Uitgelicht: Xiaomi Aqara

Maarten Reijneveld Laatste update: 28-10-2021

Xiaomi biedt onder de naam Xiaomi Aqara in samenwerking met Aqara, een Chinese smart home fabrikant, meerdere smart home producten aan. Onder Xiaomi Aqara vallen onder andere een hub, sensoren, slimme schakelaars en slimme stekkers. In deze blog zoomen we in op Xiaomi Aqara en kijken we wat het is en wat je ermee kan.

xiaomi mi store Nederland

Afbeelding ter illustratie © Xiaomi

Xiaomi Aqara is een samenwerking van Xiaomi en Aqara die samen meerdere smart home producten aanbieden. Xiaomi Aqara producten zijn over het algemeen smart home producten voor een betaalbare prijs. Het meest uitspringende product is de Xiaomi Aqara hub, dankzij deze hub kan je meerdere smart home producten met elkaar koppelen en bijvoorbeeld je slimme lamp met je bewegingssensor laten samenwerken.

Xiaomi Aqara Hub wat is het en wat kun je er mee?

De Xiaomi Aqara Hub is een verbindingshub die werkt via het Zigbee protocol. Op deze slimme Hub kan je 32 verschillende apparaten aansluiten. Doordat de verbindingshub via Zigbee werkt heb je geen last van een wel of niet werkende wifi verbinding en heb je dus altijd toegang tot jouw slimme apparaten. De Hub werkt via de Aqara home app, hier kan je meerdere Aqara producten met elkaar verbinden en laten samenwerken. Je kunt hier scenario’s maken om je slimme apparaten optimaal te gebruiken.

Naast dat de Hub werkt als verbindingshub is het apparaat ook in te zetten als (nacht)lamp en alarm of deurbel. Er zitten kleine lampjes op de Hub die in 16 miljoen verschillende kleuren kunnen schijnen. Je kunt de Hub ook gebruiken als deurbel of alarm doordat er een kleine speaker ingebouwd zit die geluid kan maken wanneer dat moet.
Je installeert de Xiaomi Aqara Hub eenvoudig doordat aan de verbindingshub direct een stekker zit welke je zo in het stopcontact kan steken, waarna je de installatie in de Aqara app voltooid. De smart hub ondersteunt 4 verschillende talen: Engels, Chinees, Koreaans en Russisch. Als de installatie voltooid is kan je je apparaten via spraakbediening besturen met bijvoorbeeld de spraakassistent Amazon Alexa of Google Assistant.
xiaomi aqara hub

Xiaomi Aqara Hub – verbindingshub

Koppel je (Aqara) smart home producten met de hub en maak groepen om slimme producten te laten samenwerken. Vervolgens kan je je slimme apparaten via de app of met spraakbediening besturen.

Wat zijn de mogelijkheden met Xiaomi smart home?

Met Xiaomi smart home zijn er tal van mogelijkheden, dit omdat het aanbod van Xiaomi enorm is. Zo hebben ze de voor de hand liggende smart home producten zoals bijvoorbeeld een smart speaker, een slimme stekker, een slimme schakelaar, een slimme beveiligingscamera en een slimme lamp. Maar Xiaomi heeft ook veel bijzondere producten zoals een smart airfryer, een slimme step of een slimme rijstkoker. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Het mooie hieraan is dat je dankzij de smart hub producten met elkaar kunt samen laten werken. Zo kan je een bewegingssensor laten verbinden met een slimme lamp waardoor je in kunt stellen dat de lamp aangaat wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Zo zijn er nog veel producten die je samen kunt laten werken, de beste manier is om ermee aan de slag te gaan en erachter te komen wat bij jou past.

Verschillende producten die werken met de Aqara hub

Er zijn veel producten die samen kunnen werken met de Xiaomi Aqara Hub. Hieronder een aantal voorbeelden van smart home producten die je kunt koppelen met de smart hub:

Xiaomi Aqara motion Sensor

De Xiaomi Aqara bewegingssensor is de perfecte beveiliging voor jouw huis. De bewegingssensor heeft een omgevingslicht ingebouwd zitten die aangaat als er beweging wordt gedetecteerd. Daarnaast krijg je een melding in de Aqara app wanneer er een beweging plaats heeft gevonden.

Xiaomi Aqara temperature sensor

De temperatuur en vochtigheidssensor van Xiaomi geeft je een goed beeld over het binnen- en buitenklimaat van jouw woning. Via de Aqara app kan je aflezen wat de huidige temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk is. Je kunt via de app in de gaten houden of de temperatuur in je huis goed is en aangeven dat je een melding krijgt wanneer er een flinke stijging of daling te zien is. Op deze manier kan je een probleem voortijdig herkennen, bijvoorbeeld wanneer de verwarming stuk is gegaan en je al snel een melding krijgt van een grote temperatuurdaling.

Xiaomi Aqara Switch

De Xiaomi Aqara Switch maakt een normale wandschakelaar een slimme wandschakelaar. Achter de huidige schakelaar monteer je de Xiaomi Aqara Switch waardoor je je ‘domme verlichting’ als slimme verlichting kunt gebruiken. Je kunt via de app je verlichting aan- en uitzetten en tijdschema’s instellen. Het is ook mogelijk de slimme wandschakelaar met spraak te bedienen.

Xiaomi Aqara Cube

De Xiaomi Aqare Cube is een slimme kubus die fungeert als afstandsbediening van maximaal 6 slimme apparaten of 6 slimme groepen. Je kunt de kubus 6 verschillende ‘acties’ meegeven waarop de kubus dan reageert. De 6 acties zijn schudden, tikken, dubbeltikken, draaien, 90° roteren en 180° roteren. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de lichten uitgaan als je met de Aqare Cube schudt.

Xiaomi Aqara Smart plug

De Xiaomi Aqara smart plug maakt je huidige niet slimme apparaten slim. Door de smart plug in je stopcontact te steken en daarin je apparaat kan je het apparaat via de app of spraakbediening aan- en uitzetten.

Wil je meer informatie over Xiaomi, dan raden wij aan om een kijkje te nemen bij onze Xiaomi adviesgids.

Meer smart home artikelen

philips hue lamp niet bereikbaar, wat te doen
nuki smart lock 3.0 review
Beste beveiligingscamera zonder abonnement
black friday- tink 2021
robotstofzuiger kiezen
binnenkort verkrijgbaar netatmo slimme koolmonoxidemelder
xiaomi mi tv stick
xiaomi mi store Nederland
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *