Zigbee vs. Z-wave: wat is het verschil?

zigbee vs z-wave verschillen

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Zigbee vs. Z-Wave: de overeenkomsten

zigbee en z-wave mesh netwerk

Zowel Zigbee als Z-Wave zijn een mesh netwerk smart home protocol

Zoals ik in de inleiding al aangaf zijn zowel Zigbee als Z-Wave smart home protocollen. Een smart home protocol is eigenlijk de taal of frequentie waarop een slim apparaat kan communiceren en ontvangen.

Ontzettend laag in energieverbruik

Beide communicatieprotocollen gebruiken enorm weinig energie. In tegenstelling tot smart home producten die werken op WiFi, hoef je bij Zigbee en Z-Wave apparaten zelden de batterijen te vervangen. Daarbij zijn ze vaak draadloos te gebruiken! Met name door het feit dat ze relatief weinig data hoeven te versturen, is er sprake van een laag verbruik van energie.

Beide protocollen zijn een mesh netwerk

Zigbee en Z-Wave zijn beide mesh netwerken. Een mesh netwerk is een communicatienetwerk waarmee slimme apparaten ook onderling kunnen communiceren. Met smart home protocollen zonder mesh netwerk is het enkel mogelijk om te sturen en te ontvangen vanaf een smart home systeem (of smart home hub).

Een groot voordeel van zowel Zigbee als Z-Wave, is dat apparaten met deze protocollen nog steeds onderling kunnen communiceren wanneer de internetverbinding wegvalt. Hierbij moet een slim apparaat met Zigbee of Z-Wave wel als versterker of repeater ingesteld worden.

Zigbee en Z-Wave perfect voor smart home oplossingen

Beide smart home protocollen zijn met name ontwikkeld voor slimme toepassingen in en rondom het huis. Hierdoor zijn ze speciaal gemaakt om het koppelen en verbinden van apparaten makkelijker te maken. Ook kun je apparaten met een van de protocollen in stellen als ontvanger (receiver).

Zigbee vs. Z-Wave: de verschillen

z-wave is gesloten source protocol

Z-Wave is niet open source zoals Zigbee.

Uiteraard zijn er ook verschillen op te merken als ik Zigbee naast Z-Wave leg. Beide smart home protocollen hebben enkele verschillen die van invloed kunnen zijn op de keuze die je maakt. Ik zet alle verschillen op een rij.

Opensource vs. Gesloten platform

Z-Wave is ontwikkeld door een bedrijf, terwijl Zigbee een open source netwerk is (zie het als een WordPress CMS in vergelijking met een custom CMS). Met open source kunnen ontwikkelaars van smart home producten zelf aan de slag gaan met de mogelijkheden voor het Zigbee smart home protocol. Bij Z-Wave is het echter makkelijk om apparaten sneller met elkaar te verbinden, omdat de producten allemaal dezelfde chipset onder de motorkap hebben.

Hoeveelheid te koppelen apparaten

Als ik inzoom naar het aantal apparaten wat je aan kunt sluiten en kunt koppelen bij een van deze protocollen is er ook een duidelijk verschil zichtbaar. Bij Zigbee kun je meer dan 60.000 apparaten koppelen (damn!), hoewel dit bij Z-Wave er zo’n 200 kunnen zijn. Uiteraard is dit bij een normaal huishouden al ontzettend veel.

Smart home protocol merk gerelateerd

Ook is het interessant om mede te delen dat beide smart home protocollen gebruikt worden bij diverse merken. Het is maar net welk merk jij interessant vindt voor bijvoorbeeld je slimme verlichting of slimme thermostaat. Heb jij de voorkeur voor kwalitatieve smart home verlichting van Philips? Dan ben je gebonden aan Zigbee.

Stabiliteit van netwerk

Wanneer ik onderzoek doe naar de verschillen van Zigbee vs. Z-Wave op het gebied van de stabiliteit van het netwerk, lees ik veel over de sterktes van Z-Wave. Z-Wave maakt gebruik van de 868 mHz frequentie, terwijl Zigbee op 2.4 GHz zit. Het is dan ook best wel logisch waarom het Z-Wave netwerk stabieler kan zijn: op de 2.4 GHz frequentie van Zigbee vind je ook veel andere apparaten in huis. Dit is namelijk dezelfde frequentie als WiFi en Bluetooth.

 Black Friday 2022! 

Philips hue ambiance starterkit

Philips Hue Ambiance starterkit E27

Nog geen slimme lampen van Philips Hue, maar wil je dit wel? Dan kan deze Philips Hue starterkit een uitkomst voor je zijn. In dit pakket zit een bridge, schakelaar en twee E27 White Ambiance lampen. Ideaal om een start te maken met Philips Hue. Normaal betaal je voor deze set € 119,99, maar nu betaal je er € 64,99 voor.

Bekijk deze deal!

Zigbee en Z-Wave vergelijken

Om de overeenkomsten en verschillen van Zigbee en Z-wave overzichtelijk te laten zien, heb ik ze in onderstaande vergelijkingstabel op een rij gezet.

Smart home protocolZigbeeZ-Wave
Mesh netwerkJaJa
Netwerk open/geslotenOpen SourceGesloten
EnergieverbruikLaagLaag
Frequentie2.4 GHz868 mHz
Stabiliteit netwerkMinder dan Z-Wave, doordat Zigbee op zelfde frequentie zit als WiFi en Bluetooth.Beter dan Zigbee door andere frequentie dan WiFi en Bluetooth in huis.
BeveiligingGoedGoed
Aantal apparaten koppelen+60.000 apparaten+ 200 apparaten

Conclusie Zigbee vs. Z-Wave: welke is beter?

Op basis van bovenstaande vergelijking kan ik maar een conclusie maken: allebei de protocollen zijn een goede keuze. Het is maar net welk smart home merk jij prefereert voor een specifieke smart home oplossing. Ditzelfde geldt voor het smart home systeem: communiceert het gewenste smart home systeem enkel via de Z-Wave frequentie, dan is de keuze voor Z-Wave snel gemaakt.

Om voor jezelf een geschikte keuze te maken, kun je de volgende punten bekijken:

  • Let altijd goed op de frequenties bij het kopen van een smart home product
  • Ga na van welk merk jij straks smart home producten wilt kopen en check welk protocol deze ondersteunt
  • Er zijn ook smart home producten die beide protocollen ondersteunen
  • Wil je een smart office realiseren, dan kan de keuze voor Zigbee echter interessanter zijn vanwege de hoeveelheid aan te sluiten smart home artikelen
  • Lees altijd reviews en ervaringen van het koppelen van smart home artikelen; zelfs met twee Z-Wave of Zigbee ondersteunende apparaten kan het koppelen soms nog een probleem zijn
  • Hou er altijd rekening mee dat Z-Wave enkel kan communiceren met apparaten die Z-Wave protocol hanteren. Ditzelfde geldt voor Zigbee.

Mocht je naar aanleiding van deze Zigbee vs. Z-Wave vergelijking nog vragen hebben, kun je altijd contact met me opnemen! Bekijk hieronder nog een interessante video van een smart home demonstratie van Zigbee en ontdek mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts