banner tink

Alles over een wifi Mesh Router

Een wifi mesh router is onmisbaar in een smart home met veel verschillende apparaten. De systemen staan dan ook wel bekend als een smart home router. Met een wifi mesh router, ook wel een wifi mesh systeem genoemd, kun je genieten van een sterke verbinding door je hele woning. Een mesh systeem bestaat altijd uit minimaal drie individuele stations, ook wel nodes genoemd, die constant met elkaar in contact staan. De wifi verbinding wordt bij een mesh netwerk constant doorgestuurd van en naar individuele wifi zenders. Door de specifieke nodes op strategische plekken te zetten heb je op zolder net zo’n sterke wifi verbinding als naast de router.

Ik merk dat er echter nogal snel heel wat vragen ontstaan bij een wifi mesh router. Wat zijn de beste keuzes? Waar moet je op letten als je een wifi mesh router gaat kopen? In mijn nieuwe adviesgids leg ik je alles uit! Bekijk mijn selectie met de beste wifi mesh systemen in mijn ogen en ontdek belangrijke zaken waar je goed op moet letten!

wifi mesh router

Index: Wifi mesh router

Beste keuze: TP-Link Deco M9 Plus

Wij bestempelen de TP-Link Deco M9 Plus als beste keuze. Deze wifi mesh router scoort goed binnen smart homes vanwege ingebouwde Zigbee en Bluetooth ondersteuning. De nodes zorgen voor een complete wifi dekking in het hele huis en je kunt gebruik maken van ouderlijk toezicht om internetgedrag voor kinderen te beveiligen.


TP-Link Deco M9 Plus

De TP-Link Deco M9 Plus wifi mesh router bemachtigde het Very Smart Choice Award. Dit vanwege de goede en stabiele verbinding binnenhuis, de ondersteuning binnen een smart home én de prijs.


Supersnelle verbinding met ondersteuning voor Zigbee: een goede combinatie voor binnen een smart home.
– Rob Tigchelaar, mede-oprichter Smarthomeweb.nl

Meer goede keuzes ontdekken? Wij doen constant uitgebreid onderzoek naar de beste keuzes. Bekijk onze top 10 met beste WiFi Mesh router keuzes.

Mesh router kopen: mijn tips

Bij het kopen van een nieuwe mesh router voor binnen je smart home, zijn er aantal zaken waar je altijd goed op moet letten. Zo is de snelheid van het mesh systeem een factor die je in mijn ogen flink mee moet wegen bij het maken van een keuze. Op basis van vragen van eerdere lezers en mijn ervaring, heb ik een lijst met handige kooptips op een rij gezet voor bij een mesh router kopen!

  • Check de WiFi snelheden (Mbps): het is altijd aan te raden om goed te letten op de WiFi snelheid van de verschillende systemen. Wanneer jij een mesh netwerk aanlegt wil je natuurlijk maximaal genieten van een stabiele en snelle verbinding. De WiFi snelheid wordt aangegeven in Mbps. De Mpbs van mesh systemen varieert meestal van 1000 tot 2000. Bij snelheden boven de 2000 geniet je gegarandeerd van een snelle verbinding, maar rond de 1200 is voor de meeste huishoudens al prima.
  • Kijk naar mesh systeem met ingebouwde smart home hub: ik raad je sterk aan om hier op te letten. Steeds vaker worden mesh netwerken ingezet als smart home hub. Met andere woorden: je kunt ze gebruiken als de centrale spil binnen je smart home! Een goed voorbeeld hiervan is de TP-Link Deco M9 Plus! Koppel je apparaten aan het veilige mesh netwerk en beheer alles centraal.
  • Ga na van welke frequentie er sprake is: vaak vind je bij WiFi mesh systemen de frequenties (Simultaneous) Tri of Dual-band. Beide zijn een prima keuze, het is maar net wat je nodig hebt. Dualband is wat goedkoper, maar prima bij gebruik van weinig 5Ghz apparaten. Gebruik je wel veel apparatuur op de 5Ghz frequentie? Dan is een upgrade naar Triband zeer geschikt: hiermee geniet je van hogere WiFi snelheden.
  • Check het aantal nodige nodes: het is slim om eerst na te gaan hoeveel nodes je minimaal nodig hebt voor jouw woning. Het is aan te raden om dan pas op zoek te gaan naar een pakket: vaak kun je voordelige pakketten kopen met meerdere modules. Goedkoper dan wanneer je ze apart zou kopen voor een eventuele uitbreiding.
  • Controleer mogelijke ondersteuning: er zijn mesh netwerken met nodes die aan te spreken zijn met Alexa. Of mesh systemen die je eenvoudig kunt beheren en installeren middels een speciale app voor je smartphone. Controleer altijd de ondersteuning: is jouw software compatibel met de app?

nodes wifi mesh netwerk

Functies van een WiFi mesh router

Een WiFi mesh router is een ontzettend belangrijk onderdeel van een smart home. Je kunt het vergelijken met de fundering van een huis: je kunt pas genieten van een smart home met een stabiel netwerk door het hele huis. Een WiFi mesh router heeft veel interessante functies die we graag met je delen.

  • Groot WiFi netwerk creëeren: met een WiFi mesh router, kun je een mesh-netwerk opzetten. Hiermee kun je een veel groter bereik realiseren, dan bij een standaard WiFi netwerk.
  • Meerdere draadloze netwerken tegelijk opzetten: bij diverse mesh routers kun je meerdere draadloze netwerken tegelijk  opzetten, zo kun je zaken van elkaar scheiden en de veiligheid van je hoofdnetwerk waarborgen.
  • Stabiliteit van netwerk waarborgen: doordat er sprake is van een mesh-netwerk, is er met een WiFi mesh router straks door het hele huis sprake van een goede en stabiele verbinding.
  • Uit te breiden met extra stations: een van de meest interessante functies is de mogelijkheid om het mesh netwerk eenvoudig uit te breiden. Zo kun je aparte stations kopen die je makkelijk kunt koppelen met je huidige mesh netwerk.

Voordelen van een mesh netwerk

Door de verschillende handige functies geniet je met een mesh router van veel verschillende voordelen. Met name bij de wens voor een smart home is een WiFi router voor een mesh-netwerk een zeer goede keuze.

  • Overal stabiel netwerk: je geniet overal in huis van een stabiel netwerk. Je kunt de verschillende stations strategisch plaatsen, zodat je echt in elk hoekje geniet van een sterke verbinding.
  • Snellere WiFi: door het mesh-netwerk principe geniet je overal in huis van een supersnelle verbinding, en hoef je dus niet meer vlakbij de router te zitten.
  • Perfect voor smart home: een mesh-netwerk is met name interessant voor een goedwerkende smart home, waarbij er vaak door het hele huis apparaten staan die met elkaar kunnen communiceren.
  • Netwerk is makkelijk uit te breiden: kom je erachter dat er op zolder of een andere ruimte alsnog geen sterke verbinding is? Dan kun je eenvoudig het mesh-netwerk uitbreiden met een extra station.

google multiroom wifi

Google Multiroom Wifi is een goed voorbeeld van een mesh systeem wat je uit kunt breiden.

google wifi multiroom mesh

Voordeel: Google WiFi Triple Pack

Het Google Multiroom WiFi mesh systeem is voordeliger als je een pakket met drie nodes aanschaft, dan wanneer je ze apart zou kopen. Google WiFi is een van de makkelijkste en meest eenvoudig te installeren mesh netwerken.

Bekijk

Toen Rob mijn een tijdje geleden vroeg of er ook goedkope alternatieven op de markt waren voor een WiFi mesh netwerk, ben ik op onderzoek uitgegaan. Al snel ben ik uitgekomen bij D-Link. Het COVR Mesh WiFi systeem is in vergelijking met andere smart home routers een stuk voordeliger, hoewel er ook zeker sprake is van stabiliteit en een snelle WiFi verbinding.

Onlangs heb ik de oplossing van D-Link zelf geïnstalleerd om te ervaren hoe deze werkt en hoe snel de verbinding nu écht is. Ik was simpelweg benieuwd geworden na het lezen van een D-Link COVR mesh WiFi systeem Tweakers discussie en besloot de proef op de som te nemen.

Ik ben tot nu toe zeer tevreden. Eerlijk is eerlijk: wanneer ik veel apparaten gebruik binnen mijn smart home, merk ik wel dat er wat ingeleverd wordt op kwaliteit op het gebied van snelheid en stabiliteit.

d-link covr mesh wifi systeem

De D-Link COVR AC1200 is een prima oplossing voor een mesh netwerk voor een gemiddeld smart home. Dualband WiFi, dus ook 5GHz frequentie voor minder interferentie!

Bekijk bij Bol.com

Conclusie: is een smart home router noodzakelijk?

Als je een huis slimmer gaat maken kom je er al snel achter hoe belangrijk een stabiele WiFi verbinding is. Ook het feit dat het aansluiten van teveel apparaten op een specifieke apparaten kan zorgen voor interferentie zal snel duidelijk worden. Met een WiFi mesh netwerk worden dit soort problemen gelijk verholpen en zorgt je voor een stabiel netwerk, overal in het huis.

Naast de stabiliteit is het ook een dikke plus op het gebied van veiligheid en snelheid. Met name Triband WiFi mesh routers zijn aan te raden bij een wat grotere smart home: hierbij wordt er veelal gecommuniceerd op 5GHz in plaats van 2,4 GHz waar veel standaard apparaten op te vinden zijn.

In mijn ogen is een mesh netwerk onmisbaar in elke woning waar smart home producten te vinden zijn. Hoewel je nu nog weinig problemen zou kunnen ervaren, zul je heel snel opmerken dat bij het aanvullen van meerdere apparaten zo’n smart home router snel noodzaak wordt.

FAQ: Veelgestelde vragen over wifi mesh systemen

Met het bovenstaande advies proberen we je zo goed mogelijk te helpen bij het kiezen van een wifi mesh netwerk. Toch merken we dat er soms nog wat vragen zijn, de meest gestelde vragen hebben we hieronder voor je opgesteld en beantwoord.

Vervangt een wifi mesh netwerk de gewone router?

Nee, het wifi mesh netwerk sluit je aan op je huidige router. Met een ethernet kabel vind je het wifi mesh netwerk met de gewone router.

Wat zijn de benodigdheden voor een wifi mesh netwerk?

Voor het creëren van een wifi mesh netwerk heb je minimaal twee stations nodig. Vaak wordt een wifi mesh netwerk geleverd met drie stations. Wil je groter en beter bereik dan kun je altijd nog extra stations toevoegen aan het mesh netwerk.

Is het makkelijk om een wifi mesh netwerk te installeren?

Het installeren van een wifi mesh netwerk is vrij eenvoudig. Een station dient simpelweg aangesloten te worden met een ethernetkabel aan de huidige internet router. De aangesloten station dien je weer te verbinden met de ander stations

Wifi mesh netwerk draadloos of bedraad?

Vaak wordt er gekozen voor een Wifi mesh netwerk wanneer er op plekken in het huis geen internet verbinding is. Ook omdat er op deze plekken geen internetkabel aangelegd kan worden is het ideaal om te kiezen voor een Wifi mesh netwerk, deze is dus vaak draadloos. Alleen het eerste station wordt aangesloten met een kabel.

One comment
  1. Heb zelf hele goede ervaring met TP-Link Deco nodes. Maar heeft iemand dé gouden tip voor een juiste strategische plaatsing? Ik heb drie verdiepingen en 3 nodes. Nu heb ik de meeste internet nodig in de woonkamer, waar ikd us het liefst twee nodes plaats. Kan ik dan beter op de derde verdieping de derde node plaatsen of op de tweede verdieping?
    Ter info: op zolder is ook nog een klein kantoor, wat nu met corona veel gebruikt wordt.

    Ps. beneden zijn 2 nodes nodig vanwege dikke betonnen draagmuren.

    Alvast dank voor antwoord en of tips!

    Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *