banner tink

WiFi 6: alles wat je er over moet weten!

wifi 6

▲ Wifi router © Pexels

There’s a new kid in town: de nieuwe Wi-Fi standaard: WiFi 6! Officieel werd deze standaard echter al in 2018 door de Wi-Fi Alliance vrijgegeven. Hierna begonnen routerfabrikanten en andere bedrijven producten te ontwikkelen voor deze toekomstige . Zo zijn er ook al diverse smartphones en andere apparaten te vinden die geschikt zijn om met WiFi 6 te werken. WiFi 6 belooft een hogere snelheid, een hogere stabiliteit bij onderlinge communicatie, en vooral ook snelle toegang tot het internet voor meerdere apparaten tegelijk. In dit bericht lichten we WiFi 6 uit, wat is het, wat kun je ermee en hoe gebruik je het?

Inhoud van dit artikel

Wat is WiFi 6? (Voorheen 802.11ax)

Eigenlijk is WiFi 6 gewoon de nieuwe naamgeving voor laatste versie van een hele serie Wi-Fi-protocollen. Een protocol is een serie van afspraken vastgelegd in een document. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de router “dezelfde taal” spreekt als jouw smartphone bij dataoverdracht. In de Wi-Fi Alliance zetelen daarom alle betrokken partijen zoals router fabrikanten maar ook producenten van Smartphones zoals Apple. Samen zorgen ze ervoor dat de afspraken duidelijk worden vastgelegd in een norm: het Wi-Fi protocol. Zo weet iedereen waar die aan toe is bij de verdere ontwikkeling van de producten en de software die hiervoor geschreven moet worden.

Protocollen bestonden vroeger allemaal uit technische (werk)namen zoals 802.11 met daarachter één of twee letters. En juist het gebruik van die letters was niet altijd even duidelijk. Zo hebben we inmiddels 802.11a, 802.11g, en 802.11ac. Om er een paar te noemen. De logica ervan is voor de gemiddelde computergebruiker ver te zoeken, maar als je de naamgeving overlaat aan wetenschappers en nerds is dit het resultaat. De laatste versie heet officieel 802.11ax. Logisch toch?

De WiFi Alanice vond – terecht – dat de naamgeving beter kon. Ze heeft in 2019 besloten om in plaats van technische benamingen over te stappen op een ander systeem namelijk “Wi-Fi” plus een nummer. Eigenlijk zoals we gewend zijn van Windows, Apple en Samsung.

We plaatsen de historische ontwikkeling even in een kort overzichtje:

  • WiFi 1 (802.11b) 1999
  • WiFi 2 (802.11a) 1999
  • WiFi 3 (802.11g) juni 2003
  • WiFi 4 (802.11n) september 2009 (nog veel gebruikt)
  • WiFi 5 (802.11ac) uit 2014 (de populairste op dit moment)
  • WiFi 6 (802.11ax) uit 2018/2019
  • WiFi 6E (802.11ax) 2019 (ondersteuning van 6 GHz bandbereik! NIEUW)

De Wi-Fi Alliance ziet graag dat alle standaarden hun eigen logo meekrijgen, zodat de consument in een oogopslag kan zien welk type router of smartphone hij in handen heeft. De nieuwe Wi-Fi standaard geeft vooral de gebruikte frequentiebanden aan, en de snelheden. Met deze naamsverandering, die velen onterecht zien als pure marketing, hoopt de Alliance eindelijk duidelijkheid te scheppen voor de gemiddelde computergebruiker.

Hoe snel is WiFi 6?

In theorie is een WiFi 6 router ongeveer 3x sneller dan een WiFi 5 router. Echter dat wil allemaal nog niet zoveel zeggen. Onze internetsnelheid zal voorlopig nog niet hoger worden omdat dan ook het modem/router van de provider vervangen moet worden. De snelheid binnen het Wi-Fi netwerkje thuis zal echter wel zo’n 40% omhoog gaan. Dit komt doordat er nieuwe chips gebruikt worden die sneller zijn, maar ook door een nieuwe manier van dataoverdracht. Hierbij worden er via het WiFi 6 protocol tegelijkertijd meerdere datastromen opgezet.

Uiteraard kan dit de snelheid fors beïnvloeden. Het netwerk zal met WiFi 6 ook stukken stabieler zijn, zeker als je met meerdere personen het internet op wilt, of bij het streamen van films bijvoorbeeld via je NAS of dedicated media server. Het is wel belangrijk om te weten dat alle apparaten met het nieuwe Wi-Fi protocol moeten kunnen werken. Dus zowel de router of Access Point, als de NAS, en de laptop of tablet. De nieuwe iPhone 11 en de Samsung Galaxy Note 10+ zijn Wifi 6 compatibel, en andere hardware volgt momenteel in rap tempo.

In 2020 volgt ook nog het nieuwe WiFi 6E protocol. Dit wil zeggen dat apparaten met dit logo geschikt zijn overweg kunnen met de nieuwe 6 GHz frequentieband. Ja, je hoort het goed: er komt een nieuwe frequentieband bij voor Wi-Fi gebruik, de 6 GHz band met diverse kanalen. Naast 2,4GHz en 5,0 GHz hebben we straks dus ook 6 GHz. Het voordeel is dat 6 GHz hogere snelheden toestaat. Een nadeel is het bereik. Door een hogere absorptie op die frequentie is er meer demping als het signaal door muren moet. Er wordt stevig ingezet op nieuwe technieken zoals “beamforming” om deze nadelen op te vangen. Hierbij wordt het signaal van de antenne iets gebundeld. Je zou kunnen spreken van een kleine richtantenne waardoor meer vermogen in de juiste richting wordt gestuurd.

