Zo maak je een schakelaar slim!

slimme schakelaar slim maken

▲ Alles wat je nodig hebt om je schakelaars slim te maken © Smarthomeweb

Ben je er helemaal klaar mee dat je slimme lampen hebt, maar dat iemand de lampen heeft uitgezet met de “gewone” schakelaar? Dit kan best irritant zijn want hierdoor kunnen scenario’s en tijdschema’s niet meer werken. Kom je bijvoorbeeld na een lange dag werken thuis, plof je lekker op de bank, Netflix aan en gaan. Na activeren van de Netflix licht scene kom je er achter dat iemand weer aan de schakelaar gezeten heeft en de lampen niet meer werken. Erg frustrerend want nu moet je weer op staan en naar de schakelaar lopen om hem alsnog aan te zetten.

Heb je ook last van dit probleem? In dit bericht hebben we dan speciaal voor jou een handige stappenplan hoe je dit probleem kunt voorkomen. Er is namelijk een manier hoe je de “domme” schakelaars op een eenvoudige manier slim kunt maken. Deze koppeling maken we met een paar kleine producten van Smartwares.

Wat heb je nodig voor dit stappenplan:

  • Slimme lampen (Smartwares of Hue)
  • Smartwares Link
  • Smartwares Wall Switch Converter

Waarom is het handig om je schakelaars slim te maken?

Veel slimme verlichting van Philips Hue of Innr draai je in de lampen in je huis. Deze lampen worden vaak aangezet met een schakelaar, denk bijvoorbeeld aan de lamp die boven je eetkamer hangt. Waarschijnlijk deed je deze lamp voorheen aan met een schakelaar. Slimme lampen dien je niet met een schakelaar aan te zetten maar met de app of met spraak. Wanneer deze wel met een schakelaar uitgezet worden, krijgen de lampen geen stroom meer en kunnen ze dus ook niet aan zonder de schakelaar aangezet worden.

Tot frustratie van vele komt het wel eens voor dat er in een smart home ook personen wonen die geen gebruik maken van de slimme manier van het aan- of uitzetten van lampen en maken gewoon gebruik van de oude schakelaar. Kom jij dan ’s avonds thuis en wil je de lampen aanzetten met spraak of via de app, dan zullen de lampen die uitgezet zijn met een schakelaar niet werken, omdat deze simpelweg geen stroom hebben.

De Wall Switch Converter kan daar verandering in brengen! Wanneer je gebruik maakt van de Wall Switch Converter van Smartwares kunnen de lampen uitgezet worden met de schakelaar en blijven de lampen gewoon in contact staan met stroom, zodat ze dus gewoon blijven werken.

Stappenplan installatie Wall Switch Converter

In dit stappenplan maken we gebruik van een Smartwares link, dit is het basisstation (smart home hub) van alle Smartwares producten. Alle producten van Smartwares koppel je aan de Smartwares Link, hierdoor kun je apparaten met elkaar koppelen, automatiseren en bedienen met je smartphone.

Ook maken we gebruik van de Smartwares Wall Switch Converter, deze ga je koppelen aan je schakelaar. Bij de converter zit ook een kroonsteentje, dit kroonsteentje zorgt ervoor dat het stroom doorgeleid wordt, waardoor de lampen onder stroom blijven staan. De converter koppel je aan de schakelaar en wanneer iemand de schakelaar gebruikt, zegt de converter als het ware tegen de lamp: ga uit of ga aan.

Volg onderstaande stappenplan:

  1. Installeer de Smartwares Link: sluit de Link aan op het nestroom en koppel hem aan je router.
  2. Download de HomeWizard Link app: download de HomeWizard Link app op je device en maak een account aan. Koppel dan Smartwares Link aan je account, dit doe je door de QR-code te scannen op de achterzijde van het product.
  3. Maak de converter klaar voor gebruik: bij de converter krijg je standaard een batterij geleverd, omdat de lichtschakelaar veranderd in een draadloze schakelaar krijgt hij zijn stroom nu van de converter. De batterij is heel makkelijk te plaatsen, draai het dekseltje er af en plaats de batterij.
  4. Haal het stroom er af: we gaan natuurlijk veilig te werk, haal daarom het stroom af van de groep waar de schakelaar mee gekoppeld is. Check voordat je begint nog even met een spanningsmeter of de spanning er echt af is.
  5. Verbind de juiste draadjes: haal de schakelaar van de muur af en haal de stroomdraadjes die er in zitten eruit en stop deze in het bijgeleverde kroonsteentje. Doe de twee draadjes van de converter in de schakelaar (waar eerst de andere draadjes zaten), zie voor meer duidelijkheid onderstaande afbeeldingen. Stop nu alles terug achter de schakelaar en plaats de schakelaar weer terug.

Ook handig om te weten

Nadat je bovenstaande installatie succesvol hebt uitgevoerd kun je een beetje testen of alles goed werkt. Maar naast dat je altijd gebruik kunt blijven maken van je slimme lampen heeft de converter nog een paar voordelen. Het is namelijk ook mogelijk om scenes aan te maken in de HomeWizard app en deze toe te wijzen aan een schakelaar. Wanneer de schakelaar dan één keer schakelt kun je bijvoorbeeld scene Netflix activeren en bij twee keer schakelen weer een andere scene.

De converter werkt ook met Philips Hue

Ook erg handig is dat de slimme lampen van Philips Hue te gebruiken zijn met de converter. Hier dien je dan wel de Hue Bridge te koppelen met de HomeWizzard app, hierdoor kun je de lampen van Hue gebruiken met de HomeWizzard app en met de Converter.

wall switch converter set

Dit heb je nodig voor het slim maken van je schakelaars

Dit heb je nodig om je oude schakelaars slim te maken. Dit is ook een goedkoper oplossing dan het vervangen van alle schakelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
bluetooth speaker koppelen aan laptop

Bluetooth speaker koppelen aan laptop (computer)

Hoe kun je op makkelijke wijze een JBL bluetooth speaker verbinden met een laptop? Deze vraag krijgen we zo vaak te horen dat we besloten hebben om er een compleet artikel aan te wijden. Ontdek hoe jij een bluetooth speaker kunt koppelen met een computer: zowel voor Windows als MacOS.
Lees meer
Speakers rechtstreeks op tv aansluiten

Speakers rechtstreeks op tv aansluiten

Niet alle luidsprekers kunnen rechtstreeks aan je televisie worden gekoppeld, in veel gevallen is een versterker noodzakelijk. Er zijn echter voldoende mogelijkheden om je luidsprekers direct met je televisie te verbinden.
Lees meer