Z1 Zigbee vs. ICS 2000

Op het gebied van smart home controllers voor KlikAanKlikUit apparatuur springen er twee varianten tussenuit: de Z1 Zigbee bridge en de KlikAanKlikUit ICS 2000. Deze twee smart home basisstations zijn met name ontwikkeld om KaKu apparaten eenvoudig te kunnen bedienen via je smartphone.

Waar de Z1 Zigbee met name geschikt is voor de nieuwe Premium Line producten van KlikAanKlikUit, die communiceren via Zigbee, is de ICS 2000 ook geschikt voor 433MHz communicerende apparaten. Deze producten vallen onder de Start Line van KlikAanKlikUit.

Naast dit grote verschil zijn er nog meer verschillen te ontdekken, waarbij velen zich afvragen: “Welke kan ik het beste kiezen”. In deze vergelijking zet ik deze basisstations naast elkaar en licht ik de grootste verschillen uit. Als je weinig tijd om mijn uitgebreide onderzoek te lezen, bekijk dan direct mijn overzichtelijke conclusie van de vergelijking.

z1 zigbee bridge

Z1 Zigbee

Bekijk

ics 2000

ICS 2000

Bekijk

Mogelijkheden: Z1 Zigbee & ICS 2000

Het interessant om te kijken of de mogelijkheden verschillen bij deze twee smart home controllers. Voor beide varianten licht ik toe wat de mogelijkheden en wat je eigenlijk kunt met dit basisstation.

Z1 Zigbee mogelijkheden

De mogelijkheden van de Trust Z1 Zigbee bridge zijn met name gericht op het kunnen bedienen van KaKu apparaten met je smartphone of tablet. Door de KlikAanKlikUit producten te koppelen aan de Z1 Zigbee bridge, kunnen ze niet alleen bediend worden: ook kunnen deze gegroepeerd worden en kunnen er smart home scenario’s opgezet worden.

ICS 2000 mogelijkheden

Net als bij de Z1 Zigbee bridge kun je met de ICS 2000 KlikAanKlikUit apparaten koppelen en verbinden. Ook hierbij behoort bediening via de smartphone tot de mogelijkheden. De ICS 2000 is een geliefd smart home basisstations onder KaKu gebruikers, gezien deze controller hier speciaal voor gemaakt is.

Z1 Zigbee vs. ICS 2000: Ondersteuning

Of het nu gaat om een basisstation of een setje slimme lampen: kijken naar de ondersteuning is ontzettend belangrijk. Het kan zijn dat je reeds KaKu producten hebt aangeschaft en dat je met de keuze van een smart home controller ervan uit gaat dat deze producten ermee gekoppeld kunnen worden.

Dat is echter niet altijd het geval. Hoewel er smart home controllers zijn die met meer dan 7 protocollen kunnen communiceren (Athom Homey), zijn de meeste controllers geschikt voor een of maximaal twee smart home protocollen. Laten we kijken of er verschillen merkbaar zijn bij deze twee varianten.

Z1 Zigbee ondersteuning

Zoals de naam al doet vermoeden is de Z1 Zigbee bridge enkel bedoeld voor Zigbee ondersteunende apparaten. KlikAanKlikUit heeft een speciale (nieuwe) productlijn hiervoor opgezet, die beter bekend staat als de Premium Line. Je herkent de mogelijk te koppelen apparaten van KaKu aan de ‘Z’ in de productcode.

Hoewel KaKu ook veel apparaten, sensoren en actoren heeft die communiceren via 433MHz, is dit niet mogelijk met de Z1 Zigbee controller.

ICS 2000 ondersteuning

Net als de Z1 variant kan de ICS 2000 producten koppelen die Zigbee ondersteunen. In tegenstelling tot de Z1 Zigbee bridge, kan de ICS 2000 echter ook met 433MHz apparaten praten, wat ontzettend interessant is voor gebruikers van budget apparatuur. Hierbij kun je denken aan de KaKu deurbellen.

