation (een bridge), maar is ook een stuk energiezuiniger. Voorbeelden van deze smart home protocollen zijn Zigbee en Z-Wave.

8. Ga na of je een abonnement nodig hebt

Als laatste belangrijke tip voor waar je op moet letten bij het kopen van een beveiligingscamera, is te controleren of je een abonnement dient aan te schaffen om gebruik te maken van alle functies. Zo kwam ik onlangs een goed voorbeeld tegen van een slimme deurbel met camera, waarbij je pas echt gebruik kunt maken van de gave functionaliteiten wanneer je een vast bedrag per maand betaalt.

Let op: het kan echter ook zo zijn dat een abonnement juist niet aan te raden is. Zo is een camera slimme deurbel zonder abonnement vaak een betere keuze, omdat de Nederlandse wetgeving regels heeft op het gebied van het filmen van eigendommen.

 Aanbieding!  
nest camera

Google Nest Cam Indoor beveiligingscamera met extra korting!

De Google Nest Cam Indoor beveiligingscamera is nu tijdelijk scherp afgeprijsd. Deze slimme beveiligingscamera is speciaal voor binnen en kan gekoppeld worden met apparaten die compatibel zijn met Google Nest.

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.