Z1 Zigbee vs. ICS 2000

z1 zigbee vs ics 2000
Home » Smart home producten vergelijken » Z1 Zigbee vs. ICS 2000

Om KlikAanKlikUit producten te kunnen groeperen en te bedienen via je smartphone, is een controller noodzakelijk. Eerder schreef ik een artikel over Homey met KlikAanKlikUit koppelen, waarbij de verschillende mogelijkheden en voordelen van het koppelen direct zichtbaar werden. In deze vergelijking zetten we echter twee andere mogelijkheden op een rij: de Z1 Zigbee controller van Trust en de KlikAanKlikUit ICS 2000. In deze Z1 Zigbee vs. ICS 2000 zet ik de grootste verschillen van beide smart home controllers op een rij en kun je ze eenvoudig vergelijken op een aantal belangrijke factoren.

Verschillen tussen Z1 Zigbee en ICS 2000

Eigenlijk is het de Z1 Zigbee vergelijken met ICS 2000 ontstaan door vele vragen naar aanleiding van het artikel over KlikAanKlikUit bedienen met telefoon. Ik lichtte daar zowel de Z1 Zigbee van Trust als de KlikAanKlikUit ICS 2000 kort toe, maar ben verder niet diep ingegaan op de verschillen tussen deze twee controllers. Tijd om de belangrijkste factoren overzichtelijk met elkaar te vergelijken!

KenmerkZ1 ZigbeeICS 2000
CommunicatieprotocollenZigbeeZigbee
433MHz
Installatie moeilijkheidsgraadEenvoudigEenvoudig
IFTTT ondersteuningJaJa
Bediening via appJaJa
Stembesturing Google HomeJaJa
AfstandsbedieningNeeNee
Gewicht0,322 kg1 kg
Prijs€ 39,99€ 91,99

Z1 Zigbee en ICS 2000 vergelijken

Hoewel bovenstaande tabel veel overeenkomsten laat zien, zit er wel degelijk een groot verschil in het kunnen koppelen van KlikAanKlikUit apparaten. Ik zal de belangrijkste factoren tussen de Z1 Zigbeen ICS 2000 vergelijken.

  • Koppelen met KlikAanKlikUit apparaten: je kunt met beide controllers eenvoudig KaKu apparaten koppelen. Echter is hier wel sprake van het grootste verschil. Zo kun je met de Z1 Zigbee enkel Premium Line producten van KaKu koppelen, hoewel dit met de ICS 2000 ook kan met de Start Line producten van KlikAanKlikUit (433MHz assortiment).
  • De prijs van beide controllers verschilt: als je alleen nieuwe Premium Line KlikAanKlikUit producten hebt, is de keuze voor de Z1 Zigbee een betere; deze is immers zo’n kleine € 50 euro goedkoper dan de ICS 2000. Als je ook 433MHz producten hebt, is het verstandiger om die extra kosten wel neer te leggen, anders kun je deze apparaten niet koppelen.
  • Spraakondersteuning met Google Home: beide controllers zijn compatibel met Google Assistant, hierdoor kun je dus de gekoppelde apparaten aan zowel de Z1 Zigbee als de ICS 2000 met spraak bedienen via Google Home.
  • Installatie en set-up: bij zowel de KlikAanKlikUit ICS 2000 als de Z1 Zigbee bridge zijn de stappen voor het installeren en de set up stappen erg eenvoudig. Na een koppeling met de modem/router kun je eenvoudig je KaKu apparaten toevoegen en groeperen.

Z1 Zigbee vs. ICS 2000: welke is beter?

Om antwoord te geven op de vraag welke van de twee controllers beter is, dien je goed te kijken naar je huidige KaKu producten. Beide smart home controllers zijn een goede keuze als je enkel Zigbee communicerende KaKu apparaten hebt. Echter is de keuze voor een ICS 2000 noodzakelijk als je ook Start Line producten hebt.

In mijn ogen is echter de keuze voor een ICS 2000 beter. Mocht je op een later moment alsnog willen besluiten om je smart home aan te vullen met budget 433MHz KlikAanKlikUit producten, biedt de de ICS 2000 ondersteuning. Wanneer je kiest voor de Z1 Zigbee controller, ben je genoodzaakt om enkel Zigbee ondersteunde apparaten te kopen ter aanvulling van je slimme woning.

z1 zigbee bridge

Z1 Zigbee

De Z1 Zigbee is een opvallend voordelige keuze voor een controller voor je KaKu apparaten. Deze controller communiceert enkel en exclusief met Zigbee, waaronder de producten van de Premium Line van KlikAanKlikUit vallen. Vanwege de Zigbee ondersteuning kun je bijvoorbeeld ook Hue, Osram en IKEA Tradfri lampen toevoegen.

ics 2000

ICS 2000

De ICS 2000 van KlikAanKlikUit is een must-have als je je 433MHz KaKu apparaten wilt groeperen en bedienen via je je smartphone of tablet. Daarbij kun je hier ook je Premium Line artikelen mee bedienen en groeperen. Het is een mooie brug tussen 433MHz en Zigbee. Ook compatibel met merken als Philips Hue en Google Home. Kooptip: check het overzicht voor een KlikAanKlikUit ICS 2000 aanbieding.

The following two tabs change content below.

Rob

Rob is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl. Hij is van jongs af aan gek op slimme gadgets en alles wat te maken heeft met het slimmer maken van producten en toepassingen. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste online ontwikkelingen, waarover hij schrijft op Smarthomeweb.nl en advies geeft aan lezers. Favoriete smart home merken? FIBARO en Homey!

Laatste berichten van Rob (toon alles)