De 433MHz communicerende apparaten van KlikAanKlikUit staan beter bekend als de Start Line producten en kun je herkennen aan de productcode die begint met een ‘A’.

Specificaties & prijzen

Naast de verschillen in ondersteuning en mogelijkheden, is het natuurlijk ook interessant om de overige specificaties eens onder de loep te nemen. Hoe staat het met de afmetingen en het gewicht? En is er een groot verschil in prijs merkbaar?

KENMERKZ1 ZIGBEEICS 2000
CommunicatieprotocollenZigbeeZigbee
433MHz
Installatie moeilijkheidsgraadEenvoudigEenvoudig
IFTTT ondersteuningJaJa
Bediening via appJaJa
Stembesturing Google HomeJaJa
AfstandsbedieningNeeNee
Gewicht0,322 kg1 kg
Prijs€ 39,99€ 91,99

Z1 Zigbee en ICS 2000 specificaties vergelijken

Hoewel bovenstaande tabel veel overeenkomsten laat zien, zit er wel degelijk een groot verschil in het kunnen koppelen van KlikAanKlikUit apparaten. Ik zal de belangrijkste factoren tussen de Z1 Zigbeen ICS 2000 vergelijken.

  • Koppelen met KlikAanKlikUit apparaten: je kunt met beide controllers eenvoudig KaKu apparaten koppelen. Echter is hier wel sprake van het grootste verschil. Zo kun je met de Z1 Zigbee enkel Premium Line producten van KaKu koppelen, hoewel dit met de ICS 2000 ook kan met de Start Line producten van KlikAanKlikUit (433MHz assortiment).
  • De prijs van beide controllers verschilt: als je alleen nieuwe Premium Line KlikAanKlikUit producten hebt, is de keuze voor de Z1 Zigbee een betere; deze is immers zo’n kleine € 50 euro goedkoper dan de ICS 2000. Als je ook 433MHz producten hebt, is het verstandiger om die extra kosten wel neer te leggen, anders kun je deze apparaten niet koppelen.
  • Spraakondersteuning met Google Home: beide controllers zijn compatibel met Google Assistant, hierdoor kun je dus de gekoppelde apparaten aan zowel de Z1 Zigbee als de ICS 2000 met spraak bedienen via Google Home.
  • Installatie en set-up: bij zowel de KlikAanKlikUit ICS 2000 als de Z1 Zigbee bridge zijn de stappen voor het installeren en de set up stappen erg eenvoudig. Na een koppeling met de modem/router kun je eenvoudig je KaKu apparaten toevoegen en groeperen.

Conclusie: Z1 Zigbee vs. ICS 2000, welke is beter?

Om antwoord te geven op de vraag welke van de twee controllers beter is, dien je goed te kijken naar je huidige KaKu producten. Beide smart home controllers zijn een goede keuze als je enkel Zigbee communicerende KaKu apparaten hebt. Echter is de keuze voor een ICS 2000 noodzakelijk als je ook Start Line producten hebt.

In mijn ogen is echter de keuze voor een ICS 2000 beter. Mocht je op een later moment alsnog willen besluiten om je smart home aan te vullen met budget 433MHz KlikAanKlikUit producten, biedt de de ICS 2000 ondersteuning. Wanneer je kiest voor de Z1 Zigbee controller, ben je genoodzaakt om enkel Zigbee ondersteunde apparaten te kopen ter aanvulling van je slimme woning.

z1 zigbee bridge

Z1 Zigbee

De Z1 Zigbee van Trust is een smart home controller die het mogelijk maakt om verschillende apparaten met je telefoon of tablet te bedienen.

Bekijk

klikaanklikuit ics2000 basisstation

KlikAanKlikUit ICS-2000 Octopus

De ICS 2000 van KlikAanKlikUit is een must-have als je je 433MHz KaKu apparaten wilt groeperen en bedienen via je je smartphone of tablet. Het is een mooie brug tussen 433MHz en Zigbee, daarnaast zijn merken als Philips Hue en Google Home ook te koppelen aan dit systeem.