Waarvoor wordt WiFi 6 gebruikt?

WiFi 6 is een marketing term voor Wi-Fi protocol 802.11ax. Het is vooral bedoeld om met hogere snelheden te kunnen werken. Je hebt een betere ondersteuning voor MIMO , (multiple in- multiple out) ofwel meerdere apparaten die tegelijk data over en weer sturen. Je router gebruikt hiervoor meerdere kleine antennes. Er is een goede ondersteuning voor de kleine slimme apparaten van het Internet of Things. (IoT).

Tegenwoordig maken steeds meer apparaten gebruik van je Wi-Fi netwerkje, zoals IP-camera’s, de slimme thermostaat, het weerstation, de deurbel met camera en misschien zelfs je koffieapparaat? Er wordt dus fors ingezet op multitasking. Dat alles werkt voortaan stukken beter met WiFi 6. Verder kun je nu met gemak films in hoge kwaliteit streamen.

Wat heb ik nodig? (Hardware)

Als gebruiker heb je echter wel nieuwe hardware nodig om te kunnen meegenieten van al dit moois. Je hoeft echt niet alles ineens te vervangen. Begin gewoon met de router, en als je telefoon aan vervanging toe is let dan goed op dat deze WiFi 6 compatibel is. Hetzelfde geldt voor je laptop en andere apparaten die je in huis hebt. Pas als je internet router, die je doorgaans van de provider krijgt, geschikt is voor WiFi 6 zal ook je internet snelheid erop vooruit gaan.

Er zijn al WiFi 6 routers van Netgear, TP-link, D-link beschikbaar. Evenals smartphones en tablets van Apple en Samsung. Controleer steeds goed of het apparaat écht wel recent genoeg is om WiFi 6 te ondersteunen.

Doe ook onderzoek op het internet en vertrouw niet op de eerste beste verkoper in de smartphonewinkel. Zoek in de specificaties naar termen als WiFi 6 of wifi standaard “wireless AX” (802.11ax-protocol). Staat het er niet op, koop het product dan niet. En let op: “ac” is het vorige protocol. Het moet écht “ax” zijn. Pas dan is het WiFi 6 wat je hebt. Hieronder hebben we enkele WiFi 6 routers voor je opgezocht van bekende betrouwbare merken:

netgear nighthawk ax40

Netgear Nighthawk AX40

Deze Nighthawk AX40 is een WiFi router van Netgear. Met de router kun je snelheden behalen tot 3000Mbps en is ook geschikt voor het gebruik van meerdere apparaten tegelijk.

Bekijk Meer info

tp link archer ax6000

De Archer AX6000 is een krachtige WiFi router van TP-Link. Ideaal wanneer je veel gebruik maakt van het internet met meerdere apparaten tegelijk. De router haalt een totale WiFi snelheid 6000 Mbps.

Bekijk Meer info

asus rapture gt ax11000

ASUS Rapture GT-AX11000

Een zeer sterke en snelle WiFi router van ASUS, de ASUS Rapture GT-AX11000. Deze router is een stuk krachtiger dan de twee bovenstaande en heeft een totale WiFi snelheid van 11000 Mbps.

Bekijk Meer info

Wat kost WiFi 6?

Zoals we hierboven al zagen, zullen er wat apparaten vervangen moeten worden. Het lijkt ons verstandig om dit te doen op het moment dat ze afgeschreven zijn. Voor computer hardware is dat doorgaans na 4 jaar. Voor telefoons is dat tegenwoordig zelfs korter.

De kosten zijn eigenlijk wat je er zelf aan uit wilt geven. Je kunt voor een topmodel router gaan, of voor het goedkoopste exemplaar dat je maar kunt vinden. Een topmodel telefoon van Apple of Samsung kost tegenwoordig wel wat. Voor de iPhone 11 ben jij momenteel ongeveer €1330,00 kwijt!

Hoe veilig is WiFi 6?

Natuurlijk is er bij dit nieuwe protocol ook aan een goede beveiliging gedacht. WiFi 6 ondersteunt automatisch het WPA3 protocol voor beveiligde, versleutelde verbindingen. WPA3 is de opvolger van WPA2 die ondanks de sterke versleuteling toch kwetsbaar bleek te zijn.

Door gebruik te maken van een nieuwe router met WiFi 6 maak je dus meteen ook gebruik van een verbeterde versleuteling van de opgezette verbindingen. En dat was nodig. Je netwerk wordt hierdoor veel beter beschermd tegen aanvallen van buitenaf.

Ons eindoordeel over WiFi 6

Hopelijk weet je nu waarvoor WiFi 6 staat. Een welkome opvolger in een lange rij van WiFi standaarden. Het was weer enige jaren geleden dat er iets gebeurde op dit gebied. Om deze nieuwigheden te kunnen gebruiken moeten we wel onze hardware vervangen. Een belangrijk nadeel dus. Voorlopig zal vooral de data-uitwisseling tussen apparaten in ons huis erop vooruit gaan. Een filmpje in hoge kwaliteit streamen is voortaan kinderspel. Dit werd in het verleden al vaker beweerd, maar met dit nieuwe WiFi protocol is het echt zover.

Routers met de WiFi 6E-standaard (inclusief de 6 GHz band) kunnen zelfs nog meer. Omdat er een derde Wi-Fi frequentieband is bijgekomen, de 6 GHz band, kunnen WiFi 6E toestellen nog hogere snelheden aan. Het bereik van 6 GHz is wel iets minder als dat van de andere bestaande frequenties. staan nog in de kinderschoenen. Ze zullen in de loop van dit jaar verder uitgerold worden. Officieel moet het door de overheid nog worden vrijgegeven, ofwel toegekend worden voor deze toepassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts